Týždeň prekvapení

Týždeň prekvapení

Prekvapujúce stretnutia, prekvapujúce schopnosti, prekvapujúce konce, jednoducho, čaká nás týždeň plný prekvapení. A to nielen pre hrdinov našich nových príbehov. Veríme, že najmä pre vás, našich milých poslucháčov a poslucháčky. Budeme veľmi radi, ak budete prekvapení z toho, aké krásne rozprávky sme si pre vás pripravili tento krát. Veď kto to kedy videl, aby si vlk v čižmách vykračoval, mravce opúšťali svoje mravenisko a všetci rodičia zaspali? Naopak, malému vodníkovi sa spať vôbec nechce a navyše tu ešte ktosi kradne topánky. Že prečo? Nechajte sa prekvapiť!

Veľkým prekvapením bude jedna obrovská korytnačka, ktorá sa ocitne v záhrade pána Tomáša. Tak sa začne ich spolunažívanie. Pán Tomáš sa najprv veľmi bojí, že mu korytnačka zje všetok hlávkový šalát, ale napokon zistí, že by mu bez nej bolo smutno. Jedného dňa však... Ale o tom vám už viac prezradí Zdena Grúberová v rozprávke Jána Uličianskeho z cyklu Stanica Ententýn. Tá, ktorú budeme tento týždeň vysielať v našej dvojhodinke pre najmenších bude, ako inak, O oranžovej korytnačke.

  Sú také rozprávky, ktoré sa v našom archíve objavili aj viackrát. Len ich do nového šatu obliekol vždy iný herec. Tak je to aj v rozprávke Vrabec Ferdinand, ktorú už možno z nášho vysielania poznáte, ale určite vám ju ešte nerozprával najrozprávkovejší rozprávač Gustáv Valach. To bude zábava! Hlavný hrdina príbehu pre najmenších uvidí hneď niekoľko prekvapení. Mačku v komíne či brechajúceho psa, ale aj zimu vo svojom perí pocíti... No nič, príjemné. Musí si pohľadať bezpečný a útulný domček. Či sa mu to podarí, to sa dozviete v rozprávke naslovovzatého rozprávkara - Daniela Heviera.

  Počuli ste už o topánkach, ktoré sa zatúlajú aj bez vašich nôh? Alebo sa vám to už dokonca niekedy stalo? Na vine mohlo byť aj Mačiatko Sandálik. Ráno sa jednoducho zobudíte prekvapení, že si nemáte čo obuť. Takéto mačiatko vymyslela pre všetky neporiadne deti slovinská spisovateľka Ela Peroci a pomenovala ho „Muca Copatarica". Miloš Herko nám ho preložil ako Mačiatko Sandálik a pripravil na čítanie pre Božidaru Turzonovovú. Počúvajte naše vysielanie pre predškolákov.

  Neverili by ste, ale aj vodníci majú deti. My teda poznáme aspoň jeden vodnícky rodičovský pár, ktorý má malého vodníčka. A tomu je smutno, že sa nemá s kým hrať. A že rybník zamrzol. Ak si však vypočujete Buvirozprávku o vodníčkovi, ktorý nechcel spať pod ľadom, vodníčkovi bude určite veselšie. A veselo bude aj vám, pretože rozprávku Daniela Heviera vám vyrozpráva aj zaspieva Marián Zednikovič. Hudbu pre vodníčka napísal Pavol Danišovič. Príbeh hľadajte vo vysielaní pre najmenších.

  Mravec Paťo je vo svojom mravenisku akýsi nespokojný. Raz by chcel toto, potom tamto, potom sa mu lení pracovať... A tak sa jedného dňa vyberie do sveta. Nečakajú ho tam len príjemné prekvapenia, ale aj jedno naozaj nepríjemné dobrodružstvo, o ktorom Paťo ešte ani netuší... Rozprávkovú hru Paťovo dobrodružstvo si v našom vysielaní vypočujete po prvýkrát, pretože až teraz sme ju vylovili z rozhlasového archívu. Rozprávku v roku 1962 napísala Elena Prášilová.

  Príbeh, ktorý sa začína v parku detského domova, poznačí jedna nešťastná náhoda. Alebo to bola náhoda šťastná? Každopádne bola dosť zázračná. Ondo (Igor Mišík) sa vybral k soche anjela na konci záhrady. Chcel na ňu vyliezť a vidieť doďaleka a najmä nájsť nejakú svoju mamu. Ondo sa nedostal príliš ďaleko, ale prepadol sa veľmi hlboko. Do úplne čarovného sveta, v ktorom najskôr stretol krásnu čarodejnicu (Emília Vášaryová), modrého potkana (Slavo Záhradník), šťastnú náhodu (Soňa Valentová), vládkyňu Cecíliu (Michaela Čobejová) a kopec ďalších zvláštnych bytostí. A nad tým všetkým panoval a strach rozsieval mocný Guro (Vladislav Müller). Rozprávková hra Eleny Antalovej Najväčšie šťastie vás určite chytí za srdce a prispeje k tomu aj hudba Milana Dubovského.

  Poznáte známy Labyrint na Kréte? A slávny mytologický príbeh o hrdinskom Theseovi? Tak práve ten si pustíme v našej dobrodružnej dvojhodinke. Mladý Theseus (Karol Machata) sa odhodlá vstúpiť do nebezpečného labyrintu, v ktorom ho čaká strašné prekvapenie: záhadný Minotaurus (Gustáv Valach)... Známy dobrodružný príbeh pre rozhlas zdramatizoval Jiří Pětivoký. V bludných chodbičkách labyrintu sa bude ozývať aj hudba Igora Bázlika.

  Český spisovateľ Martin Vopěnka napísal tak trochu sci-fi a tak trochu mysterióznu trilógiu pre deti. Jej prvá časť sa volá Spiace mesto a presne o ňom bude aj čítanie na pokračovanie pre deti od 10 rokov. To mesto nie je úplne spiace. Spia len rodičia. Všetci rodičia. To znamená, že všetky deti sú odkázané len samy na seba a na pomoc bezdetných dospelých. Viete si predstaviť, že by ste sa vy zrazu zobudili do takého sveta? Čo je toto za strašidelné prekvapenie? Zvláštnou krajinou vás budú sprevádzať štyria súrodenci: Krištof, Kristína, Ema a Samuel, ktorí sú hlavnými hrdinami trilógie. Cez ich dobrodružstvá budeme odhaľovať záhady Spiaceho mesta a miznúcich detí... Číta Vladimír Kobielsky.

mesto.jpg

Bola raz jedna chudobná čižmárska rodina. Čižmár (Marián Zednikovič), čižmárka (Zuzana Tlučková) aj malé čižmárčatá (Kristína Bartošková, Martin Mikulášek) si už od hladu pesničky spievali. V tom istom čase, aké prekvapenie, sa zas vlk (Marián Geišberg) umáral túžbou po poriadnych čižmách. Netrvalo dlho a vĺčik zabúchal na čižmársku chalupu so svojou žiadosťou. O vlkovi, čo si dal šiť čižmy ste už mohli čítať v zbierkach slovenských ľudových rozprávok. A presne takúto ľudovú rozprávku pre rozhlas zdramatizovala Oľga Feldeková. A tie pesničky, čo si budú všetci v príbehu pospevovať, napísal Vašo Patejdl.

  Príbeh plný prekvapení a priam Božích zázrakov, nájdete aj v ďalšej časti seriálu Bola raz jedna povesť. Počuli ste už niekedy o tom, ako Váh (Martin Kaprálik) dostal svoje meno? Aby sme toto tajomstvo odhalili, budeme sa musieť vybrať poriadne hlboko do minulosti, až na samý počiatok, dokonca až do čias stvorenia sveta. K Pánu Bohu (Alfréd Swan) vás privedú jeho anjelskí pomocníci (Zuzana Jurigová-Kapráliková a Laco Kerata). Program pre vás pripravila Rozália Vlasková a Ľuboš Machaj.

  „Od čias, keď ľudia vody a ľudia súše žili vo vzájomnej úcte, pretieklo veľa času. Už mnoho stáročí sú vodníci vyhnancami vo vlastnej domovine. Z kedysi hrdého národa prečkala do dnešných čias sotva hŕstka. Je ich tak málo, že každý môže mať pocit, že je tým posledným na svete. Skrývajú sa vo fontánach, požiarnych nádržiach a v bývalých korytách riek, ktoré ľudia premenili na stoky..." Do takéhoto sveta sa narodila vodníčka Aquabella (Jana Lieskovská). Byť vodníčkou sa jej odnechcelo, a tak sa vybrala medzi ľudí so zázračným elixírom. Mládenec, ktorý ho vypil (Ľubomír Bukový), bol síce poriadny mumák, ale jeho zamilovaný bozk ju mohol premeniť na človeka. Lenže nepremenil... Ako je to možné? Vari je aj Lukáš vodník? Potiaľto sme sa dostali v prvej časti fantazijného seriálu Tajomná píšťala. Druhá časť sa volá Nečakaná záchrana a aké prekvapenia vás v nej čakajú, sa dozviete už v sobotu.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Lucie Dumas,Therese Ferguson, Marina Richterová, Ančka Gošnik Godec, Karel Franta, Pierre Lorand, Daniela Olejníková, Anet Du Toit, Mariana Ruiz Johnson, Emilia Dziubak,

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame