Mesiac Márie Ďuríčkovej 3. časť - Týždeň nenápadných hrdinov a hrdiniek 

Mesiac Márie Ďuríčkovej 3. časť - Týždeň nenápadných hrdinov a hrdiniek 

Mária Ďuríčková, ktorej 100. výročie narodenia celý mesiac oslavujeme, napísala veľa krásnych rozprávok. A jedna z nich je nielen krásna, ale aj Veľmi dôležitá rozprávka. A to napriek tomu, že jej hlavní hrdinovia vyzerajú na prvý pohľad úplne nenápadne. Dedko a vnúčik. A ešte jedna lopta. Čo také zvláštne sa im môže prihodiť, vám prezradí Karol Machata v závere prvej hodiny vysielania pre najmenších.

  V tomto nenápadnom týždni sa rozlúčime s orieškovým dievčatkom - Lieskuľkou. V predchádzajúcej napínavej časti sa Lieskuľka dostala do zajatia. Do svojich sietí ju spútal prefíkaný a krvilačný križiak. V poslednej časti seriálu Ireny Gálovej sa dozviete, ako to s našou hrdinkou dopadlo. Prezradíme len to, že v príbehu sa objaví nenápadný Pavúčik - záchranca. Rozpráva a spieva Zuzana Kronerová, a to hneď v úvode nášho vysielania pre najmenších.

bQtT.vlasta_barankova_clanok_jpg.jpg

Pozorovali ste niekedy nejakú konkrétnu slamku, uhlík alebo bôb? Asi nie, tieto veci sú naozaj veľmi nenápadné. Najmä, ak sa držia pohromade. Ale v rozprávke bratov Grimmovcov O slamke, uhlíku a bôbe sa práve tieto tri všedné vecičky vyberú spoločne na vandrovku. A tá teda dopadne poriadne nevšedne. Prezradí vám to Viera Bálinthová v našom vysielaní pre najmenších.

A keby ste tušili, čo dokáže urobiť jedna nenápadná učebnica matematiky! Istý žiak, Kubo Hrkalka, túto neobľúbenú knihu jedného dňa zakopal na záhrade medzi kapustné hlavy a rozbehol sa užívať si prázdniny. Keby len tušil, čo z tých popísaných strán napokon vyrastie... Vy sa to dozviete v našej predškoláckej dvojhodinke v Siedmej školskej Osmijankovej rozprávke s názvom O zakopanej počtovnici. Veselé vymýšľance Kristy Bendovej vám porozpráva Ctibor Filčík.

osmos.jpg

Sirota Ufúľanka je rozprávka o gazdinej, ktorá mala tri dcéry: Jednoočku, Dvojočku a Trojočku. Nemuseli tie vôbec nič robiť, pretože všetko za ne spravila pastorkyňa Ufúľanka. Až raz úbohá dievčina dostala toľko práce, že si s ňou nedokázala poradiť. Vtedy sa jej dostalo pomoci, ktorú nečakala... Rozprávku Márie Ďuríčkovej si vypočujete v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. Rozprávať bude Karol Machata.

Bola raz malá Stela, čo mala hračiek veľa. Jedného dňa sa stretla s malým oslíkom. A ako k nemu prišla? Nijako. To on prišiel k nej. Vlastne, neprišiel. Priťapkal. Somárik je jedným z nenápadných hrdinov tohto týždňa. Stela sa napríklad rozhodne po oslíkovi poslať mamičke neodkladný odkaz... Rozprávku O oslíkovi Ťapkovi zo Stanice Ententýn vám vyrozpráva Michal Dočolomanský a napísal ju pre vás Daniel Hevier. Pustíme si ju v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Okrem toho, že v Rádiu Junior práve prebieha Týždeň nenápadných hrdinov a hrdiniek, máme aj mesiac Márie Ďuríčkovej. Táto slávna pani spisovateľka by sa totiž 29. septembra dožila stých narodenín, a tak sme si povedali, že jej venujeme celý náš októbrový program. Napísala pre vás aj rozprávku Seksament, otvor sa, ktorú si v našom vysielaní budete môcť vypočuť tento týždeň po prvýkrát, pretože až teraz sme ju vylovili z rozhlasového archívu. Rozprávať bude Július Pántik a rozprávka bude o troch chlapcoch, ktorí sa skamarátia s vodníkom. A rozhodnú sa zahrať sa s ním na skrývačku. A nie len tak, kdesi na lúke, ale rovno na dunajskom dne. Akým kamarátom vie byť zelený hrdina, ktorého veru nestretnete každý deň, to sa dozviete v našej dvojhodinke pre najmenších.

  Kráľovský syn Filip (Peter Balko, Ivan Šándor) vyrastal so synom svojej pestúnky Jánom (Patrik Žiaran, Daniel Fischer) už od narodenia. Boli najlepšími priateľmi, boli ako bratia. Ján bol nenápadný chudobný chlapec, ale odvahu a rozvahu mu mohol závidieť aj samotný princ. Preto si práve Jána dal k smrteľnej posteli privolať kráľ (Marián Slovák). Prosil ho, aby princa Filipa nikdy neopustil a aby mu nikdy nedovolil uvidieť Mahulienu, zlatú pannu (Henrieta Jančišinová). A tak Ján sprevádza tvrdohlavého princa zaslepeného krásou zlatej sošky a snaží sa ho zachrániť, ako sa len dá. Či sa mu predsavzatie môže podariť a koľko síl ho bude stáť, sa dozviete v rozprávkovej hre Nade Uličnej. Príbeh vznikol na motívy ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského (Mahuliena, zlatá panna) a bratov Grimmovcov (Verný Ján). Hudbu, ktorú v rozprávke začujete, napísal Matej Haász.

kniha.jpg

Bolo to dávno. V tých dávnych časoch stála na brehu rieky Amur dedina. V dedine žili Nivchovia. Keď bol dostatok rýb, bolo im veselo. Keď bolo rýb málo, nebolo sa prečo radovať. Bieda a hlad kvárili každú rodinu. Aj vtedy nastal taký rok. Stará rybárka Veduna (Viera Bálinthová) si spomenula na proroctvo svojej prastarej mamy: „Príde odvážny a statočný bohatier, čo sa ničoho nezľakne. Taký, čo prejde cez oheň i cez vodu a ešte pri tom aj zmocnie. On sa postará, aby Nivchovia už nikdy netreli biedu." Veštbu jej pošepkal samotný Amur, keď sa kúpala v jeho vlnách. A tu, zrazu, nešťastní rybári vidia na rieke niečo plávať. Z hromady dreva sa ozýva detský plač. Bábätko drží v rúčkach veslo a šíp a rastie z minúty na minútu. To je určite znamenie... Chlapček dostane meno Azmun (Igor Čilík). Už pri prvom love pochopí, že rýb je málo a biedu treba zahnať s pomocou morského vládcu Tajrnadza (Jozef Cút). Na cestu dostane nenápadné vrecúško zeme z brehov Amuru, ktoré ho bude chrániť. A tiež píšťalku, luk a povraz. Nájde Statočný Azmun Tajrnadza? A podarí sa mu zachrániť ostatných Nivchov? Dozviete sa to v rozprávkovej hre Hany Suchej, ktorej predlohu (nivchskú ľudovú rozprávku) preložila Mária Ďuríčková.

  Tento týždeň si opäť prečítame z knihy Márie Ďuríčkovej Janko Polienko. Ján Gallovič vám rozpovie príbeh o Jančekovi Palčekovi a tiež o Lesnej žienke. A čakajú vás aj Knižky mačky Abecedy, v ktorých si predstavíme knihu C. S. Lewisa Lev, šatník a čarodejnica, ale zalistujeme aj v Rozprávkach z Tisíc a jednej noci. Účinkujú: Soňa Ulická, Alžbeta Hrnčiariková a Natália Juráková.

  Novučičkou rozprávkou, ktorá z rozhlasu po prvýkrát vyletela len nedávno, je rozprávkový seriál Jasietka. Dramaturgička Beáta Panáková ho pripravila práve pri príležitosti výročia narodenia Márie Ďuríčkovej. V prvej časti tohto seriálu sa zoznámime so samotnou autorkou a zistíme, kto je tajomná postava, o ktorej Márii Ďuríčkovej rozprávala stará mama. Príbehy z knihy Jasietka vám bude rozprávať Jana Oľhová.

jasietka.jpg

V mesiaci Márie Ďuríčkovej privítame aj Panpulónov - teda deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Malé herečky a herci pre vás pod vedením Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej pripravili rozprávky Márie Ďuríčkovej Sestričky z Topánika a Divotovorný hrnček. Tá prvá bude o mackovi a bábike, ku ktorým sa neskôr pridajú dve topánočky Cupka a Dupka. Druhá zas bude o hrnčeku, ktorý varil tak, že sa ho občas nikomu nepodarilo zastaviť! Dokonca ani Jankovi a Aničke, ktorí ho dostali za odmenu od jednej zázračnej starenky...

  Aby sme nechali chvíľu príbehy Márie Ďuríčkovej oddychovať, stretneme sa aj s inými nenápadnými hrdinami. V rozprávkovej hre Vták ohnivák a líška Ryška, ktorá pribudla do rozhlasového archívu len minulý rok, sa ocitneme na kráľovskom dvore. Ktosi je tam taký nenápadný, že sa mu už dlho darí pekne krásne potichučky kradnúť v noci z kráľovskej záhrady zlaté jablká... Podarí sa jednému z troch kráľovských synov vypátrať, čo je to tam za pačmagu? Rozprávkovú hru napísal Jakub Molnár.

Vojtech Kubašta.clanok.jpg

Čo by bolo, keby... sme sa plavili po riekach? To sa Veronika Dianišková spýta prírodovedca Tomáša Derku. Ten totiž pozná Dunajskú deltu ako vlastnú dlaň. A nielen Dunajskú deltu, ale aj celý Dunaj, či dokonca Amazonku! Spolu s majstrom zvuku Rudym Fritzmanom vyrazíme na dobrodružnú výpravu. Nasadnite do člna spolu s nami, pripravte si veslá i potápačské okuliare a počúvajte našu dobrodružnú dvojhodinku!

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Lucy Fleming, Vlasta Baránková, Emilia Dziubak, Božena Plocháňová, Vincent Hložník, Jared Chapman, Kurti Andrea, Gennadij Pavlišin, Vojtěch Kubašta, Dave Hill, Maja a Stano Dusíkovci

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame