Týždeň z neba padajúci

Týždeň z neba padajúci

Tento týždeň budú našim hrdinom padať z neba snehové vločky, rakety, ježkovia, ale aj rôzne dary či bytosti. Vysoko nad nami sa bude všeličo diať a všeličo tam bude aj poletovať.

Možno sa vám zdá, že niet na svete bezstarostnejších tvorov, ako vtáky. Boris Farkaš a Zuzana Tlučková vám však tento týždeň budú rozprávať o tom, koľko práce majú tieto stvorenia po celý rok. Na jar, keď začínajú hniezdiť, v lete, keď musia pomáhať na poliach, na jeseň, keď sa im začína škola a v zime, keď netrpezlivo privolávajú jar. Ako vyzerá rok Medzi nebom a zemou sa dozviete z rozprávkového pásma českého spisovateľa Františka Nepila vo vysielaní pre najmenších. A toto je aj príležitosť počuť o, už spomínaných, lietajúcich ježkoch!

 Lietajúci dedko je báseň Ľubomíra Feldeka o istom dedkovi, ktorý mal lenivého vola, a preto ho musel viezť z poľa na káre. Lenže:

... no tu vôl, ktorý sa viezol,
odrazu len popoliezol.
Kára s volom nadol klesla
a s dedkom sa nahor vzniesla.
A len čo sa dedko vzniesol,
klobúk sa mu z hlavy zviezol,
dedko nahor, klobúk nadol,
dedko vzlietol, klobúk spadol..."

Ako to s dedkom skončí, sa dozviete v krátkej rozprávke, ktorú s použitím básne Ľubomíra Feldeka napísala Timotea Vráblová. Rozprávať a recitovať vo vysielaní pre najmenších bude Richard Labuda.

  Alois Mikulka je český spisovateľ, ktorý si vymýšľa tie najneuveriteľnejšie príbehy. V rozprávke pre najmenších O orechovom lese žije napríklad nepriestrelný jeleň. Ten sa pokojne pasie, keď doňho poľovníci strieľajú a potom ich ešte aj poriadne ponaháňa. Ale mihla sa tam aj ježibaba v chalúpke na kuracích nôžkach. Možno by tam žila dodnes, keby sa nevybrala na metle prenasledovať tryskové lietadlo... Ak nerozumiete, nevadí. Július Pántik vám všetko vysvetlí.

  Tento týždeň prídu Mačiatka do vysielania pre najmenších poslednýkrát. Ich piate dobrodružstvo bude veľmi umelecké. Pretože ako si tak jedného večera kráčajú ulicou, zrazu začujú kdesi zhora zvláštne zvuky. Niečo sedí v okne a vyhráva. Psík Bobík tvrdí, že je to tranzistor. Ako sa Večerný koncert skončí, vám v rozprávke Drahuše Černej rozpovie Jela Lukešová.

V najnovšej časti programu Čo by bolo, keby... sa vyberieme do záhrady, v ktorej sa nepestuje zelenina ani kvety, ale v ktorej sa chovajú zvieratá. Zvieratá od výmyslu sveta, zvieratá mnohých kontinentov. Čo by bolo, keby... sme žili v zoologickej záhrade? To vám povie riaditeľka bratislavskej zoo Miloslava Šavelová. Navštívila ju naša redaktorka Rozália Vlasková, aby zistila nielen to, na čo sú dobré zoologické záhrady, ale aj to, ako napríklad cestuje taká žirafa. Bratislavská zoologická záhrada 9. mája oslávi 60. narodeniny. Čo by ste jej chceli zaželať? Vaše želanie je našou súťažnou otázkou. Napíšte nám na junior@rtvs.sk alebo nás navštívte na Facebooku. Niekto z vás od nás dostane peknú knihu.

  O daroch zeme sa často hovorí a za jeden z najvzácnejších sa zvykne považovať chlieb. My vás v rozprávkovej hre Eleny Čepčekovej Štyri zlaté klasy zavedieme do takej dávnej doby a do takej krajiny, v ktorej ľudia ešte nepoznajú chlieb a dokonca ani obilie. „Má slnko kdesi na hore, má slnko v zlatej komore, schované štyri zlaté klásky. Najbohatší dar pre ľudí, čo život zeme prebudí, lebo sú plné jeho lásky. Keď zrnká padnú do zeme, stane sa, čo dnes nevieme..." Poďte s nami do dávnej slnečnej krajiny, kde sa ľudia živia len mäsom zo zveriny, bylinkami a korienkami. Až kým kňahyňa Anele (Táňa Hrivnáková) záhadne neochorie. Zachráni ju rada starej vedmy (Viera Strnisková), dobré srdce pastiera Tajmaza (Ľubo Roman) a dar slnka a zeme?

Tešiť sa môžete aj na celkom nový seriál, ktorý do nášho archívu pribudol len pred pár mesiacmi. Gruzínske rozprávky vám prinesú päť ľudových príbehov, ktoré z gruzínčiny preložila Andrea Adamovičová. Prvý sa bude volať Kyjačisko, podľa hlavného hrdinu, ktorý si pri ťažkostiach neraz pomáhal kyjakom. Ale nezažíval Kyjačisko len príkoria. Raz ho navštívil aj hosť, ktorý mu spadol priamo z neba, samotný Kristus-Pán. Porozpráva vám o tom Božidara Turzonovová.

  Matej Korvín je vari náš najobľúbenejší uhorský kráľ. Aspoň podľa počtu povestí, ktoré o ňom vznikli. Vo väčšine z nich sa prezlieka za obyčajných ľudí a vymýšľa všakovaké huncútstva. Jedného dňa mu opäť myseľ blúdi kade tade, povinnosti čakajú a on z okna hľadí na obyčajných ľudí a závidí im. Že môžu chodiť po vonku a užívať si trebárs trhovnícky život. V tom dostane zase ten nápad - prezlečie sa a zdúchne! A tak si kráľ Matej (Alfréd Swan) zavolá z nádvoria kolárskeho tovariša (Laco Kerata), kúpi od neho všetko, čo má na sebe aj pri sebe a poďho do sveta! Tentokrát mu však z neba nespadnú len radosti, ale aj starosti. Aký problém bude musieť kráľ vyriešiť, sa dozviete v 268. časti programu Bola raz jedna povesť, ktorý pre vás pripravila Rozália Vlasková a Ľuboš Machaj.

korvin.jpg

Dávno pradávno žil hlboko v horách plamenný obor. Mal za ženu dievčinu Biely obláčik. Dievčinu držal v zajatí a jej jedinou radosťou bola jej dcérka - Snehová vločka. Jedného dňa sa však Bielemu obláčiku podarilo ujsť... Čo bolo ďalej? Jeden z najkrajších príbehov z nášho rozhlasového archívu - indiánsku ľudovú rozprávku Biely obláčik a snehová vločka - vám v našej dvojhodinke pre najmenších rozpovie Karol Machata.

Andanténa je malý psík, ktorý vždy čaká svojho kamaráta, uja redaktora, priamo pred redakciou. Jedného dňa je ale táto malá rozhlasová hrdinka trochu vyplašená, pretože do redakcie sa nasťahovali Opice s vyťahanými tričkami. Tak sa volá aj rozprávka Radka Bachratého, v ktorej bude z neba padať čokoláda. Viac vám už prezradia Boris Farkaš a Zuzka Kronerová. Aj tento príbeh vám pustíme v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

50927199_2151017204955007_5979408393809428480_n.jpg

Tragač pána Tragáčika tiež padol z neba. Nie síce naozaj, ale Tragáčik je taký pán, ktorý mnohým pripadá, akoby pricestoval z inej planéty... Či to tak je naozaj a ako si slávny poľský spisovateľ Zbiegniew Nienacki pána Tragáčika predstavoval, ako ho vymyslel a čo všetko o ňom napísal, to sa dozviete v programe Detská abeceda, ktorý pre vás pripravil Peter Karpinský.

Peter Klucik Tragacik mensi.jpg Prvýkrát si v našom vysielaní pustíme nádherný príbeh podľa rozprávky bulharského spisovateľa Ivana Ostrikova Žabiačik hľadá hviezdu. (Preložil ju Michal Topoľský.) Žabiačik (Eva Galandová) sa rád pozerá na oblohu a uvažuje o hviezdach. Ale čo ak jedna z nich spadne na zem? Podarí sa ju hlavnému hrdinovi a jeho kamarátom nájsť? To sa dozviete, ak sa pridáte k žabiačikovi. Sprevádzať vás a kŕkať vám na cestách bude aj scénická hudba Igora Bázlika.

Program rádií

Text: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Maggie Vendervalle, Greg Abbot, Peter Sís, Sofie Corrigan, Zurab Martiashvili, Peter Cpin, Peter Kľúčik, Roger Duvoisin

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame