Premenený týždeň

Premenený týždeň

 Zázračné premeny v Rádiu Junior

Tento týždeň sa to bude na Juniore len tak hmýriť začarovanými bytosťami. Nič nebude také, ako sa na prvý pohľad zdá a my sa dostaneme do sveta oživených hračiek či zakliatych zvierat s ľudskou dušou. A tiež nám pribudnú aj nejakí noví hrdinovia, tu sú naše vysielacie tipy:

Program pre všetky zvedavé deti a ich malých aj veľkých kamarátov, Čo by bolo, keby..., sa tentokrát premení na ambulanciu. Nebude to ambulancia zubárska, ušno-krčná a ani logopedická. Naša redaktorka Rozália Vlasková si totiž povedala, že zistí, Čo bolo, keby... sme ordinovali pre zvieratá? Navštívila veterinárnu ambulanciu zverolekára Andreja Bartu v Mlynskej doline, pretože toto miesto je špeciálne v tom, že ordinuje nielen pre domácich miláčikov, ale aj pre voľne žijúce zvieratá a zvieratá z blízkej zoologickej záhrady. Ako sa ošetruje lev, čo trápi žirafu, aký je rozdiel medzi ľudskými a zvieracími pacientmi a ešte omnoho viac, sa dozviete v Rádiu Junior už v piatok.

vlk.jpg

Do programu Čo bolo, keby... sme ordinovali pre zvieratá? sa nezmestila reportáž, ktorú Rozália Vlasková nahrala pred odchodom z kliniky doktora Bartu. Budete si ju však môcť vypočuť o pár minút neskôr - v nasledujúcej hodine. Začne sa tým, že do ambulancie vstúpi pán Rudolf Jureček zo Štátnej ochrany prírody SR s obrovskou škatuľou v náručí. Čo v nej bolo a čo nasledovalo, sa dozviete v našom vysielaní.

Prvá rozprávka vo vysielaní pre najmenších bude Osmijankova, sladká a z tejto série aj posledná. O marcipánových levoch vám porozpráva Ctibor Filčík. Tušíte správne, že tieto marcipánové levy sa premenia z neškodných sladkých figúrok na ozajstné šelmy. Môže za to malý neoblomný chlapec, ktorý sa v cukrárni neuspokojil s marcipánovými mačičkami, sliepočkami ani myškami, ale trval na tom, že on chce päť marcipánových levov. Viac sa dozviete v rozprávke Kristy Bendovej.

osmi.jpg

Aj v ďalšej rozprávke pre najmenších navštívime cukráreň. Ale nielen tú, pretože v krajine Golego sú aj iné miesta. Golego je stavebnica, ktorá je celá živá. Farební panáčikovia majú svoje starosti aj radosti a zažívajú veľké dobrodružstvá. Bude vám o nich rozprávať Ivan Martinka v seriáli Jána Uličianskeho Rozprávky zo stavebnice.

Okrem Opíc z našej police, ktoré na vás čakajú v druhej hodine vysielania pre najmenších, privítame v prvej hodine aj opice celkom ozajstné. Kiki a Miki sú opičie sestry, ktoré prišli k malej Kláre a jej bratovi Petrovi. Priviezol ich jedného letného dňa otecko a ubytoval ich vo svojej pracovni. Súrodenci opičkám priniesli svoje hračky, aby im prvú noc nebolo smutno. Ako sa opičky medzi ľuďmi majú a čo si asi myslia, sa dozviete v seriáli Eleny Čepčekovej. Prvá časť sa volá Kiki a Miki v novom domove a rozpovie vám ju Gustáv Valach. Tento seriál, ktorý možno poznáte aj ako knižku, si u nás vypočujete po prvýkrát.

  kiki a miki.jpg

Kúzelník Fanfány ľuďom rozdával radosť, ale sám bol smutný, pretože nikoho nemal. Jedného dňa za ním po predstavení prišla mama chlapca Františka, ktorý bol obrovský, čo mu všade spôsobovalo veľa problémov. Poprosila kúzelníka, aby jej syna trochu zmenšil, nech je taký ako ostatní chlapci. Fanfány sa zdráhal, ale keďže mal mäkké srdce, nakoniec povolil. Lenže takéto kúzlo nikdy neskúšal, a tak to aj dopadlo. Ako sa František premenil a čo bolo ďalej, vám v rozprávke Blanky Jiráskovej rozpovie Karol Machata. Aj Kúzelník s mäkkým srdcom sa na celý týždeň zabýva v našom vysielaní pre najmenších.

V dvojhodinke pre najmenších sa opäť ocitneme v dome pri záhradách. Hračky sa z nehybných znovu premenia na živé a lopta bude rozprávať o tom, čo zažila vonku s Marinkou. Dozviete sa, ako nechtiac vletela cez oblok do úplne cudzej izby. To by ešte nebolo až také dobrodružstvo, keby ten oblok nebol zatvorený. Sklo zarinčalo a lopta bola dnu. Ako to bolo ďalej, sa dozviete v druhej často rozprávkového seriálu Márie Ďuríčkovej Čo si hračky rozprávali. Rozprávať bude Ľubo Roman.

hry.jpg

Premieňa sa aj opička Fricko. Pretože občas nerozpráva, ale potom sa zrazu premení na živú opičku a už to ide. K Samovi, Jožovi a Ferovi príde na návštevu Elenka s tetou Marienkou. Keď musia chlapci ukázať Elenke Fricka, vtedy sa to všetko začne. Samo hodí Fricka do neznáma a on dopadne do akvária. O dobrodruhovi Frickovi i o troch nezabudnuteľných bratoch vám rozprávku porozpráva Róbert Roth. Rozprávkový seriál Opice z našej police patrí k tomu najlepšiemu (a najveselšiemu), čo v rozhlasovom archíve máme. Príbeh napísala, ako inak, Krista Bendová.

opice.jpg

V druhej časti seriálu Rozprávky z divadla, ktoré pre vás napísal Ján Uličiansky, sa dozviete, ako sa obyčajná krajina zrazu zmení na neobyčajnú. Stane sa to vtedy, keď nad ňou rozprestriete cirkusové šapitó. A v takom šapitó sa stane všeličo. Napríklad si tam klauni nasadia červené nosy, ktoré inak visia na gumičke. A čo potom? To vám už vyrozpráva Peter Bzdúch v rozprávke Nos na gumičke. Elá hop!

  clown.JPG

Poznáte príbeh o Troch zhavranelých bratoch? Veľmi podobnú rozprávku vymyslel aj dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen. Akurát, že v tejto rozprávke bude bratov až jedenásť. Ocitneme sa v krajine, kde namiesto dobrého kráľa kraľuje zlá kráľovná (Mária Kráľovičová). Jedenásti kráľovskí synovia majú veľmi radi svoju sestru Elenku. Keď ich zlá kráľovná premení na labute, je to práve Elenka, kto sa rozhodne bratov zachrániť. Rozprávkovú hru Divé labute pre rozhlas napísala Kveta Škvarková.

  The_Wild_Swans Arthur Gaskin.jpg

Popeľuch (Pavol Mikulík) je najmladší z troch bratov. Jeho starší bratia sa len zabávajú a vysmievajú sa tomu najmladšiemu, ktorý pasie ovce. Myslia si, že je len jednoduchým hlupáčikom. V mládencovi však drieme ohromná statočnosť a navyše má aj dobré srdce. Keď sa so svojimi psími pomocníkmi vyberie do sveta, stretne nešťastného kráľa (Júlis Pántik), ktorý hľadá pastiera. Nešťastný je preto, že pastieri sa mu niekam bez stopy strácajú. Odvážny Popeľuch sa hneď prihlási do služby a tu sa začína jeho veľké dobrodružstvo so zázračnými premenami, aké poznáte aj z rozprávky o Popolvárovi. Aj tento príbeh pochádza zo zbierky slovenských ľudových rozprávok a o jeho rozhlasovú dramatizáciu sa postarala Hana Zelinová.

A teraz si predstavte, že v parku poraníte mláďa havrana. Potom sa s ním zarozprávate a zrazu... Veľké kúzlo. Aj vy ste sa premenili na havrana! Mladé havranča vás zavedie do svojho rodného hniezda, medzi oblaky, ponad hlavy vašich susedov... V úlohách ľudského a havranieho mláďaťa sa vám predstavia detskí herci Marek Hradílek a Boris Al-Khalagi. Havran má zvláštnu poetiku aj rozuzlenie a napísal ho Pavel Bělín.

  Arthur Rackham raven uprava.jpg

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Richard Doyle, Zoo Bratislava, Božena Plocháňová, Róbert Brun, Danica Pauličková, Božena Plocháňová, Arthur Gaskin, Arthur Rackham, wikipedia.org, pixabay.com, shutterstock.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame