Týždeň víchric a snehu

Týždeň víchric a snehu

Akoby aj počasie tušilo, čo chystáme. V Bratislave hneď v pondelok zrána napadal prvý sneh tejto zimy. V týchto dňoch nás víchrica odnesie na snehom zasypané Snehuliacke ostrovy, k Snehovej kráľovnej aj do najchladnejšej krajiny - do Jakutska. A keďže v prvom decembrovom týždni vždy chodí aj Mikuláš, neobíde ani naše vysielanie. Ale čaká nás aj rozprávková komédia, ktorou si pripomenieme významného rozhlasového režiséra Vladimíra Ruska.

Dlhoročný režisér nás pred pár dňami navždy opustil, ale z jeho diela sa aj v Rádiu Junior budeme ešte dlho tešiť. Vladimír Rusko st. prišiel do slovenského rozhlasu v roku 1960. Odvtedy pod jeho vedením vzniklo viac ako 800 rozhlasových hier. Ale ako to už u rozhlasových tvorcov chodí, pán Rusko nebol len režisérom, ale často aj redaktorom, dramatizátorom či prekladateľom. Ako režisér sa podpísal napríklad aj pod celý mnohoročný cyklus Osmijankových rozprávok. Tento týždeň si ho pripomenieme v rozprávkovej komédii z roku 1982 Zachráň sa, kto môžeš. V Rádiu Junior si ju vypočujete po prvýkrát. Bude to taký herecký koncert pána Brbliara (Karol Machata) a pána Frfliara (Gustáv Valach), ktorých spojí nevraživosť k nevychovaným hlučným deťom. A presne do rúk takejto detskej bandy (Viera Topinková, Eva Večerová, Zuzana Cigánová, Marta Žuchová) sa obaja dostanú. Ale v príbehu sa objaví aj ušľachtilý zeleninový šľachtiteľ profesor Bombardon (Ctibor Filčík), ktorý vypestoval zázračnú bylinu. Kto ju ochutná, nič zlé nevidí, nič zlé nepočuje, len na dlho - predlho má sladký pocit aj na jazyku, aj na srdci... Rozprávkovú komédiu napísal Jozef Repko.

rusko_vladimir_02_jpg.jpg

Bolo raz jedno kráľovstvo a v ňom vládol snehový kráľ. Snehového kráľa navštevoval generál Guľa a práve on pre kráľa pripravil guľovačku. Jedného dňa však Guľa pribehol k snehovému kráľovi a namiesto guľovačky mu vraví, že ich chce nenápadne napadnúť ktosi zo susedného kráľovstva. Ako táto snehová bitka dopadne, to sa dozviete v prvej časti rozprávkového seriálu, ktorý je ako stvorený na začiatok nášho Týždňa víchric a snehu. Volá sa Snehuliacke ostrovy a napísal ho pre vás Ján Uličiansky. Rozprávať bude Ctibor Filčík a do obľúbených snehuliackych rozprávok sa vypravíme v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

ostrovy.jpg

Bol raz jeden veľký Mráz a malý Mrázik. A tí sa ocitli v našom Týždni víchric a snehu a ešte k tomu aj v našej dvojhodinke pre najmenších. Starý Mráz už nemrazí tak ako kedysi, a tak si malý chvastavý Mrázik povie, že ho v jeho úlohe zastúpi. Mrázik začne mraziť to i ono, a dokonca sa pokúsi zmraziť aj jedného šikovného sedliaka. Či sa mu to podarí a či nie a čo mu na to povie jeho otec Mráz, to vám už vyrozpráva najrozprávkovejší rozprávač Jozef Kroner. Ruská ľudová rozprávka sa volá, ako inak, Mráz a Mrázik.

V jednom krásnom domčeku pri lese žil kmotríček s Brmbolkou. Spokojne si spolu nažívali, chodili na prechádzky, sánkovať sa alebo potajme sledovať zvieratká. Šesť dní kmotríčka s Brmbolkou sužovala hustá hmla. Na siedmy deň sa hmla konečne stratila, ale minul sa aj posledný strúčik cesnaku a z toho kmotríček tak ochorel, že ho rovno odviezla sanitka. Ako sa teraz malá Brmbolka sama, v zime postará o celý statok a o zvieratká? Dozviete sa to v našom desaťdielnom seriáli pre najmenších Rozprávková zima. Karol Machata vám bude čítať z knihy Františka Nepila, ktorá v originálnom českom znení vyšla pod skvelým názvom „Štuclinka a Zachumlánek".

Helena Zmatlikova.jpg

Slávny český dramatik, básnik a spisovateľ Miloš Macourek bol veľký výmyselník so zmyslom pre humor. Dokazuje to aj jeho mikulášska rozprávka O škrečkovi, ktorý zjedol deda Mráza. Ten škrečok sa volal Anatol a bol úplne iný než ostatné škrečky. Do špajze si neuložil žiadne zásoby. Mal v nej len samý neporiadok: hrnčeky bez ušiek, polámané hrebene, hojdacieho koňa s odlomenou nohou... Bol taký neporiadny, že si budík nastavil namiesto na marec už na december. A čo ostáva takému zlému, neporiadnemu, vychudnutému škrečkovi uprostred snehového záveja? Prezradí vám to Karol Machata vo vysielaní pre najmenších.

Ďalšia Mikulášska rozprávka bez Mikuláša bude vlastne o dobre známom strigôňovi, (Ten, ktorý žije v Malých Karpatoch a stará sa o malú dievčičku.) ktorý bude musieť nečakane zastúpiť Mikuláša. Ako je to možné a ako to bude celé vyzerať, vám prezradí Ladislav Chudík v rozprávke Júliusa Balca. Príbeh hľadajte v našej škôlkarskej dvojhodinke.

Ešte jeden rozprávkový seriál sa tento týždeň v Rádiu Junior začína. Bude plný snehu a patrí k tým najkrajším seriálom z nášho rozhlasového archívu. Bude to príbeh o Gerde a Kaiovi. Chlapec Kai sa dostane do krajiny plnej snehu a ľadu. Jeho kamarátka Gerda sa zas rozhodne, že ho zachráni. Vypraví sa na nebezpečnú a ďalekú cestu... Už viete, o akej rozprávke hovoríme? Napísal ju Hans Christian Andersen a nazval ju Snehová kráľovná. Postupne vám ju vyrozpráva Dušan Jamrich. Tento týždeň si vypočujete, ako sa to celé začalo. Snehová kráľovná vás potom bude sprevádzať celým adventom až po Štedrý deň.

  Boli raz dvaja snehuliaci, ktorí sa vybrali na juh. Nuž áno, je to trochu čudné, pretože snehuliaci by veru mohli putovať všelikam, len na juh určite nie. Ale títo dvaja sa tam naozaj chcú dostať. Ako tak cestujú, dostanú sa až k moru, do prístavu. Na dobrodružnú cestu sa v rozprávke O dvoch snehuliakoch vyberieme v našom vysielaní po prvýkrát, pretože tento príbeh sme až teraz vylovili z rozhlasového archívu. Rozprávku napísal Ján Milčák a vyrozpráva vám ju Michal Dočolomanský.

  Poznáte rozprávku o Snehulienke? Určite áno. Ale takých Snehulienok je v našom rozhlasovom archíve niekoľko. Táto bude celkom iná ako tá, ktorá v príbehu bratov Grimmovcov zjedla otrávené jablko. Túto si totiž zo snehu vytvorí Janík (Richard Stanke), aj sa do nej zaľúbi. Ale Snehulienka (Zuzana Jurigová-Kapráliková) potrebuje mráz a sneh, aby sa neroztopila. A tak tento rozprávkový príbeh nebude mať celkom šťastný koniec... Netradičnú Snehulienku napísal František Pavlíček.

Čo by bolo, keby... sme sa stratili v knižnici? Viete? Neviete? Veronika Dianišková sa to pokúsi zistiť a knižky ju budú lanáriť na cestu krivolakú i rovnejšiu... Aby sme sa v knižnici naozaj nestratili, našli sme si sprievodkyňu. Bude ňou spisovateľka Veronika Šikulová, ktorá v knižnici pracuje a okrem knižiek pre dospelých napísala aj knižku pre deti To mlieko má horúčku. Porozpráva nám o tom, ako ju písala, ale predovšetkým o tom, prečo má ona sama rada knižnice a aké knižky v nich nájdeme. A možno aj to, prečo je výlet do knižnice občas aj zázračný.

V našej dobrodružnej dvojhodinke sa hneď po Winnetouovi vyberieme na ďaleký sever. Až k Inuitom, až na Severný pól. V dedine Ikarik na pobreží Grónska žijú ľudia, ale i mrože, tulene a ľadové medvede. Na lov sa vyberú muži z dediny spolu s mladým Angatarom (František Bača). Ten sa uprostred víchrice stratí a bude hľadať cestu domov. To však vôbec nie je ľahká úloha... Dobrodružnú hru Stratený Eskimák podľa príbehu Miloslava Stingla zdramatizovala Marie Šedivá.

  Obdobie adventu je známe tiež ako „stridžie dni". Takže okrem čakania na Vianoce môžeme najtmavšie a najstrašidelnejšie dni v roku stráviť aj pri všakovakých ľudových zvykoch. Nezvyčajné zvyky - Stridžie dni - tak sa volá predposledná časť seriálu z cyklu Život v príbehu.Opäť sa v nej stretnete s dvojčatami na prázdninách. Stará mama (Ľudmila Mandžárová) a denník starého otca (Martin Kaprálik) rozpovedia Terezke (Ema Mercová) a Samkovi (Richard Labuda), ako to kedysi vyzeralo počas stridžích dní. A príde aj gazda (Laco Kerata), ktorému strigy robili vždy tú najväčšiu šarapatu. Na námet Veroniky Lesany Renčkovej seriál napísal Ľuboš Machaj.

veronika_lesana_renckova_jpg.jpg

Jedna víchrica nás odveje aj do ďalekého Jakutska. Hovoríme o najväčšej krajine Ruskej federácie. Jakutsko je takmer také veľké ako India. Ale kým v Indii žije na 1 km² 400 ľudí, v Jakutsku len 0,3 človeka. V krajine sa striedajú tri časové pásma a stojí tu aj dedina, ktorá je najchladnejším obývaným miestom na planéte. A v tejto krajine sa odohráva príbeh o mládencovi Berterovi (Ľubo Roman). Ten sa uprostred krutej zimy, keď v osade niet čo do úst vložiť, vyberie k bohatému a najmä krutému pánovi Bojlitovi (Juraj Paška) pomstiť svojich dvoch bratov (Karol Machata, Michal Dočolomanský). Bojlit skúša na Bertera rovnaké podlosti ako na jeho starších bratov. Netuší však, že mládenec, ktorého vzal do služby, je Silák Berter, ktorému aj sám lesný duch rád pomôže (Vladimír Durdík st.). Jakutskú ľudovú rozprávku zdramatizoval Milan Odran.

  A keď sme už spomínali Mikuláša, ešte stále vysielame aj seriál Príhody malého Mikuláša, teda čítanie z knihy slávneho francúzskeho autora menom René Goscinny. V deviatej časti seriálu sa Mikuláš s kamarátmi ocitne na dopravnej výchove. Môže za to Hugo, ktorý na ulici potkol Rafaela. Všetko to videl dopravný policajt, ktorý pred ich školou dával pozor na deti v premávke. Čo bolo ďalej, vám rozpovie Pavol Michalka.

Goscinny.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Richard Johnson, Helena Zmatlíková, DeMelsa Haughton, Veronika Lesana Renčková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame