Týždeň dobrôt

Týždeň dobrôt

Rádio Junior pripravilo k Medzinárodnému dňu piknikov, ktorý bude 18. júna, Týždeň dobrôt. Naši hrdinovia nebudú maškrtiť len v parku či na lúke, ale hostiny si doprajú aj všelikde inde.

Keď dobroty, tak dobroty. Vo vysielaní pre najmenších vás hneď v úvode privíta Osmijanko. Jeho nová rozprávková osmička bude celá sladká. Prvou zo série Sladkých Osmijankových rozprávok bude tá O pudingovej soche. Len či sa ten pudingový Divný anjel bude dať jesť... Osmijankove veselé rozprávky napísala Krista Bendová a v rozhlase ich vždy rozpráva Ctibor Filčík.

Božena Plocháňová.jpg

Na veľmi zvláštnu hostinu sa vyberú myšiak Tomuško a myška Timuška. Bývajú vo vyhryzenej diere pri kozube v jednom dome. A v tom veľkom bohatom dome je ešte jeden domček a v ňom žijú dve bábiky - Lucinda a Betka. Práve do tohto domčeka sa odvážia vojsť myšky, keď bábiky odídu na prechádzku. V kuchyni na nich čaká krásne prestretý stôl s lahôdkami od výmyslu sveta. Ale asi si už viete predstaviť tie dobroty v hračkárskom domčeku... O dvoch nespratných myškách vám v rozprávke Beatrix Potterovej vo vysielaní pre najmenších porozpráva Emília Vášáryová.

819TxnL1HKL._AC_SX425_.jpg

Kto má piknik počas pracovnej doby? Teda, kto si len tak poletuje po vonku a zbiera pri tom sladké dobroty, ktoré núkajú kvety? Áno, včielky. Včielky z rozprávok Jozefa Repka sprevádza kočovný včelár Bzučavý dedo - a tak sa volá aj seriál, ktorého prvú časť si vypočujete vo vysielaní pre najmenších. Rozprávať bude Karol Machata.

Za morom širokým, za morom hlbokým, vojačil vojačik. Jedného dňa sa vezie okolo cár a z prsta mu spadne zlatý prsteň. Vojačik prsteň nájde a cár medzitým vypíše odmenu pre toho, kto mu ho prinesie. Hlavný hrdina sa vyberie za cárom, ale nie a nie sa do zámku dostať. Aby mohol panovníkovi prsteň vrátiť, musí využiť všetok svoj um. Ako sa mu podarí fígľom zlých ľudí prekabátiť a aká hostina ho čaká na záver, to sa dozviete v ruskej ľudovej rozprávke Zlatý prsteň. V dvojhodinke pre najmenších vám ju vyrozpráva Jozef Kroner.

Bol raz jeden maliar, volal sa Niki, a mal aj štetec, ako sa na maliara patrí. Ale ten štetec nebol len taký obyčajný. Vymyslel si umelecké meno, aj naježiť sa vedel. Dokonca bol maškrtný. Najradšej by maľoval samé zmrzlinové poháre, šľahačku a zákusky. A tak sa jedného dňa, pretože mal chuť na farby, ponúkol sám. Rozprávku o tom, Ako štetec lízal farby napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ju Zdena Gruberová. Aj tento príbeh si vypočujete v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

paints-1149122_960_720.jpg

V rozprávkovej hre Kuchár Polienko sa stretneme s nevrlým a lakomým kuchárom (Ivan Krajíček). Jedného dňa sa uňho zastaví babka Barborka (Mária Prechovská), ktorá mu prinesie novú kuchársku čiapku. Nie je to však úplne obyčajná starenka a aj čiapka je voľajaká čudná... Čo sa s Polienkom stane, keď si ju nasadí, sa dozviete v rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša.

Medovnikár Medudal (Jozef Kroner) vždy nosieval deťom medovníky. Jedného dňa príde medzi ne so svojou pesničkou, ale batoh má prázdny, neukrýva v ňom žiadnu dobrotu. Vraj kvôli nejakému chlapcovi, na ktorého sa nahneval... Ako Medudal môže odčiniť zlo, ktoré spáchal a kedy sa dostane k svojim dobrotám, sa dozviete v rozprávkovej hre Lupienok a princezná Makovienka. Príbeh s pesničkami napísal Ján Turan a hudbu preň zložil skladateľ Ali Brezovský.

Veľké dobrodružstvo čaká Mateja (Martin Dánai), Petra (Róbert Roth), Gaba (Peter Perďoch) a Juana (Tomáš Ambrovič), ktorých jedného dňa zoberie strýko Nando (Leopold Haverl) na prázdniny do horárne. Čo všetko tam zažijú, sa dozviete v dobrodružnej hre Eleny Antalovej Horšie ako dvojka z chovania. Ako to už v našom týždni dobrôt býva, aj v tomto príbehu bude nejedna hostina a prvá dokonca hneď na začiatku!

Čarodejný nápoj je dobrota, ktorú dokáže uvariť skúsená kráľovská kuchárka. Len či bude aj nejaká svadobná hostina? V rozprávkovej hre Dušana Brindzu sa totiž nájdu takí, ktorí sa nechcú ženiť ani vydávať, ale aj takí, ktorí by sobáše chceli usporadúvať za iných. Hoci aj pomocou čarodejných nápojov. Pravá láska si, našťastie, nájde svoju vlastnú cestu, aj napriek všetkým čarom. Hlavné čarodejnícke duo stvárni Eva Krížiková v úlohe kráľovskej kuchárky a Eduard Bindas v úlohe kráľovského hvezdára. A počuť budete aj hudbu Petra Breinera.

eva.jpg

Keď je reč o dobrotách a piknikoch, zišiel by sa, veru, taký „stolček, prestri sa". A kde je „stolček, prestri sa", tam je aj „somárik potras sa" a samozrejme tiež „kyjak von z vreca". Lenže celý názov tejto rozprávkovej hry znie Stolček, prestri sa... (Alebo prečo robia kozy mééé...). Tradičnú rozprávku bratov Grimmovcov netradične zdramatizovala Eva Križková. Pretože v tomto príbehu stretnete nielen troch bratov (Michal Hallon, Juraj Hrčka, Přemysl Boublík), ale aj zlomyseľnú kozu (Lucia Vrablicová), ktorá sa v jednej chvíli premení na žandára (Ivan Šándor)...

kniha.promo.jpg

Po chutných dobrotách netúžia len ľudia či zvieratá, ale aj maličký hmyz. Pre komára a blchu sme dobrotami my. Teda, kvapky našej krvi, z ktorej si obaja tak radi prídu „cucnúť". Jedna blcha žila spolu so svojou rodinou v kráľovskej posteli a na kráľovej krvi si pochutnávala nerušene každý deň, až kým sa neobjavil komár. Túto staroindickú bájku vám v seriáli Anny Gruskovej Pančatantra vyrozpráva Anna Šišková a Tomáš Lukáč.

naf519.jpg

V tretej časti nášho nového čítania na pokračovanie z knihy Prašina sa Jirko, En a Tony vybrali do tajuplnej a strašidelnej pražskej štvrte, aby zistili, čo sa to na Prašine, ale aj mimo nej, začalo diať. Podarilo sa im schovať pred chlapíkom, ktorého (neradi) spoznali noc predtým vo svojej klubovni a ktorý po nich vytrvalo pátra. Zastihla ich búrka a vošli do miestnej, kedysi veľkolepej - dnes zabudnutej, knižnice. Tento týždeň si vypočujete štvrtú časť čítania, v ktorej spoznáte jednu dôležitú postavu z minulosti a zároveň sa prihodí aj niečo veľmi nepríjemné... Z napínavej knihy Vojtěcha Matochu vám číta Richard Stanke.

gf416wbav.jpg

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, Božena Plocháňová, Běla Kolčáková, Beatrix Potter, TASR/ Radovan Stoklasa, Karel Osoha

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame