Týždeň spriaznených duší

Týždeň spriaznených duší

"Ak chceš kráčať rýchlo, choď sám, ale ak chceš dôjsť ďaleko, choď s niekým," hovorí jedno múdre africké príslovie. Aj náš život je ako taká dlhočizná cesta pred nami. A sami už isto dobre viete, že cesta ubieha oveľa veselšie, ak sa o svoje zážitky na nej delíme ešte s niekým. V týchto dňoch si pripomíname Deň najlepších priateľov, ktorí sú na spoločné dobrodružstvá ako stvorení. Ale čo ak sa pri vás tá ozajstná spriaznená duša ešte neobjavila? Vôbec nevadí, ono to tak býva, že sa vždy zjaví v tú pravú chvíľu! A dovtedy sú tu len a len pre vás vaši rozhlasoví kamoši, s ktorými nikdy nebudete sami. A čo je najlepšie? Pri počúvaní sa ich príbehy stanú aj vašimi!

Viete, že v Guatemale sa môžete zatúlať aj do hôr, aj do pralesa a že Mayovia neboli len obyvatelia stratenej civilizácie, ale žijú v Guatemale aj dnes? Veronika Dianišková sa spolu s majstrom zvuku Jakubom Horňákom vyberie práve do tejto krajiny v Strednej Amerike. Nasaďte si túlavé topánky a poďte s nami! Počúvajte náš dobrodružný program Čo by bolo, keby... sme sa vybrali do Guatemaly? A keďže Veronika nejaký čas žila v Guatemale priamo u Mayov, určite si tam našla aj nejaké spriaznené duše a niečo nám o nich prezradí.

guatemala-1609434_960_720.jpg

Hlavný hrdina rozprávky Ako kamarát prišiel o vrkoče sa vybral na vandrovku. A keď sa človek na vandrovku vyberie, všelikoho stretne. Tak sa stane, že sa spriatelia Adam a Vavrinec, a putujú vedno. Idú, idú, až dorazia ku skale, ktorá je veľmi strmá a vysoká. Stavia sa, že Adam na tú skalu nevylezie. Ako to medzi kamarátmi dopadne a či ich kamarátstvo pretrvá, to vám už v dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Július Pántik. Príbeh napísal Rudo Moric.

V dvojhodinke pre najmenších sa bude tento týždeň vandrovať ostošesť! Na dobrodružné cesty sa vyberie aj vajce, ktorému sa jedného dňa zunuje na polici ležať, a tak sa vyberie do sveta na skusy. Po ceste stretne kačku, kohúta či býka a všetci vandrovníci napokon zistia, že sa z nich stali druhovia v šťastí i v nešťastí. Ak tento príbeh poznáte, nič to preto, rozprávku o tom, Ako išlo vajce na vandrovku, si určite radi vypočujete. Napísala ju pre vás Mária Rázusová-Martáková a vyrozpráva vám ju Gustáv Valach.

Bol raz jeden Borko, ktorého dievčence aj neborkom prezývali. Ale to azda len preto, že sa doposiaľ do žiadnej z nich nezahľadel. Jedného dňa hlavný hrdina (Emil Horváth ml.) stretne v lese starenku (Viera Bálinthová), ktorú zachráni pred zmijou. Lenže to nebola obyčajná starenka. Za jeho pomoc sa mu v dobrom odmení a Borko bude môcť nájsť svoju skutočnú spriaznenú dušu... Rozprávkovú hru, ktorá je aj našim tipom týždňa, napísal Milan Ferko.

Spriaznené duše by ste našli aj na palube lode, ktorá hľadá strateného kapitána Granta. Posádku najprv nespájalo takmer nič, ale ich priateľstvo na dobrodružnej ceste zosilnelo. Napríklad roztržitý vedec Paganel (Emil Horváth ml.) ostáva s posádkou aj napriek tomu, že na loď nastúpil len omylom. Či sa odhodlá opustiť svojich priateľov, alebo s nimi ostane, kým nenájdu odpovede na svoje otázky, to sa dozviete v druhej časti dobrodružnej hry Deti kapitána Granta, ktorú podľa románu Julesa Verna napísal Peter Gregor. Príbeh si vypočujete v rámci našej dobrodružnej dvojhodinky.

deti.jpg

Keď sa povie „spriaznené duše", mnohým sa pred očami zobrazí vždy zasnená ryšavá sirota s ohromnou fantáziou, Anna Shirleyová (Anna Bučinská). Rozhlasová Anna zo Zeleného domu vznikla v roku 1966, keď sa režisérka a scenáristka Viera Weidlerová rozhodla zdramatizovať román kanadskej spisovateľky Lucy Maud Montgomeryovej. Jedenásťročná Anna celý svoj život hľadala svoju spriaznenú dušu, ale podarilo sa jej to až po príchode do Avonlea, do domu Cuthbertovcov. Marilla (Beta Poničanová) a Matej (Alojz Kramár) sú bezdetní, osamelí a starnúci súrodenci, ktorí spolu žijú a hospodária v Zelenom dome. Rozhodli sa adoptovať si chlapca, aby im pomohol na gazdovstve. Lenže zo sirotinca im poslali malú, vzdorovitú Annu. Počiatočné sklamanie sa postupne premení na hlboké puto. Ale spriaznených duší sa v dvojdielnej hre pre deti a mládež objaví viac. Anna si napríklad rýchlo nájde aj najlepšiu priateľku - Dianu (Katka Minichová).

  anaa.jpg

Spriaznenú dušu všetkých zvieratiek, pána Srdiečka, čaká nový prípad na vyriešenie. Zlatá rybka Cecilka z akvária malého Roberta zatúžila po veľkej vode. Pán Srdiečko ju preto premenil na veľkú zlatú rybu a odniesol ju do horskej bystriny. Lenže tam ju chytil na háčik rybár Zvonček. Pán Srdiečko mal z tohto maléru hlavu v smútku, ale ani na chvíľu sa nevzdal predstavy, že Cecilke pomôže. Ako sa príbeh skončí, vám v seriáli Jozefa Repka, Starosti pána Srdiečka, porozpráva Ivan Krajíček.

A čo spriaznené duše Jirko, En a Tony? V druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Vojtěcha Matochu Prašina ste sa zoznámili práve s Jirkovými priateľmi. Tým, že ich Jirko cestou z Prašiny navštívil, ich zatiahol do problému, ktorý doteraz sužoval len jeho. Okrem toho sa Prašina rozšírila už aj do ich klubovne, teda do bytového domu, v ktorom žije En so starou mamou. O nebezpečnom chlapovi, ktorý počúval za dverami klubovne, nehovoriac... Ale najlepší priatelia nie sú na to, aby sa vykrúcali, ale aby pomáhali, keď treba. Nenechajte si ujsť tretie pokračovanie nášho čítania, v ktorom sa traja dospievajúci hrdinovia vyberú spoločne odhaliť tajomstvo záhadnej pražskej štvrte.

gf416wbav.jpg

V obci Chocholná-Velčice majú časť, ktorá sa nazýva Podhradie. Kedysi tam vraj stálo hradisko a panoval mu pán, ktorého ľudia nemali dôvod mať radi. Muži tvrdo pracovali na jeho poliach, ženy museli od rána do večera tkať plátno, ktoré pán predával. Pán rozhodoval o živote svojich nevoľníkov a zo zabehnutého kolobehu ho vytrhla až dievčina Marga, ktorá vynikala pracovitosťou a šikovnosťou. Pán z Podhradia jej však zadal úlohu, ktorej splnenie napokon veľmi trpko oľutoval... Čo sa v Chocholnej prihodilo, sa dozviete v programe Ľuboša Machaja a Rozálie Vlaskovej Bola raz jedna povesť.

night.jpg

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, Zdeněk Burian, wikipedia.org.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame