Pátrací týždeň

Pátrací týždeň

Ahojte, Juniorky a Junioráci, určite ste aj vy teraz väčšinu času doma a už máte pocit, že poznáte každý kút vášho bytu. Prichádza na pomoc náš pátrací týždeň! V ňom sa premeníme na detektívov a spolu s našimi hrdinami budeme pátrať po tých najnezvyčajnejších veciach. Počuli ste už napríklad o komárovi, ktorý by hľadal vlastné zuby? Že nie? Tak vedzte, že u nás jeden taký lieta. A vy si zatiaľ zoberte baterky, lupy a hor sa preskúmať všetky zákutia vášho domova! A pokojne nám aj napíšte čo skryté, zabudnuté či dávno stratené ste v zásuvkách, zaprášených rohoch, pod posteľami a skriniach objavili. A nezabúdajte nás pri tom počúvať  :-)

Našiel raz komár čriepok zo zrkadla. Ako sa v ňom tak obzeral, začal byť trochu namyslený. No, a napokon si začal v zrkadle zuby počítať. Napočítal ich 22. Zdalo sa mu, že je to akosi málo. Rozhodol sa, že sa vynasnaží vypátrať, kde sa také zuby dajú nájsť... Ruskú ľudovú rozprávku Ako si komár hľadal zuby vám vo vysielaní pre najmenších vyrozpráva Ivan Krajíček. Tento príbeh sme až teraz vylovili z nášho rozhlasového archívu, preto ho v našom vysielaní budete počuť po prvýkrát.

  Cingi, lingi, buch! je veršovaná hra Laca Keratu, ktorú si tiež pustíme po prvýkrát. A bude sa v nej pátrať po čerstvom vzduchu a po tých, ktorí ničia prírodu. Rozprávkovú hru z cyklu Panpulóni pripravili členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny so svojimi staršími rozhlasovými kolegami - Michaela Kapráliková, Dušan Kaprálik, Ondrej Kaprálik, Zuzana Jurigová - Kapráliková a Ľudmila Mandžárová.

  Do pátrania sa pustia aj traja členovia jednej príjemnej zelenej rodiny. Presnejšie, synovia vodníka Mokrofúza, ktorý ich pošle do sveta, aby mu priniesli tú najcennejšiu vec z ich rodnej rieky. Takto si chce vybrať svojho nástupcu: „Prežil som už päť storočí a vidí sa mi, že prichádza staroba. Možno si ešte požijem zo dve - tri storočia, ale aj tak treba myslieť na budúcnosť. Jeden z vás prevezme po mne vládu nad touto riekou, aj všetkými sieťami, aj kompótovými hrnčekmi. Myslím, že to nemusí byť najstarší. Mal by to byť najrozumnejší z vás troch." Mokronos, Mokrovlas alebo Mokráčik? Ktorý syn splní otcovo tajné želanie, vám vo Štvrtej podvodnej Osmijankovej rozprávke porozpráva výnimočne nie Ctibor Filčík, ale Ladislav Chudík. Príbeh O zelenom vodníkovi vymyslela Krista Bendová. Aj Podvodné rozprávky vysielame na Juniore po prvý raz.

  Bolo raz jedenásť gombíkov. Jedenásť kabátových gombíkov. Mali sa radi a radi si spievali o svojej nerozlučnosti pesničku, až kým sa jeden z nich nestratil. Ten posledný, ktorý majiteľovi kabáta držal golier pri krku. Ostal bezradne ležať sám na chodníku. Netrvalo dlho a vyhlásil celoštátne pátranie po svojom kabáte. Lenže, gombík má slabý hlások, nikto ho nepočul... Ako gombík hľadal kabát vám vo vysielaní pre najmenších vyrozpráva Michal Dočolomanský. Ani túto rozprávku Daniela Heviera ste u nás ešte nepočuli.

  Pozor, pozor! Do Pátracieho týždňa vtrhne aj Detektív Emil! Všetko sa začne, keď sa hlavný hrdina (Pavol Náther) vyberie na prázdniny k starej mame (Viera Strnisková) do Berlína. Po ceste vlakom stretne čudného muža a hneď potom Emilovi zmiznú všetky peniaze. Ale on to len tak nenechá. S partiou kamarátov sa rozhodne lumpa vypátrať. Dvojdielnu hru pre deti podľa známeho príbehu Ericha Kästnera napísala Lucia Párnická a tento týždeň si vypočujete jej prvú časť.

  Boli raz takí čerti, ktorých vyhostili z pekla, pretože boli takí trochu, no... nečertovskí. Presnejšie, boli modrí. Vybrali sa teda do sveta, aby si založili nové peklo. Také, v ktorom napríklad nebude tma, pretože jeden z nich sa jej bojí. Či svoj nový domov vypátrajú, to sa už dozviete v rozprávkovej hre Jozefa Repka Prípad modrých čertov. A stretnete sa aj s detektívom Čimbarasom (Ivan Krivosudský), ktorý má modrých čertov nájsť a pochytať... Napínavé, však? Vyberte sa teda s nami do mestečka Vrmatrma!

  Horúcou novinkou v našom vysielaní je nová hra pre deti Hlavička. Príbeh o láske, a tým pádom aj o starostiach. Bol raz jeden dom, do ktorého sa nasťahovala Alicina rodina. Alica má brata Miňa, ktorý je tak trochu zvláštna hlavička. Na hlave nosí prilbu a správa sa čudne, ale Alica ho má aj tak veľmi rada a aj Milan má rád ju. Medzitým sa neďaleko Alicinho domu objaví TBZR - Tajné bratstvo zlepenej ruky. Traja chlapci pátrajú po Alicinom tajomstve. Prvú časť výnimočného príbehu o autistickom chlapcovi, jeho rodine, o láske i priateľstve napísal Juraj Raýman.

  Nájdenka je dievča, ktorej meno napovedá, že sa musela stratiť a niekto ju zároveň musel nájsť. To všetko by bolo v poriadku, lenže osoba, ktorá po dievčatku celé roky pátra, ju ešte stále nenašla. Tá osoba je samotná kráľovná (Mária Prechovská), stará mama hlavnej hrdinky (Zuzana Tlučková). Jej trápenie spôsobila jedna strašná kliatba: „Dvadsať rokov bude nešťastné toto dieťa, ak sa ho za prvých sto dní života dotkne slnečný lúč..." Taliansku ľudovú rozprávku zdramatizoval Ján Číž a hudbou ju dotvoril Igor Bázlik.

  Klára Jarunková je jednou z našich najprekladanejších spisovateliek. Jej kniha O psovi, ktorý mal chlapca vyšla v desiatich jazykoch. V tom nemeckom dokonca štyrikrát. "Bez vlastného človeka je každý pes smutný a zbytočný," zistil jeden opustený túlavý psík a vybral sa hľadať svojho človeka. Láskavý príbeh o psíkovi, chlapcovi a starom nočnom strážnikovi vám porozpráva Peter Sklár.

peso.jpg

Jeden z najznámejších rozprávkových podvodníkov je určite Labakan, známy tiež ako "falošný princ". Nemecký romantický spisovateľ Wilhelm Hauff o ňom kedysi dávno napísal orientálnu rozprávku. Dana Garguláková ju potom spracovala do podoby rozprávkovej hry. Šikovný, ale lenivý a podfukársky krajčír Labakan (Vladimír Hajdu) už oklamal aj samotného sultána (Vladimír Jedľovský), keď sa vydával za jeho syna. Omar (Tomáš Maštalír) tak kvôli nemu dokonca skončil vo väzení. Pátranie po ozajstnom následníkovi trónu sa môže začať.

kkk.jpg

Najviac pátračov stretnete v programe Michaely Mrázovej Knižky mačky Abecedy. Mačka Abeceda vytiahne zo svojej knihovníckej police niekoľko slávnych detských detektívov. Najskôr to bude Slávna päťka na úteku - jedna z mnohých kníh o dobrodružstvách Juliana, Dick, Georgea, Anny a psa Timothyho. Malí pátrači zachytia signály z neznámej lode a vydajú sa zistiť, o čo ide. Autorkou série kníh je anglická spisovateľka Enid Blyton. Potom sa opäť objaví Emil z knihy nemeckého spisovateľa Ericha Kästnera Emil a detektívi. Toho už poznáme z rozhlasovej hry, ktorú tiež vysielame v tomto týždni. A napokon príde Fletcher Moon alias Detektív Polmesiac, ktorého vymyslel írsky spisovateľ Eoin Colfer. Dvanásťročný Fletcher Moon nie je medzi spolužiakmi veľmi obľúbený. No keďže v internetovom kurze pre detektívov získal odznak a stal sa najmladším súkromným detektívom na svete, spolužiaci sa naňho obracajú, keď sa niekomu niečo stratí alebo potrebuje niečo vypátrať. To však nie je všetko, čo najmladší detektív v meste odhalí...

kkniha.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Lydia Steiner, Mateusz Szulik, Maike Plenzke, Radek Pilař, Karel Franta, Alex Smith, David Sala, Daniela Zacharová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame