Týždeň dobrých rád

Týždeň dobrých rád

V našom svete máme častokrát dobrý rád tak akurát dosť a to ešte skôr, než nejaké vôbec dostaneme. Ale v rozprávkovom svete býva väčšinou každá rada dobrá a tie múdre sa dokonca vyvažujú zlatom. Tento týždeň budú radiť rozprávkové myšky, múdre knižky, malé dievčatá aj starci zo zlata.

Krtko sa jedného dňa vynorí z krtinca uprostred diaľnice a nevie sa vynadívať na všetky autá, ktoré okolo neho frnkajú sem a tam. Veľmi zatúži po svojom autíčku, na ktorom by sa mohol dosýta povoziť. Lenže ako prísť k takému autíčku, keď si krtko ani poradiť nedá? Najskôr nedá, ale potom už dá. Či sa mu jeho túžba napokon vyplní, vám porozpráva on sám hlasom Juraja Krena a ešte Július Satinský ako jeho sprievodca a rozprávač. Najslávnejší krtko na Zemi je dielom významného českého režiséra a výtvarníka Zdeňka Milera. Rozprávku Krtko a autíčko nájdete v úprave Hany Doskočilovej vo vysielaní pre najmenších.

CD.jpg

Ach, keby len Božena, žiačka tretej triedy, počúvala rady starších a skúsenejších a nenakláňala sa do kotlíka s čerstvo uvareným slivkovým lekvárom... Keby tie rady počúvala, nikdy by sme si nevypočuli Piatu sladkú Osmijankovu rozprávku - O lekvárovej Božene. Pretože keď Boženka naveľa-naveľa vyliezla z kotlíka, začali sa diať veru zvláštne veci... Porozpráva vám o nich Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej v našej dvojhodinke pre predškolákov.

kniha.jpg

Barbora Vincová a Jozef Palaščák napísali rozprávkový seriál o malej kamarátskej Zebre Ebre. Spolu s ňou a ostatnými zvieratkami sa vyberieme na cestu savanou k jazeru Lado-Lado. Na savane žije spolu s Ebrou aj monsieur Ži-Rafael, ktorý je známy svojou múdrosťou a tým, že vie vždy každému dobre poradiť. Ako bude radiť malej zebre a čo sa všetko na savane stane, to vám v našej dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Jitka Krišková.

zebra.jpg

Korytnačke Tylde dáva veľa dobrých rád spisovateľka Alžbeta Verešpejová. A potom ešte aj jej kamarát Miško, ktorého stretne, keď sa z domu pani spisovateľky vyberie na potulky. V prvej časti rozprávkového seriálu Príbehy spisovateľky korytnačky Tyldy sa ocitneme aj v rybníku, aj v obchode so zvieratkami. Rozprávať bude Adriana Ballová.

kory.jpg

Jeden trpaslík raz nevedel, ako sa stavia tehliareň. Potreboval súrnu radu, a tak, aby vedel ukázať, čo presne chce stavať, kradol tehliarovi tehly. Tehliarovi sa to nie veľmi pozdávalo. Začal trpaslíka naháňať, až sa ocitol v kráľovstve trpaslíkov... Rozprávku O chudobnom tehliarovi napísal Miroslav Anton Huska a vyrozpráva vám ju Karol Machata v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

dwarf.jpg

Medveďovi sa už viac nechcelo podaromnici flákať, a tak sa rozhodol, že si postaví dom. Keď už mal domček hotový, prišli sa k jazeru napiť zvieratká. Začali medveďovi radiť a vysvetľovať, čo všetko ešte domčeku chýba... Ako to s ich radami nakoniec dopadlo, sa dozviete v príbehu Václava Čtvrtka Medvedí dom. Rozpráva Gustáv Valach.

dom.jpg

Bola raz jedna malá Anna (Melánia Jakabovičová), ktorá mala sestru Magdalénku. Kým Magdalénka (Marína Kľučárová) chodila do školy, malú Annu čakal ešte posledný rok v škôlke. Aby sa jej na vytúženú školu ľahšie čakalo, požičal jej spolužiak v škôlke, Jožko Vrana, svojho koníka - Sivka Ohniváka. Jeden z najkrajších príbehov o deťoch v predškolskom veku poteší pri počúvaní celú rodinu. A kde sú v ňom tie dobré rady? Nuž, všade. Napríklad, staršia Magdalénka mladšej Anne radí neustále. A tej to občas ide poriadne na nervy. Ale tak už to medzi sestrami býva. Autorka príbehu Toňa Revajová sa práve vďaka knihe Rok Sivka Ohniváka stala laureátkou Ceny Bibliotéky za rok 2018.

j9EE.juraj_martiska_jpg.jpg

Múdry Marabut, ktorému svoj hlas požičal Andrej Hryc, rozpráva africkú rozprávku o tom, prečo pavúk a mucha nie sú priateľmi. Pretože, verte či nie, kedysi nimi boli. Ak ho budete počúvať aj vy, zistíte, ako sa to všetko zomlelo a Marabut vám nakoniec dá aj niekoľko múdrych rád a poučení. Pretože aj o tom sú rozprávky. Výnimočný a originálny rozprávkový seriál Rozprávky múdreho Marabuta si budeme od tohto štvrtka púšťať v našej dobrodružnej dvojhodinke. Text podľa afrických príbehov napísala Jaroslava Grúberová.

Keby ste sa raz zatúlali na Divoký západ, bude dôležité, aby ste stretli správnych zálesákov. Tak ako hrdinovia dobrodružného príbehu Duch Llana Estacada - Hobble Frank (Karol Machata) a Sidling Bob (Slávo Záhradník), ktorí zablúdia po ceste na farmu Helmers Home. Našťastie, stretnú mladého muža menom Bloody Fox (Ľubo Roman). Ten im poradí, ktorým smerom sa ďalej vydať. Neskôr sa spriatelia a všetky múdre a dobré rady budú na svojich dobrodružných cestách ešte potrebovať. Asi ani netreba dodať, že k dobrodružstvu sa pridajú aj legendárni hrdinovia Winnetou (Dušan Jamrich) a Old Shatterhand (Michal Dočolomanský)! Tento týždeň si pustíme prvú časť dobrodružnej hry Duch Llana Estacada, ktorú podľa známeho románu Karla Maya pre rozhlas napísal Ladislav Hyža.

duch.jpg

Plavko (Ľubo Bukový) sa narodil počas veľmi zvláštnej noci. Pri pôrode bol polosirota a po narodení už celkom osirel. V rovnakom čase spal v chudobnej chalupe na sene neznámy pocestný (Miroslav Noga). Nikto v tej chyžke netušil, že je kráľom. Okrem sudičiek (Emília Vášáryová, Nataša Kulíšková, Táňa Radeva), ktoré novorodeniatku nadelili poriadne dobrodružný osud. A proti osudu ani sám kráľ nič nezmôže. Darmo skúša najskôr chlapča, neskôr chlapca, zmárniť, aby sa veštba nenaplnila. Kráľ však túži ešte po niečom - Tri zlaté vlasy deda Vševeda sa mu pokúsi priniesť práve Plavko. A kto je ten ded Vševed (Peter Rúfus, Marek Suchitra), ktorý má pre každého človeka na zemi nejednu dobrú radu? Ak to ešte neviete zo slovenských ľudových rozprávok, dozviete sa to v rozprávkovej hre Dany Gargulákovej.

vlasy.jpg

Aj do Afriky sa tento týždeň vyberieme. Presnejšie, pôjdeme do oblasti, v ktorej sa hovorí jazykom swahili, do východnej časti kontinentu. Odtiaľ pochádza rozprávka Múdra rada. Príbeh sa odohráva veľmi dávno, ešte v čase sultánov a vezírov, ale dodnes sa z neho dá poučiť. Jeho hlavným hrdinom je mladý muž Ali (Michal Dočolomanský), ktorý zdedí veľké bohatstvo, ale na prvý pohľad to vyzerá, že ho celé premrhal. Na zvedavé otázky odpovedá figliarsky a jeho reč vážených pánov tak nazlostí, že sa Ali ocitne až pred sultánom (Gustáv Valach). Figliar pokračuje v hádankách, no v sultánovi nájde veľké pochopenie. Vládcovi sa páči smelý a životaschopný mládenec, a tak jeho hádanky položí aj sudcovi a vezírovi (Ctibor Filčík). Alimu na rozlúčku ešte venuje jednu múdru radu. Príbeh o dôvtipe, ale aj o nedostatku rozumu, príbeh o poctivosti, ale aj klamstve a podvode, ktoré ovládnu ríšu, podľa swahilskej rozprávky napísala Oľga Bednárová Keltošová.

vezir.jpg

V programe Michaely Mrázovej Knižky mačky Abecedy si predstavíme knihu, v ktorej budú dospeláci čakať dobré rady od detí. Naozaj. A to dokonca veľmi dôležité rady, pretože v knihe Jamesa Pattersona a Chrisa Grabensteina Maxi Einsteinová: Geniálny experiment pôjde priam o záchranu planéty. Tie deti budú geniálne a budú z celého sveta. Ale príbehy šikovných detí nájdeme aj v knihe Zuzany Štelbaskej Experiment so Sofiou. Sofia už nie je dieťa, ale ani dospeláčka. O všetkom veľa premýšľa, no máločo aj povie. Väčšinu vecí si necháva pre seba. Raz do nej narazí mucha. Sofia sa nad ňou, malou a bezbrannou, celkom nečakane zľutuje. Podujme sa na experiment - chovať muchu ako domáce zvieratko. Mlčanlivé dievča z druhého stupňa základnej školy vďaka tomu zažije niečo, čo ho už navždy zmení...

maxi.jpg

Program rádia

Autorky scenára: Rozália vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Zdeněk Miler, wikipedia.org, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame