Týždeň darov

Týždeň darov

Obdarúvať sa má po celý rok, počúvame zakaždým pri rozbaľovaní balíčkov pod vianočným stromčekom... Teraz, keď už je vaša detská izba doplnená o nové hračky a knižky, poďme si rozdávať darčeky iné, také od srdca. V podobe dobrých skutkov, úsmevu alebo čarovných vecičiek, ktoré pomôžu meniť našim hrdinom svet k lepšiemu. A kým sa budete inpirovať našimi rozprávkami, porozmýšľajte, čím by ste obdarovali vašich blízkych vy.

Dohviezdny večer a dary zo srdca je rozprávkový príbeh, ktorý, ako už názov napovedá, sa odohráva na Vianoce. Do rozprávkových Vianoc sa vrátime vo vysielaní pre predškolákov. Do (spočiatku) nevykúrenej chalúpky vás zavedie Marián Slovák, Eva Matejková a kŕdeľ detských koledníkov z folklórneho súboru. Štedrovečerný príbeh napísal Peter Glocko a o hudbu sa postaral Samuel Smetana.

  „Ďaleko-preďaleko, tam, kde sa nebo dotýka zeme, rozprestieralo sa široké, belasé more. Vládol v ňom kráľ, ktorý sa volal Perlička. Kráľ Perlička bol dobrý panovník. Len zriedka rozbúril svoje more, takže lode sa mohli pokojne plaviť a ľudia sa radi kúpavali pri brehu. Kráľ Perlička bol naozaj veľký dobrák, no jednu jeho chybu nemožno zatajiť. Bol náramne lakomý." Takto sa začína rozprávka z vysielania pre najmenších Dar kráľa Perličku. Aký dar dokáže vychýrený lakomec svojej manželke darovať a čo sa potom bude diať, vám v rozprávke Elišky Bihariovej prezradí rozprávačka Ida Rapaičová.

Ale darčeky sa budú rozdávať aj v našich seriáloch. V šiestej časti seriálu Františka Nepila Rozprávková zima príde Mikuláš s čertom a anjelom za kmotríčkom do nemocnice a to sa nemôže zaobísť bez darčekov. Ale čaká nás aj posledná časť zo seriálu O anjelikovi Jakubkovi. A keďže tá sa volá Jakubkove Vianoce, o darčeky nebude núdza ani v tomto prípade. Čo Jakubko daroval a čo dostal, vám prezradí Anton Vaculík v rozprávke Mirky Čibenkovej.

  Kedysi dávno stála na kraji lesa chalúpka. Bývala v nej Anička s mamičkou. Jedného dňa sa mamička v lese stratila a keď sa na druhý, ba ani na tretí deň nevrátila, Anička sa ju vybrala hľadať. Zrazu jej len nad hlavou zaškriekal akýsi čierny vták a snaží sa ju z lesa vyhnať... Ako hlavnej hrdinke pomôže Dar kráľovnej ruží a či mamičku nájde, to sa dozviete v rozprávke poľskej autorky Ireny Kwintovej. Rozprávať bude Mária Kráľovičová. Tento príbeh si v našom vysielaní budete môcť vypočuť po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ho vylovili z rozhlasového archívu!

Zázračný opasok je rozprávková hra, ktorú poľa Konstantina Paustovského napísal Rudolf Dobiáš. Prenesieme sa v nej do krajiny, v ktorej kedysi žili ľudia spravodliví. Jedného dňa ale do tohto kráľovstva zavítal zlý kráľ a chcel ľudí zotročiť. Práve vtedy bola u nich na návšteve Jeseň. Vlasy samé zlato - volala sa Máša. Zlý kráľ Mášu uväznil, aby nemohla ľuďom pomáhať. Spolu s Mášou zmizla aj úroda. Na jej záchranu sa podujme Varja (Tána Hrivnáková) a piadimužíci. Musia však utkať opasok z pavučín a votkať doň zlatý vlas... Hlavní hrdinovia sa pokúsia tento dar vytvoriť a priniesť ho až do Mášinho väzenia. Aj tento príbeh si v Rádiu Junior budete môcť tento týždeň vypočuť po prvýkrát.

  Aký by to už bol novoročný „Týždeň darov" bez rozprávky Hansa Christiana Andersena? Tentokrát sa stretneme s Vojakom, ježibabou a kresadlom. Teda, s kresadlom sa nestretneme, to bude ten dar, o ktorý v príbehu pôjde. Ale najprv sa vojak (Marián Zednikovič) stretne s ježibabou (Elena Petrovická) a dozvie sa, ako má toto zázračné kresadlo používať. Je to totiž taký dar, ktorý svojmu majiteľovi dokáže splniť každé želanie! Chceli by ste čosi také? Rozprávkovú hru podľa príbehu dánskeho spisovateľa pre rozhlas napísal Peter Gregor. A hudbu nezložil nik iný ako Jaro Filip, takže sa máte na čo tešiť!

Veronika Dianišková spolu s vami opäť nastúpi na stroj času a bude zvedavá, Čo by bolo, keby... som bol Leonardo da Vinci? Ak majster zvuku Peter Pištek bude stroj času riadiť tak ako treba, dostaneme sa až do renesancie. A priamo do Talianska! Zavítame do ateliéru Leonarda da Vinci, ale nebudeme zvedaví len na jeho obrazy, ale aj na jeho vynálezy a nápady, pretože tých mal plný klobúk a možno aj čižmy! Našou sprievodkyňou po renesančnom Taliansku bude historička Lenka Hrabáková.

leonardo.jpg

Jednou z najkrajších rozprávok v našom archíve je Zlatá kačička - rozprávková hra, ktorá vychádza z povesti o Jánošíkovi. Z tej, v ktorej zbojník Jurko ((Dušan Jamrich) dostal čarovné dary - valašku, opasok a košeľu. A kto je tajomná Zlatá kačička? Je to Rimava (Emília Vášáryová), dcéra pána hôr, Veľbora (Jozef Šimonovič). Rimava rúca mosty a spieva zvláštnu pesničku. Hľadá mládenca, ktorý sa nezľakne a sníme z nej tisícročnú kliatbu... Príbeh zdramatizoval Július Farkaš a tá krásna hudba, ktorú v rozprávke začujete, tú vyčaroval Hanuš Domanský.

  V ďalšom vydaní programu pre deti Knižky mačky Abecedy zistíme, čo stojí za prečítanie vo svetovej literatúre pre deti. Vypočujete si ukážky z knihy o známom a trochu šialenom vynálezcovi Proktorovi. Z knihy nórskeho spisovateľa menom Jo Nesbø Doktor Proktor a koniec sveta. Možno. vám bude čítať Natália Juráková. Ale okrem záhady zmiznutých ponožiek či mesačného chameleóna, vám Soňa Ulická a Martina Kapráliková predstavia ešte jednu knihu. Tú napísal anglický spisovateľ Ross Welford a volá sa Čo nerobiť, keď sa stanete neviditeľnými (Ako môžeš vedieť, kto si, keď sa nevidíš?) Už názov prezrádza, že príbeh dvanásťročnej Ethel bude poriadny úlet.

kniha.jpg

Tundra, zima, chlad aj hlad a uprostred stojí Biela jaranga, stan ušitý z koží. Žije v ňom starček (Samuel Adamčík) a starenka (Oľga Adamčíková). Trápi ich bieda aj samota. Jedného dňa sa im však akousi šťastnou náhodou podarí tancom a hrou na bubon privolať čerta Keleho (Ľubo Roman). A ten ich obdaruje niečím mimoriadnym. Vyčaruje im synčeka Sekena (Dušan Jamrich) a veľké čukotské dobrodružstvo sa môže začať. Hlavní hrdinovia budú láskou a čarami bojovať so sebeckosťou, chamtivosťou a podlosťou. Čukotskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Mária Ďuríčková a scénickou hudbou ju ozdobili Zoltán Janikovič a Viliam Peško.

  Kakaová bábovka - takto by sa mohla volať nejaká kuchárska kniha. Lenže sa nevolá. Takto sa volá kniha muzikantských, novinárskych, výtvarníckych a cirkusových rozprávok. Napísal ju Igor Adamec a na konci každého príbehu si pre vás pripravil aj ponaučenie. V prvej časti čítania z knihy vám autor samotný prečíta niekoľko cirkusantských príbehov. Želáme vám príjemnú zábavu!

adamec.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Svitlana Balulch, Diana Sudyka, Kürti Andrea, Greol

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame