Okrídlený týždeň

Okrídlený týždeň

Nechajte sa tento týždeň odviezť na vtáčich krídlach do sveta spevavých operencov. Vysoko na stromoch uvidíte svet úplne inak. Slávik, havran, lastovička i tatranský papagáj už netrpezlivo prešľapujú z nohy na nohu, aby vám rozpovedali svoj príbeh. A ozaj, pridá sa ešte jeden motýľ nespavec. A ďalší noví kamaráti z hôr, záhrad a drevených búdok. Tak dlho neotáľajte, lebo vám uletia!

Karol Machata bude v našej dvojhodinke pre najmenších rozprávať príbeh o krajčírovi Mustafovi. Ten má krásnu záhradu, v ktorej mu ktosi každú noc ruže ozobáva. Jedného dňa sa Mustafa rozhodne, že si na ničiteľa počká. Zistí, že lupienky trhá krásny slávik a vlastne sa vôbec nesnaží vzácny ružový ker zničiť... Čo sa to v záhrade vlastne deje, to sa dozviete v krásnej rozprávke Jiřího Tomeka Slávikova odmena.

  Nelietajú len vtáčky, ale aj všeličo iné. Napríklad motýle. Aj v našej Buvirozprávke o motýľovi, ktorý nechcel spať na lúke sa jeden motýľ objaví. Poletuje si po lúke aj vtedy, keď sa už jeho ostatní kamaráti ukladajú na spánok. A veru ich aj budí. Preto ho nazvú Súmračníkom. Na výlet na motýlích krídlach vás v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vezme rozprávač Marián Zednikovič v rozprávke Daniela Heviera.

Ľuba Končeková Veselá.jpg

Rozhlasové dielko Lesné domčeky je načisto vtáčia rozprávka. Zoznámite sa v nej s mnohými druhmi vtáčikov a ich obydlí. Hlavnou hrdinkou bude malá lastovička - brehuľka, ktorá po naháňačke so sokolom lastovičiarom hľadá svoj domček. Všetko vám rozpovie Boris Farkaš v rozprávke Vitalija Biankiho vo vysielaní pre najmenších. (Vitalij Bianki bol ruský spisovateľ známy ako autor prírodopisných kníh pre deti.)

11354.jpg

Papagáj Ararat je poriadny nezbedník. Býva na železničnej stanici a hlási cestovné poriadky. "Vlak do Košíc mešká asi 4 hodiny!" Čo sa stane, keď náhodou cez otvorené dvierka klietky a okno z izby uletí do sveta? Nuž, usídli sa v hore a svojim škriekaním cestovných poriadkov straší nič netušiacich turistov. Rozprávku O tatranskom papagájovi napísala Krista Bendová a prinesie vám ju Osmijanko, teda Ctibor Filčík. Tatranského papagája hľadajte tiež vo vysielaní pre predškolákov.

  Bol raz jeden záhradník (Ľubo Roman) a mal krásnu záhradu. A v tej záhrade bolo vždy plno vtáctva. Záhradník sa s vtáčikmi priatelil a staral sa o ne. Tie mu na plecia sadali aj mu všeličo rozprávali. Jedného dňa sa ale stalo voľačo čudné - hlavného hrdinu čosi neodolateľne zavolalo do sveta a o záhradu sa zrazu nemal kto starať. Kde napokon záhradník nájde to, za čím mu srdce piští, to sa dozviete v rozprávkovej hre Čarovný zvonček. Pre rozhlas ju podľa maďarskej ľudovej rozprávky napísal Jaroslav Kopernický.

   V jednom kráľovstve si nažívajú dve princezné: Princezná Žubrienka (Erika Bauerová) a princezná Ruženka (Eva Kvietiková). Žubrienka je namyslená a vrtošivá, ale Ruženka je dobrá a skromná. Raz zavíta do kráľovstva princ Milan (František Kovár), ktorý sa chce len a len s Ruženkou oženiť. Kráľovná Fúria (Eva Rysová) mu v tom ale zabráni a podstrčí mu Žubrienku. Okrem toho ešte princa, ktorý zistí svoj omyl, premení zlá čarodejnica Zúzia (Jela Lukešová) na Modrého vtáka... Rozprávkovú hru podľa príbehu Marie de Aulnoy pre rozhlas napísal Ján Číž.

  Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno slepačie kráľovstvo. Jedného dňa sa k nemu priplazila líška Kleptománia. Kráľovskej rodine, ktorá bývala vo vysokom kuríne, hrozilo, že celá vyhynie. Kráľ s kráľovnou boli stále smutnejší a smutnejší. Pretože ešte nevedeli, že majú v susedstve psa Rafaela, ktorý líšky vždy veľmi rád ponaháňa. Rozprávku O slepačom kráľovstve napísal Jozef Pavlovič a rozprávať vám ju bude Karol Machata.

  Krídla budeme potrebovať aj v našej dobrodružnej dvojhodinke. Pustíme si trochu strašidelnú a poriadne napínavú hru Havrania skala. Mladý Goran (Branislav Bystriansky) hľadá svojich krajanov. Nevie o nich nik, len nebezpečný a múdry Jagabur (Jozef Vajda). Goran ho vyhľadá a nám sa pred očami začne odvíjať jeho príbeh. Mladý hrdina totiž skrýva nebezpečné tajomstvo, ktoré sa nesmie dozvedieť nik iný, len tí, ktorí sú čistého srdca... Hru pre deti od osem rokov napísal Jozef Repko.

  V dobrodružnej dvojhodinke si pustíme aj bájku Rudyarda Kiplinga. Bude O motýľovi, ktorý dupal a ešte aj o kráľovi Šalamúnovi a jeho 999 ženách a predovšetkým o tej tisícej, múdrej a krásnej Balkys. Nevšedný príbeh vám veselo vyrozpráva Július Satinský.

fY3P.anderson_florence_mary_jpg.jpg

Aj Rádio Junior sa nedávno zúčastnilo Knižného veľtrhu Bibliotéka 2019. Vo štvrtok 7. novembra sme v našom improvizovanom štúdiu v bratislavskej Inchebe privítali spisovateľku a knihovníčku Veroniku Šikulovú, literárnu vedkyňu, redaktorku časopisu Slniečko a prekladateľku Ľubicu Kepštovú a herca s legendárnym hlasom Petra Rúfusa. Uprostred veľtržného virvaru sme sa zamysleli nad otázkou Čo by bolo, keby... sme stretli Dunajskú kráľovnú? Veď kde inde ako na knižnom veľtrhu a kde inde ako pri Dunaji, by bolo príhodnejšie pripomenúť si ešte raz na 100. výročie narodenia Márie Ďuríčkovej? Obe hostky na „pani Marienku" spomínali s veľkou láskou a radosťou a Peter Rúfus nás zaviedol priamo do riečneho paláca Dunajskej kráľovnej. Aby ste o nič neprišli, všetko sme si nahrali a pripravili do nášho vysielania. Ak si pri počúvaní spomeniete na svoju obľúbenú rozprávku, povesť alebo iný príbeh od Márie Ďuríčkovej, napíšte nám a my vám pošleme časopis Slniečko, ktorý vyšiel na jej počesť.

Miroslav Cipar Dunajska kralovna.jpeg

Najstarší príbeh, ktorý si vypočujete v Okrídlenom týždni, bude 60-ročná rozprávková hra z roku 1959. Objaví sa v nej František Dibarbora v úlohe tuláka Františka Kráľa. Možno ste si práve spomenuli, že nejakého podobného hrdinu opísal vo svojej knihe aj Karel Čapek. Presne tak. Rozprávka tulácka je rozprávková hra, ktorú podľa Čapkovej knihy napísal Ľubomír Vaculík. A je aj veľmi pekná a okrídlená, pretože je o vzácnych, bielych vranách medzi ľuďmi. V našom vysielaní sa objaví v sobotu.

tulak.jpg

Od soboty sa môžete tešiť aj na tretie pokračovanie nášho dobrodružného rozprávkového fantasy seriálu Tajomná píšťala. Príbeh sa nám už stihol poriadne rozbehnúť aj zamotať. Už vieme, že aj Lukáš (Ľubomír Bukový) je vlastne vodník, ale jeho pôvod ostáva stále nejasný. Isté je, že jeho babka (Soňa Ulická) nie je žiadna babka a komorník Bernard (Karol Čálik) nie je žiaden komorník. Sú to akési zvláštne bytosti, ktoré slúžia temnému pánovi. Chlapca mali zmárniť a jeho amulet odovzdať svojmu stvoriteľovi, aby mohol dokonať dielo skazy. Dvojica však s chlapcom aj amuletom ušla a dlhé roky žili na cestách, unikajúc pred zlobou pána. Ten ich dolapil práve v tom meste, v ktorom žije aj Aquabella (Jana Lieskovská) so starým vodníkom Albertom (František Kovár). Tretie pokračovanie má názov More času my sa ho už nevieme dočkať.

  Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Helena Perez Garcia, Anita Inverarity, Ľuba Končeková Veselá, František Procházka, Sean LewisSara Kipin, Lucy Campbell, Anna Pugh, Allan Baker, Mary Florence Anderson, Miroslav Cipár, Galya Zinko, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame