Štvornohý týždeň a spomienka na Milana Dubovského

Štvornohý týždeň a spomienka na Milana Dubovského

Áno, určite každý z vás pozná to známe - pes najlepší priateľ človeka. Ale naše príbehy dokazujú, že každé zvieratko, či už je štvornohé, alebo iné, dokáže byť človeku veľmi dobrým spoločníkom. V dobrom i zlom. A tiež je o nich veľa rozprávok. Niektoré zvery nebudú až také príjemné, podaktoré budú dokonca zlomyselné, ale ako to už býva, všetko zlé sa napokon na dobré obráti.

25. apríla odišiel do hudobníckeho neba pán skladateľ Milan Dubovský. Ak nás počúvate pravidelne, určite ste už začuli veľa príbehov, ktoré skrášľovala práve jeho hudba. A tak vám teraz, na jeho počesť, pustíme dve Osmijankove hudobné rozprávky. Nielenže v druhej rozprávke - O strašidelnom klavíri - pán Dubovský rozozvučí rozprávkový klavír, ale tento hudobný skladateľ zároveň zložil známu Osmijankovu zvučku. Prvá z rozprávok bude O siedmich strúbovaných bratoch. Všetky Osmijankove dobrodružstvá vymyslela Krista Bendová a svoj hlas im požičal Ctibor Filčík. Osmijanko v tomto týždni otvorí naše vysielanie pre najmenších.

milan-dubovsky.jpg

Ako autor scénickej hudby sa Milan Dubovský predstaví v staršej rozprávkovej hre Pamodaj šťastia, lavička. Poznáte ten príbeh o Aničke (Eva Kvietiková), polosirote, ktorá si sama nájde macochu (Hana Meličková), aby jej na svete bolo veselšie. Lenže z milej a láskavej susedky sa zrazu stane zlá a lakomá potvora. Z jej dcéry (Erika Bauerová) tiež nebude milá nevlastná sestra, ale nepriateľka. Anička sa preto radšej vyberie hľadať šťastie do sveta. Kým sa dostane do služby u zvláštnej gazdinej (Viera Bálinthová), cestou stretáva rôzne, najmä štvornohé, bytosti v núdzi - lavičku (Darina Vašíčková), psíčka (Vladimír Minarovič), hrušku (Zuzana Šimečková), bujačika (Ľubo Roman) a piecku (Magda Matulíková). Príbeh zo zbierky Pavla Dobšinského zdramatizoval Ján Číž.

  Bol raz jeden chudobný chlapec, ktorý mal rád celý svet a nadovšetko zvieratá. Chodieval pracovať ku kráľovi a pri obyčajných smetiach našiel hada, mačičku a psíka. Zháňal preto kôrky, ktorými by ich uživil. A jedného dňa, vidiac jeho dobré srdce, sa mu had prihovoril. Pretože to nebol celkom obyčajný had, ale syn hadieho kráľa... No a neskôr, keď sa rozprávka zamotá aj rozmotá, hlavnému hrdinovi budú pomáhať aj mačička so psíkom. Rozprávku, ktorú sme u nás ešte nikdy nevysielali, vám vyrozpráva Karol Machata. Príbeh zo zbierky Pavla Dobšnského Had, mačička a psík zveršoval Milan Rúfus. Odvysielame ho v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky a patrí medzi naše tipy týždňa.

  Veverica obyčajná sa raz vybrala do Orieškových kúpeľov - tak sa začína Oriešková rozprávka. Veverička (Diana Mórová) sa volá Veronka a najprv sa stretne s Alfonzom von Orieškom (Richard Stanke), zakladateľom kúpeľov. Tento Alfonz je vám trochu nehybný a hoci má sto rokov, vôbec na to nevyzerá! Čo všetko sa Veronke v kúpeľoch stane a prečo vôbec toľkú diaľku merala, sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Uličianskeho s hudbou Rudolfa Pepuchu. (A to je veľmi osvedčená umelecká dvojica).

  Hneď po veveričke Veronke k nám do vysielania zavíta veverička Perri (Henrieta Jančišinová), ktorú vymyslel pán spisovateľ Felix Salten (určite poznáte jeho rozprávku o srnčekovi Bambim). A Bambi (Tomáš Maštalír) sa dokonca objaví aj v tomto príbehu, akurát je už veľký. Zato maličká je na začiatku príbehu samotná Perri, ktorá sa vyberie do lesa hľadať svoju mamičku. Jej výpravy sú čoraz odvážnejšie a spriatelí sa dokonca aj s človekom. Rozprávková hra Evy Križkovej Mladosť veveričky Perri tiež patrí k našim tipom týždňa. Štvornohých kamarátov v tejto rozprávke stretnete naozaj plný les!

  Jazvec nebol v lese veľmi obľúbený. Vystatoval sa a bol namyslený. Zvlášť nepekne sa správal, keď stretol barana. Keď sa už jazvecovo správanie nedalo dlhšie znášať, baran sa vybral k múdremu bobrovi, aby ho čo-to naučil, aby sa mu jazvec už nemohol vysmievať. Ako to celé dopadne, sa dozviete v ruskej ľudovej rozprávke Baran a jazvec, ktorú vám vyrozpráva Július Pántik.

  Pán Vinco (Boris Farkaš) má trampoty so svojím kocúrom Leonardom (Ľubomír Piktor). Ten si totiž ľahol na klávesnicu a hlavný hrdina sa preto nemohol dostať ku svojej práci. Hrozilo, že deti ostanú bez rozprávky. Aby sa tak nestalo, vymyslia spolu rozprávku práve o Leonardovi, kocúrovi z ulice. Aj tento veselý príbeh pre vás napísal pán spisovateľ Ján Uličiansky. Nezabudnite, že mačky majú sedem životov a v tejto rozprávke ich veru budú potrebovať!

  Boli ste dakedy na Muráni? Hlavný hrdina (Michal Matuška) hry pre deti Florián, dedo a smutný Lord tam trávi spolu so starkým (Elo Romančík) a starkou (Marta Černická) celé leto. Do cesty sa mu jedného dňa pripletie tajuplný pes (Július Paluš). Vraj sa volá Lord. Vznikne medzi nimi zvláštne priateľstvo... Príbeh nielen o priateľstve chlapca a psa, ale aj o včelárstve, bystrých potokoch, chuti medu a o prázdninách napísal Peter Glocko a patrí k tým najkrajším z nášho rozhlasového archívu!

  V piatok do nášho vysielania príde až päť štvornohých zvieratiek a to dokonca až z ďalekej Ameriky. Ako päť rysavých potkaníkov pomohlo nájsť novú dedinu si vymyslel americký spisovateľ a trojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny Carl Sandburg. Začalo sa to tak, že keď raz bola Pinka Pierce na návšteve u svojich ujcov a dvoch strýkov v Pečeňovej Vsi nad Cibuľou, strhla sa metelica. Vtedy sa pri domčeku objavil popolavý potkaník a v mene piatich potkaníkov pre šťastie z dedinky Snehové Hrudky prosil o trochu ohňa na rybaciu polievku. Čo bolo ďalej, vám v avantgardnej rozprávke porozpráva Július Pántik.

   V programe Čo by bolo, keby... som bol superhdinom? Rozália Vlasková nazrela do sveta komiksových a filmových superhrdinov a najmä do sveta hrdinov, ktorí žili aj v našom skutočnom svete. Volajú sa Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. V roku 1944 sa im podarilo nemožné - ušli z tábora smrti Auschwitz - Birkenau pri poľskom meste Osvienčim. Na prvý pohľad vykazuje už samotný útek známky nadprirodzených schopností. Dôvod úteku - záchrana 400 000 maďarských občanov židovského pôvodu pred transportom do tábora smrti - to už sa podobá hrdinským plánom kapitána Americu alebo Supermana. V týchto dňoch si pripomíname 76. výročie úteku a spísania podrobnej správy z tábora smrti.

  Už názov relácie Knižky mačky Abecedy napovedá, že opäť stretneme štvornohú knihovníčku. Aj knižky, ktoré bude Abeceda (Soňa Ulická) odporúčať, budú zvieracie. Hlavnými hrdinami výberu však nebudú mačky, ale psy. Autorka programu, Michaela Mrázová, nám predstaví knihu Petra Gajdošíka Zverinec na siedmom poschodí. Príbehy v prvej osobe nám rozpovie hlavný hrdina knihy nemeckej autorky Jutty Richter Ja som tu len pes. A napokon si svojho psíka nájde aj Pištáčik v knihe Dušana Dušeka.

Ľuboslav Paľo.jpg

Program rádií

Autorky scenára: veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustračné snímky: TASR, Ľuboslav Paľo.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame