Týždeň hrdiniek

Týždeň hrdiniek

Agátka, Karolínka, Janka, krásavica Zlatý vlas, dievčatko so zvláštnym menom Gulčeček či Indiánska pastierka moriek, to všetko sú hrdinky, ktoré vás vo svojich príbehoch prevedú tento týždeň. A spoločnosť im bude robiť ešte jeden býček, prazvláštna aktovka, kráľovi synovia, ktorí sa rozbehnú hľadať do sveta hudobné nástroje a samozrejme, o svojom osude vám chce rozpovedať i malá morská panna.

Bol raz jeden Maťko Nožička, ktorý sa veľmi tešil na svojich spolužiakov, ale aj na svoju novú aktovku, ktorá bude hlavnou hrdinkou tejto rozprávky. A veru sa mu jeho sen splnil. Nová aktovka však bola veľmi zvedavá, na rozdiel od svojho majiteľa. Jedného dňa začnú jeho zvedavej školskej taške rásť uši... Čo bude ďalej, sa dozviete v dvojhodinke pre najmenších. Rozprávku O aktovke, ktorá mala uši napísal Daniel Hevier a rozprávať bude Michal Dočolomanský.

  Do vysielania pre najmenších zamieri aj jedna mimozemská hrdinka. Volá sa Julka a zo svojej galaxie si len tak odskočila, aby spoznala svet. Na Zemi stretla školáčku Janku, svoju budúcu kamarátku a výletníčku. Tento sci-fi príbeh si v roku 1984 vymyslel Štefan Moravčík a nazval ho O dievčatku z roku 2000. Ale čo pred 36 rokmi bola budúcnosť, je dnes už dvadsaťročná minulosť. A tak si môžete porovnať predstavy z konca 20. storočia o 21. storočí s našou súčasnosťou. Príbeh vám rozpovie Michal Dočolomanský.

  Jedna hrdinka, i keď nie príliš hodná obdivu, sa ukáže aj v tretej Osmijankovej hudobnej rozprávke. Hlavnými postavami budú starnúci kráľ a jeho dvaja synovia, ktorí majú ísť do sveta a priniesť z neho pre kráľovských poddaných nejaký ohromný hudobný nástroj. Starší syn, ktorý sa do vládnutia hrnul ako osa do kofoly, sa tak stal hlavným hrdinom príbehu O svetovej harmonike. Ale ako bol s týmto nástrojom spokojný kráľ a napokon aj celá jeho krajina, to vám v rozprávke Kristy Bendovej porozpráva Ctibor Filčík hneď v úvode vysielania pre predškolákov.

  Peter Kováčik napísal rozprávkovú hru, ktorej hrdinkou bude odvážna, dobrá a prešibaná Nina (Viera Topinková). Keď ju jedného dňa bojarka obviní, že jej ukradla náhrdelník, múdra Nina pohne rozumom. A trošku si zo svojej panej vystrelí. Či sa Nine múdrosťou podarí získať to, po čom túži, sa dozviete v príbehu z ruského prostredia s názvom Pohni rozumom.

  Ak máte radi rozprávky Hansa Christiana Andersena, táto sa vám bude isto-iste páčiť. Bude o morskej panne (Anna Šišková), ktorá so svojimi sestrami, otcom a pestúnkou žije v kráľovstve na dne mora. Všetko sa však zmení, keď sa hlavná hrdinka zamiluje do princa - človeka (Stanislav Král)... Čo všetko sa rozhodne podstúpiť, aby získala ľudskú dušu a či sa jej vyplatí dôverovať ľuďom, zistíte, ak si vypočujete rozprávkovú hru Malá morská panna. Podľa dánskeho rozprávkara príbeh pre rozhlas napísal Ján Uličiansky.

  Bola raz zlá striga Ubir, ktorá kedysi v dedine ukradla Dievčičku Guľčeček. Dievčina potom musela ťažko pracovať a Ubir ju nepustila z chalupy ani na krok. Ale jedného dňa ostali dvere od domu omylom otvorené a Guľčeček sa pokúsila ujsť... Tatársku ľudovú rozprávku pre rozhlas upravila Mária Ďuríčková a rozpovie vám ju Eva Krížiková.

  Hlavnou hrdinkou rozprávkovej hry Agátka a jej dobrodružstvo je, ako inak, múdra a zvedavá Agáta (Johana Miklošíková). Jedného dňa ju z triedy za jej zvedavosť vykážu za dvere a ona sa ide prejsť. Vonku stretne dvoch zvláštnych pánov (Ondrej Kaprálik, Michal Dutka), ktorí jej povedia o akejsi „Rázprovke". Tá vraj skrášľuje ľuďom sny. Agátka sa ju vynasnaží nájsť. Či sa jej to v Nudnej krajine podarí, sa dozviete v rozprávkovej hre Dominiky Petríkovej.

  Keď budete v nedeľu rozmýšľať, čím prekvapiť vašu mamu na Deň matiek, môžete jej zapnúť rozprávku Choď na lúku a natrhaj mame kvety. Alebo si ju vypočujte najskôr vy sami a možno vás hlavný hrdina - malý býček - inšpiruje. Ako priniesť mame kyticu lúčnych kvetov skôr, než ju po ceste schrúmete? To vám prezradí Maroš Kramár v rozprávke vojvodinského spisovateľa Tomáša Čelovského.

  A o Baškirsku ste už počuli? Z hlavného mesta Slovenska do hlavného mesta Baškirska - Ufy - je to 3328 km smerom na východ. Pavel Petrovič Bažov bol známy zberateľ uralských ľudových rozprávok, bájí či eposov. V jednej z jeho rozprávok vystupujú aj dve svojrázne hrdinky. Prvou je líška, ktorá je vlastne pestúnka. Myslíte si, že jej chovanicou bude malé líšťatko? Nie. Kmotrička líštička (Eva Krížiková) vychovala chýrnu krásavicu Zlatý vlas (Zuzana Tlučková). A do nej sa zaľúbi chýrny lovec Ajlyp (Peter Rúfus). Okolnosti im však neprajú a ich srdcia budú skúšať rôzni neprajníci a všakovaké čary. Príbeh zdramatizoval Dušan Brindza.

  V seriáli Zuzany Jezerskej Rozprávky Indiánov Hopi spoznáme ďalšiu zvláštnu hrdinku. Bude to dievčina, sirota, ktorá žije pri indiánskom pueble spolu s morkami, ktoré pasie. Nik iný než morky jej nechce robiť spoločnosť. Od ostatných Indiánov dostáva za svoju prácu len staré handry a zvyšky jedla. Lenže raz sa aj ku nej dostane správa, že o štyri dni sa budú v pueble konať slávnostné tance... Ako dopadne Tanec pastierky moriek, vám vo svojom seriáli vyrozpráva Zuzana Jezerská.

  Ajka (Adela Ostrovská) je 10-ročná hrdinka, ktorá si smelo môže hovoriť Dievčatko z veže. Jej mama (Dáša Rúfusová) je totiž architektka, a tak má Ajka niečo, o čom snívajú mnohí - možnosť žiť vo výnimočnom a vzrušujúcom prostredí zrekonštruovanej veže na okraji malého mesta. Tomu však Ajka akosi nevie prísť na chuť, lebo ju trápi rozvod rodičov, mamin nový priateľ aj prvá detská láska. Veci však nebývajú také hrozné, ako na prvý pohľad vyzerajú a o tom sa spolu s Ajkou presvedčíte v dramatizovanom čítaní z knihy Jany Bodnárovej.

  Dnes určite viac než inokedy snívame o cestovaní za hranice všedných dní. V jednom z našich rozprávkových príbehov bude možné takto vycestovať vláčikom so žltou lokomotívou priamo z ružovej lúky, z plagátu v cestovnej kancelárii. V Rozprávke o Karolínke bude všeličo možné. Rozprávkový kráľ (František Dibarbora), ktorého hlavná hrdinka Karolínka (Monika Paššová) stretne, napríklad nikdy nevidel žiadnu knihu. Možno aj preto jeho kráľovstvo vyzerá ako hračkárstvo a nechodí sa v ňom do školy. Pôjdete s nami za Karolínkou? Pozýva vás Elisabeth Wiede - autorka literárnej predlohy, Ľudovít Petraško - autor rozhlasovej hry a Igor Bázlik, ktorý príbeh zafarbil svojou hudbou.

  Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame