Týždeň princov a princezien

Týždeň princov a princezien
 Princovia a princezné v hlavných úlohách

"Bolo raz jedno káľovstvo" je asi najrozprávkovejší začiatok rozprávok, aký kedy ľudia vymysleli. Tak tento týždeň sa do týchto kráľovstiev pozrieme, aby sme tu našli princezné všetkého druhu, napríklad stratené, žabie, plaché ale aj také, ktoré sa ku svojim pytačom nesprávajú práve najlepšie. Našťastie, sú tu aj múdri princovia, jeden si dokonca hovorí Drozdia brada a vôbec, nebudeme prezrádzať, veď počúvajte!

Jedného dňa sa kráľovná Eulália prebudila zo sna. Presnejšie, prebudili ju zvony. Vlastne, to sa jej len snívalo. A snívalo sa jej aj to, čo sa stalo potom. Zrazu sa vraj stratila princezná Hyacinta... Či sa ju kráľovským rodičom podarí nájsť a zobudiť sa zo sna, to sa dozviete v rozprávke Stratená princezná, ktorú napísal Ľubomír Feldek. V našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, vám ju prečíta Karol Machata.

  V dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky po prvýkrát odvysielame aj rozprávku Libuše Friedovej O jabĺčkovej princeznej a zemiakovom princovi. Dušan Jamrich vám porozpráva o tom, ako bol raz jeden jabĺčkový domček a v ňom jabĺčková kráľovná, jabĺčkový kráľ a jabĺčková princezná. Jedného dňa však do jabĺčkového domčeka pribudnú štyri vrecia zemiakov a jabĺčka sa s nimi budú musieť spriateliť...

  O žabom princovi ste isto-iste už počuli. Ale žabia princezná? Kto je to? Nuž, bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom žili čudesné bytosti. Napríklad dobrák vodník, ale aj nie až taká milá víla. A žili tam aj žabky. Práve ony jedného dňa nacvičujú pesničku na veľkú oslavu, pretože vládca jazera - veľký vodník - bude mať narodeniny. Spolu s ním sa však medzi žabkami ukáže aj jeho zlá a pyšná dcéra, princezná. Je taká nafúkaná, že ju jej vlastný otec premení na žabu. Či sa jej podarí splniť úlohu a premeniť sa z rosničky Evičky znovu na princeznú, to sa dozviete v Panpulónoch - v programe detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Rozprávkovú hru Žabia princezná napísala Veronika Martinková.

  Bolo jedno kráľovstvo a v ňom šťastne a veselo žil malý princ Jakubko. Šťastný a veselý však bol len dovtedy, kým sa nezačal učiť písať. Písanie nemal rád zo všetkého najviac. Vždy sa pred ním snažil ukryť, ale v paláci ho vždy našli. Jedného dňa však našiel kockovanú vreckovku, ktorá sľúbila, že mu splní želanie. Najskôr si však do nej musí fúknuť s poriadnou nádchou... Aj dnes vysoko aktuálnu rozprávku napísala Blanka Jirásková v roku 1979. O vreckovke, ktorá vedela čarovať vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Jela Lukešová.

  Po minulotýždňovom najdrahšom kaprovi nám Osmijanko prináša Druhú podvodnú rozprávku. Aj táto bude o rybe. A ešte o troch malých rozhádaných kačiatkach. Ale pekne po poriadku. Ctibor Filčík vám bude tento týždeň rozprávať O nervóznej šťuke, ktorá nepokojne a podráždene krúžila v rieke a malými zúbkami hltala všetko, čo mala v dosahu. Okrem rybárskej návnady. Čo sa stane, keď sa k vode priblížia tri malé rozhádané káčatká, z ktorých každé chce byť všade prvé a vo všetkom najlepšie? Dozviete sa to vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Kristy Bendovej.

  Princezná Roxana (Zuzana Jariabková) hľadá svojho princa. A tak sa zídu princovia zo všetkých krajín. Ale pozor, nesmú si priniesť ani koňa, ani zbroj. Roxana chce totiž len ženícha s čestným a dobrým srdcom... Rozprávkovú hru Ametystový kvet podľa poľskej ľudovej rozprávky napísala Hana Zelinová.

  Bol raz jeden princ (Juraj Kemka), ktorý daroval svojej vyvolenej (Tatiana Pauhofová) slávika a ružu. Cisárova dcéra sa však urazila, že jej nápadník poslal práve takéto dary. Slávika teda vypustila. Vtáčik zamieril rovno domov, k svojmu princovi, a ten sa rozhodne princeznú vyhľadať. Ale pretože chce, aby ho mala rada kvôli jeho srdcu a nie kvôli bohatstvu, prezlečie sa za chudáka... Rozprávkovú hru Sto bozkov od princeznej podľa Hansa Christiana Andersena napísal Ivan Fodor.

  Tento týždeň začíname vysielať aj rozprávkový seriál Pavla Uhra - Rozprávkovník. Jeho prvá časť bude O plachej princeznej. Rozprávkovník je taký strom, na ktorom nerastie ovocie, ale rozprávky. A tá prvá bude o tom, ako v jednom vzdušnom paláci žil kráľ vodných vážok spolu so svojou dcérou, princeznou Plaškou. Viac vám už o týchto zvláštnych obyvateľoch ešte zvláštnejšieho kráľovstva prezradí Juraj Zetyák.

 Bola raz jedna krásna, no namyslená princezná (Oľga Solárová). A bol aj kráľ (Eduard Vítek), ktorý prišiel za princeznou na pytačky, no odišiel s dlhým nosom. Vlastne, odišiel s drozďou bradou. Kráľ Drozdia brada - tak ho princezná pomenovala a vysmiala. A nebol prvý, ktorý takto skončil. Preto sa kráľovský otec (Ivan Krivosudský) nahneval a vyriekol, že ju vydá za prvého muža, ktorý príde do kráľovstva. Nuž, a prvý prišiel špinavý žobrák s husličkami. Pokračovanie rozprávky bratov Grimmovcov dobre poznáme, ale aj tak si ju radi vypočujeme. Jej rozhlasovú verziu napísal Stanislav Valentín.

  Všetko sa začalo tým, že si sám veľký ruský cár (Ivan Krivosudský) náhodou vypočul škriepku svojich dvoch majstrov - zlatníka (Alojz Kramár) a rezbára (Eduard Bindas). Handrkovali sa, ktorý z nich je väčší majster a šikovnejší umelec. A tak im zadal úlohu - zmajstrovať do týždňa niečo naozaj výnimočné. Podarilo sa. O týždeň už cára a cáricu (Eva Kristínová) ohurovala pohyblivá zlatá kačička a lietajúci Drevený orol. Ten najviac očaril mladého cároviča (Slavo Drozd), ktorý naň ihneď vysadol a odletel do neznáma. Cár s cárovnou syna hneď oplakali a rezbára uväznili. Netušili, aké dobrodružstvo so šťastným koncom naňho čaká... Ruskú ľudovú rozprávku v roku 1965 zdramatizovala Helena Križanová-Brindzová. Scénickú hudbu zložil Tibor Andrašovan.

  Možno ste už počuli o slovenskej ľudovej rozprávke, v ktorej si princezná vyberá ženícha dosť nevyberaným spôsobom. Len ten môže získať jej ruku a srdce, ktorý sa schová tak, že ho princezná nenájde. To by ešte nebolo také hrozné, keby tí mládenci, ktorých princezná našla, neskončili na šibenici. Napriek tomu sa našlo veľa mládencov, ktorí sa rozhodli šťastie skúsiť. Ale len jeden z nich mal šťastia viac ako ostatní. Ktorý to bol a čo mu pomohlo, sa dozviete v príbehu, ktorý sa nachádza aj v knihe rakúskeho spisovateľa a literárneho vedca Richarda Bambergera. O princeznej, čo všetko videla, vám porozpráva Viera Bálinthová.

  V krajine Porcelánia žil uprostred hliniska hrnčiar (Július Pántik) s hrnčiarkou (Viera Strnisková). Krajina to bola neúrodná a rovná, takmer nič sa v nej neurodilo. Ale z jej hliny sa dali vyrobiť krásne veci. Aj červený kvetináč, aj biela kolíska, ktorú hrnčiarka dostala od svojho muža. Lenže koho v nej bude kolísať, keď deti nemajú? A tak do nej uložila ten kvetináč s hlinou. Počas jednej búrkovej noci sa v chalúpke zjavila vetvička myrty. Hrnčiarka ju zasadila do kvetináča. Z vetvičky vyrástol utešený stromček, ktorý starkých veľmi tešil. Jedného dňa do chalúpky zavítal aj princ Servis (Ľubo Roman) a zatúžil práve po tomto kríčku. Naveľa, naveľa starkí súhlasili, že svoju myrtu princovi dajú, ak ich vezme so sebou a budú jej môcť byť nablízku. Princ rastlinke venoval toľko lásky, až k nemu prehovorila ľúbezným hlasom, až sa jej rastlinná vďaka zhmotnila do ľudskej podoby. Myrtolienka (Darina Chmúrová) je bytosť, ktorú opísal nemecký romantický spisovateľ Clemens Brentano podľa talianskej ľudovej rozprávky zo zbierky Pentameron od talianskeho autora Giambattista Basile. Rozhlasovú podobu jej dal Ľudovít Petraško a hudobný skladateľ Víťazoslav Kubička.

o-myrtove-panne.jpg

Pán Stojka nebol vôbec nápadný. Kto ho nepoznal, ani si ho nevšimol. Ale kto sa naňho pozrel pozornejšie, zrazu zistil, že pán Stojka je veľmi zaujímavý, zvláštny a milý človek. Dobrosrdečný a vľúdny, s úsmevom myšky. Býval na Hlavnej ulici v domčeku, ktorý sa len ťažko dal nazvať domčekom. Bola to len jedna maličká miestnosť v schátranej chalúpke. Milý pán Stojka býval sám a veľmi skromne. Vlastne, nie celkom sám... Každý večer spomedzi trámov vykukla malá myška, pre ktorú pán Stojka vždy nachystal kúsok chleba. Tá mu robila spoločnosť. Mala ho rada a on mal rád ju. A tieto dve bytosti sú hlavnými hrdinami rozprávkového seriálu, ktorý ste u nás ešte nikdy nepočuli. Prevedie vás ním vľúdny hlas Karola Machatu. Rozprávky napísal Miroslav Masaryk a neskôr vydal aj celú knihu príbehov tejto milej dvojice. Nazval ju „Pán Stojka a myšička Sojka“.

pan-stojka-a-mysicka-sojka - Svetozar Mydlo mensi.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Hanna Pauli, Kate Greenway, Rudolf Koivu, Ciro Marchetti, Běla Kolčáková, Robert Holden, Adrienne Adams, Svetozár Mydlo


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame