Týždeň na mráčiku

 Týždeň na mráčiku

Aj keď sa zdá, že príchod celosvetovej epidémie zatienil všetko ostatné, v Rádiu Junior to bude inak. Kvapôčky predsa neprinášajú len infekciu. Dažďové kvapky napájajú zeleň aj rieky, môžu nám darovať dúhu a dočista vykúpať aj vzduch, ktorý dýchame. Aj o tom bude náš „Týždeň na mráčiku."

Vo výklade jedného obchodu bol šarkan a vyzeral von. Keď svietilo slnko, bál sa, že zhorí, pretože bol len z papiera. Mal veličizné očiská a vycerené zubiská. Keď sa priblížila jeseň, začalo mu pošklbávať chvostom, že by sa rád vzniesol do vzduchu. A keď už tam raz bol, zoznámil sa s mrakom... Rozprávku Daniela Heviera Mrak Mrakula a drak Drakula budeme vysielať v našej dvojhodinke pre najmenších. Rozprávať bude Ľubo Roman.

  Bol raz jeden Pišta, druhým menom Mráčik. V škole sa nudil, a tak z obloka stále hľadel na oblohu. Južný expresný vietor už odchádzal, lastovičky naň nasadli a žiačik toto všetko pozoroval. Uvidel aj to, ako sa dva mraky rozhádali a obláčiky sa im rozutekali po oblohe. Čo všetko sa v rozprávke pre najmenších ešte stane, to vám vyrozpráva Karol Machata. Príbeh O žiačikovi Mráčikovi, ktorý si veľmi želá stať sa obláčikom, napísal Daniel Hevier.

  Viete, čo je to Guľový blesk? Spisovateľ Ludvík Aškenazy si o ňom vymyslel rozprávku. Jeho guľový blesk sa dokonca zakotúľa deduškovi pod perinu. Deduško sa zobudí, vraj je z tej búrky celý dolámaný. V tom sa guľový blesk vykotúľa spod periny a fuč ho na iné miesto! Veselý príbeh vám vo vysielaní pre najmenších vyrozpráva Boris Farkaš.

Bohumil Štepán.jpg

Sadnite si za nás, na mračno, poletíme do Krajiny Zázračno! Takto podobne, len trošku inak, budeme cestovať v známej veršovanej rozprávke Daniela Heviera. A pozor, je to najkrajšia zem v celom svete, v očiach si z nej domov odnesiete...

018277.jpg

Marec je nielen jarným mesiacom, či mesiacom, v ktorom sme od jedného drzého vírusu dostali domáce väzenie, ale aj mesiacom kníh. A tak vás vo vysielaní pre najmenších vezmeme aj do knižnice, v ktorej pracuje najlepší knihovník na svete. Aspoň podľa malej Marianky. A potvrdí sa to aj vtedy, keď Marianka zatúži čítať eskimácke rozprávky. Tie mestská knižnica nemá, ale pán knihovník nosí zázračný knihovnícky plášť... O skvelom pánovi Bondíkovi a o veľmi netradičnej medziknižničnej výpožičnej službe vám v rozprávke Libuše Friedovej porozpráva Viera Topinková.

  Čo by bolo, keby... sme lietali na drakovi? Čo myslíte? Zalietali by ste si? O tom, ako vznikli legendy a rozprávky o drakoch, či ako všelijako draky po celom svete vyzerajú, sa dozviete v ďalšej časti programu Čo by bolo, keby... Po dračích krajinách sa bude spolu s Veronikou Dianiškovou potulovať aj Michal Kulhavý. On sa totiž s drakmi kamaráti. Počúvajte a dozviete sa, čo ste netušili!

A samozrejme si môžete aj zasúťažiť. Ak by ste stretli draka, čo by ste sa ho opýtali? Vaše odpovede nám môžete posielať napríklad na mailovú adresu junior@rtvs.sk alebo aj na facebook Rádia Junior rovno do komentára pod súťažnú otázku. A pre tých z vás, ktorí by nám odpoveď chceli poslať naozajstnou poštou, tak pre tých tu máme aj poštovú adresu: Rádio Junior – Slovenský rozhlas, Mýtna 1, 817 55 Bratislava. A budeme radi, ak nám nakreslíte a pribalíte aj obrázok draka. Takého, akého by ste chceli stretnúť.

Bola raz jedna krajina, v ktorej nebolo vody. Bieda sa votrela do ľudských príbytkov. Kráľovná dažďa, ktorá žije v podzemí, totiž kamenným spánkom zaspala a dážď preto nie a nie prísť. Zázračnú bytosť ale dokáže prebudiť nevinné dievča. Musí však poznať tajomné zaklínadlo... Rozprávkovú hru podľa príbehu nemeckého spisovateľa Theodora Storma napísal Stanislav Valentín.

  Dážď a mraky treba aj vtedy, keď chceme vidieť dúhu. Lenže, čo ak sa k dúhe priplichtia dvaja vagabundi - Biely (Ivo Gogál) a Čierny (Slavo Záhradník), ktorí Dúhovej rozprávke unesú všetky farby? To sa dozviete v rozprávkovej hre s pesničkami, ktorú napísal Jozef Longauer.

  Jar v Rádiu Junior privítame aj príbehom z cyklu Rozprávkový rok - Jar. Rozprávkovú hru, v ktorej neúčinkujú žiadne ľudské bytosti, napísala Božena Čahojová-Bernátová. Príbeh jari vám do melódie Vivaldiho husľového koncertu vyrozpráva jar, vrch, vtáča, motýle, kvety, chodníky a Sila zeme.

  Vycestovať niekam ďaleko je dnes veľmi ťažké. Ale s Rádiom Junior môžete cestovať do rozprávky kedykoľvek a kamkoľvek. Aj do Gruzínska. Tento týždeň sa tam vydáme za poslednými príbehmi zo seriálu Gruzínske rozprávky. Najskôr spoznáme lenivého syna, ktorému sa zomierajúci otec zdráha prenechať svoj majetok, až kým ho nepresvedčí, že si dokáže vlastnou prácou zadovážiť aspoň Jeden zarobený toliar. V druhej rozprávke sa stretnú dvaja hrdinovia - Klamár a pravdovravný. Aká múdrosť vyplynie z tohto stretnutia, vám prezradí Božidara Turzonovová. Gruzínske rozprávky preložila Andrea Adamovičová.

  A teraz späť k príbehom z mráčika a na mráčiku. Vytiahli sme pre vás z archívu za uši jedného neposedného hrdinu. Volá sa Vetrík Petrík (Eva Pražmáriová). Je synom vetra (Ján Mistrík) a synovcom poriadneho uragánu (Július Vašek). Jedného dňa, počas horúceho leta, kedy mesto aj les čaká, kedy sa už konečne priženie nejaký dažďový mrak a poriadne sa vyprší, sa vetrík Petrík prihovorí jednému pánovi. Je to prvý človek, ktorý na jeho pozdrav odpovie a dokonca sa s ním začne zhovárať. Pretože pán Ferdinand Oblačno (Ľudovít Moravčík) je meteorológ, a tak rozumie vetríkom, vánkom, vetrom, ba aj uragánom. Ako takéto stretnutie dopadne a či sa ľudia aj zvieratká potešia z dažďa, alebo sa budú musieť schovať pred ničivým víchrom, sa dozviete v rozprávkovej hre Jozefa Repka.

  Čítanie z knihy Gabriely Futovej Brata musíš poslúchať v niečom pripomína obdobie, ktoré nám v posledných dňoch prevrátilo život hore nohami. Akurát že prváčka Žaba a ôsmak Dodo ešte môžu chodiť do školy a tešiť sa z návštevy Mikuláša, či školského vianočného večierka. Niečo iné majú s nami spoločné. Ich mama trávi veľa času v nemocnici ako zdravotná sestra a otec pracuje v zahraničí a nemôže sa domov vrátiť ani na Vianoce. Dodo sa preto niekedy musí o svoju sestru starať sám. Veselé aj vážne príhody dvoch súrodencov vám v rozhlasovom seriáli čítajú Zuzana Jurigová-Kapráliková a Peter Sklár.

brat.jpg

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Anna Chernyshova, Chin Eun, Majali, Bohumil Štepán, Irene Gough, Victoria Semykina, Mila Marquis, Alenka Sottler, Nellie Ela, Arthur Rackham, Ivan Bilbin, Miroslav Regitko



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame