Týždeň ozveny a zrkadiel

Týždeň ozveny a zrkadiel

V týchto dňoch vás u nás čakajú príbehy, v ktorých sa budú zvuky zrkadliť v ozvenách, aj obrazy ozývať v zrkadlách. Predstavíme vám starovekú ozvenu, ozvenu z bubnov, ozvenu v jaskyni, v telefónnom slúchadle a do zrkadiel sa zahľadia dievčatá, zvieratká, zlá kráľovná aj otrhaný strašiak.

Bol raz jeden muž a žena. Dobre im bolo na svete, len dieťatko im ku šťastiu chýbalo. Keď sa jedného dňa muž vybral na drevo, začul rachot bubnov. To sa opakovalo na druhý, tretí aj štvrtý deň. Bubny zneli stále silnejšie, ozývali sa všade navôkol. Muž sa vybral za zvukom úderov a v skalnej priehlbine našiel vznešeného chlapca na bubnoch bubnovať... Ako bude príbeh pokračovať, sa dozviete v indiánskej rozprávke, ktorú upravila a aj vám ju vyrozpráva Zuzana Jezerská. Príbeh nazvala Ako starý muž hľadal ozvenu.

  V sedliackej rodine vyrastal chlapec Ondro. Bol to mládenec krásny, ale lenivý a hubatý. Jedného dňa mal ísť teľce napájať aj mame pomôcť z pece chlieb vyťahovať, ale on nie a nie. Namiesto toho sa šiel za stodolu do humna pozrieť, či už žlny spievajú. S Ondrovou lenivosťou skoncujú až malí mužíci, ktorí vykuknú z podzemia, kde sa ich klopkanie kladivkami veru poriadne ozýva... Rozprávku Piadimužíci napísal Konštantín Palkovič a vyrozpráva vám ju jeden z našich najrozprávkovejších rozprávačov - Jozef Kroner. Aj tento príbeh si pustíme v našej dvojhodinke pre najmenších poslucháčov a poslucháčky.

  Jeden z najslávnejších hračkárskych medvedíkov u nás je určite aj Macko Uško. V knižnej predlohe poľského spisovateľa Czesława Janczarskeho žije Macko Uško v škôlke. Má tam aj kamarátov - napríklad černoška Bimba a pajáca Bimbamboma. A v škôlke žijú, aspoň istý čas dňa, aj deti. Aj tie sa s hračkami priatelia. Ale po ich príchode zvonku už podlaha veru nevyzerá ako zrkadlo. Ako si hračky poradia s neporiadkom? Prezradí vám to Jozef Kroner vo vysielaní pre najmenších.

Bola raz jedna stará čerešňa a pri nej sa veľmi rady hrávali deti. A nielen hrávali. V lete veľmi rady oberali a ešte radšej jedli jej sladké čerešne. Lenže to isté milovali aj vrabce. A tak deti k čerešni postavili strašiaka. Kvôli nemu vrabcom v bruchách už len škŕkalo a muzikanti v nich vyhrávali. Táto muzika sa však nikomu nepáčila. Ani strašiakovi nie. A tak mu vrabce ukázali zrkadlo, aby videl, aký je strašný. Čo bolo ďalej, sa dozviete v rozprávke Evy Jaššovej Ako vrabce oženili strašiaka. Porozpráva vám ju Zdena Grúberová v našej škôlkarskej dvojhodinke.

  Starček sa raz vracal poliankou domov za svojou starenkou a niesol jej zrkadlo. Zažiadalo sa mu odpočinúť si, a tak si na horskej lúčke trošku zdriemol. Keď sa prebudil, pokračoval v ceste, ale zrkadlo zabudol na polianke. Ako prvá ho našla žabka Kvákačka (Eva Kvietiková) a veľmi sa čudovala, aký obraz to leží v tráve. Je na ňom slnko, jedľa a žabka. O svojom objave hneď povedala myške Hryzke (Anna Bučinská), tá zajkovi Bojkovi (Ľubko Barák) a ten medveďovi Macovi (Ivan Krajíček). Zrkadielko dostalo meno Táradielko (Jela Lukešová), lebo ani jedno zvieratko neporozumelo, čo chce zrkadlo vlastne povedať. Túto rozprávku v roku 1966 napísala Viera Janusová a sme si istí, že ste ju ešte nepočuli. Na Juniore si ju vypočujete po prvýkrát a spolu s ňou aj hudbu a pesničky, ktoré zložil Tibor Andrašovan.

  Olga Černá napísala rozprávku o múdrej ozvene, ktorá býva v jednom kráľovstve v hlbokom lese. Dopočuje sa o nej aj kráľ, ktorý sa rozhodne, že sa s ňou ožení... Rozprávku Ozvena vám vyrozpráva Ida Rapaičová.

Tajomstvo Mendipských jaskýň odhalia v dobrodružnej hre chlapci Leo (Emil Fillo) a Steve (Pavel Povoda). Vyberú sa do hôr na výlet, aby sa presvedčili, že tam, kde majú jaskyne koniec, je vlastne ich začiatok. Stane sa však ešte čosi, čím zapríčinia nešťastie v celej dedine. Tento týždeň budeme počúvať prvú časť dobrodružnej hry podľa príbehu anglického spisovateľa Thomasa Hardyho (Our Exploits at West Poley), ktorý pre rozhlas zdramatizovala Viera Protušová.

  Po Ostrým vrchom, v jaskyni vystlanej machom, žila víla (Viera Topinková). Bola plachá, ľuďom sa na oči neukazovala. Na jar víla zapaľovala oheň a zobúdzala semiačka, aby vyklíčili. Jeden rok však zima nemala konca. Darmo víla znovu a znovu rozdúchavala plamienky, sneh ich ustavične zasýpal... Jednu z najkrajších rozprávkových hier z nášho rozhlasového archívu s názvom Ohňová víla napísal Rudolf Dobiáš. V príbehu plnom snehu a ohňa bude zvučať aj hudba Svetozára Stračinu.

  Povráva sa, že na Zamagurí kedysi žili divožienky. Žili v jaskyniach, preto ich aj jaskynkami zvali. Žili dávno, pradávno a možno už ostali iba v rozprávke Petra Glocka Ako jaskynky povraz krútili. Neďaleko lesa býval otec so synom a tí sa jedného dňa vybrali za robotou. Len mama ostala doma, že tam čosi porobí. Dopočuli sa o tom jaskynky a úbohú ženu uniesli, aby im slúžila... Čo bolo ďalej, vám vyrozpráva Jela Lukešová.

  Slávny pán spisovateľ Lewis Carroll napísal rozprávku o Alici v krajine zázrakov, ktorú určite dobre poznáte. Druhá časť tohto príbehu sa volá Krajina za zrkadlom. A spisovateľ Ján Číž podľa slávneho príbehu napísal rozhlasovú hru. Alicu premenoval na Elenku a druhú časť rozprávky nazval Elenka za zrkadlom. Pripravte sa na návštevu bielej a červenej kráľovnej, a dávajte pozor, aby aprílový zajac opäť raz neprišiel neskoro!

  V tomto týždni sa za ozvenou vyberieme až do starovekých, antických čias. Počuli ste už o krásnej víle menom Echo? Áno, to podľa nej sa ozvene hovorí aj takto. Echo. Od piatku si budete môcť vypočuť dva Grécke mýty o tejto dievčine so smutným osudom. V prvom - Héra a Echo - sa dozviete, ako sa z krásnej bezstarostnej víly stala smutná bytosť, ktorá už nikdy sama neprehovorí. Smie len opakovať, čo povie niekto pred ňou. V ďalšej časti zo seriálu Zuzany Zemaníkovej bude jej príbeh pokračovať pod názvom Narcis a Echo. Prekliata víla stretne samoľúbeho mládenca Narcisa. Potom sa objaví bôžik lásky Eros a spôsobí poriadnu galibu. Ale to už vám rozpovie Karol Machata.

  Určite si nenechajte ujsť rozprávkovú hru Snehulienka. Nielenže tu vystupuje to najslávnejšie zrkadlo všetkých čias, ale táto rozprávka je plná skvelých pesničiek Mariána Čekovského, ktorý si v príbehu tiež zahral. Samozrejme pesničkára. Ale pesničkár bez dobrých textov by nebol pesničkárom a o tie, ako aj o celý scenár, sa opäť postaral Daniel Hevier. Hudbu pre Snehulienku nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. No a napokon, v príbehu hrajú a spievajú ďalšie veľké hviezdy - Táňa Pauhofová, Miroslava Drínová, Marek Majeský, Monika Potokárová, Martin Kaprálik, Štefan Skrúcaný, Monika Hilmerová, Boris Farkaš, Richard Stanke a ďalší.

  Aj pod hru pre deti Ema a Emil sa podpísali slávni tvorcovia. Napísal ju Viliam Klimáček a hudbu zložil Roman Žiaran. Ema (Viki Frimmelová) je päťročné dievčatko, ktoré ešte nevie telefonovať, a preto to má aj zakázané. Ale keď je raz doma sama a telefón nie a nie prestať zvoniť, Ema si povie, že telefón síce zodvihnúť nesmie, ale slúchadlo by možno mohla. Na druhom konci sa ozve omyl Emil (Miroslav Noga) a ten ju zláka na dobrodružnú výpravu do Krajiny zvukov, v ktorej stretnú ozvenu (Eva Krížiková), more šumu (Szidi Tobias), presný čas (Stano Dančiak), aj more zbytočných informácií (Elena Galanová). Len ako sa dostať späť?

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Frank Paton, Karen Noles, Robb Vision, Zbigniew Rychlicki, Silvita Blanto, Alice Wellinger, Charles Kingsley, Marjorie Torreyy, DeviantArt, Charles Santore, Ruby Lane

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame