Týždeň vagabundov

Týždeň vagabundov

Tento týždeň nám budú robiť spoločnosť vagabundi, figliari a podmehúdi, proste presne ten typ postáv, ktoré dokážu pokojný príbeh poriadne zamotať. O tom, či sa všetky rozprávky z nášho nového týždňa napriek nim (alebo občas práve vďaka nim) skončia dobre, sa už presvedčte sami. Ale hlavne si z nich neberte príklad! Teda aspoň nie od tých, ktorí sa nedokážu polepšiť :-)

Jedným z vagabundov, s ktorými sa tento týždeň stretneme, bude aj Ozlomkrk. Do našej dvojhodinky pre škôlkarov a škôlkarky ho privedie Daniel Hevier, ktorý ho aj vymyslel. Že kto je to ozlomkrk? Vraj vyzerá ako malé zvieratko, čosi medzi veveričkou a plchom. Ale podobá sa i na zlostného škriatka. Je to veľmi vzácny tvor. Rozprávač nášho príbehu ho uvidí jedného letného dňa, keď si len tak vysedáva v reštaurácii. Čo táto zvláštna bytosť vyparatí, to sa dozviete v rozprávke, ktorá sa volá, ako inak - O Ozlomkrkovi. Rozprávať bude Michal Dočolomanský.

  Piráti - to sú vám riadni vagabundi. Ale taký pirát musí mať aj lampu. Pirátsku. Takú dostane na narodeniny aj malý Maťo, ktorý je pirátom v utajení. Jediné šťuknutie tejto lampy ho dokáže preniesť na pirátsku loď. Ale - hlavný hrdina má jeden problém. Dostal totiž lampu bez žiarovky. A lampa bez žiarovky, to je ako kornútok bez zmrzliny. Ako sa tento krátky príbeh skončí, to vám vyrozpráva Richard Stanke. Rozprávku vymyslel opäť Daniel Hevier a nazval ju Žiarovka v pirátskej lampe.

  Aj tento týždeň navštívi vysielanie pre najmenších rozprávkové dievčatko Farbuška (Božidara Turzonovová). V lese sa belie sneh a štípe mráz a v tejto zimnej nádhere spí dievčatko s dúhovými očami, bublinkovou sukničkou a kapsičkou plnou farbičiek. Okrem farbičiek má v kapsičke aj gumu Hopsaľku (Viera Topinková). Takto tam spí už hádam rok. Mrazík (Michal Belák) mrazí, lotor akýsi, a vyhráža sa, že zamrazí aj Farbušku. Jeleň Striebroparoháč (Karol Machata) to však len tak nenechá... Krátku rozprávkovú hru pre najmenších Kto zobudil Farbušku napísala Elena Čepčeková.

Mačiatka zo seriálu Drahuše Černej sa vybrali na výlet. Túžia nájsť najvyšší strom a uvidieť z neho celý svet. Medveďa, slona, tigra aj opičky. A tak blúdia po lese a lozia po stromoch, ale ani jeden nie je ten pravý. Ten najvyšší. Nielenže nenájdu, čo hľadajú, ale sa aj celkom stratia... Ako mačiatka hľadali najvyšší strom vám porozpráva Jela Lukešová vo vysielaní pre najmenších.

  V jednom meste vystrájali zlodeji. Nič a nikto nebol pred nimi v bezpečí. Až sa jedného dňa vládca mesta - šach - rozhodol, že po zotmení nesmie nik vychádzať zo svojho domu a všetci musia zhasnúť svoje sviece. A čo medzitým robil sám panovník? Nuž, zlodejov naháňal. Ako toto dobrodružstvo bude pokračovať, to sa dozviete v uzbeckej ľudovej rozprávke Šach a zlodeji, ktorú vám vyrozpráva Jozef Kroner.

  Zavítali ste už do Krajiny - Nekrajiny? Nie? Tak to už je najvyšší čas! Vyberte sa spolu s Wendy (Emília Vášáryová, Zuzana Kapráliková), Petrom Panom (Martin Dánai) a ich kamarátmi na nebezpečnú výpravu. Na ďalekom ostrove na vás čaká tikajúci krokodíl, piráti, Indiáni, aj malí dobrodruhovia, ktorí za žiadnu cenu nechcú vyrásť... Rozprávkovú hru Peter Pan podľa svetoznámeho príbehu Jamesa Mathewa Barrieho pre rozhlas napísal Ján Uličiansky. Hudbu pre ňu vyčarovali Víťazoslav Kubička a Štefan Molota.

  Na pobreží východnej Kanady žila raz chudobná vdova so synom. Chlapec bol síce malý, ale mocný a o mamu sa vedel dobre postarať. Jedného dňa ale chlapca unesie jeden vagabund. A nie len taký hocijaký vagabund, ale orol. Odnesie ho do svojho hniezda a chlapec premýšľa a premýšľa, ako by ušiel... Indiánsku rozprávku O chlapcovi, ktorého zachránili myšlienky napísal Otakar Kořínek a vyrozpráva vám ju Karol Machata.

Vagabundmi v príbehu Zbojnícky dub sú krutý pandúr a pán Cerovského hradu. Pandúr sa totiž zaľúbi do mlynárovej milej, a tak sa rozhodne, že mu ju ukradne. Lenže práve vtedy sa objavia aj dobrí vagabundi - zbojníci. A je ich až jedenásť. Ako Jánošík potrestá krutého pandúra, o tom vám už v povesti Štefana Moravčíka bude rozprávať Jozef Kroner. A dokonca v záhoráckom nárečí!

  V našej dobrodružnej dvojhodinke sa vypravíme až na ďaleký sever. Požierači medvedieho mäsa je dobrodružná hra, ktorú na motívy príbehov Jacka Londona napísal Milan Frolo. Ocitneme sa v nej uprostred zlatej horúčky, kde je vagabundov viac ako dosť. Hlavní hrdinovia Smoke (Milan Topoľský) a Shorty (Miroslav Noga) sa budú veľmi ponáhľať, aby získali čo najlepšiu parcelu pozemku pre seba... Hra je určená poslucháčom a poslucháčkam od 8 rokov.

  Poriadny vagabund odchytí na ulici Mimi a Lízu. Volá sa Izidor Špekulák (Vladimír Hajdu) a je to veľký podvodník. Dievčatá pripraví o úspory aj o prasiatka, v ktorých si mince zbierajú. Mimi (Ema Mercová) zatúži po malinovej planéte, a tak sa spolu s Lízou (Gretka Fedora Homzová) a Špekulákom vyberú v akejsi lietajúcej bubline objavovať Bublinkový vesmír. Keďže vieme, že pán Špekulák je podvodník, nechajte sa prekvapiť, kam v tej bubline vlastne doletia. Rozprávkový seriál o priateľstve šibalskej Lízy a hĺbavej nevidiacej Mimi napísala Alexandra Salmela podľa animovaného seriálu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej.

365383_800x600.jpeg

Pinocchio je nezbedník už od narodenia. Vlastne, už od vystrúhania. Kedy môže, vtedy utečie a vyberie sa na túlačky. Dokonca sa zastaví aj pri kočovnom bábkovom divadle. Hoci ho jeho nešťastný tatko Gepetto (Boris Farkaš) stále hľadá, Pinocchio sa ľahko nechá zlákať dvomi lotrami: kocúrom (Štefan Kožka) a líškou (Tatiana Kulíšková)... Až kým nakoniec nepríde na to, kde je jeho domov a kto ho má naozaj rád. Hlavný hrdina príbehu je poriadny tulák a nezbedník. Svoj hlas mu požičal Daniel Fischer a hru podľa rozprávky talianskeho spisovateľa Carla Collodiho napísala Dana Garguláková. Scénickú hudbu pre Pinocchia vykúzlil Matej Haász.

  Starý Lotrando (Jozef Kroner) bol obávaný lúpežník. Mal jedného syna - mladého Lotranda (Michal Dočolomanský). Než sa Lotrando starší pobral na onen svet, poslal svojho syna do kláštornej školy, aby získal vzdelanie a vyberané spôsoby. Aby sa naučil po nemecky a po francúzsky, jesť z taniera a smrkať do vreckovky. Predstavený kláštora, láskavý prior (Karol Machata) svoju úlohu splní stopercentne. Z Lotranda vyrastie spôsobný a vzdelaný gavalier. Lenže ako mu po takejto výchove pôjde zbíjanie? Jeho zbojnícky kolega Vinco (Marián Labuda) s ním bude mať starostí vyše hlavy... Veselý príbeh O slávnom lúpežníkovi Lotrandovi pochádza z knihy Karla Čapka Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek. Pre rozhlas ju upravila Tatiana Farárová-Pedanová. Karel Čapek bol známym odporcom nacistického režimu a pred zatknutím gestapom ho „zachránila" len jeho vlastná predčasná smrť. My sme si tento týždeň pripomenuli aj Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu a ku tým patril aj jeho starší brat Josef Čapek.

Karel Čapek.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Júlia Sardà, Debbie Cook, JMBarrie, Catrin Welz-Stein, Jozef Fedora, Rotov, Becky Dreistadt, Katarína Kerekesová, Boris Šíma, Ivana Šebestová, Karel Čapek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame