Týždeň začínajúcich dobrodružstiev

Týždeň začínajúcich dobrodružstiev

Už je to tu! Dva mesiace prázdnin sa už od zajtra stanú realitou. Aké plány na leto máte vy? Žiadne? Tie sú najlepšie, lebo na dobrodružstvá, ktoré sa nám stanú len tak z ničoho nič, zvyčajne najdlhšie spomíname. Či už budete tráviť voľný čas pri vode, na horách alebo hoci na dvore u babky, budeme veľmi radi, keď vám na vašich potulkách budeme robiť spoločnosť.  Veríme, že aj vďaka nášmu programu budú vaše dni bez školy ešte krajšie, radostnejšie a hlavne dobrodružnejšie. Tak si zapnite Junior a týždeň začínajúcich dobrodružstiev oficiálne štartuje!

Po šľahačkovej hore vám chce tento týždeň Osmijanko porozprávať svoju tretiu sladkú rozprávku. Teda, porozpráva vám ju Ctibor Filčík a vymyslela ju Krista Bendová. No a pri tejto časti sa budete opäť zalizovať, lebo bude O rozťahovacej štrúdli. Richtár Mačkoviec jeden deň rozkázal napiecť obrovskú makovú štrúdľu pre kráľovskú návštevu. Cesto miesili vo veľkých sudoch, maslom natierali a z lietadla sypali mak, cukor a hrozienka. Ale čože sa nestalo! Kráľovský sprievod vám vpochodoval rovno do toho cesta! Nik si však nič nevšimol a tak Mačkovčania cesto pekne zrolovali aj s pánom kráľom a pri hotovej štrúdli čakali na sprievod. No sprievodu nikde! Myslíte sa, že sa im podarí prehrýsť sa von? Počúvajte, dozviete sa.

osmo.jpg

Boli raz tri mačiatka, volali sa Cilka, Milka a Murko. Mali mäkkučké lesklé kožúšky, často sa klbčili pred dverami a hrávali sa v záhrade. Jedného dňa ich mamička pozvala niekoľko svojich priateliek na čaj. Deti si pekne vyumývala a vyobliekala do sviatočných šatočiek. „Choďte sa hrať do záhrady a nieže sa zašpiníte," poslala mama mačka deti von a to nemala robiť. Mačiatka sa nielenže poriadne zablatia, ale ich šatočky skončia na úplne iných zvieratkách. Na akých, to sa už dozvieta v rozprávke O kocúrikovi Murkovi od Beatrix Potterovej. Vyrozpráva vám ju Emília Vášáryová v našom vysielaní pre najmenších.

muro.jpg

Bol raz jeden rozprávač, cylinder, kocúr Kilimandžáro, Adela a mačka Sabína. A keď našli k cylindru ešte aj kúzelnícku paličku, nič im nestálo v ceste, aby vyčarovali bieleho králika. Keď sa všetci spolu vybrali na prechádzku, to vám bolo dobrodružstvo! Táto zvláštna partička sa totiž rozhodne vybrať sa von práve vo chvíli, keď vychádza mesiac. Kto ešte z cylindra vyskočí a kto v ňom zmizne, to sa dozviete v rozprávke Jána Milčáka - O klobúku. Rozprávať bude Michal Dočolomanský. Príbeh si vypočujete v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

Rozprávkový rok - Leto je rozprávková hra o najobľúbenejšom ročnom období detí (najmä školákov). Cyklus „Rozprávkový rok" (Jar, Leto, Jeseň, Zima) pripravila Božena Čahojová-Bernátová a každú časť sprevádza husľový koncert Antonia Vivaldiho „Štyri ročné obdobia". V príbehu však nestretnete žiadneho človeka. Príbeh leta vám rozpovie leto samo (Helena Geregová) a pomôžu mu rieka (Elena Petrovická), studnička (Nataša Kulíšková), potok (Miroslav Trnavský), Vánok (Danica Matulayová) a rozprávač (Karol Machata).

leto.jpg

Už tri dni sa Peťko a Paľko zamykajú v kôlni. Voľačo tam robia, a Lucka nevie čo, lebo zakaždým, keď sa zaprie do dverí, Peťko a Paľko kričia: „Ideš! Počkaj, veď ťa my chytíme! My ti ukážeme špehovať!" Veru, tažké je byť sestrou dvojčiat, ktoré sú večne spolu a navyše sú to chalani. A práve to je dôvod, prečo ich sestra Lucka počuje denne aspoň sto krát S dievčiskom sa nehráme! A ona by tak veľmi chcela. Dokonca tak veľmi, že si vždy vymyslí onakvejšiu zábavu, ktorou svojim bratom vždy bystro prejde cez rozum. Inak to nebude ani tentoraz, a to sa chystajú preteky na hurtovniciach a bábkové divadlo k tomu! Z knižky Nataše Tanskej vám na pokračovanie číta Lucia Hurajová.

moo3.renata_vlachova_jpg.jpg


„Zo Skalice do Senice, z Čárov do Kútov, zo Studienky do Borinky, z Malaciek do Petra i Jána... Po celom Záhorí putuje dedo s domčekom na chrbte. Je to domček pre tisíc všelých Aničiek a tisíc včelých Zuzičiek...“  Najmenší z vás sa už určite zoznámili s Bzučavým dedom, ktorý nosí na chrbte domček pre tisícky včeličiek. Príbehy z úľa, ktoré pre vás vymyslel Jozef Repko, vám aj v tretej časti seriálu porozpráva Karol Machata.

Dobrodružstvá strašiaka do maku je rozprávkový príbeh, ktorý je zároveň muzikálom. Vznikol v košickom štúdiu Slovenského rozhlasu v roku 2003. O hudbu sa postaral Marián Čekovský a Vladimír Puchala. V príbehu hrajú a spievajú aj deti z košickej Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. A čo také zaujímavé môže zažiť strašiak v maku? Strašiak (Peter Sasák) zostane na pole s makovičkami celkom sám. Strýko Jonáš (Jozef Úradník) totiž odchádza do sivého betónového mesta maľovať veselé obrázky na steny a múry. Pretože ľudia v meste sú akísi neveselí... Viac sa dozviete z rozprávky a z pesničiek muzikálu Alžbety Verešpejovej.

Do starovekej Indie sa vyberieme už v piatek časti seriálu Anny Gruskovej Pančatantra. Za tajomným názvom sa skrývajú bájky a ďalšie poučné rozprávania o živote. Zbierku vraj napísal učený brahman Višnu Šarma pre synov svojho panovníka, aby ich pomocou príbehov o zvieratách a ľuďoch naučil vládnuť a múdro rozhodovať. Staroveké indické bájky vám bude rozprávať Anna Šišková s Tomášom Lukáčom.


Y3Dj.indra_deva_jpg.jpg

V našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, začne svoje dobrodružstvo aj jeden zvedavý kocúr Damián. Jedného dňa vojde do hudobnín, že si kúpi nejaký hudobný nástroj. Chce si na ňom zahrať. Len tak, pre radosť. Skúša jeden nástroj za druhým a nie a nie nájsť ten pravý. Nechceli sme vám prezradiť, aký nástroj si kocúrik napokon vyberie, ale veď to za nás povie už názov rozprávky: Ako si kocúr Damián kúpil klavír. Príbeh napísal Václav Čtvrtek a vyrozpráva vám ho Karol Machata.

kocur.jpg  


Jeden starý kráľ mal jediného syna. I zavolal si ho raz a vážnym hlasom takto k nemu prehovoril: "Moja hodina sa približuje - dnes zajtra oči zatvorím; a ešte neviem, v akom stave ťa zanechám. Ožeň sa, syn môj, nech ťa vidím v celom tvojom šťastí a nech ťa požehnám skorej, ako mi oči zatlačíš." A tak sa vyberie švárny princ do sveta nevestu hľadať. Po ceste sa dozvie, že jemu súdená deva by mohla na Sklenom vrchu prebývať. Stačí odtrhnuť Tri citróny čo tam rastú a s krásavicou sa stretne. Kým túto horu nájde, musí sa však na vestu u troch hrôzostrašných mobrov popýtať. Tí mu veľmi nepomôžu leň olovených, strieborných a zlatých halušiek na cestu mu nabalia. Či sa halušky princovi napokon na voľačo zídu, dozviete sa v ľudovej rozprávkovej hre na motívy Pavla Dobšinského, ktorú do rozhlasovej podoby upravila Veronika Belošovičová.

V zelenom africkom lese svitlo ráno. Lev Ruru sa natiahol a zhlboka zívol. Zrazu zbadal, ako sa na steble trávy zachytila Kvapka medu. Ruru to však nevedel, pretože také čosi nikdy predtým nevidel. Ako bude toto dobrodružstvo pokračovať, to vám už v našej dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Jozef Kroner v príbehu Jošimota Imae.

Nezabudnuteľné a veselé dobrodružstvo zažije Tetka Plajznerka (Eva Krížiková). Jedného dňa sa utečie schovať pred búrkou do horárne a nájde tam čerta Trepifajklsa (Karol Machata), ktorý tam straší už celých 150 rokov! O priateľstve čertiska a gazdinej bude rozprávková hra Zabudnutý čert, ktorý podľa rozprávky Jana Drdu zdramatizoval František Pavlíček.

big_zabudnuty-cert-G8s-55216.jpg

Na okraji močiara žil striebristý a tenký starec. Žil sám, so psom, a priatelil sa s vtákmi. Aj vtáci sa priatelili s ním. Dedinčania verili, že ho vtáci varujú pred chorobami a pohromami. Starec bol aj zvonárom. Chodieval zvoniť a zvon ohlasoval svadby, krstiny, požiare, ale i pohreby. Predsa však najčastejšie vyhrával veselo. Podľa neho odchádzali ľudia do polí, i sa z poľa vracali. Jedného dňa ale zvon onemel... Ako toto dobrodružstvo dopadne, to sa dozviete v rozprávke Grozdany Olujičovej - Varovný zvon, ktorú vám vyrozpráva Grozdana Olujičová.

bell-2663707_960_720.jpg

Bol raz jeden mládenec, ktorý našiel zlaté zrnko. Zasial ho do svojho poľa, a pole mu zlato urodilo. Či pole plné zlata prináša šťastie, alebo skôr strach a či hlavní hrdinovia chamtivosti neprepadnú, to sa dozviete v novej rozprávkovej hre Boženy Čahojovej - Bernátovej- Zlaté zrnko.

Malý Jody (Viktor Vrbiar) býva na farme spolu so svojimi rodičmi. Jedného dňa ich navštívi Jodyho starý otec (Andrej Hryc). Rodičom trochu prekážajú jeho príbehy o Indiánoch, ale Jody sa teší, že sa od neho naučí stopovať, a že pochytí indiánske historky. Starý otec príde na krásnom koni, no Jody je vraj na vlastného koníka ešte primalý... Dobrodružnú hru podľa príbehu Johna Steinbecka zdramatizoval Štefan Timko a nazval ju Červený koník.

the-red-pony.jpg

Program rádií

Scenár: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Josef Lada, pixabay.com, sutherstock.com, Beatrix Potter, Božena Plocháňová, Renáta Vlachová, Bijou Karman

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame