Tajuplný týždeň

Tajuplný týždeň

Na dušičkové obdobie sme pre vás pripravili „Tajuplný týždeň". To preto, aby sme pootvorili vrátka všetkým duchom, strašidielkam a všetkému tajomnu, ktoré sa snaží z jesennej hmly každý rok vynoriť.

Bolo raz jedno dievčatko, ktoré krásne kreslilo. Jeho rodičia sa z toho tešili a obrázky vždy ukazovali návštevám. Ale jedného dňa sa malá Simonka rozhodla nakresliť čosi na stenu. A nielen čosi, ale rovno strašidlo! A dokonca krásne strašidlo. Dlho predlho sa rodičia snažia tohto nevítaného hosťa zamaľovať, ale on sa vždy znovu a znovu, na Simonkinu veľkú radosť, objaví. Či už na stole, alebo na kachličkách. Ako toto tajuplné dobrodružstvo dopadne, to vám v rozprávke Jána Uličianskeho vyrozpráva Zdena Grúberová. Príbeh O krásnom strašidle bude krásne strašiť v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Aj v rozprávke Márie Ďuríčkovej sa objaví jedna tajuplná bytosť. Karol Machata vám porozpráva o Zmokovi, ktorý sa jednému bohatému gazdovi v noci spúšťa do komína, až z komína iskry lietajú. Že neviete, čo alebo kto je zmok? V našej dvojhodinke pre najmenších si vypočujete, ako sa takéto čudo vyliahne, ale aj to, ako sa ho zbaviť, či prečo to nie je celkom med lízať, keď vám zmok v dome vystrája.

  Hlásnici kráľa Floriána ohlásili, že princezná Flórinka dosiahla vek, v ktorých sa princezné začínajú po ženíchoch obzerať. Tak sa začína prvá časť rozprávkového seriálu, v ktorom sa neskôr objaví aj ďalšia tajuplná bytosť. Seriál Drak Plamienok napísal Ján Uličiansky a v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám kráľovstvo Florávie predstaví Richard Stanke.

large-drak_plamienok.jpg

A vo vysielaní pre najmenších sa objaví aj milý seriál Neuveriteľné dobrodružstvá Emy a Baróna. Ema je odvážne a veselé dievčatko, Barón je šteniatko mopslíka. Ema a Barón sa nesmierne tešia, že sa našli. Inak to však vnímajú rodičia Emy - po žiadnom krochkajúcom tvorovi totiž vo svojom byte netúžili. Ako sa to vlastne celé prihodilo, sa dozviete v prvej časti seriálu, ktorý vznikol podľa knihy Michaely Štefankovičovej a Zuzany Predmerskej. Rozprávať bude Peter Bzdúch.

luboslav palo.jpg

V predškoláckej dvojhodinke na vás čaká aj jeden známy a populárny hrdina - krtko. Presnejšie, najslávnejší krtko všetkých čias. Ten, ktorého nakreslil Zdeněk Miler. U nás ho nebudete vidieť, ale počuť. A ešte ako! Rozprávať totiž bude Július Satinský. Samotnému krtkovi svoj hlas požičal Juraj Kren. A ktorý roztomilý príbeh sme pre vás pripravili? Ten, v ktorom si krtko niečo veľmi, veľmi želal a napokon... Jednoducho príbeh Krtko a nohavičky.

  Občas sa v rozprávkach stane aj veľké nešťastie. Mladému Vasiľovi (Štefan Kvietik) strom v hore nohy privalí. O jeho rodinu sa nemá kto postarať, a tak im hrozí, že budú biedu trieť. Ale pretože v rozprávkach statoční hrdinovia nikdy neobídu naprázdno a neraz im aj všelijaké čary pomáhajú, ani v rozprávkovej hre Čarodejná valaška tomu nebude inak. Vasiľ jedného dňa stretne baču (Alojz Kramár), ktorý mu poradí, aby začal valašky vyrezávať. A jednu vyreže takú, aká nemá páru. Zatúži po nej veľmi zvláštny a tajomný cudzinec (Jozef Kroner)... Ako to bude ďalej, to sa už dozviete v príbehu Jána Štiavnického. A vyhrávať vám bude hudba Svetozára Stračinu.

  „Sú ešte na svete lesy tajomné a temné, kde sotva prenikne slnečný jas. Tie plné prízrakov sú. Vône jemné sa stelú po lúkach v jesenný čas. A v tichu tom, v tom nedoziernom svete šera, vovedne žije kŕdeľ strašidiel." A medzi nimi žije aj ďasík Buryga (Viera Topinková) s dušou nevinného dieťatka. Tak sa začína rozprávková hra podľa príbehu Leonida Leonova, ktorá patrí medzi naše tipy týždňa. Tak psst, aby ste tie strašidlá nevyplašili! Rozprávku pre rozhlas napísal Ján Berger.

  Liana Laskolovová napísala nádherný príbeh, ktorý v našom vysielaní ešte nikdy nezaznel, hoci z rozhlasu po prvýkrát vyletel už v roku 1975. Mesiačkové jahniatko sa ukáže chlapcovi s krivou nôžkou, aby sa s ním skamarátilo a robilo mu spoločnosť. Rozprávku o priateľstve prírody a človeka i o kúzle hudby vám vyrozpráva nezabudnuteľný Karol Machata.

  Aký by to už bol Tajuplný týždeň, keby sme zabudli na detský horor? Autorky Andrea Kalinová, Daniela Chlapíková a Tatiana Kusá si začali predstavovať, čo by sa stalo, keby ožili zvieratá v múzeu. A tak nazvali aj svoju výnimočnú rozhlasovú hru: Čo keby ožili? Hlavných úloh sa zhostili ešte ako malí herci aj Róbert Roth a Kveta Komotorková. Hru odvysielame v našej dobrodružnej dvojhodinke, hneď po ďalšej časti Winnetoua.

  Bol raz jeden kastelán a ten chcel mať na zámku poriadne Zámocké strašidlo. Tak mu ich niekoľko poslali v balíku priamo z Anglicka. Pani kastelánová sa obáva, že anglické strašidlá sú len také ledačo, ale jej manžel si zas myslí, že práve ony budú veľmi spôsobné a dobre vychované. Veselý príbeh pre vás napísala Blanka Jirásková a vyrozpráva vám ho Jozef Kroner.

V tomto týždni začneme vysielať aj tajuplný príbeh rozdelený do piatich rozprávkových hier. Spoznáte v ňom nešťastného chlapca Lukáša (Filip Bukový) a nie veľmi spokojnú vodnícku slečnu Aquabellu (Jana Lieskovská). Lukáša trápia nočné mory, má strach z vody a nepáči sa mu kočovnícky hotelový život, ktorý mu pripravila jeho babka (Soňa Ulická) a Bernard (Karol Čálik). Aquabella zas túži byť obyčajným ľudským dievčaťom. Už ju nebavia rozprávky o vodnom svete, ktoré jej rozpráva starý vodník Albert (František Kovár). Ako sa budú životné cestičky dvoch hlavných hrdinov kľukatiť, sa dozviete v seriáli Juraja Raýmana a Zuzany Križkovej Tajomná píšťala. Prvá časť sa volá Kto je ten chlapec?

  Do tajuplnej krajiny nás zavedie Daniel Hevier. Krajina Agord je jej meno. Keď si ho prečítate odzadu, zistíte, čo za ríšu sa za ním vlastne ukrýva. Hlavnou hrdinkou príbehu je dievčatko Lucia a jej druhé ja – Lucinka Halucinka. Keď sa prvej Lucke zdal svet príliš všedný a nudný, prihovoril sa jej tajomný strom, ktorý ju posiela do zvláštnej krajiny. Tam sa z obyčajného dievčatka stane Lucinka Halucinka. Najprv stretáva malého škriatka menom Letišukop, ktorý ju odvádza k strážcovi Abolzovi. Aj ich mená si môžete prečítať odzadu... Z knižky, ktorá deťom približuje nebezpečenstvá drog a zároveň od ich užívania odrádza, vám bude čítať Marián Geišberg. Počuť budete aj tajomnú hudbu Rudolfa Pepuchu.

krajina Agord.jpg

Ľudové zvyky, ktoré súvisia s Pamiatkou zosnulých (Dušičky) a Sviatkom všetkých svätých, vám predstavíme v cykle Nezvyčajné zvyky - Dušičky. Dvojčatá Terezku (Ema Mercová) a Samka (Richard Labuda) už poznáte z predchádzajúcich častí seriálu. Tradície spoznávajú u starej mamy (Ľudmila Mandžárová) a tiež vďaka denníkovým zápisom starého otca (Martin Kaprálik). Cyklus napísal Ľuboš Machaj na námet Veroniky Lesany Renčkovej.

Veronika Lesana Renckova dusicky.jpg

Strigy a čarodejnice si predstavujeme ako zlé, strašidelné a škaredé bytosti. Ale striga, alebo skôr „bosorienka“, z našej rozprávky taká vôbec nie je. Naopak - má veľmi dobré srdce. Lenže ak sa má chudobné dievča voľajako pretĺcť, musí si pomôcť hoci aj čarami. Príbeh o tom, ako chce bosorienka pomôcť celkom obyčajnému mládencovi i o tom, či je fígeľ občas viac ako čary, napísal Jozef Repko. V hlavných úlohách si vypočujete Zuzanu Porubjakovú a Ľuboša Kostelného. Rozprávka sa volá Barborienka - drietomská bosorienka. Kúzla začaroval do nôt a z klobúka vytiahol hudobný skladateľ Peter Uličný.

  Dušičkový čas si pýta aj príbeh zo záhrobia. Pôjdeme za ním až do Malajzie. Tam na nás bude čakať Bidasari, najkrajšia dievčina v kráľovstve. Bidasari (Dušana Fašungová) je tajuplná bytosť. Svojich pôvodných rodičov nepozná. Tí súčasní (Alojz Kramár, Viera Bálinthová) ju ako maličkú našli v horách. Keď sa o jej kráse dozvie žiarlivá kráľovná (Zuzana Šimečková), Bidasari sa začnú veľmi krušné časy. Za svoju krásu musí draho zaplatiť. Keďže je nesmrteľná, zomrie len napoly – v noci žije, cez deň je mŕtva... Vypočujte si jej príbeh v malajskej ľudovej rozprávke, ktorú zdramatizoval Michal Príbus. Scénickú hudbu zložil Jozef Malovec.

Program rádií

Autorky: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková 

Ilustrácie: Lorena Alvarez Gomez, Noel Ill, Ľuba Končeková-Veselá, Ľuboslav Paľo, Zdeněk Miler, Oto Lupták, Mateo, Iban Brujarella, Edmund Dulac, Emilia Dziubak, Daniel Hevier, Veronika Lesana Renčková, Anne Yvonne Gilbert, Emila Yusof

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame