Týždeň záchrancov

Týždeň záchrancov

Hovorí sa, že v núdzi poznáš priateľa. A niekedy stačí len tá núdza a dobrý priateľ sa môže vykľuť aj z úplne neznámeho človeka. V našom prípade budú takýmito záchrancami aj zvieratká, alebo napríklad škriatkovia. Ak teda veríte na dobré konce, rozprávky vám ich ukážu v mnohých podobách. A ak máte dobrého kamaráta, ktorý vás dokáže vytiahnuť z kaše, chráňte si ho, ako oko v hlave! Napríklad tak, že ho nabudúce z tej kaše, vytiahnete vy :-)

Bol raz jeden trpaslík Lapajko. Lesné víly ho mali nadovšetko rady, pretože sa s ním dalo vždy šantiť a zabávať. Tak si spolu s ostatnými obyvateľmi lesa pekne nažíval, až kým do lesa jedného dňa nevtrhli drevorubači... Či sa Lapajkovi podarí zachrániť les, sa dozviete v rozprávke Štefana Moravčíka - O nezbednom trpaslíkovi. Rozprávať bude Michal Dočolomanský a príbeh si pustíme v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Vo veselom príbehu českej autorky Ljuby Štíplovej bude musieť hlavný hrdina Jožko zachraňovať vlastnú kúpeľňu? Že prečo? Nuž, jedného dňa sa práve u Jožka doma objaví vodník. A nie a nie ho vylákať preč... Inštalatérsku rozprávku vám pustíme v našej dvojhodinke pre najmenších a vyrozpráva vám ju Jozef Kroner.

  Išiel raz Mesiac po oblohe a keď bol nad Afrikou, uvidel čosi na púšti. Pozrie sa lepšie - ružové ťaviatko. Malé ťaviatko nespalo a nariekalo. To preto, že si zapichlo do nožičky tŕň. Ujček Mesiac tŕň vytiahol a ranu pofúkal strieborným vetríkom. Ale to nebolo všetko. Mesiac v tú noc nielen liečil, ale nechal sa od ťaviatka presvedčiť aj na jedno dobrodružstvo. Prezradí vám ho Karol Machata vo vysielaní pre najmenších v rozprávke českého spisovateľa Aloisa Mikulku O mesiaci a ťaviatku.

  Farbičkové dievčatko Farbuška, ktoré už z vysielania pre najmenších určite poznáte, dostane list. V tom liste je prosba snehuliaka Bambuliaka (Alojz Kramár), aby ho Farbuška (Božidara Turzonovová) navštívila a trošku pomaľovala. Aspoň kabátik. Je totiž celý biely, aj jeho lúka je celá biela, aj stromy, a tak ho vôbec nevidno. Farbuška dobre vie, že keď niekto prosí o pomoc, treba ísť a pomáhať. Ale nebola by to guma Hopsaľka (Viera Topinková), keby niečo nevyviedla. Len si tak troška zatancovala na liste od Bambuliaka a jeho adresa bola fuč. Ako Farbuškin príbeh Maľovaný snehuliak bude pokračovať, zistíte, keď si u nás vypočujete rozprávku Eleny Čepčekovej.

  V krásnom meste na vysokom podstavci stojí socha Šťastného princa. Jeho telo zdobia zlaté lístky, v očiach má drahokamy a v rukoväti meča rubíny. Až po smrti a až z tejto výšky vidí všetku biedu a utrpenie obyčajných ľudí. Jedného dňa k nemu priletí lastovička a s princom sa spriatelí. Šťastný princ a jeho priateľka lastovička spoločne zachránia veľa ľudí, keď darujú princove drahokamy tým, ktorí ich najviac potrebujú. Keď sa princ rozdá celý, daruje mu aj lastovička to najcennejšie, čo má... Svetoznámu rozprávku o láske, priateľstve a obete napísal Oscar Wilde. Vyrozpráva vám ju Emília Vášáryová.

Klára Šmídová.clanok.jpg

Holuby z rôznych kútov sveta sa zídu na jednom mieste, aby zachránili svet. Boja sa neustálych potôp a víchric, a tak sa rozhodnú, že predsa musia niečo urobiť. Ale najprv im holubí kráľ Ľudovít (František Kovár) prečíta Rozprávku o holubici Anne, aby zistili, čo o podobných situáciách hovorí história. Novučičká rozprávková hra sa v našom vysielaní ocitne po prvýkrát a napísal ju pre vás Kamil Žiška. Účinkujú v nej aj členovia Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

  Bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom žili samí pätorkári. A nielen že v ňom žili, oni v ňom aj vládli, a tak bolo toto kráľovstvo síce veselé, ale zato plné hlúpych rozhodnutí. Nikto tam nič nemusel a najmä nikto nemusel chodiť do školy. Jedného dňa sa ale kráľovi Pätorkovi (Anton Mrvečka) stane úraz a jeho radcovia musia vymyslieť, ako ho zachrániť. Veselý príbeh O pätorkárskom kráľovstve napísal Peter Kováčik.

  O dobrej gazdinej je rozprávka z ďalekého Tibetu, ktorú si tento týždeň v našom vysielaní budete môcť vypočuť po prvýkrát. Nádherný príbeh o gazdinej, ktorá sa tak dobre stará o svoje ovečky, že keď ochorie, rozhodnú sa ovečky zachrániť ju, napísala Marta Kiripolská. Rozprávať bude Mária Prechovská.

  Kocúra Paniberka z knihy Stanislava Rakúsa Mačacia krajina poznáme ako nadšeného záchrancu hocikoho a čohokoľvek a najmä ako smoliarskeho pomocníka. Slovné spojenie „páchať dobro" ho asi vystihuje najlepšie. V piatej časti čítania na pokračovanie si Paniberko opäť privolá niekoľko ťažkostí len tým, že sa rozhodne pre „šľachetné skutky". Povie vám o nich Jozef Úradník.

rakus.jpg

Keď lesný mužík (Viktor Blaho) ochorie, s raráškami je to na nevydržanie, pretože nič nie je tak, ako má byť. Preto sa jeden dobrosrdečný rarášok, chlpaté čertíča (Ľubo Roman), rozhodne, že lesného mužíka vylieči. Blúdi lesom a stretáva rôzne bytosti - bociana (Ivan Krivosudský), vietor (Pavol Mikulík), lesného včelára (František Dibarbora), starčeka (Karol Machata). Každý mu rád poradí a pomôže. Rarášok v jednej chvíli vydumá, že lesnému mužíkovi treba zohnať jednu špeciálnu vecičku - tabačnicu. Keď totiž v lese pozoroval gazdov, nadobudol presvedčenie, že Tabačnica je ten pravý životobudič aj pre starého lesného mužíka. Rozprávku poľskej autorky Ireny Kwintovej zdramatizoval Jozef Gazdík.

  V Týždni záchrancov by bola škoda zabudnúť na Bela Kapolku. Belo Kapolka bol totiž vášnivý turista, chatár a vysokohorský nosič. Tieto témy spracovával aj vo svojich knihách. V rozhlasovej hre pre deti a mládež Miesto pre psa si spomína na detstvo svojho syna na horských tatranských chatách a jeho psa Baka, s ktorým sa nerád lúčil. Bak bol záchranárskym psom, dokázal nájsť ľudí zavalených lavínou. Príbeh si nevšíma len vzťah chlapca a vlčiaka, ale aj otca a syna či otca a vonkajšieho sveta zviazaného pravidlami. Okolo tatranských štítov bude v rozhlasovej hre povievať hudba Víťazoslava Kubičku a Sone Horňákovej. V úlohe chlapca začujete Juraja Draxlera, jeho otca si zahral Milan Kňažko. Príbeh je dramatizáciou knihy „Mesiac nad Prostredným hrotom".

  Dodo je ôsmak, veľký chalan (Peter Sklár). Jeho sestra Žaba (Zuzana Jurigová-Kapráliková) je len prváčka, preto ju Dodo môže volať „krpec". Jedného dňa musí ich otec odísť do Anglicka, kde získal novú prácu. Vtedy mama vyhlási, že hlavou rodiny bude Dodo a ešte: Brata musíš poslúchať. To patrilo jeho sestre. Keďže mama je zdravotná sestra a pracuje v nemocnici, Dodo má malú Žabu na starosti dosť často. Ich spoločné dobrodružstvá z knihy Gabriely Futovej vás budú v čítaní na pokračovanie sprevádzať deväť týždňov.

65672980_brata-musis-posluchat.jpg

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Amy Schimler, Alexander Maschaev, Klára Šmídová, Ander Wereld, Wang Yi Guan, Branislav Slezáček, Miroslav Regitko, Cheri Wollenberg, Dick Vincent, Deborah Benoit, Larry MacDougall

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame