Týždeň zajačích úmyslov

Týždeň zajačích úmyslov

Určite ste aj vy niekedy zažili situáciu, keď ste chceli odniekiaľ nepozorovane ujsť. Napríklad, keď sa vám podarilo prevrhnúť vzácnu vázu, tá sa rozbila a mama si to ešte nevšimla. Vy ste sa tvárili, že nič, no v hlave ste už mali zajačie úmysly. Frnk a už vás v izbe nebolo. O zajkoch sa hovorí, že sú bojkovia. A pri najmenšom zvuku dvíhajú nohy na plecia. Tak o takýchto hrdinoch "nehrdinoch" budú aj naše tohtotýždňové príbehy. 

Zajačie úmysly nemusia mať len zajace, všakže. Každý má občas chuť vycúvať z nejakej situácie. Či už zo strachu, z nedostatku zodpovednosti alebo len tak, z nezbedníctva. Malý zajačik Peter zo seriálu Rozprávky Beatrix Potterovej si vyskúša všetky tri dôvody. Keď jemu a jeho súrodencom mamička dôrazne zakáže chodiť do záhrady pána MacGregora, Peter využije prvú príležitosť, aby zákaz porušil. Utečie do lákavej záhrady plnej šalátových listov, mladých fazuliek a mrkvičky. Lenže ako utiecť nahnevanému pánovi MacGregorovi? Prezradí vám to Táňa Pauhofová v prvej časti seriálu pre našich najmenších poslucháčov, ktorá sa volá Rozprávka o Petrovi Zajacovi.

  Zajačie úmysly ako vyšité bude mať aj hlavný hrdina zo seriálu Moje najmilovanejšie zvieratá. Tým nemyslíme rozprávača, pána Rybičku, ale jeho nového kamaráta, o ktorom nám porozpráva ďalšiu chovateľskú rozprávku. Tentoraz O kocúrovi, možno aj rovno zo Siamu. Kocúra Rabindranáta dostal ujo Rybička od svojich kamarátov horolezcov, priniesli mu ho z Himalájí. Lenže fešák kocúr bol celkom divoký a netúžil po živote v byte či po návšteve chovateľských súťaží krásy. Ako to s malou šelmou nakoniec dopadlo, vám v rozprávke Vlada Bednára porozpráva vo vysielaní pre najmenších Karol Machata.

  Úplne opačný problém budú mať obyvatelia jednej dedinky so svojím bubnom. Aby ste rozumeli, v tej dedinke sa veľmi, ale veľmi dlho všetko oznamovalo len vďaka obecnému bubeníkovi a jeho bubnu. Lenže nastal deň, keď aj do tejto obce zaviedli obecný rozhlas. Bubeník sa s pokrokom zmieril, jeho bubon však nie. Čo všetko si na úbohých dedinčanov nachystal, vám porozpráva Osmijanko vo svojej Štvrtej hudobnej rozprávke - O starodávnom bubne. Pre rozprávky Kristy Bendovej bol vždy najlepším rozprávačom Ctibor Filčík, a tak to bude aj v tomto prípade.

  Krásna princezná (Darina Chmúrová) dovŕšila svoj pätnásty rok a podľa testamentu sa mala stať kráľovnou. A tiež sa vydať za susedného kráľa (Leopold Haverl). Lenže keď mladučká princezná uvidela jeho šediny a zopár vrások, vydávať sa jej vôbec nechcelo. Vymýšľala si rôzne želania a úlohy pre kráľa, aby svadbu oddialila. Dobrý a múdry vládca bol ochotný obetovať čokoľvek. Ale mladucha nakoniec nešťastnému kráľovi aj tak ušla z kráľovstva ako Princezná v oslej koži. Na svojej strastiplnej púti však pochopila, že tvár je len maska a dôležité je niečo úplne iné. Slávny príbeh francúzskeho rozprávkara Charlesa Perraulta zdramatizovala Kristína Vlachová.

  Žil raz jeden chudobný otec, ktorý mal troch synov. Keď nadišiel čas, aby sa chlapci o seba postarali sami, každý z nich dostal od otca dar. Najstaršiemu daroval kocúra, prostrednému dve vedrá a najmladší dostal zväzok lyka. Ak si myslíte, že je to slabý základ do života, nechajte sa prekvapiť našou rozprávkou. Lebo ak ste prešibaný ako líška, zbohatnúť môžete aj pomocou kocúra, vedra či lyka. A ešte aj samotní pekelníci pri vás radšej vezmú nohy na plecia! Ruskú ľudovú rozprávku Ako Ivan prekabátil čertov, vám porozpráva Jozef Kroner.

Zajačik Hophop (Zuzana Kapráliková) dostane veru poriadne netradičné úmysly. Jedného dňa mamke zajačici (Eva Krížiková) oznámi, že on už veru viac nechce byť zajacom. Má iný sen - stať sa helikoptérou. Doma so svojou túžbou nenájde veľa porozumenia, ale zoznámi sa s niekým, kto má podobné starosti. Drozdík Horenos (Boris Farkaš) sa túži stať medveďom. Ako sa zvieracie mláďatká popasujú so svojimi zajačími úmyslami, sa dozviete v rozprávkovej hre Zajko a helikoptéra. Príbeh napísal slovinský spisovateľ Rudolf Franček. O pesničky, ktoré v rozprávke budete počuť, sa postaral skladateľ Hanuš Domanský a textár Tomáš Janovic.

Autorka scenára: Rozália Vlasková



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame