Staroveký týždeň

Staroveký týždeň

 Nasledujúce dni sa Rádio Junior ponorí do staroveku. Budeme spolu s vami spoznávať jednotlivé krajiny a národy, ich mytológiu, povesti, bájnych bohov i rozprávkové historické bytosti. Zoznámime sa s postavami dejín, ktorým ľudia verili a možno veria dodnes. Čo z toho bolo vymyslené a čo skutočné, na to už skúste prísť sami. Jedno je však isté. Na histórii stojí aj naša súčasnosť, teda to, čo práve žijeme a kým sme dnes my sami.

Jedným z našich tipov  týždňa je seriál Legendy starovekého Ríma. V jeho prvej časti sa dozviete, ako sú všetci bez rozdielu, ľudia aj bohovia, podriadení osudu. Ocitneme sa na svadbe, na ktorú nik nepozval bohyňu sváru. A ju si veru neradno pohnevať... Ako budú hrdinovia s osudom bojovať a či im bude priať, vám prezradí Anna Javorková. Seriál podľa mýtov antického Ríma napísala Jaroslava Grúberová.

Ancient_Rome_(cropped).JPG

Tento týždeň si pustíme aj rozprávku z cyklu Keď hudba rozpráva. Znamená to, že okrem slov vám príbeh bude rozprávať aj hudba Césara Francka. Stretneme sa s múdrou a krásnou Psyché, ktorá sa ocitne v paláci kohosi, koho nepozná. Veľmi chce zistiť, kto ju uniesol, a tak sa jedného dňa skloní so sviečkou nad posteľ, v ktorej spí jej milý... Kto tam spal a čo sa potom stalo, vám vyrozpráva Emília Vášáryová spolu s Petrom Rúfusom. Text pre rozhlas upravila Jaroslava Grúberová.

psyche.jpg

Poznáte príbeh gréckeho hrdinu Thésea? Toho, ktorý sa odvážne vypraví do labyrintu na Kréte, aby bojoval proti hroznému Minotaourovi, ktorý desí svoje okolie? A viete aj to, kto je Ariadna a na čo je dobrá jej niť? Počúvajte dobrodružnú hru Théseus, ktorú podľa starých gréckych bájí napísal Július Farkaš. Théseovi bude na cestu hrať hudba Milana Dubovského. Ako hlavný hrdina sa vám predstaví Ján Gallovič.

te.jpg

Naším tipom týždňa je aj dobrodružná hra Trójska vojna. Hlavný hrdina Paris (Richard Stanke) sa vyberie navštíviť kráľa Menelaa (Dušan Tarageľ). Stretne tam krásnu Helenu (Tatiana Pauhofová), Menelaovu manželku. Paris a Helena sa do seba zaľúbia a od Menelaa utečú. No, a tak sa začne vojna, ktorú poznáme zo starých gréckych mýtov. Počúvajte hru Jany Kákošovej, v ktorej stretnete všetkých slávnych gréckych héroov!

HO.jpg

Ale antickí hrdinovia neboli len bohovia, vládcovia a bojovníci. Antika nám, okrem mýtov, zanechala aj bohaté dedičstvo v oblasti všakovakých vied. Predovšetkým matematiky, astronómie, fyziky a filozofie. Všestranným vedcom bol aj Archimedes zo Syrakúz. K vymenovaným vedným odborom môžeme pripočítať ešte to, že Archimedes bol aj mechanikom a vynálezcom. Rozhlasovú hru o jeho živote, diele, ale aj bájnej smrti - Nedotýkaj sa mojich kruhov - napísal Ján Číž podľa románu maďarského spisovateľa Istvána Szávu „Obor zo Syrakúz". Rozhlasovému obrovi zo Syrakúz požičal svoj hlas obor medzi slovenskými hercami - Vladislav Müller. Scénickú hudbu zložil Milan Dubovský.

Archimedes_(Idealportrait).jpg

Starovek nám nepriniesol len antickú kultúru, ale aj kresťanstvo a židovské náboženstvo, ktoré mali veľký vplyv na kultúru väčšiny kontinentov. Starý zákon je tá časť Biblie, ktorú majú kresťania aj židia spoločnú. Tak ako v iných náboženstvách, aj z Biblie sa dozvedáme, ako si starovekí ľudia predstavovali Stvorenie sveta: „Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. Zem bola pustá a prázdna a nad priepastnou hlbočinou bola tma. Nad vodami sa vznášal Duch Boží. I riekol Boh: „Buď svetlo." A bolo svetlo. Boh videl, že svetlo je dobré a oddelil ho od tmy a nazval ho dňom a tmu pomenoval nocou..." Biblické príbehy pre rozhlas upravil Ondrej Sliacky. Príbeh stvorenia vám vyrozpráva Jozef Kroner. Hudbu, ktorú začujete na začiatku a na konci, napísal Vladimír Godár.

adameve.jpg

Do starovekej Indie sa vyberieme v seriáli Anny Gruskovej Pančatantra. Za tajomným názvom sa skrývajú bájky a ďalšie poučné rozprávania o živote. Zbierku vraj napísal učený brahman Višnu Šarma pre synov svojho panovníka, aby ich pomocou príbehov o zvieratách a ľuďoch naučil vládnuť a múdro rozhodovať. Staroveké indické bájky vám bude rozprávať Anna Šišková s Tomášom Lukáčom.

Indra_deva.jpg

Syn zeme a dcéra vody je rozprávková hra, ktorej literárnou predlohou je baškirský epos Ural-batyr. Už názov hry naznačuje, že si vypočujete príbeh plný tajomstiev, tajuplných hrdinov, antihrdinov a bájnych bytostí. Hlavným hrdinom je sirota Hauban (Vladimír Durdík). Z biedneho chlapca vyrastie udatný a spravodlivý bojovník. Keď sa mu podarí poraziť vodného padišacha Šulgena (Anton Mrvečka) a chána Masema (Dušan Blaškovič), vybojuje tak slobodu pre množstvo nevinných ľudí zo Šulgenovho vodného kráľovstva, vrátane svojej mamy. Ale to nie je jediné veľké tajomstvo, ktoré v boji odhalí. Haubanovi pomáha vodná víla Nekres (Viera Richterová) a bájny kôň Akbuzat (Vladimír Minarovič), ktorý vystupuje aj v iných uralských príbehoch. Baškirský epos zdramatizovala Helena Križanová-Brindzová a svojou hudbou ho ozvláštnil Igor Bázlik.

unnamed.jpg

A napokon sme pre vás vybrali aj pásmo, v ktorom spoznáte mýty venované našej najdôležitejšej hviezde, bez ktorej by život na Zemi nebol možný. Toto asi tušili aj starovekí Egypťania, Gréci, Číňania a tiež autori fínskej Kalevaly. Pásmo Cesta za slnkom z cyklu Veľké príbehy ľudstva pripravila Jaroslava Grúberová. Mýty o slnku vám vyrozprávajú Zuzana Kronerová, Dušan Jamrich, Vladimír Kobielsky, Dušan Cinkota, Lucia Hurajová a Vladimír Minarovič.

phaeton.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: wikipedia.org, pixabay.com



 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame