Týždeň medzi dvoma svetmi

Týždeň medzi dvoma svetmi

Máte aj vy "svoj svet"? Taký ten čarovný priestor, kde je všetko tak, ako má byť a dá sa tam uchýliť, keď vás ten "náš svet" trochu hnevá? Že nie? Tak my vás do takých svetov, v ktorých fungujú vlastné pravidlá, tento týždeň zoberieme. Ocitneme sa pod zemou, bude na nás padať dúhový dážď, budeme objímať labute a rozprávať sa s mačkami. A ešte si na vlastnej koži vyskúšame pocity takého snehuliaka. 

Svet snehuliakov sa stretne so svetom ľudí v najnovšom vydaní nášho programu Čo by bolo, keby... Rozália Vlasková vyspovedá snehuliaka Kuba, ktorého musela hľadať až na Orave. Potom vás vezme na Slovenský hydrometeorologický ústav za Nikoletou Hruškovou a tiež na Snehuliacke ostrovy. Reč totiž bude o snehu, klíme, počasí a ešte o tom, Čo by bolo, keby... som bol snehuliakom? Program budeme vysielať až od piatku, ale dovtedy si môžete premyslieť, kde by ste chceli vy snehuliakovať. Teda, kde by ste sa chceli narodiť (alebo nechať postaviť), keby ste boli snehuliakom. To je naša súťažná otázka a na konci každej súťaže je pekná knižka a jej nový majiteľ, ktorého vyberieme spomedzi vás.

  Púpava v našej dvojhodinke pre najmenších sa ocitne medzi svetom na zemi a pod zemou. Skamaráti sa totiž s krtkom, ktorý si vedľa nej vykope krtinec. Púpava sa dozvie, že jej nový kamarát pod zemou stratil smer a znovu ho hľadá. Tak vznikne kamarátstvo medzi niekým, kto nikdy nos spod zeme nevystrčil a niekým, kto zas nevie, ako to vyzerá pod zemou. Rozprávku s názvom Harmonika pána Jonatána napísal Peter Bero a vyrozpráva vám ju Pavol Mikulík.

  Stalo sa vám niekedy, že ste si večer ľahli do postele, ale tma zrazu nie a nie prísť? V krátkej rozprávke Daniela Heviera sa presne toto stane. Pán Svetlomil Svetielko chodí po ulici a čaká, kedy bude môcť zažať pouličné lampy, ale tma kamsi načisto zmizla. Ako to obyvatelia malého mestečka vyriešia, a čo sa vlastne tej tme stalo, to vám už vyrozpráva Zuzana Tlučková v rozprávke Ako tma meškala.

  Veniamin Kaverin napísal rozprávku Rytier dúhového dažďa. V nej sa stretneme s dievčatkom Táňou (Zuzana Kapráliková), o ktorú sa okrem ocka stará aj podivuhodná madam Olalá (Zora Kolínska). Táňa ju nemá veľmi v láske. Ako sa tak raz potuluje v záhrade, zrazu začuje hlas, ale nikoho nevidí. To sa jej prihovoril neviditeľný hrdina (Jozef Vajda), celkom priezračný... Rozprávkovú hru o priateľstve dievčatka a rytiera, ktorý pochádza z iného sveta, pre rozhlas zdramatizovala Magdaléna Glasnerová.

  Tam, kde sa stretávajú koľajnice, až tam sa chce dostať Lokomotíva Amálka. Hlavná hrdinka (Darina Vašíčková) na tejto ceste stretne nových kamarátov a každý z nich ju čosi naučí. Kominárik jej napríklad zahrá na cestu. A tak by si celkom pekne cestovali, keby zrazu do lokomotívy nenastúpil revízor. Nuž, a čo iné by taký revízor robil, okrem hľadania čiernych pasažierov? Čo všetko ešte Amálku a jej kamarátov postretne, to sa dozviete v rozprávkovej hre Petra Bera.

  Bolo raz jedno kráľovstvo a v ňom žila princezná Elenka (Zuzana Kapráliková), ktorá mala 11 bratov. Ale mala aj zlú macochu (Zdena Grúberová). Práve ona jedného dňa prekľaje princov tak, že sa z nich stanú havrany. Hlavná hrdinka sa potom musí vybrať do sveta, v ktorom vládnu kliatby a čary, aby ich silu premohla a bratov zachránila. Rozprávku Elenka a kŕdeľ havranov, podobnú tej O troch zhavranených bratoch, napísal Hans Christian Andersen (pôvodne o labutiach) a pre rozhlas ju spracoval Peter Gregor.

  Tento týždeň začíname vysielať aj rozprávkový seriál O malom obrovi. V prvej časti sa dozviete, ako sa človek stáva dobrodruhom. Dobrodružstvami vás bude sprevádzať rozprávkar Viktorius, ktorému hlas mu požičal Marián Labuda. Rozprávkový seriál pre vás vymyslel Roman Brat. A viete prečo sme práve túto rozprávku vybrali do nášho týždňa medzi dvoma svetmi? Nuž preto, lebo v tejto časti sa Viktorius musí vybrať ďaleko od svojho domova a hľadať domov iný. V jeho krajine sa totiž dostali k moci traja zlí králi...

  Mimi a Líza (Ema Mercová a Grétka Fedora Homzová) navštevujú všakovaké svety pri každom svojom dobrodružstve. Tentoraz sa to začne nevinnými pretekmi na kolobežke. Tie samozrejme nedopadnú dobre. Kolobežková naháňačka nie je ideálna zábavka pre nevidiace dievčatko. Kým ujo údržbár (Ivan Vojtek) opraví dievčatám kolobežky, kamošky stihnú spoznať dážďovku Nelu (Richard Stanke), ktorá je šampiónkou v rýchlostných pretekoch na kolobežkách Dážďovka tour. A nielen to. Mimi a Líza sa týchto pretekov zúčastnia ako diváci aj trénerky zároveň. Rozhlasový seriál pripravila Alexandra Salmela podľa animovaných príbehov Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej. A tá typická čarovná hudba - tú stvoril Marek Piaček.

index.jpg

Z rozprávky Hansa Christiana Andersena o bratoch zakliatych do labutí, vychádza aj rozprávková hra Jany Bodnárovej Divé labute. Malá Adka (Martina Klobošičová) počúva pred spaním rozprávku o divých labutiach. Kým jej mama (Katarína Horňáková) číta, Adka zaspí. Ale to vieme len my. Adka akurát vidí, že sa zrazu ocitla pri krásnom jazere. Rastú okolo neho farebné kvety a poletujú nad ním vtáčiky a motýle. Žijú tam aj iné zvieratá. Vlastne, „žijú" nie je úplne to správne slovo. Strieborné jazero je totiž miestom zvierat, ktoré o život pripravili ľudia. Žije tam vlk (Ivan Krúpa), ktorého zastrelili vojaci, rys (Peter Orgován), ktorého zabil lovec, aj krokodíl (Andrej Palko), ktorého ulovil pytliak. Adka sa však najviac skamaráti s labuťou (Alena Ďuránová). Labuť sa nechá pohladkať a vtedy Adka začne rozumieť reči zvierat... Na výpravu do sveta snov, do sveta zvierat, fantázie, pochopenia aj odpustenia vás pozývajú tvorcovia z košického štúdia Rozhlasu a televízie Slovenska.

  Do sveta mačiek sa opäť vyberieme v našom čítaní na pokračovanie z knihy Stanislava Rakúsa Mačacia krajina. Pred týždňom ste sa zoznámili s kocúrom Paniberkom, ktorý sa jedného dňa rozhodol, že začne páchať dobro. Na železničnej stanici sa mu dobre nepovodilo, a tak si našiel iné pôsobisko. Ako chcel Paniberko pomôcť s uhlím vám rozpovie Jozef Úradník. Mačacia krajina je kniha pre deti i dospelých, pretože mačky z tejto knihy majú širokú paletu ľudských vlastností aj starostí. Ak neveríte, počúvajte.

rakus.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Alexander Maskaev, Antonia Woodward, Lydia Puspita, Nancy Lee, Danielle Barlow, Leire Salaberria, Katarína Kerekesová, Boris Šima, Ivana Šebestová, Lucy Campbell, Branislav Slezáček

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame