Dobrodušný týždeň a spomienka na Ivana Krajíčka

Dobrodušný týždeň a spomienka na Ivana Krajíčka

Prvý júnový týždeň bol vyhlásený za Medzinárodný týždeň dobrovoľníkov, a tak aj u nás mesiac jún otvoríme príbehmi hrdinov, ktorí majú dobrú dušu, srdce a robia aj to, čo by nemuseli, aby pomohli spraviť svet lepším.

Od soboty 30. mája vysielame nové, dobrodružné a nesmierne napínavé čítanie na pokračovanie z knihy Prašina. Preto si tento týždeň určite nezabudnite vypočuť jeho prvú časť, lebo od soboty 6. júna už pokračujeme druhou časťou príbehu mladého českého spisovateľa Vojtěcha Matochu. Hlavní hrdinovia knihy - Jirko, En a ich kamarát Tony - sú tiež „dobrodušní". Hoci sú len deťmi, rozhodnú sa podujať na nebezpečnú výpravu do tajomnej pražskej štvrte Prašina. Je to záhadné miesto, v ktorom sa na konci 19. storočia zastavil čas. Na Prašine nie je elektrický prúd a nepomôžu vám ani baterky. Ani tie tam nefungujú. V starých domoch tam žijú zvláštni ľudia, ktorých až doteraz vonkajší svet príliš nevyrušoval. Lenže jedného dňa sa Prašina začne rozširovať. Čoraz viac domov a ulíc nekontrolovane prichádza o elektrinu a schopnosť používať tento vynález. Viete si predstaviť, čo to znamená? Na cestách sa hromadia nabúrané autá, ľudia nemôžu kúriť, variť, telefonovať, zdravotná pomoc sa nemôže dostať k pacientom... Jirko tuší, že táto katastrofa nejako súvisí s jeho dedkom a En a Tony sú jediní, kto mu teraz môže pomôcť... O „rýchlych šípoch" 21. storočia vám bude len v Rádiu Junior čítať Richard Stanke, pretože toto čítanie sme pripravili pre vás k Medzinárodnému dňu detí.

Uhnd.prasina_jpg.jpg

Bola raz opička Fili a šofér Wili. Všade chodievali spolu a všeličo spolu zažili. Wilibald jazdil kamiónom a vozil v ňom všeličo zaujímavé. Na svoju malú kamarátku bol vždy veľmi dobrý. Aj ona naňho. Niekedy sa stávalo, že sa Wilibaldovi za volantom chcelo veľmi spať. Čo vtedy spravila Fili, aby mu v spánku zabránila a čo spraví on, aby ju neskôr uspal, to vám vyrozpráva Marián Geišberg v Buvirozprávke pre opičku. Napísal ju pre vás Daniel Hevier a začujete v nej aj pesničky Sone Horňákovej. Príbeh si pustíme v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

Daniel Hevier napísal aj rozprávku O budíku, ktorý nepoznal hodiny. To je nejaký čudný budík, však? Nuž, bol raz jeden pán, ktorý sa stále ponáhľal. A tak potreboval taký budík, ktorý ho nikdy nezabudne zobudiť. Ibaže jeho nový budík nepoznal hodiny, a tak pán s náramne dôležitým povolaním spokojne zaspal... Prečo si myslíme, že táto rozprávka patrí do Dobrodušného týždňa? Nuž, preto, že budík nechtiac spraví čosi, čím svojmu pánovi vlastne veľmi pomôže. Príbeh vám v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vyrozpráva Zuzana Tlučková.

  timee.png

Aj ježko Pichuľko je dobrá duša a ochotný dobrovoľník. Jedného dňa maškrtí sladké hruštičky, keď sa vyberie s oteckom zbierať plánky na zimu. Zrazu sa zem pod ním nadvihne, zatrasie, ježko sa zgúľa z kopčeka a o chvíľu sa zoznámi s krtkom. Ako Pichuľko učil krta plánky zbierať vám porozpráva Jozef Kroner v rozprávke Ruda Morica. Druhú časť zo seriálu o Pichuľkovi počúvajte vo vysielaní pre najmenších.

hedgehog-2517443_960_720.jpg

Ivan (Igor Čilík) sa dostane do žalára pre jeden Nevypovedaný sen. Cárovná (Oľga Zőllnerová) sa rozhodne, že Ivana oslobodí, hoci je to pre ňu veľmi nebezpečné. Ivan sa potom vyberie do nebezpečenstva, aby našiel jej brata (Ľubo Roman). A takto si v rozprávkovej hre hlavní hrdinovia navzájom pekne pomáhajú. Príbeh pre rozhlas napísal Ján Číž podľa ruskej ľudovej rozprávky.

Bol raz jeden poštár, volal sa Známka (Stanislav Štepka) a nenosil ľuďom len listy, ale aj rozprávky. Niektoré pochytal do kapsy od ľudí, preto vždy natŕčal uši, aby mu neubzikli spred nosa. Ak sa k nemu v rozprávkovej hre Dušana Dušeka Strojček na spomienky pripojíte, stretnete sa s Pištáčikom (Vladimír Hajdu), psíkom Čujkom a vôbec, hrdinov s dobrým srdcom bude v tomto príbehu, koľko len chcete.

dZpA.l24921_jpg.jpg

Lord Glenarvan (Vladimír Durdík ml.) s lady Glenarvanovovu (Viera Richterová-Horváthová) vylovia jedného dňa z mora fľašu s odkazom, ktorý napísal kapitán Grant. On i jeho posádka sa stratili kedysi dávno nevedno kde. Keď sa manželia rozhodnú pátrať po tom, čo sa stalo, objavia sa u nich Deti kapitána Granta (Michal Michna, Michaela Materáková).Tak nazval spisovateľ Jules Verne svoj román a podľa slávneho príbehu napísal Peter Gregor rozhlasovú hru. Posádka sa vyberie po stopách nezvestného kapitána len preto, že všetci majú dobré srdce. Náhodou sa v tejto skupine odvážlivcov ocitne aj vedec Paganel (Emil Horváth ml.), ktorý si napokon všetkých natoľko obľúbi, že sa rozhodne pomáhať im na ich strastiplnej ceste. Čo všetko sa dobrodruhom prihodí a či sa dostanú na stopu kapitánovi Grantovi a jeho posádke, sa dozviete v našej dobrodružnej dvojhodinke. Tento týždeň si vypočujete prvú časť príbehu.

grant.jpg

Raz sa v izbe pána Srdiečka rozzvonil telefón. Volala Bambuľka z Ružovučkej ulice. Vraj vlčiak Taro je akýsi čudný. Nebehá, nebreše, nevrčí, len občas clivo zaskučí. Pán Srdiečko však pozná zaklínadlo, ktoré splní túžbu každého zvieratka. Preto sa k Tarovi do Ružovučkej ulice okamžite vybral. Ako bude príbeh pokračovať, vám v prvej časti seriálu Jozefa Repka Starosti pána Srdiečka vyrozpráva Ivan Krajíček. Pred pár dňami sme si pripomenuli 80. výročie narodenia Ivana Krajíčka a tento piatok si pripomenieme aj 23. výročie jeho úmrtia. Ivan Krajíček bol všestranne nadaným umelcom - poznáme ho ako divadelného, filmového, rozhlasového aj operetného herca, speváka, moderátora aj režiséra. Najviac mu pristali komediálne úlohy a v takej sa predstaví v našom ďalšom príbehu.

krajicek.jpg

Len sa nezlomiť, povie si ceruzka Hartmund Tvrdý (Ľubo Roman) s ceruzkou Kohinorom Mäkkým (Ivan Krajíček) a vydajú sa na dobrodružnú výpravu na opačný koniec stola. Takto vyzerá začiatok rozprávkového putovania, pri ktorom stačí prejsť pár desiatok centimetrov, aby ste zažili naozajstné dobrodružstvo a nebezpečenstvo. Ceruzkoví kamaráti vyrazia hľadať kúsok čistého papiera, ktorý by mohli konečne pokresliť. Namiesto toho však natrafia na nešťastného kráľa Večné pero (Leopold Haverl) a strašného netvora - Strúhadlo (Ľubo Gregor). Majú ceruzky niekde uprostred svojej tuhy aj dobré srdce a pomôžu kráľovi zachrániť dvorné dámy - pastelky? Dozviete sa to v rozprávkovej hre poľského spisovateľa Wojciecha Letkiho, ktorú vysielame aj ako spomienku na Ivana Krajíčka. A počuť budete aj hudbu Braňa Hronca.

crayons.jpg

Veľkým dobrovoľníkom s dobrým srdcom bude aj náš najmenší rozprávkový hrdina Janko Hraško (Robert Roth). Hoci nie je väčší než zrnko hrachu, nenechá on nešťastnú gazdinú (Viera Richterová-Horváthová) nariekať. Najskôr jej je ľúto, že nemá deti a potom opäť - veď gazdovi (Dušan Tarageľ) nemá kto na pole obed odniesť. A vtedy sa z kúta ozve: „No predsa ja, mamka!" a potom ešte: „Dobre ste počuli, mamka. To som ja, váš synček!" O čo menší narástol, o to viac mu chutí jesť, ale aj pracovať, neplechy stvárať a radosť rozdávať. Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Zuzana Zemaníková. Pesničky pre Janka Hraška napísal hudobný skladateľ Rudolf Geri.

Kedysi žil v horách starý človek, ktorý mal troch synov. Keď cítil, že sa priblížila jeho posledná hodina, zavolal si ich k sebe. Mládenci si mali vybrať svoje povolanie. Keď si dvaja starší bratia vybrali prácu na poli a pri dobytku, najmladší syn sa rozhodne, že sa vyberie do sveta šťastie hľadať. Na tej výprave stretne zlé duše strigy a jej synov zbojníkov, ale aj dobrú dušu svojej víly - ochrankyne, ktorá ho v čiernom lese zachráni a nasmeruje ho k zámku, v ktorom čaká na svojho záchrancu Bukura - zemská krása. Albánsku ľudovú rozprávku v roku 1957 zdramatizoval Michal Príbus a bude to najstaršie dielo, ktoré si v našom „Dobrodušnom týždni" môžete vypočuť.

young-girl-1149701_960_720.jpg

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: pixabay.com, wikipedia.org, Peter Kľúčik, TASR


 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame