Týždeň dobrej vôle

Týždeň dobrej vôle

Ach chcete mať celý nový rok ako z rozprávky, v Rádiu Junior vieme, ako na to. Stačí nás počúvať. Na prelome rokov, ba priam desaťročí, na vás čakajú rozprávky plné dobrej vôle, ale aj novoročné či koncoročné príbehy.

Malá Anna a Sivko ohnivák je novučičký rozprávkový seriál pre predškolákov a predškoláčky (ale kľudne i pre školákov a školáčky a tiež pre všetkých po-školákov). Hlavná hrdinka Anna by veľmi chcela chodiť do školy, ale ešte musí jeden celý rok vydržať v škôlke. A tak tam čaká a čaká. Pomáha jej v tom kamarát Jožko Vrana, ale i tajomný Sivko Ohnivák. V tomto seriáli budete stretávať dve sestry, ktoré čakajú, kým sa im narodí brat, tešia sa na Vianoce, alebo sa učia čítať. Krehkú rozprávku o všetkom bežnom i zázračnom napísala Toňa Revajová a rozprávať ju bude Emília Vášáryová. Knižka „Rok Sivka Ohniváka" bola ocenená cenou Bibliotéky 2019.

Juraj Martiška.jpg

V dvojhodinke pre najmenších začíname na Silvestra ešte s jedným novým rozprávkovým seriálom. Tento má na svedomí Ján Uličiansky a nazval ho Líza, mačka z Trojice. Vedeli ste, že mačky v skutočnosti nerozprávajú len preto, lebo sa im nechce? Príbeh našej rozprávkovej mačky Lízy sa začne v deň, keď sa narodí malý Max. Ona sa aj naďalej snaží ostať v centre pozornosti, ale vôbec sa jej to nedarí... Kam túto šibalskú mačku labky ponesú a či bude mať dostatok dobrej vôle, aby prekonala dobrodružstvá, ktoré ju čakajú, to vám už v prvej časti nového seriálu vyrozpráva Richard Stanke.

  Silvestrovská rozprávka z cyklu Stanica Ententýn, síce nie je nová, veď premiéru mala na Silvestra v roku 1984, ale aj tak je isté, že ste ju vo vysielaní Rádia Junior ešte nepočuli. Počká na vás vo vysielaní pre najmenších. Spomínate si na rozprávky Daniela Heviera, Tomáša Janovica či Štefana Moravčíka zo Stanice Ententýn? A spomínate si aj na ich rozprávačov? Zdena Grúberová, Michal Dočolomanský, Ctibor Filčík. Umelecká šestica stojí za týmto špeciálnym koncoročným rozprávkovým dielkom. Tri rozprávkové bytosti navštívia troch rozprávačov, ktorí na Silvestra ostali sami a nemajú pre koho rozprávať rozprávky. Bytosti (vajce prekvapko, čert Kulifaj a oslík Ťapko) sú dobrej vôle a prichádzajú s vlastnými príbehmi na rozveselenie rozprávačov - rozprávkarov.

  Tento týždeň bude celú horu dobrej vôle potrebovať aj sob, ktorý nesie na chrbte malú Gerdu. Putujú spolu za Snehovou kráľovnou. Či sa Gerde a sobovi podarí vyslobodiť malého Kaia, to sa dozviete v záverečnej časti známej rozprávky Hansa Christiana Andersena. Rozprávať bude Dušan Jamrich.

Srdce plné dobrej vôle si v hrudi nesie Dobrý lovec. Tak sa volá rozprávková hra Jána Číža a tak prezývajú aj jej hlavného hrdinu. Hlavný hrdina všetkým chudobným i nešťastným navôkol pomáha, ako len môže. Kráľovi sa však znepáči, že občas hladným daruje aj zver z kráľovských lesov. A tak, keď sa mu naskytne príležitosť, chce lovca o život pripraviť. Nájdu sa okolo neho tí, ktorým pomáhal a podarí sa im ho zachrániť? Rozprávková hra vznikla už v roku 1969. Účinkujú Vladimír Kostovič, Ivan Krivosudský, Ján Kramár, Igor Čilík a ďalší.

  Princeznú so zlatou hviezdou na čele asi netreba príliš predstavovať. Ale rozprávku, ktorú o nej napísal Danniel Hevier a ešte ju aj zveršoval, tak tú určite treba počuť! Príbeh bude o Lade (Táňa Pauhofová), ktorá sa vyberie do sveta, aby otcovi (Ján Gallovič) nepripomínala kráľovnú (Dagmar Sanitrová), ktorá Lade pri pôrode darovala život. A tiež, aby našla svoju vlastnú cestu životom. Či stretne na svojej vandrovke ľudí dobrej vôle, alebo sa jej aj čosi zlé pritrafí, to sa dozviete v rozprávkovej hre podľa príbehu Boženy Němcovej.

  Po prvýkrát si v našom vysielaní pustíme aj rozprávkovú hru s pesničkami Vianoce poštára Samuela. Stretnú sa v ňom Sadza (Miroslav Kolbašský) a Vločka (Veronika Husovská) a tí sa rozhodnú nazrieť do listov, ktoré roznáša poštár Samuel (Igor Kasala). Nájdu aj list malého Samka (Tomáš Diro). Tak sa dozvedia, čo si želá na Vianoce. Ak sa to chcete dozvedieť aj vy a rozhodnete sa spolu s hlavnými hrdinami splniť Samkovo želanie, počúvajte rozprávkovú hru Alžbety Verešpejovej a Martina Husovského, ktorý zložil hudbu k textom Tomáša Repčiaka.

  V ďalšom príbehu už nebude mrznúť, ale skôr prihorievať. Prihorievať bude reportérovi Zlatúšikovi (Emil Fillo) a jeho kolegovi figliarovi Botafogovi (Ivan Krivosudský). Od rozhlasového šéfa totiž dostali jasné zadanie - v posledný deň roku, teda na Silvestra, nahrať rozhovor s človekom menom Silvester. Nájdu človeka dobrej vôle, ktorý by im pomohol zachrániť vysielanie? Dve zábavné postavičky skúšajú možné aj nemožné, aby nejakého Silvestra našli. Či sa im to podarí, sa dozviete v príbehu z cyklu Stanica Zlatúšik - Silvester. Jeho autorom je Ľubomír Feldek.

Dobrú vôľu majú vždy so sebou aj Mimi a Líza (Ema Mercová, Grétka Fedora Homzová) pri svojich dobrodružstvách. Tento týždeň vás zavedú k pánovi hodinárovi (František Kovár). Potrebujú ho, aby sa mohli v pokoji hrať. Prečo? Pretože Líza sa dnes môže hrať iba jednu hodinu. O piatej už musí byť doma. Čo všetko sa im za 60 minút stihne pritrafiť, sa dozviete v epizóde Zakliaty čas. Seriál podľa animovaných príbehov Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej napísala Alexandra Salmela. Všetky čarovné tóny vykúzlil hudobný skladateľ Marek Piaček.

5341e8a3-f17a-11e8-8cab-000c29a578f8.jpg

Na prelome rokov radi vysielame rozprávkovú hru O dvanástich mesiačikoch. Nesmrteľný príbeh o zimnom zázraku, dobrých dušiach aj ľadových srdciach. Na zázraky sú tu dvanásti mesiačikovia (Vladislav Müller, Marián Zednikovič, Vladimír Obšil, Vladimír Černý). Dobré duše spolu s nimi predstavuje aj Maruška (Zuzana Skopálová). A ľadové srdcia? Nemajú ich mesiačikovia, ktorí sa krčia na vysokom zasneženom vrchu pri ohníčku. Bijú v hrudi macochy (Elena Petrovická) a jej dcéry Holeny (Zuzana Tlučková). Slovenskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Dušan Brindza a hudobný skladateľ Víťazoslav Kubička k nej zložil scénickú hudbu.

  Nový rok privítame aj v rozprávke Nory Weberovej Rok času. Vlastne sa v nej stretne nový rok s časom. Ako také stretnutie vyzerá, vám rozpovie Boris Farkaš. Prezradíme len, že stretnutie začne guľovačkou. Potom nový rok a čas nasadnú do saní a vyberú sa do sveta. Majú pred sebou dlhú cestu. Prejsť musia všetky ročné obdobia...

Čakajúc na pravoslávne Vianoce, ktoré prídu až 6. januára, si môžeme vypočuť ešte jednu vianočnú rozprávku. Maťko sa už nevie dočkať Vianoc, dedkovej návštevy a najmä toho, akým darčekom dedka prekvapí. Úporne premýšľa a premýšľa, pretože košeľa, ponožky a ani kniha podľa vnúčika nie sú tým, čo by dedko najviac potreboval. Aký Darček pre deda Maťko napokon vyhútal, vám prezradí Július Pántik v rozprávke Miroslava Masaryka.

  Výnimočné dni v roku, najmä také, pri ktorých prechádzame z jedného obdobia do iného, mali vždy zvláštny charakter. Keď sa naši predkovia zmeny báli, snažili sa nečisté sily odohnať hurhajom či napodobňovaním strašidiel. Ale v našom archíve je aj rozprávka, v ktorej sú strašidlá dobré a hlavní hrdinovia sa musia posnažiť, aby boli mátohy zachránené. Rozprávkovú hru plnú duchov a strašidielok napísala poľská autorka Irena Landau. Na Silvestra do polnoci sa musí niečo zázračné stať, inak hrozí, že sa všetky prízraky a strašidlá stanú viditeľnými. V hlavných úlohách začujete starenku Tonku (Viera Topinková), Duška (Michal Klučka), Prízračka (Kamil Kolárik) a pani Moru (Eva Rysová). Dobrá silvestrovská spoločnosť, no nie? Mimochodom, želáme vám veselý záver starého roka, šťastný štart toho nového a všetko dobré v ňom!

  Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustračné snímky: Juraj Martiška, Raphael Kirchner, Vladimír Král, Katarína Kerekešová, Boris Šima, Fernando Molinari, John Nash, Jim Field

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame