Vlčí týždeň

Vlčí týždeň

Bol raz jeden vlk, ktorý sa vybral napiť k jazeru. Ale už bol aj dosť hladný a tak, keď k vode pricupitalo jahniatko, vymýšľal, akoby ho chytil. Že to však nebude vôbec jednoduché, o tom vám porozpráva Július Pántik v bájke Chytrák Vlk. Príbeh napísal Ján Donoval a pustíme si ho v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Aj malí herci a herečky z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny spolu so svojimi staršími hereckými kolegami sa rozhodli, že pre vás pripravia rozprávku o vlkovi. Hoci, nielen o ňom. Aj o kozliatkach, ktoré mamička pred vlkom vystríha. Aby Mama Koza (Michaela Kapráliková) detičky kozičky pred vlkom (Martin Kaprálik) ochránila, naučí ich jednu pesničku. Ak ju pri dverách zaspieva, kozliatka ju môžu pustiť dnu. Ak nie, ktosi sa za mamu len vydáva... Žeby vlk? Známy príbeh O siedmich kozliatkach a vlkovi podľa ľudovej rozprávky napísala Zuzana Jurigová-Kapráliková. Odvysielame ho v rámci dvojhodinky pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Nielen chlpaté lesné vlky sa vkradnú do nášho vysielania, ale aj sivovlasí morskí vlci sa vynoria. V predškoláckej dvojhodinke nám rozhlasový kamarát Ententýn porozpráva príbeh O tom, ako bol námorníkom. Ako sa plavil na lodi menom Dobrodružstvo s ozajstným morským vlkom, ako si loď kormidlovala, kam len chcela... O tom všetkom vám v rozprávke Daniela Heviera porozpráva Karol Machata.

Hovorí sa, že všetko zlé môže byť na niečo dobré. Toto príslovie je aj dnes veľmi užitočné. Keď musíme trčať doma a zabudnúť na stretnutia s kamarátmi, na školu, kino, reštaurácie, kolotoče... Alebo keď sme ryby a obojživelníky, spokojne si žijeme v rieke a zrazu do nej vpláva akýsi divotvorný sumec s dlhými fúzami, z ktorých mu šľahá bolestivý elektrický prúd. Načo môže byť toto dobré? Prezradí vám to Osmijanko vo svojej Siedmej podvodnej rozprávke - O trolejbusovom sumcovi. Takéto príbehy nevymýšľal nik iný ako Krista Bendová a nik by ich nevyrozprával tak ako Ctibor Filčík.

unnamed.jpg

Aj naša nová rozprávková kamarátka má podobné problémy ako my teraz. Práve leží pod veľkou bruchatou perinou, pretože je chorá. Vedľa postele leží „zelený pavúčik" - tak volá Zuzanka svoj mobilný telefón. Nebyť jeho, asi by sa unudila od samoty. Veď aj kocúr Fúzik len spí a Zuzanke sa vôbec nevenuje. A tak Zuzanka telefonuje a telefonuje, ale mamička s ňou nemôže pretelefonovať celý deň. Musí aj pracovať. Kto sa s ňou teda bude rozprávať? Počúvajte prvú časť seriálu Jána Milčáka Zuzanka a pán Odilo v podaní Zdeny Gruberovej vo vysielaní pre najmenších.

zuza.jpg

Vlada Bednára si možno pamätáte ako veselého rozprávača Hubárskych rozprávok a milovníka prírody. Tento týždeň štartujeme ďalšiu sériu jeho príbehov - Moje najmilovanejšie zvieratá. Prvá časť bude O dvoch plchoch. O ozajstných dvoch plchoch, ktoré sa zabývali v drevenej chate rozprávača príbehu. Plšiu rozprávku vám rozpovie Karol Machata.

u.jpg

Babka a dedko sa jedného dňa vybrali na jarmok. Kocúry Filemon a Bonifác preto ostali doma celkom sami. Rozhodli sa, že budú len tak chytať myši, ale v jednej chvíli sa im zazdá, že sa do domu dostal aj jeden nebezpečný spoločník... Rozprávku Vlčí apetít si pustíme v Rádiu Junior po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ju vylovili z rozhlasového archívu. Ľudový príbeh vám vyrozpráva Július Pántik.

Za horami za temnými, za stepami širokými,

žil Merendej cár, čo troch synov mal.

Prvý, Fjodor - orol dravý,

druhý, Andrej - sokol plavý,

a ten tretí, pobelavý - Ivanom ho menovali.

Tak sa začína rozprávková hra podľa známeho príbehu ruského spisovateľa a zberateľa ľudových rozprávok Alexeja Nikolajeviča Tolstého. Stretneme sa v nej s cárovičom Ivanom (Ľubo Roman), ktorý sa usiluje vypátrať, ako je to s tou jabloňou, ktorá rodí zlaté jablká. Prečo jabĺčka každú noc miznú? Hlavný hrdina sa bude musieť vypraviť na nebezpečnú cestu. Na prekážky však nebude sám, stretne totiž sivého vlka (František Dibarbora), ktorý sa stane jeho priateľom... Rozprávková hra o priateľstve je naším tipom týždňa a volá sa, ako inak, Ivan cárovič a sivý vlk.

  Čo by to už bolo za Vlčí týždeň, keby sme zabudli na tri prasiatka? Tie naše sa vyberú do sveta na skusy. Ale čo ak na tých cestách stretnú vlčiska? Veselú rozprávkovú hru Tri prasiatka a vlk podľa známeho príbehu napísal Stanislav Dančiak mladší. A aby vám bolo ešte veselšie, rozprávkové postavy vám zaspievajú aj hromadu pesničiek, ktoré napísal Michal Ničík. (A vlk síce bude poriadne strašidelný, ale hlas mu požičal Stano Dančiak, takže bude aj poriadne smiešny!)

  Vlk nie je len vznešené zviera, o ktorom po stáročia koluje po svete množstvo príbehov. Vlkmi sa nazývajú aj statoční bojovníci v dobrodružnej hre podľa turkotatárskej legendy Synovia vlčice. Ocitneme sa v krajine chána Kara Isik. Susední panovníci si rok čo rok brúsia zuby na jeho šíro-šíre pastviny a stepi. Kara - Isik má svoju krajinu veľmi rád a nechce ju vidieť spustošenú... Dobrodružnú hru pre rozhlas napísal Milan Odran a odporúčame ju poslucháčom a poslucháčkam od deväť rokov.

Jedného krásneho rána malý Peter otvorí záhradné vrátka a vyjde na lúku. Na vysokom strome sedí vtáčik - Petrov priateľ. Peter a vtáčik sa na lúke zarozprávajú, ale starý otec ich vyhreší, pretože z lesa môže kedykoľvek vyjsť vlk... Ako to dopadne, sa dozviete v rozprávke Peter a vlk, ktorá vznikla v rámci cyklu Keď hudba rozpráva. Príbeh vám teda nebude rozprávať len Karol Machata, ale aj hudba Sergeja Prokofieva.

  Vo väčšine európskych rozprávok stretávame vlky buď ako prefíkané a zlé bytosti, prípadne krvilačné a hlúpe stvorenia, každopádne ako obludy so zlými úmyslami. V našom archíve si však leží aj jeden príbeh, v ktorom je vlk z rozprávky o Červenej čiapočke (Ivan Krajíček) postavou nanajvýš dobrosrdečnou. Tento vlk jednostaj narieka: Nikto ma nemá rád! Darmo ho chlácholí Červená čiapočka (Zuzana Kronerová) aj stará mama (Magda Paveleková). Vlk dobre vidí, že deti kreslia len milú malú Karkulku. On, obluda, nikoho nezaujíma. A tak sa pokúsi spriateliť s chlapcom z 3.A - Peťom (Robert Roth). Lebo ak si nájde medzi deťmi kamaráta, určite si aj on vyslúži detskú kresbu. No nie? Čo všetko nešťastný vĺčik povymýšľa a ako jeho nápady skončia, sa dozviete z rozprávkovej hry bulharského autora Čavdara Šinova. A dozviete sa to celkom po prvý raz, lebo tento príbeh sme ešte nikdy nevysielali.

  Nielen rozprávkové vlky trápi to, ako ich ľudia vnímajú. Aj ozajstné vlky doplácajú na to, čo si o nich ľudia myslia a rozprávajú. V roku 2012 pripravila naša redaktorka Rozália Vlasková program z cyklu Zvedavec s názvom Rozprávky o vlkoch, vlci o rozprávkach. Za vlky v ňom prehovorí náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk - Juraj Lukáč. Na život vlkov sa pýtali aj deti zo základnej školy z Ivanky pri Dunaji. Čo vlastne znamená stará múdrosť„Človek človeku vlkom"? Dozviete sa v Rádiu Junior už v piatok.

V programe Michaely Mrázovej Knižky mačky Abecedy sa zoznámime sa tromi knihami. Dve sa budú odohrávať v ďalekej minulosti, jedna v súčasnosti. Prvá bude veľmi vlčia. Vyšla ako prvá zo série kníh Kronika temného dávnoveku. Ich autorkou je Michelle Paver, anglická spisovateľka, ktorá sa narodila v africkom Malawi. V Afrike vyrastala len niekoľko rokov, ale veľmi ju ovplyvnili miestne mýty, ktoré jej rozprávala pestúnka. Rozhodla sa, že sa stane spisovateľkou a bude písať o pravekých lovcoch. Preto navštívila množstvo nehostinných miest na našej planéte, aby jej hlavný hrdina, dvanásťročný chlapec Torak, pôsobil čo najuveriteľnejšie. Prvá časť kroniky sa volá Brat vlk a ukážku z nej si u nás budete môcť vypočuť. Druhou knihou, ktorú vám mačka Abeceda (Soňa Ulická) predstaví, bude dielo opäť anglickej autorky Pat Walsh: Crowfieldska kliatba. A napokon príbeh zo súčasnosti od nórsko-dánskeho spisovateľa menom Lars Saabye Christensen: Herman.

  vvvv.jpg

A ešte niečo. Štartujeme tento týždeň aj s čítaním na pokračovanie Často si vymýšľam... že ma bolí škola, aby som nemusel ísť do žalúdka. Knihu plnú výmyslov aj nezmyslov napísal chorvátsky spisovateľ Zvonimir Balog a čítať vám z nej bude Peter Sklár. Napríklad aj príbeh o slimákovi na štátnej hranici. To bude tiež tak trochu aktuálne. :)

casto.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Tasha,  Marek Ormandík, Božena Plocháňová, Josef Paleček, Morton Ken, Natascha Rosenberg



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame