Týždeň čakania a Medzinárodný deň ľudských práv

Týždeň čakania a Medzinárodný deň ľudských práv

Rozprávky o tom, že na tie najlepšie veci sa oplatí počkať.

Tento týždeň budeme očakávať samé dôležité veci a pripomenieme si aj Medzinárodný deň ľudských práv a Medzinárodný deň vysielania pre deti.

Zajačik (Ondrej Kaprálik) a veverička (Martina Kapráliková) sa vyberú na cestu za šťastím. Po ceste stretnú slimáka (Ladislav Kerata), ktorý chce za každú cenu ísť s nimi. Zajačik a veverička nie sú slimákom vôbec nadšení, pretože vedia, že cesta s ním veru nebude rýchlejšia. Či sa hlavní hrdinovia dočkajú šťastia a koľko sa načakajú na slimáka, to sa dozviete v Panpulónoch, teda v programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Rozprávková hru, ktorú deti spolu s ich staršími hereckými kolegami pripravili pod vedením Zuzky Jurigovej-Kaprálikovej, napísala Veronika Martinková. Volá sa, ako inak, O hľadaní šťastia. Vypočujete si ju v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky a v Rádiu Junior ju budeme vysielať po prvýkrát.Rozprávku O Smolíčkovi kedysi dávno napísala Božena Němcová. Smolíček pacholíček je chlapček, o ktorého sa stará jeleň so zlatými parohami. Jeho meno napovedá, že sa často dostáva do rôznych ťažkostí. Tento príbeh sa ale začne ťažkosťami jeleňa, ktorému sa už nechce čakať na zimu, a tak zhodí svoje parohy predčasne. Čo tým spôsobí nielen sebe, ale aj Smolíčkovi, vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva Zuzana Kronerová. Príbeh po Božene Němcovej spracoval František Hrubín a pre náš rozhlas ho upravil Milan Rúfus. Hľadajte ho v prvej hodine vysielania pre najmenších.

  S naším „Týždňom čakania“ môžete čakať, povedzme, aj na Vianoce. Veľmi príjemné je čakanie pri rozprávke. A rozprávka O Anjelikovi Jakubkovi je na adventný čas ako stvorená. Anjelik Jakubko vyzerá celkom ako malý chlapček. Má veľké oči a kučeravé vlasy. Nosí dlhú bielu košieľku, z ktorej mu vykúkajú bacuľaté nôžky. Spáva na obláčiku a druhým sa zakrýva ako perinou. Keď nespí, pasie barančeky a umýva ich, keď dym z komínov úplne začierni ich bielu obláčikovú vlnu. Jakubkove dobrodružstvá budú s nami päť zimných týždňov. Ich autorkou je Mirka Čibenková. V prvej časti vám Anton Vaculík bude rozprávať o tom Ako Jakubko zachránil jazvečíka. Počúvajte vysielanie pre najmenších.

  Bola raz jedna sova, volala sa plamienka driemavá. Bola veľmi pekná. Chrbátik mala sivomodrastý, posiaty malilinkými bodkami. Krídla hrdzavozlaté, bruško žlté. Aj ona sama dobre vedela, aká je krásna. Preto ju mrzelo, že ju okrem mesiaca nikto nevidí. A tak sa rozhodla, že cez deň bude lietať a v noci spať. Buvirozprávka o sove, ktorá nechcela spať vo dne na vás tiež čaká vo vysielaní pre predškolákov. Napísal ju Daniel Hevier, rozprávať a spievať bude Marán Zednikovič.

  Pred pár dňami sme si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie. Tento týždeň máme aj Medzinárodný deň ľudských práv (10.12.) a Medzinárodný deň vysielania pre deti (11.12.). Ku všetkým týmto príležitostiam sa hodí najnovšie vydanie relácie z dielne Rádia Junior a Rozálie Vlaskovej Čo by bolo, keby... nebola Nežná revolúcia? Nad touto otázkou sa zamyslia súčasné deti zo Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Potom aj bývalé deti, ktoré boli deťmi v roku 1989 a prehovorí aj filmová producentka Zuzana Mistríková, ktorá neraz stála na revolučnej tribúne ako zástupkyňa študentov. Rozprávať bude aj rozhlasový archív. A nielen rozprávať, ale aj spievať. A máme pre vás aj súťaž o knihu. Keby nebola Nežná revolúcia, deti by možno nedostávali darčeky od Ježiška a Mikuláša, ale od niekoho iného. Viete od koho? Ak neviete, spýtajte sa svojich rodičov alebo starých rodičov a napíšte nám na junior@rtvs.sk alebo navštívte náš Facebook.

Dávid Marcin.jpg

Na Šariš má doraziť princezná Izabela. Mešťania premýšľajú, čo jej darovať. Opály? Či vzácne látky? Izabela je vraj veľká parádnica. Krajčír Kurka (Karol Machata) jej chce venovať závoj a na ňom najfajnovejšiu a najvzácnejšiu výšivku, akú kto kedy pre ňu vyšil. Bude však musieť dlho hľadať tú správnu látku a potom premýšľať, ako ju vyzdobiť. Či sa princezná Izabela dočká závoja a čo naň povie, to sa dozviete v rozprávkovej hre Jána Pataráka Čarokrásny závoj.

  Dáždniček Prechádzajka (Nataša Kulíšková) odišiel na prechádzku a široký dáždnik (Karol Machata) sa vrátil. V Dáždnikovej rozprávke sa ocitneme v stojane medzi dáždnikmi, ktoré čakajú, kým ich niekto vezme na prechádzku. Dáždniky, ktoré ostanú doma, potom čakajú na novinky a zážitky dáždnikov, ktoré mali šťastie a ľudia si ich vzali do parku či do práce. Rozprávkovú hru napísala macedónska autorka Radmila Popovska a preložil ju Milan Materák.

  Bratia Horeprúd a Doleprúd sa rozhodnú, že sa vyberú medzi ostatných ľudí, pretože žijú v lesoch celkom osamelo. Na ceste sa rozdelia. Horeprúd sa dostane medzi ľudí, ale kým nájde aj brata, sa veru načaká! Rozprávku Dvaja bratia sme až teraz vylovili z rozhlasového archívu, preto si ju v našom vysielaní vypočujete po prvýkrát. Rozprávať bude Gustáv Valach.

Knork (Ľuboš Kostelný) žije v hrade na konci sveta. Všetky jeho dni vyzerajú rovnako a on sa každý deň vyberie na obhliadku hradu a každý deň sa rovnako nudí. A tak stále len čaká a čaká, kým sa v jeho živote čosi zmení. Ale kým sa tento čudesný hrdina, ani človek, ani škriatok, nerozhodne vystrčiť päty z domova, veru sa ani nedočká. Rozprávkovú hru o tom, že odvážnemu šťastie praje, napísal pre rozhlas Peter Palík na motívy známeho príbehu dánskeho spisovateľa Petra Mouritzena.

Soren Jessen.jpg

Kľúč od každých dverí je rozprávka Zlaty Solivajsovej. Stretnete sa v nej s Vinckom a basou Barborkou. Vincko každé ráno odchádza z domu, zamkne dvere a basa Barborka naňho čaká, kým sa nevráti. Vždy sa vráti. Až raz... ale viac sa už dozviete v príbehu, ktorý vám vyrozpráva Božidara Turzonovová.

Úplne po prvý raz tento týždeň odvysielame svetoznámy príbeh od jednej z našich najprekladanejších autoriek - Kláry Jarunkovej. Dospievajúci chalanisko z Porúbky, Paľo (Emil Fillo), sa nemôže dočkať, kedy sa už konečne bude môcť vrátiť domov k svojim rodičom a trom súrodencom. K starej mame (Viera Bálinthová) do Karambuly sa musel presťahovať po tom, ako sa narodila jeho najmladšia sestra Barborka. Starý otec (Samuel Adamčík) je celkom fajn a Paľo má veľmi rád aj suseda uja Krížika (Július Paluš). Lenže stará mama sa na mnohých ľudí pozerá cez prsty a žije v pretvárke. Paľo si postupne uvedomí, že sa stáva zbabelcom a kvôli starej mame sa tiež pretvaruje. Rozhodne sa preto utiecť nazad do Porúbky. Prečo sa z Paľa stal Tulák, pred kým vlastne uteká, ako jeho útek dopadne a koho na svojej ceste stretne, sa dozviete z príbehu, ktorý podľa novely Kláry Jarunkovej zdramatizoval Ondrej Sliacky.

albatros.jpg

Na oblohe pod snehovou perinou spí dievčatko. Sníva sa mu o bielom svete tam dolu. Biele sú strechy domov, stromy, rieky a biela je aj žena, ktorej ten svet patrí. Nie je to nik iný ako Zima (Eva Rysová). Dievčatko sa chce za ňou rozbehnúť a zakričať: „Mama!" Ale v tom sa mu mama stratí. To dievčatko je Sniežka (Nina Vašečková). Oblaky na ňu zovšadiaľ kričia: „Dobré ráno, Sniežka!" Sniežka sa najskôr napaprčí na pomalý oblak a potom sa spolu so snehovými vločkami spustí na Zem. Veď tam ešte nikdy nebola. Do jej zimného dobrodružstva bude vyhrávať štvrtý husľový koncert Antonia Vivaldiho z cyklu Štyri ročné obdobia, tak ako v každej časti seriálu Rozprávkový rok. Tú najbližšiu venovala Božena Čahojová-Bernátová Zime.

  Aj boj za slobodu, aj čakanie nájdete v rozprávkovej hre Kráľovská nevesta. Najskôr čakajú kráľovskí rodičia (Viktor Blaho, Erika Bauerová), kedy si ich kráľovský syn (Emil Horváth ml.) vyberie nevestu. Lenže princovi sa ženiť nechce. On čaká na tú pravú. Na dievčinu, ktorú bude ľúbiť a vezme si ju len z lásky. Kráľ stráca trpezlivosť a navyše sa ohlási Čierny kráľ, ktorý ponúka len dve možnosti. Svadbu princa s jeho dcérou alebo vojnu. Medzitým princ stretne obyčajné dievča, Šťastenu (Tatiana Hrivnáková), ktorá jediná si získa jeho srdce. Princov nahnevaný otec ju dá uväzniť a Čierny kráľ už tiahne do boja... Ako príbeh dopadne, sa dozviete v rozprávkovej hre Vasila Daceja.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Brigette Barrager, Jiří Trnka, Lisi Martin, Lori Faye Bock, Soren Jessen, David Sierra Listón, Warwick Goble, Dávid Marcin

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame