Listnatý týždeň

Listnatý týždeň

Pomaly ale isto sa nám do našich slnečných dní vkráda jeseň. Stromy v okolí nám o chvíľu zamávajú holými konármi a pod našimi nohami to pestrofarebne zašuchoce. No nielen o listoch stromových budú naše najnovšie rozprávky. Veď aj tie od poštára vedia prezradiť kadečo zaujímavé. Tak sa poďte začítať. Pardón, započúvať!


V Listnatom týždni Rádia Junior sa narodí vaša nová kamarátka. Volá sa Lieskuľka, pretože sa narodila z lieskového orieška. Aj vlasy má ako oriešok a oči zelené ako listy liesky. Býva na lesnej čistinke, kde si hľadá nových kamarátov - chrobáčiky, pavúčiky, lesné víly... Lieskuľku možno poznáte z kníh alebo televíznych večerníčkov. Rozprávky o maličkom orieškovom dievčatku vymyslela Irena Gálová, hudbu do jej pesničiek zložil Zdeněk Zdeněk a so svojím hlasom sa poriadne pohrala Zuzana Kronerová. Tá rozpráva a spieva všetky postavičky, ktoré sa v seriáli mihnú. Od utorka môžete v našom vysielaní pre najmenších počúvať príbeh o tom, Ako sa Lieskuľka narodila.

Vlasta Barankova.clanok.jpg

Bol raz jeden Zeleň kráľ a mal tri dcéry: Vesnu, Letničku a Jesienku. Každá z nich mala na starosti jedno ročné obdobie. Len sneh a mráz v tomto kráľovstve nemal miesto. Jedného dňa však Jesienka vybehla do sadu a veľmi sa preľakla. Stromom opadali listy... Utekala za otcom a hneď nato do kráľovej komnaty vbehli aj dve ďalšie princezné, rovnako vystrašené. Zeleň kráľ sa vybral po radu ku svojej sestre Meluzíne. Ako to dopadlo, to sa dozviete v rozprávke Anity Tešovičovej, ktorú vám vyrozpráva Karol Machata. Príbeh odvysielame v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Michal Dočolomanský vás zas zavedie do rozprávky O zlomyseľnom vetre. V jednom meste postavili domy a vysadili stromy. Všetko by bolo, ako má byť, keby sa do tejto ulice nebol nasťahoval vietor, ktorý stromom listy šklbe, a vôbec, všelijaké neplechy stvára. Vietor vás odfúkne do príbehu, ktorý napísal Ján Uličiansky a my ho odvysielame v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  S pestrými farbami listov, ich padaním na zem a s premenou prírody prichádza Jeseň (Darina Vašíčková). A keď sa potichu vytratí, zaduje mrazivý Vietor (Vladimír Minarovič) tak mocne, až sa hlavná hrdinka - dcéra Jesene (Eva Kvietiková) musí pred ním dobre ukryť. Vietor však chce dcére Jesene ukázať cestu za stratenou mamou, a tak sa vyberie do hôr za Mrázom (Mikuláš Bugár). Zrazu ale k hrdinke priletí malý Vtáčik (Emília Tomanová) a prezradí jej, že Mráz a Vietor jej vôbec nechcú ukázať cestu, ale naopak, chcú ju zahubiť... Ako sa táto rozprávka, v ktorej vystupujú ročné obdobia i živly skončí a či sa dcére jesene podarí zvítať sa s mamičkou, to sa dozviete v rozprávkovej hre Boženy Čahojovej-Bernátovej Putovanie za jeseňou.

  Listy, to nie sú len listy jesenné, ktoré padajú zo stromov. Listy si ľudia, kedysi ešte oveľa viac ako dnes, posielali aj poštou. Samozrejme, nie tie jesenné, ale tie napísané. Alebo aj pohľadnice. Nuž, a takýchto listov bude plná rozprávková hra Belasá obálka. Spolu s rozprávačom Karolom Machatom sa ocitneme v Hrdoslaviciach. Stretneme sa s poštárom Adamkom (Michal Gučík), ktorý pozná v tomto malom mestečku všetkých po mene. Jedného dňa sa mu v poštárskej kapse ocitne belasá obálka, na ktorú už dlho čaká Jurkova mamička (Mária Dacejová). Lenže Adamka stretne malá Perlička (Kveta Kmotorková), ktorá ho chce silou-mocou presvedčiť, aby obálku otvoril. Poštárovi to samozrejme ani na um nepríde, ale Perlička vypustí klebetu, ktorá Adamkovi i Jurkovej mame a vlastne i celým Hrdoslaviciam poriadne skomplikuje život. Rozprávkovú hru pre vás napísal Jozef Repko.

  Dostávať listy je krásna vec, to vie aj český spisovateľ Ludvík Aškenazy. Každý list je vlastne darček, ktorý akoby priletel alebo priplával. Napríklad oknom, pri raňajkách. List dvakrát obletí biely obrus a zosadne. A veru sa to raz aj stalo. Aspoň tak sa o tom hovorí v rozprávke List z Kolumbie. Čo sa v liste pre malého Rasťa skrývalo, to vám už vyrozpráva Ladislav Chudík.

  Pozor, tento týždeň sa stretneme aj so zbojníkmi! Po prvýkrát sa v našom vysielaní objaví aj rozprávka, ktorú určite poznáte. Volá sa Junácka pasovačka a napísala ju Mária Rázusová-Martáková. Ocitneme sa v nej so samotným Jánošíkom vo chvíli, keď si len tak lesom vykračuje a zrazu sa nad ním ozve príkre: „Stoj!" A Jánošík len na to čaká, pretože sa chce dostať priamo do zbojníckej družiny. Zbojníckym vodcom je chlap ako hora, samotný Rajnoha, mocný pán, hôrnych chlapcov kapitán... Dobrodružný príbeh o zbojníckej družine vám vyrozpráva Július Pántik. A ako tento príbeh súvisí s listami? Nuž tak, že ako sa Jánošík s Rajnohom pochytí, hora zašumí a vyriekne výsledok pasovačky. A dokonca ho niekoľkokrát zopakuje, pretože šum listov zbojníci akosi nezačujú...

  Povráva sa, že kdesi na končiaroch vysokých hôr žije Mocný víťaz - duch bratstva a junáckej sily. Mládenec, ktorého obdarí svojou priazňou, sa stane udatným a nepremožiteľným, pýchou svojho kmeňa. Traja bratia - Zubrohlav (Ľubo Gregor), Sebeslav (Marián Labuda) a Blahodar (Ľubo Roman) - budú musieť podstúpiť všakovaké skúšky, aby Mocný víťaz (Ctibor Filčík) spomedzi nich vybral nového vladyku. Každý z bratov si smie odtrhnúť vetvičku z lipy Mocného víťaza. Na každej vetvičke je Sedem lístkov z lipy a tie budú odvážnych junákov chrániť. Príbeh, inšpirovaný kultúrou starých Slovanov, napísal Jozef Repko a dobrodružné melódie preň zložil Igor Bázlik.

  Bol raz jeden muž a jedna žena. Nemali nič, len biedu a troch synov. Dvaja starší boli ako-tak súci. No tretí, najmladší, iba na peci vylihoval. Inak ho ani nevolali - len pecúchom. Jedného dňa otec poslal všetkých svojich synov do sveta. Tí starší sa pobrali rovnými cestami, pecúchovi zostala hrboľatá. Pustil sa po nej, no čím viacej stúpal, tým bola cesta horšia. Keď si už myslel, že na nej vypustí dušu, zrazu sa pred ním otvorila lúka. Na tej lúke stáli Tri stromy, neďaleko nich hromada skál a v nej akýsi vchod... Čo pecúch našiel, koho stretol a ako sa mu ďalej povodilo, sa dozviete v rozprávke Ondreja Sliackeho. Pán Sliacky ju napísal na motívy ľudovej rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského. Rozprávať bude Ladislav Chudík.

  V tomto týždni nebudú šušťať len listy stromov a listy, ktoré roznášajú poštári, ale aj listy kníh. Napríklad aj tie v programe Knižky mačky Abecedy. Mačka - knihovníčka (Soňa Ulická) pre vás opäť vybrala veľmi zaujímavé knihy. Natália Juráková z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny vám prečíta z knihy Rojko anglického spisovateľa Iana McEwana. Ten rojko je Peter Fortun, obyčajný chlapec s neobyčajnou fantáziou. Veľmi rád sníva a predstavuje si tie najabsurdnejšie situácie a ich dôsledky. Ale vyberieme sa aj na tajuplné miesto českého spisovateľa Vojtěcha Matochu. To miesto sa volá Prašina. A hoci sa nachádza v srdci Prahy, nefunguje v ňom nič z nášho sveta. V tejto strašidelnej štvrti pátrajú dvaja chlapci a jedno dievča po starobylom tajomstve, ktoré by mohlo zmeniť svet... Program pre vás pripravila Michaela Mrázová.

prasina.jpg

Minulý rok sme sa rozlúčili s nezbedníkom Mikulášom a teraz sa náš francúzsky kamarát vracia v novej sérii príbehov. Z knihy Reného Goscinnyho Problémy malého Mikuláša vám celých šestnásť týždňov bude čítať Pavol Michalka. Nezbedy a neplechy Mikuláša a jeho kamarátov do slovenčiny preložila Beáta Panáková. Tieto listy budú šušťať veselo a potmehúdsky.

miki.jpg

A napokon sa vyberieme aj do najväčšej zásobárne listov - do lesa. Ale les, to nie sú len stromy, srnky a veveričky. Les je nesmierne zložitý organizmus, ktorý nevieme napodobniť. Ako sa robí les, sa dozviete v programe pre deti z cyklu Zvedavec. Hosťom Rozálie Vlaskovej bol v roku 2012 ekológ Michal Wiezik a deti z 9. Základnej školy vo Zvolene.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Maja Lindberg, Vlasta Baránková, Goyo Dominguez, James Brown, Ivanov Boris Mikhailovich, Lucy Mail, Ľudovít Fulla, Joey Chou

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame