Mesiac Márie Ďuríčkovej 1. časť – Týždeň pokladov

Mesiac Márie Ďuríčkovej 1. časť – Týždeň pokladov

Narodila sa ako Mária Piecková. Kvôli dátumu narodenia (29.9.1919) ju volali Deviatková Marienka. Keď sa vydala, stala sa z nej Mária Masaryková. Ale všetci ju poznáme ako Máriu Ďuríčkovú. Sté výročie jej narodenia bude Rádio Junior oslavovať celý mesiac. Veď rozhlasový archív je plný pokladov, ktoré napísala, preložila alebo zdramatizovala práve ona. A tak aj prvý týždeň Mesiaca Márie Ďuríčkovej bude Týždňom pokladov.

Braček z tekvice vykukne v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky. Hlavná hrdinka Dominika nazve svojho bračeka Kukulíkom a vydá sa s ním na dobrodružnú cestu. Ste zvedaví, aký poklad nájdu? Nuž, Kukulík a Dominika sú pokladom jeden pre druhého. Hudbu pre jednu z najobľúbenejších rozprávok spisovateľky Márie Ďuríčkovej vytvoril Milan Dubovský. V hlavných úlohách zažiaria Jela Lukešová a Anna Bučinská.

ce407f315142bf3bc8699ee667402e11.jpg

Ak ste si obľúbili Mareka, ktorému jeho prsty na nohách rozprávajú Rozprávky z červenej ponožky alebo máte radi veselé rozprávky, ktoré hubár - rozprávkar rozpráva svojim jedlým hubám (Hubárske rozprávky), v tom prípade tento týždeň vo vysielaní pre najmenších poriadne natŕčajte uši. Čakajú vás totiž posledné epizódy z týchto seriálov, ktoré pripravili šikovní autori kníh pre deti - Jaroslava Blažková a Vlado Bednár. Nájdete ich v prvej časti dvojhodiny pre najmenších.

ponozka.promo.jpg

Na chvíľu necháme príbehy Márie Ďuríčkovej odpočívať, hoci sa im budeme venovať celý mesiac. Pustíme vám aj rozprávky iných autorov či autoriek, ak budú o všelijakých pokladoch či vzácnostiach. Napríklad túto: Bol raz jeden haviar, ktorý celé roky v bani fáral. A práve jemu sa stala čudesná príhoda. V bani začul jemný hlások volajúci o pomoc. Schytil čakan a začal sekať do steny. Kto by to bol povedal, že sa mu podarí zachrániť malého permoníka? K akému pokladu sa hlavný hrdina dostane, to sa dozviete v rozprávke Zlaté kladivko, ktorú napísal Miroslav Huska. Rozprávať bude Gustáv Valach.

  Uršuľa (Večerová Eva), Sabína (Šalagová Oľga) a Katka (Richterová Viera) sú tri chudobné sestry. V rozprávkach bývajú chudobné sestry väčšinou dobrého srdca, ale v rozprávkovej hre Drevulienka to nie je celkom tak. Katka má síce srdce ako med, ale Uršuľa a Sabína sú veru trochu pochabé a vedia byť i lakomé a zlé. Dobrú Katku tieto dve nemajú veľmi rady. A keď jedného dňa stretnú na jarmoku kráľoviča (Dušan Jamrich), Uršuľa sa doňho zahľadí. Nie však kvôli tomu, aký je, ale skôr preto, že je kráľovičom. Či sa dobrej Katke podarí nakoniec nájsť svoj poklad - lásku, a ako jej v tom pomôžu čudné drevené šaty, to sa dozviete v rozprávke Márie Ďuríčkovej.

  Ako sme sa tak hrabali v pokladoch rozhlasového archívu, vylovili sme rozprávku, ktorú ste v Rádiu Junior ešte nikdy nepočuli. A pretože sa nám zdalo, že je naozaj nádherná, rozhodli sme sa vám ju tento týždeň pustiť. Volá sa Mať veterných synov a my vďaka nej navštívime ďalekú Indiu. Hlavný hrdina sa ocitne v obrovskej búrke, pred ktorou sa nakoniec schová u jednej starenky (Beta Poničanová). Až neskôr si uvedomí, že sa nachádza v jaskyni vetrov, pri vodopáde a v blízkosti všelijakých vzácností, ktoré má mať veterných synov v jaskyni. Vlastne, vzácnosťou je aj sama jaskyňa, pretože Mahmud (Karol Zachar) sa do nej dostane len vďaka tomu, že ju nájde v pravý čas. Inak by ostal napospas Severnému vetru (Marián Gallo). Takto sa mu podarí aj sa s ním skamarátiť, aj zistiť, že svet, ktorý on predtým videl v rozprávkach, môžeme skutočne nájsť... Čarokrásny príbeh plný hučania vody i víchric napísal indický spisovateľ Krišan Čandar a pre rozhlas ho zdramatizoval László Horváth. Do slovenčiny ju v roku 1959 preložil Ján Dohňanský. O scénickú hudbu sa postaral Jaromír Dlouhý.

  Tento týždeň nezabudneme ani na našu dobrodružnú dvojhodinku. Po Rozprávkach z múzea záhad a tajomstiev a po Winnetouovi si pustíme Pieseň pre Valivrcha. Prenesieme sa v nej k brehom Váhu. Hradný zemepán (Martin Gregor) nepočúva kastelána (František Dibarbora), ktorý mu rozpráva o strašnom jašterovi, ktorý poddaným kradne z Váhu kačky i husi. Zemepán chce tie kačky na svadbu svojej dcéry. Svadba sa nakoniec koná, mladucha i ženích tvoria krásny pár. Neveste sa na krku blyští hotový poklad, vzácny náhrdelník. Tam sa ale príbeh nekončí. Naopak, len sa začína. Pretože zrazu sa rozšíri správa, že v hradnej studni býva drak. Či je drak nepriateľom, alebo v skutočnosti tiež pokladom, to sa dozviete rozprávkovej hre, ktorú napísala Mária Ďuríčková.

Jedným z najslávnejších a najkrajších pokladov z rozhlasového archívu je určite Zlatá priadka. Rozprávkovú hru o nešťastnej priadke Hanke (Emília Vášáryová) a malom strašnom mužíčkovi, ktorému treba do roka uhádnuť meno (Jozef Kroner), veľmi pôvabne spracovala práve Mária Ďuríčková. Pani spisovateľka veľmi rada pripravovala do rozhlasového vysielania ľudové príbehy a my sa z toho dodnes tešíme. V Zlatej priadke začujete aj pekné pesničky a čarovnú hudbu z notového papiera Igora Bázlika. A viete vy, ako napriasť zlaté nite? „Takto Hanička, takto, takto. Takto sa pradie zlatko, zlatko..."

zlata priadka. promo.jpg

Mária Ďuríčková si pre rozhlasové vysielanie nevyberala len slovenské ľudové rozprávky. Ďalšie poklady sa s ňou vyberieme hľadať až do Turkménska. Tam sa totiž týči Vrch drahokamov a k tomuto vrchu sa pri svojom putovaní za živobytím dostane mládenec Mirali. Dovedie ho tam jeden baj (v Strednej Ázii sa tak nazývajú bohatí páni), ktorý ho vezme do služby. Aké má s mládencom úmysly a čo sa to na Vrchu drahokamov vlastne deje, vám rozpovie Karol Machata.

  Maličký poklad, z ktorého sa vylúpne poklad väčší a ten pomôže tomu najvzácnejšiemu pokladu - láske, dostane Popoluška. Tento príbeh je zas celosvetovým rozprávkovým pokladom. Poznajú ho hádam na všetkých kontinentoch. Prvý záznam pochádza z Grécka a je starý dvetisíc rokov. Ďalšie dievčiny podobné Popoluške sa objavili u Charlesa Perraulta, v Tisíc a jednej noci, v Číne, v Japonsku, ale aj v zbierkach ľudových rozprávok bratov Grimmovcov, Giambattistu Basile-a a pravdaže aj v zbierke Pavla Dobšinského. Tento týždeň nám úpravu od Márie Ďuríčkovej porozpráva Emília Vášáryová.

  A pokladom je aj kamarát, ktorý rád pomôže a rád sa pre vás obetuje. Ako napríklad Guľko Bombuľko. Toto priateľské klbko vlny si po celej jeho dĺžke vymyslela pani Ďuríčková. Jeho príbeh vám rozmotajú deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny spolu so svojimi veľkými hereckými kolegami v programe Panpulóni: O Guľkovi Bombuľkovi.

gulko.promo.jpg  

Program rádií

Fotografie a ilustrácie: TASR

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame