Mesiac Márie Ďuríčkovej 4. časť - Prírodný týždeň

Mesiac Márie Ďuríčkovej 4. časť - Prírodný týždeň

Počas posledného týždňa mesiaca venovaného rozprávkovej spisovateľke Márii Ďuríčkovej sa citneme v prírode. Jesennej aj inej. Plnej príbehov. Zvierat a čarovných bytostí. A hrdinov, ktorými môžete byť aj vy. Stačí si zapnúť Junior a šuchotať lístím pod nohami...

Mária Ďuríčková napísala rozprávku o starčekovi a starenke, ktorí boli veľmi chudobní. Starček sa jedného dňa pobral do hory na drevo a tam objavil nádhernú Brezu. Chcel si z nej nalámať halúzky, breza však zrazu prehovorila ľudským hlasom... V dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám ruskú ľudovú rozprávku vyrozpráva Viera Bálinthová.

  Vo vysielaní pre najmenších sa vyberieme aj na Červený vŕšok. Zavedie nás tam vrabčací párik - Čvik a jeho milá Čvirička. Odletia tam, aby si postavili hniezdo a založili rodinu. V obyčajnej rozprávke by to asi bolo dosť jednoduché. Lenže túto napísal Vitalij Bianki a to bol veľký znalec prírody. Aké nástrahy a dobrodružstvá na dva vrabčeky čakajú, vám porozpráva Boris Farkaš.

  Medvedík a zajac sa najskôr vôbec nepoznali. Jedného dňa sa však celá medvedia rodina odsťahuje a malého medveďa zabudnú na starom rúbanisku. Medvedík ich nevládze dobehnúť, ale zato stretne malého zajka. Medvedík teda ostane v tundre len s ušiačikom. Skamarátia sa a dobre si nažívajú. Lenže jedného dňa sa mama medvedica po svoje medvieďa vráti... Ako sa to celé skončí, sa dozviete v čukotskej ľudovej rozprávke, ktorú pre rozhlas pripravila a preložila naša oslávenkyňa Mária Ďuríčková. Rozprávať bude Gustáv Valach. Aj tento príbeh sme zaradili do dvojhodinky pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Bola raz jedna starenka. Zorala si kúsok poľa a zasiala ovos. Ovos narástol krásny, vysoký a hustý. Vybrala sa raz starenka pozrieť, ako rastie. Príde na pole a čo nevidí? Po ovse behá cap, obhrýza ho a miaga. A čo je horšie, nijako sa nedá vyhnať. Ešte sa starenke vyhráža, že on je Cap sklené oči a zlaté rohy a nech sa pekne gazdiná prace, kade ľahšie. Koho všetkého starenka poprosí o pomoc a kto jej napokon pomôže, to vám prezradí vo vysielaní pre najmenších Viera Bálinthová v rozprávke Márie Ďuríčkovej.

  Mária Ďuríčková napísala, upravila, či zozbierala tých rozprávok za plné vrece! A preto naozaj máme celý mesiac z čoho vyberať. Pustíme si aj rozprávku Sivko Burko. Bude o otcovi, ktorý mal troch synov. Dvaja starší sa považovali za múdrych, ale najmladšieho Ivanuška len za hlupáka mali. Raz otec zasial pšenicu a tú im každú noc ktosi pováľal. Tak sa bratia striedajú na stráži. Dvaja starší nemajú šťastie. A či sa podarí pšenicu ustrážiť Ivanovi, to vám v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vyrozpráva Karol Machata v ruskej ľudovej rozprávke.

  Tento týždeň nám Osmijanko prinesie už ôsmy školský príbeh a to môže znamenať len jedno. Osmijankove školské rozprávky sa končia. Nesmrteľný hrdina Kristy Bendovej nám povie všetko, čo vie O zlomyseľnej gume. Veru áno, aj taká existuje. Alebo existovala kedysi, v roku 1967. Kúpil si ju nič netušiaci žiačik Jožko Pandrláčik. Čo všetko mu toto veľké biele gumisko vyparatilo, vám porozpráva Ctibor Filčík v našej predškoláckej dvojhodinke.

Málokto vie, že vo veľkej nemocnici žije malý Kibelík. Tajne pomáha deťom, ktoré to najviac potrebujú. Kto sa s ním zoznámil, nikomu o tom nepovedal. Preto rozprávanie o Kibelíkovi budú mnohí pokladať len za rozprávku. Kto je to? Malý človiečik, ktorý deťom v nemocnici zo svojej lekárskej kapsičky rozdáva úsmev. V tejto nemocnici už niekoľko dní leží aj jedno dosť mrzuté dievčatko. Zdá sa, že si bez tajomného človiečika neporadí... Rozprávkový seriál Kibelík a Gedrudka napísala Ada Melicharová a počas piatich týždňov vám jeho príbehy bude vo vysielaní pre najmenších rozprávať Dáša Rúfusová.

  Mokrý Ďurko (Dušan Tarageľ) je vodník z rieky Orava, ktorého to jednostaj len do sveta ťahá. Mamka (Eva Kristínová) ho do ženby núti, ale on sa radšej vyberie do Dunaja. A potom sa v týchto vodách trochu pozabudne a dostať sa odtiaľ nemôže... Rozprávkovú hru, ktorá je našim tipom týždňa, napísala, pravdaže, Mária Ďuríčková.

  V našej dobrodružnej dvojhodinke si pustíme novučičkú hru o známej hrdinke Pocahontas (Henrieta Kolláriková). Jej dobrota a láska k zvieratám, najmä k vlkom, ju ochráni pred zlom a pomôže jej v boji za slobodu jej indiánskeho kmeňa. Ale aj v získaní lásky mladého chlapca Thomasa (Přemysl Boublík), ktorý nie je z radov indiánov. Hru Indiánska princezná napísala Naďa Jurkemik.

  V tomto týždni nebudeme objavovať len slovenskú či európsku prírodu. Možno ste sa aj vy niekedy spýtali, Čo by bolo, keby... sme sa vybrali do Juhovýchodnej Ázie? Naša redaktorka Rozália Vlasková si túto otázku položila a vzápätí odletela do Vietnamu, potom do Kambodže, potom späť do Vietnamu a napokon sa vrátila na Slovensko, aby vám o svojej ceste mohla porozprávať. Spolu s Tomášom Bartoňkom vám prinesie reportáž z Dračej zátoky, ale aj z továrne na hodváb či z jedného veľmi špeciálneho divadla. Spoznáte plávajúce trhy na rieke Mekong a vypočujete si aj vietnamskú ľudovú rozprávku. A ako obyčajne, s programom Čo by bolo, keby... sa môžete zapojiť aj do súťaže o knižku.

  Na ďalekom severe, kde zima býva veľmi dlhá a leto kratučké a kde polárna noc trvá celého pol roka, žil vo svojom čume Laponec (Vladimír Durdík) a Laponka (Viera Bálinthová). Mali synčeka, ktorého otec volal Sampo (Ľubo Barák) a mama mu vravievala „Ty môj Laponček". Chlapca budú v príbehu nosiť, chrániť a viesť vlk (Karol Skovaj), sobík Kopýtko (Peter Jezný) aj zlatoparohý sob (Karol Strážnický). Laponček Sampo sa totiž vybral na Rastekajs, tajomný vrch, na ktorom sa schádzajú temné sily a vládne mu Hísí - hrozný obor a kráľ vrchov (Andrej Nemčok). A príde tam práve v čase, keď sa polárna noc lúči a prichádza polárny deň. A to je veru magická hodina... Príbeh z fínskych ľudových rozprávok pre rozhlas upravila Mária Ďuríčková. Do polárnej noci bude znieť hudba Ladislava Kupkoviča.

  A napokon vás vezmeme aj niekam, kde ste s nami ešte nikdy neboli. Na morské dno plné všakovakých rýb, morských koníkov, mäkkýšov, delfínov aj morských uhoriek. Ale hlavným hrdinom tohto podmorského príbehu bude rak pustovník (Ivan Krajíček). Tento malý ráčik nie je príliš šťastný. Jednak mu ešte nenarástol pancier a navyše sa mu more zdá šedivé. A pritom si všetci ostatní obyvatelia mora pospevujú, že je belasé. Ktosi mu poradí dve veci - nájsť si nejakú ulitu a potom priateľa. Veď prečo by sa mu inak zdalo more šedivé, ak nie preto, že je sám? Pri svojom putovaní stretne kadekoho a kadečo, ale najdôležitejšia bude morská ruža (Eva Kvietiková). Rozprávkovú hru Pustovník a ruža napísal Michal Príbus. Knižnú predlohu stvoril ruský spisovateľ Boris Zachoder a preložila ju Mária Ďuríčková. Zvuky mora vyčaroval Jozef Malovec. Túto rozprávku si na Juniore vypočujete po prvýkrát.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácia: Aleksandra Smith

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame