Týždeň vodných velikánov

Týždeň vodných velikánov

Tento týždeň sa ponoríme pod vodnú hladinu a príbehy nám budú rozprávať nielen ryby a rozhodne nebudú nemé. Spoznáme hneď niekoľko veľrýb, i hrocha či krokodíla, usušíme sa na brehu a pozdravíme vodnú pani aj vodníka v kožuchu. A to zďaleka nie sú všetci mokrí nájomníci morí a jazier. Tak poďte s nami do vodného sveta, aj keď neviete plávať, unášať vás budú naše rozprávky s dobrým koncom.

Rozprávkový Ententýn sa jedného dňa stretne s dievčatkom, ktoré je veľmi smutné. Sú prázdniny, všetci jej kamaráti či kamarátky sú kdesi na výlete, len ona ostala sama. „Človek musí byť niekedy aj sám," povie Ententýn. Ale aby jeho kamarátke nebolo smutno, porozpráva jej rozprávku o jednej vodnej velikánke O veľrybe s vodometom. Príbeh napísal Daniel Hevier a vyrozpráva vám ho Karol Machata. Pustíme si ho v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Jedného dňa sa krokodíl rozhodol, že zmení svoje bydlisko. Vybral sa z vody na súš a vandroval a vandroval. Lenže taký krokodíl, to vám je vodný tvor. Na slnku sa mu v jednej chvíli zdá, že už snáď udrela jeho posledná hodina, keď tu zrazu - kde sa vzal, tu sa vzal, po ceste si vykračuje mládenec. Čo sa stane potom, a či radno krokodílovi dôverovať, to sa dozviete v malajskej rozprávke Krokodílie slzy. Z exotického jazyka ju preložila Alžbeta Benedikovičová. Rozprávať bude Vladimír Durdík. Aj tento príbeh odvysielame v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Mladý Lolo chodieva so starým otcom na ryby. Tie potom na trhu vymenia za chlieb a inú poživeň. Žijú chudobne. Starý otec jedného dňa porozpráva Lolovi o Vodnej pani, ktorá chudákom nosí šťastie. Plaví sa vraj na bielej lodi a žije vo vodnom paláci. Lolo tak túži vidieť túto vodnú velikánku, až sa mu napokon sama ukáže. Rómsku rozprávku Vodná pani pre rozhlas napísal Dezider Banga a vyrozpráva vám ju Karol Machata.

  Vodným velikánom môže byť pokojne aj kapor. Stačí, keď sa nad obyčajným kaprom zamyslí spisovateľka Krista Bendová a vymyslí si príbeh O najdrahšom kaprovi. Bol to ten kapor, ktorého ako prvého (a jediného) chytil istý otecko. Udicu dostal od kolegov k 50. narodeninám. Ako to však s kaprom bude ďalej pokračovať, si už radšej nechajte vyrozprávať Ctiborom Filčíkom v Prvej podvodnej Osmijankovej rozprávke.

  A vodným velikánom je, celkom určite, aj taký hroch. Pľačká sa vo vode v afrických krajinách a ostatným zvieratkám rozdáva dobré rady. Dôkazy o tom má český spisovateľ Václav Čtvrtek. Vo vysielaní pre najmenších vám hlasom Borisa Farkaša vyrozpráva rozprávku Dobrá rada strýčka hrocha.

  A vo vysielaní pre najmenších rozvinieme aj prvú časť Rozprávkovej nitky. Tá nitka je zlatá a sú na nej navlečené písmenká R O Z P R Á V K A. Tento týždeň vám Emília Vášáryová vyrozpráva rozprávky O meniacich sa obláčikoch, O poštárikovi zo zlata a O korytnačke Amerike. A kto všetky tie príbehy povymýšľal? Spisovateľka Jana Bodnárová.

Rudyard Kipling napísal príbeh o Mauglím a jeho kamarátoch. Román nazval Knihou džunglí a poznajú ho čitatelia a čitateľky na celom svete. Nie každý ale pozná Kiplingove kratšie rozprávky o zvieratách. Dokonca napísal aj jednu o morskej velikánke. Práve príbeh s názvom Prečo má veľryba úzky pažerák si tento týždeň pustíme. Veľrybu sa pokúsi prekabátiť malá rybka, ktorá ju nahovára, aby ochutnala človeka. Rozprávku vám vyrozpráva Július Satinský.

John Joven.clanok.jpg

Na jednom španielskom ostrove žije mladý Juan (Ján Kroner) so svojou sestrou Elvírou (Eva Večerová). Práve tam sa jedného dňa dopraví aj kráľ (Leopold Haverl) s princeznou (Hana Gajdošová). Počas návštevy chce panovník nájsť ženícha pre svoju dcéru. Hodí do mora svoj prsteň a mládenci, ak stoja o ruku princeznej, ho musia vyloviť. Všetci sa vzdajú, okrem Juana, pretože ten vie, že keď bude v najväčšej tvŕdzi, môže si na pomoc zavolať jedného vodného velikána... Rozprávková hra Kmotor delfín je naším tipom týždňa. Podľa španielskych povestí ho pre rozhlas napísala Oľga Bednárová-Keltošová.

  Vodným velikánom môže byť aj vodník, pretože má takú moc, akú iní obyvatelia riečnych či jazerných hlbín nemajú. Ba dokonca ani suchozemci. Jeden taký vodník sa v našej rozprávke poneviera po dedinách a hľadá si nevestu. Jedného dňa stretne starčeka a ten sa rozhodne, že vodníka pozve na praženicu. Rozprávku Vodníkov kožuch napísala Helena Lisická a vyrozpráva vám ju Gustáv Valach.

  Najväčšieho morského velikána bude hľadať posádka veľrybárskej lode Svätý Enoch. Na palubu sa ako lekár nechá najať Doktor Filhiol (Ľubo Roman). Ten so sebou privedie aj debnára Cabidoulina (Gustáv Valach). Práve debnár na lodi chýba, Cabidoulina však nik v prístave do posádky nechcel prijať. Hovorí sa, že nosí nešťastie... Aké čudesné veci sa udejú počas plavby Svätého Enocha a čo za bytosť je záhadná Morská obluda, sa dozviete v dobrodružnej hre podľa románu Julesa Verna. Hru pre rozhlas napísal Alexander Balogh a my vám ju pustíme v našej dobrodružnej dvojhodinke. Hra je určená poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

  Ako sa žije ľuďom v najchladnejšej dedinke sveta? Ako to vyzerá v tajge a kde sa nachádza Ojmiakon? A vôbec, aké to je, keď je všade okolo vás len sneh a ľad? O tom bude program Veroniky Dianiškovej Čo by bolo, keby... sme zavítali do ľadových krajín? Zimou, snehom a mrazom budeme putovať s mladým filmárom Dominikom Barim, ktorého dokumentárny film „Ojmiakon" bol nominovaný na Oscara! Príbehy o zvieratách, ktoré dokážu prežiť kruté mrazy, vám zas vyrozpráva Dado Nagy.

  Za vodnými, dokonca až morskými, velikánmi sa vyberieme aj do Francúzska. Navštívime obyčajnú rybársku dedinu, v ktorej žije dievča s neobyčajnou túžbou. A zacestujeme si aj v čase, lebo títo rybári si ešte pamätajú starodávnych vládcov podmorskej ríše - Morganov. Rybárska dcéra Mona (Soňa Valentová) si jedného dňa vysníva krásneho, bohatého Morgana. Sen sa jej splní, ale čo ju na dne mora počká? Princ (Peter Mikulík) alebo samotný kráľ (Július Pántik)? A čo to pre ňu napokon bude znamenať? Dozviete sa v rozprávkovej hre Oľgy Bednárovej-Keltošovej Krásna Mona a kráľ všetkých Morganov.

  Do „Týždňa vodných velikánov" pricvála aj krásny, vznešený biely koník Princ. Patrí malej Alenke, ktorá ho má veľmi rada. Jedného dňa však koník vypije plné vedro vody, v ktorej sa zrkadlí mesiac. Kôň, ktorý vypil mesiac spriezračnel, znepokojnel, preskočil ohradu, rozbehol sa a zhltla ho noc. Alenka veľmi smútila, hoci jej otec vysvetlil, že ak niekto vypije mesiac, vypije aj jeho nepokoj... Čo bolo so zvláštnym koníkom ďalej, sa dozviete v rozprávke Daniela Heviera. Rozpovie vám ju Michal Dočolomanský.

  Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Pauline Morgan, Irene Gough, Marta Cabrol, DeviantArt, David Miller, Jan Kudláček, John Joven, Lucy Campbell, Angela Barret, Jennifer Hawkyard, Melanie Mikeczz


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame