Týždeň ožívajúcich vecí

Týždeň ožívajúcich vecí

Hoci máme letné prázdniny, jedna z našich rozprávok bude aj o písaní domácej úlohy. Čudujete sa, že čo také zaujímavé by mohlo ožiť pri takejto neobľúbenej činnosti? Tu je odpoveď. Istý chlapec písal domácu úlohu a práve zapisoval vetu „Na miske leží šiška." Lenže slovo „šiška" sa do zošita nenapísalo. Vypadlo z pera na stôl a voňalo, gúľalo sa a dokonca sa aj rozhovorilo a na chlapca osopilo, že sa mu vôbec nechce ležať v zošite a že si odchádza pekne po svojom. Keď chcel chlapec oživenú šišku zjesť, vymenila si prvé písmenko za „m" a začala hra „kto z koho". Ako to celé skončí, vám v rozprávke Libuše Friedovej O šiške z úlohy porozpráva Viera Topinková. Sladkú, čerstvo opraženú, príliš živú a výmyselnícku šišku nájdete v našom vysielaní pre najmenších a to úplne po prvýkrát.

dom.jpg

Po prvý raz si u nás vypočujete aj rozprávku Eleny Čepčekovej Zrnko. Aj ono totiž ožije a povie si, že je príliš krásne a guľaté a má príliš pekné zlaté šaty na to, aby bolo pomleté na múku alebo nasypané sliepkam, či nebodaj zasiate. A tak pyšné pšeničné zrnko blúdi svetom a hľadá úkryt pred svojou užitočnosťou. Ako malý chvastúnik skončí, vám porozpráva Július Pántik vo vysielaní pre predškolákov.

Zunovalo sa raz vajcu na polici ležať a pustilo sa do sveta. Ide, ide, dáva pozor na skaly a jamy. O skalu by sa roztrepalo, z jamy by sa nedostalo. Ako ide, stretne raka, potom kačku, za ňou moriaka, potom koňa, vola a kohúta. Keďže to bolo vajce oživené a rozprávajúce, títo všetci sa k vajcu pridali a vybrali sa do sveta. Ako išlo vajce na vandrovku vám v ľudovej rozprávke, ktorú upravila Mária Rázusová-Martáková, porozpráva Gustáv Valach. Aj títo kamaráti na vás čakajú v dvojhodinke pre najmenších.

VAJO.jpg

Bola raz jedna Marinka, ktorá bývala v ulici pri záhradách. Dievčinka bola občas doma, občas všelikde inde. A keď bola všelikde inde, vtedy bolo hračkám za ňou smutno. Najsmutnejší býval hojdací koník, pretože toho Marinka nikdy nevezme von. A tak sa hračky rozhodnú, že ho potešia. Každý deň mu budú rozprávať, čo s Marinkou vonku zažili. Rozprávkovým seriálom Čo si hračky rozprávali vás bude sprevádzať Ľubo Roman. Napísala ho Mária Ďuríčková a prvú časť nájdete už tento týždeň v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

hracky.jpg

Veci ožijú aj v rozprávkovom seriáli Jána Uličianskeho Rozprávky z divadla. Prvý príbeh bude o mechanickej sliepke, od ktorej sa stratil kľúčik. Tejto sliepočke jedného dňa pružinka povie - dosť, že už je z nej unavená. A sliepka prestane skákať. Niekto musí prísť, aby kľúčik našiel, natiahol pružinu a ona mohla znovu skákať po stole. Jedného dňa naozaj príde akýsi chlapec, ale namiesto toho, aby našiel kľúčik, prinesie skrutkovač. Čo sa stane potom? To vám už vyrozpráva Zita Furková.

Tentokrát sa v programe Čo by bolo, keby... sme žili v hradisku? vyberieme opäť do minulosti. Veronika Dianišková spolu s majstrom zvuku Stankom Kaclíkom naštartujú stroj času a ocitnú sa spolu s vami v ranom stredoveku na hradisku v Mikulčiciach. Tam počkajú archeológa Mareka Hladíka, ktorý im porozpráva, ako tu ľudia kedysi žili. Obujte si túlavé topánky a vyberte sa s nami na túto dobrodružnú výpravu!

mikulcice.jpg

Keď na mesto padne večerný súmrak, ulice a námestia si oblečú rozprávkový šat. Keď posledný chodec odíde a ulice úplne stíchnu, vtedy veci vo výkladoch ožijú. V jednom takomto výklade sa objaví aj Perlový náhrdelník. Ostatné veci ho poprosia, aby im rozpovedal svoj príbeh... Rozprávkovú hru, ktorú si v Rádiu Junior pustíme tento týždeň po prvýkrát, napísala podľa ľudového námetu Viola Štepanovičová - Truchlíková.

Bola raz jedna detská izba a v nej hračky, ktoré v noci ožívali. Jedného dňa sa však nestihli upratať na svoje miesto, a tak keď sa Majka (Lýdia Ostertágová) a Feďo (Peter Jamrich) ráno zobudili, poriadne sa začudovali... Žeby ich hračky v noci ožívali? Či sa im podarí prísť záhade na kĺb a prečo Medvedíky nemajú rady krupicu, sa dozviete v rozprávkovej hre Anny Nemogovej-Kolárovej. A môžete si s nami aj zaspievať pesničky Rudolfa Pepuchu,

macoo.jpg

Predmety vo vitríne v jednom kuse klebetia. A čo je horšie, stále klebetia o tom istom. Že najkrajší je spánok, najkrajší je sen, a že najkrajší je tanec. Múdre nástenné hodiny (Marián Gallo) neustále všetkým veciam okolo seba pripomínajú, že aj naokolo sa dejú dôležité veci. Napríklad, že rodičia odišli a chlapec ostal v dome sám. Aby múdre nástenné hodiny vysvetlili ostatným, prečo je chlapcovi smutno a čo je na svete najdôležitejšie, vyrozpráva im príbeh o dedkovi - hodinárovi a o jeho vnučke. Príbeh o priateľstve a obetavosti napísal Emil Borčin a nazval ho Príbeh nástenných hodín.

hodiny.jpg

Na chrbtoch koní sa prenesieme do hlbokých ruských lesov. V jednom z nich žije strašná Baba Jaga (Viera Bálinthová). A neďaleko zas živorí Vasilisa Prekrásna (Eva Kvietiková) so svojimi naničhodnými sestrami Marjutkou (Mária Úradníčková) a Oxijušou (Viera Topinková). Jej jedinou oporou je hovoriaca bábika (Anna Bučinská), ktorú zdedila po mamičke. Krásu Vasilisy denne obdivujú traja čarovní jazdci Baby Jagy, ktorých kone nepostoja - Úsvit (Ľubo Roman), Slnce (Slavo Drozd) a Noc (Vladislav Müller). Aj cárovič je jazdec (Pavol Mikulík), lenže zo sveta ľudí. No rovnako ako Úsvit, Slnce a Noc, aj on sa do Vasilisy zahľadí... Rozprávková hra O troch jazdcoch a Vasilise Prekrásnej je plná čarov, symbolov aj rozprávkových hrôz. Ruskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Libuša Blažejová. Igor Bázlik príbeh dotvoril krásnou scénickou hudbou.

vasilisa.jpg

Dievčatko Lucka (Valika Bojčeva) má vonku na dvore kopec kamarátov. Radi sa spoločne hrajú napríklad na schovávačku. Lenže mama (Božidara Turzonovová) ju stále volá domov, aby trénovala hru na klavíri. Lucke sa však klavír už celkom sprotivil a radšej by celý deň bola s vonku so svojimi kamarátmi. To sa však zmení, keď sa jej klávesy a tóny jedného dňa prihovoria. A keď ju navštívi aj samotná princezná Hudba (Anna Bučinská). Veľké slovo v rozprávkovej hre Lucka a klávesy bude mať scénická hudba Igora Bázlika. Rozprávkovú hru pre rozhlas napísala Pavla Kováčová a vy možno poznáte rovnomennú knižku, ktorá u nás vyšla o niekoľko rokov neskôr.

LUCKAA.jpg

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, wikipedia.org, Alexej Kraščenič, Helena Zmatlíková, Vladimír Král, Ivan Bilbin, Kristína Šimková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame