Týždeň rýb a spomienka na Ľuboša Houšku a Boženu Plocháňovú

Týždeň rýb a spomienka na Ľuboša Houšku a Boženu Plocháňovú

 V hlavných úlohách ryby, rybári a morské víly

Tento týždeň sme sa mali venovať len rozprávkovým rybám a rybičkám, brázdiť moria a rieky, plniť želania. V utorok nás však náhle opustili dve milé osobnosti, ktoré mali niečo spoločné aj s Rádiom Junior. A tak bude tento týždeň aj spomienkou na nich.

Peter Brenkus - Bozena Plochanova, Waldemar Svabensky - Lubosko Houska.jpg

Práve dnes, 11. augusta, nás v rozhlase zaskočila smutná správa o našom kolegovi Ľubošovi Houškovi. Jeho veľkou láskou bolo fotografovanie a najmä fotografovanie divokej prírody. Maskovaný dokázal čakať v úkryte za obrovským objektívom dlhé hodiny. Okrem toho bol novinárom a priekopníkom audio kníh na Slovensku. Veronika Dianišková si ho v roku 2017 pozvala do programu Čo by bolo, keby... sme mali krídla?, aby jej porozprával o fotografovaní vtáctva. Veď aj jeho fotografie musia mať krídla, keďže obleteli svet. Okrem neho v programe začujete aj ornitológa Jána Dobšoviča, ktorý vám prezradí zaujímavosti zo života našich okrídlených kamarátov.

Lubos Houska sykorka mensia.jpg

Máte doma knižku Opice z našej police? Alebo Osmijanka? Cibuľkove dobrodružstvá? O Štoplíkovi? Alebo nebodaj Danku a Janku? Tieto knižky, a pravdaže aj mnohé ďalšie, majú spoločné jedno meno – Božena Plocháňová. To ona vytvorila všetky tie nezabudnuteľné postavičky v ilustráciách. Aj táto pani ilustrátorka a karikaturistka práve dnes odletela do výtvarníckeho neba. Pripomenieme si ju vo vysielaní pre najmenších, v ktorom vám prinesieme ďalší príbeh z knihy, ktorú ilustrovala – Opice z našej police. Aj v tomto seriáli sa ocitneme pri rybkách. Vlastne, skôr pred akváriom. Pretože v predchádzajúcej časti Fricko letel medzi ryby a teraz musia chlapci vymyslieť, čo s ním, keď po tom nedobrovoľnom kúpeli vyzerá akosi inak. Ďalšiu časť čítania z knihy Kristy Bendovej  vám vyrozpráva Róbert Roth.

Bozena Plochanova opice vyrez.jpg

Rybka, ktorú určite pozná celý svet, je zlatá a plní želania. Zlatá rybka je hlavná hrdinka ruskej ľudovej rozprávky, ktorú zveršoval a preslávil Alexander Sergejevič Puškin. Vy si ju v našom vysielaní pre najmenších vypočujete v neveršovanej podobe od Márie Ďuríčkovej. Príbeh rybára, ktorý mal šťastie na rybku, no nešťastie na manželku, vám rozpovie Karol Machata.

Ivan Bilibin_The_Tale_of_the_Fisherman_and_the_Fish_(Bilibin)_mensi.jpg

Do rieky i k rieke nakukneme v sibírskej ľudovej rozprávke Kapor a líška. Napriek tomu, že v rozprávkach a bájkach býva líška tá prefíkanejšia z dvojice, v tomto prípade to bude kapor, kto si s ryšavkou poradí ľavou zadnou (plutvou). Príbeh pre rozhlas upravil Vladislav Stanovský a láskavo vám ho rozpovie Viera Bálinthová.

Archibald Thorburn antique-illustration-of-british-fox.jpg

V turkestanskej ľudovej rozprávke Rybka zlatošípka sa stretneme s rybkou, ktorá hrá všetkými farbami sveta. Nemá farebné šupiny, ale po celom tele jej kvitnú púčiky kvetov. Takúto rybku raz chytil otec mladého rybára. Odvtedy chodil po svete ako bez duše. Vo dne v noci sedel s udicou v ruke a čakal na rybku... Jeho syn (Pavol Mikulík) sa preto rozhodne, že záhadu zázračnej rybky rozlúskne. Rozprávkovú hru napísala Elena Antalová.

Nikolay Nikolaevich Karazin turkestan.jpg

Bola raz jedna rybička, ktorá plávala pod vodou. Na tom by ešte nebolo nič také zvláštne, veď rybky ani nikde inde plávať nemôžu. Ale táto rybička sa rozhodla, že chce vidieť svetlo. Raje jej poradili, aby vyplávala nad hladinu. A tam sa jej podarí chytiť toľko jasu, že začne pod hladinou svietiť. Čo všetko potom pod vodou uvidí, sa dozviete v rozprávke Daniela Heviera O rybičke na baterku. Rozprávať bude Zdena Gruberová.

Linnaea Mallette vintage-gold-fish mensia.jpg

A čo rybky z Jadranského mora? Tie veľmi dobré pozná starý rybár Fraňo (Alojz Kramár). Jedného dňa však na hladine mora uvidí niečo celkom iné. Na chumáči morských rias leží a plače bábätko, krásne dievčatko so zelenými očami. Dostane meno Riasenka (Anna Bučinská) a najmä dostane lásku svojho nového otca. Riasenku však neustále priťahuje more, priam ju volá a dievčatko čoraz viac ťažia otázky, kto sú jej rodičia. Najviac jej však priťaží stará vedomkyňa Rogula (Oľga Vronská), ktorá Riasenku obviňuje z bosoráckeho pôvodu. Kvôli nej odíde Fraňo s Riasenkou na nejaký čas do hôr, kde sa dievčina zoznámi s Jablankom (Pavol Mikulík). Sľúbia si lásku a spoločný život pri mori, ale osud má pre nich prichystané niečo úplne iné... Legendu o jadranskej morskej víle s ľudským srdcom napísal slávny chorvátsky spisovateľ Vladimir Nazor. Ozaj, viete, ako Riasenku pomenoval jej autor v pôvodnom znení? Halugica. („H“ čítajte ako ch, prípona „ica“ naznačuje zdrobneninu) Rozprávkovú hru z jeho príbehu vytvorila Helena Križanová-Brindzová a tajomnú morskú hudbu pre ňu zložil Igor Bázlik.

Dubravka Kolanovic.jpg

Aj čínske moria budeme brázdiť v našom „Týždni rýb“. Na brehu jedného takého mora stála chudobná chalúpka a v nej bývali dvaja bratia Čan (Karol Machata) a Čuň (Štefan Kvietik) so svojou matkou (Hana Meličková). Čan bol vždy zasnívaný a zároveň veľmi nespokojný so životom v chudobe. Jeho mladší brat Čuň namiesto ponosovania sa išiel opraviť čln či nachystať rybárske siete. Jedného dňa bratia vylovia nevídanú rybku – má tyrkysové šupinky a zlatý chvostík. Čuň presvedčí vyhladovaného Čana, aby rybičku pustili na slobodu. Dvaja rybári si vzápätí môžu oči vyočiť, keď z mora vystúpi Princezná Jü (Júlia Čunderlíková) a za to, že jej darovali život, ich volá do svojho podmorského paláca. Čo bolo ďalej, sa dozviete v rozprávkovej hre Bibiany Walnerovej. Tá ju napísala podľa literárnej predlohy sovietskeho autora Ruvima Isajeviča Frajermana. Pre príbeh z čínskej ľudovej rozprávky zložil scénickú hudbu Bartolomej Urbanec. Na Juniore ho budete počuť po prvýkrát.

Bol raz jeden zbiedený mládenec, ktorý nešťastný chodil svetom, lebo ho nikto nechcel do služby, nikto ho nepotreboval. Napriek tomu, že sám sa mal horšie než zle, vždy sa uľútostil nad bytosťou, ktorá bola v núdzi. Vtáčikovi ošetril krídlo, rybu zo súše odniesol do rieky, aj rozmarínový krík vyslobodil z tŕnia. Vták, ryba a venček z rozmarína za to mládencovi sľúbili pomoc, keď mu bude najhoršie. Mládenec netušil, že veru ešte aj horšie môže byť... Čo ho teda čaká a ako to dopadne, vám v slovenskej ľudovej rozprávke prezradí Peter Rúfus. Príbeh pre rozhlas upravil Ondrej Sliacky.

Kristina Simkova vyrez.jpg

Ilustrácie, foto: Ernst Haeckel, Peter Brenkus, Waldemar Švábenský, Ľuboš Houška, Božena Plocháňová, Ivan Bilibin, Archibald Thorburn, Nikolaj Nikolajevič Karazin,

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame