Láskavý týždeň

Láskavý týždeň

Medzinárodný deň detí, na ktorý už mnohí netrpezlivo čakáte, môžete s Rádiom Junior začať oslavovať už cez víkend. Od soboty sme pre vás pripravili celkom nový seriál čítania na pokračovanie - Prašina. Podľa názvu to nie je niečo, po čom by ste mali túžiť, však? Lenže Prašina je vzrušujúce miesto, tajuplná pražská štvrť, v ktorej sa čas zastavil na konci 19. storočia. Nefunguje tam elektrina, ale ani baterky, žijú tam veľmi zvláštni ľudia a z každého kúta na vás dýcha duch minulosti a akési ťaživé tajomstvo. Jedného dňa sa stane niečo, čo spôsobí, že Prašina sa začne rozširovať. Odhaliť príčinu a veľké tajomstvo, zachrániť svet a bojovať proti zloduchom sa rozhodnú tri decká - Jirko, Tony a En. Neskutočne napínavé dobrodružstvo vymyslel český spisovateľ Vojtěch Matocha, knihu do slovenčiny preložila Marta Blašková Maňáková a čítať vám z nej bude skvelý Richard Stanke.

prasina.jpg

Viete, kto je Makový mužíček? To je také chlápätko maličké ako máčik. Jedného dňa prinesie starček svojej starenke makové zrnko. Ona ho zasadí a z makovice sa zrazu ozve detský plač... Láskavé rozprávky Františka Nepila vám vo vysielaní pre najmenších tento týždeň začne rozprávať Karol Machata.

  martinus.jpg

Láskavých rodičov má aj malý nezbedný ježko Pichuľko. Jedného dňa ho mamka s tatkom pošlú z nory von, nech sa chlapec vonku pekne zahrá, kým oni poupratujú brlôžtek. Lenže tá Pichuľkova hra dopadne tak, že otec jež odpáše remeň a už-už by Pichuľka potrestal, keby nebol taký láskavý, ako sme už spomínali. Čo nezbedník vyparatil a ako príbeh napokon dopadol, sa dozviete v prvej časti seriálu Ruda Morica O Pichuľkovi. Jozef Kroner vám vo vysielaní pre najmenších neopakovateľne vyrozpráva, Ako Pichuľko nasucho obišiel.

pichulko.jpg

Ak by ste stretli dve ježibabovské sestry - Agátu (Michaela Kapráliková) a Kristínu (Ľudmila Mandžárová), vôbec by sa vám nezdali láskavé. Neustále zvady sa usídlili v ich domčeku. Ale keby ste ich poznali lepšie, zistili by ste, že hoci sú na seba nahnevané, nedokážu sa spolu nerozprávať dlhšie ako celých 5 minút. Takže to s nimi asi nebude až také zlé... Či sa sestry vlastne majú alebo nemajú rady a ako sa do toho pripletie jedna napínavá detektívka, to sa dozviete v Panpulónoch - programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Rozprávku napísal Václav Šuplata a nazval ju, ako inak, Ježibabovskou detektívkou. Nájdete ju v našom vysielaní pre predškolákov.

baba.jpg

Viete, prečo bude láskavá aj ďalšia časť nášho programu z cyklu Čo by bolo, keby...? Pretože naša redaktorka Rozália Vlasková oslovila svoju kamarátku - prekladateľku, čistokrvnú Slovinku, Dianu Pungeršič a nahrala s ňou program Čo by bolo, keby... krajiny mali dvojčatá? Slovinsko a Slovensko či Slovakia a Slovenia sú takými dvojčatami, ktoré si mnohí ľudia vo svete zamieňajú, ale tieto dvojčatá sa navzájom až tak nepoznajú. My to trošku napravíme a dozviete sa aj to, prečo je Slovenija krajinou pre zaľúbencov. Nie je to veru len jej názvom a názvom jej hlavného mesta...

roz.jpg

Dušan Dušek je taký pán spisovateľ, že píše snáď tie najláskavejšie rozprávky, aké vôbec kto kedy vymyslel. No, a pretože je on sám láskavý, tak taký istý je aj hrdina jeho príbehov - Pištáčik. Tento týždeň si vypočujeme prvú časť tohto rozprávkového seriálu a dozvieme sa, Ako sa vyháňajú včely. Rozprávať bude Karol Machata,

1_pistacik_1-350x482.jpg

Mládenci a dievčence sa schádzajú každý deň na lúkach, aby si piesňami spríjemnili večer a trochu si aj zatancovali. Zo svojho hradu ich počuje krutá a nešťastná barónka (Božidara Turzonovová). Zakáže svojím poddaným spievať. Radosť by sa im zo života nadobro vytratila, keby pieseň nebola taká vynachádzavá, že si k nim nájde cestu späť a nakoniec možno roztopí a zmení aj jedno kruté a neláskavé srdce... Rozprávku o piesni napísal Rudolf Dobiáš.

piesen.jpg

Čo sa stane, keď sa rieka Tichava (Ľudmila Mandžárová) zaľúbi do Mesiaca (Ján Gallovič)? Prekoná ich láska prekážky, dokážu sa vzoprieť Tichavinej mame Tiesňave (Emília Vášáryová) a všetkým, ktorí sa im budú chcieť postaviť do cesty? Rozprávková hra Boženy Čahojovej-Bernátovej sa volá O rieke, čo z brehov vystúpila a patrí k ozajstným pokladom nášho rozhlasového archívu.

Láskavý a dobrý je aj pytač Barborky (Ľudmila Dutková) - Krištof Ľubovenský (Boris Srník). A dokonca je aj udatný, ibaže má hlboko do vrecka. Preto Barborkin otec (Róber Šudík) za nič na svete nechce privoliť k sobášu. Ako to celé súvisí s Ľubovnianskym hradom, sa dozviete v povesťovom príbehu Diablova skala, ktorý napísal Peter Karpinský.

hrad.jpg

Radúz (Igor Kováč) je mladý kráľovič, ktorý sa v núdzi ocitne rovno v chalupe zlej ježibaby. Ľudmila (Helena Geregová) je dievčina, ktorá u strigy musí slúžiť. Striga (Zdena Gruberová) nič netušiaceho mládenca prichýli pod podmienkou, že si pomoc u nej odpracuje. Mládenec netuší, že protivná baba je ježibaba, ktorá ho chce zmárniť. Radúz má šťastie v nešťastí, že Ľudmila je láskavé dievča, ktoré sa od strigy naučilo čarovať. Ale či ich láska prekoná stridžiu aj ľudskú zlobu, to je otázne... Radúz a Ľudmila je krásny príbeh zo zbierky Pavla Dobšinského. Zdramatizoval ho Ján Uličiansky a hudbu preň vykúzlil Víťazoslav Kubička.

unnamed.jpg

Jin-Šan (Pavol Mikulík) a Mo-Lian (Emília Vášáryová) sa vrúcne ľúbia a pekne si spolunažívajú. Ich šťastie by malo znásobiť bábätko, ktoré čakajú, lenže Mo-Lian tuší, že sa jej narodí dievčatko. A to v tradícii čínskych vznešených rodov znamená, že bude musieť podstúpiť prísnu výchovu a kruté zaobchádzanie - aby jej nohy zostali maličké a kroky cupitavé. Preto rodičia po narodení dcérky navštívia jasnozrivého mudrca Ming-Če (Ladislav Chudík) a poprosia ho o pomoc. Zomierajúci učiteľ pozná len jedno riešenie. V rovnaký deň ako ich dievčatko sa narodil aj budúci vládca sveta Jong-Jan (Maroš Kramár) - syn vetra (Elo Romančík) a spenenej rieky (Darina Vašíčková). Jeho kmotrom je žiarivé slnko. Mudrc zjedná výmenu detí, aby dievčatko ochránili. Lenže chlapec sa raz bude musieť vrátiť k svojim živlom. A prísť naspäť medzi ľudí môže až vtedy, keď spozná, čo je to Ľudská láska. Príbeh o láske, krutej tradícii a zmierení sa prírody s ľuďmi napísala na motívy príbehov vznešených čínskych rodov Elena Antalová.

Program rádií

Scenár: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: pixabay.com, Karel Osoha, Marie Tichá, Martina Matlovičová, Josef Paleček, Martin Benka.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame