Potulkový týždeň

Potulkový týždeň

Tento týždeň sa budeme túlať. Nasadíme si túlavé topánky a pôjdeme rovno za nosom. Hustým lesom aj popod Tatry, cestou nahliadneme do sveta húb a zavítame i do ďalekého orientu, kde nás stretne jedna z tisícich nocí. Popri tom si vyskúšame aké je to byť mudrcom, pozdravíme dva šakaly a pohladkáme jednorožca. Ide sa!

Počuli ste už niekedy o tom, ako spisovatelia rozprávajú svoje rozprávky? Ak nie, tak práve pre vás tu máme príbeh Čo žije v lese? Peter Karpinský ho pre vás napísal aj vám ho prečíta. Malá Sára je zvedavá, čo sa deje v lesíku neďaleko jej domu. Sama by sa bála tam ísť na výlet, ale keďže má kamaráta raráška, veru sa na cestu aj odváži... Ako to dopadne, to sa dozviete v našej dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Na potulky sa vyberie aj jedna čierna neposlušná machuľa. Rada sa na chvíľu uvelebí v zošite, na lavici, ale aj na bielej sukni. Má totiž zázračné schopnosti. Všetko vám rozpovie Osmijanko vo vysielaní pre najmenších. Jeho druhá školská rozprávka bude O lietajúcej machuli. Netreba ani opakovať, že ju napísala Krista Bendová a svoj hlas Osmijankovi ochotne požičal Ctibor Filčík. Lietajúcu machuľu chytajte vo vysielaní pre najmenších.

Božena Plocháňová.clanok.jpg

Veľmi radi sa potulujú aj hubári. Zavčas ráno vybehnú do lesa a vo vlhkom lístí či tráve hľadajú klobúčiky rôznych tvarov a farieb. Ale jeden hubár je trochu iný. On totiž tým svojim hubám rozpráva rozprávky. Ale iba tým jedlým, jedovaté obchádza veľkým oblúkom. Tento týždeň vás vo vysielaní pre predškolákov čaká druhé čítanie z knihy Vlada Bednára Hubárske rozprávky. A kto by sa hubám dokázal prihovoriť krajšie než Jozef Kroner?

hubarske.clanok.jpg

A čo sa stane, keď sa zatúlate do svojej deravej ponožky? A keď je tá ponožka, navyše, červená? Škôlkar Marek to vie, pretože jemu rozprávajú Rozprávky z červenej ponožky priamo jeho neposlušné prsty na nohách. Ako si také príbehy predstavuje autorka seriálu Jaroslava Blažková, vám rozpovie Marián Zednikovič v našej predškoláckej dvojhodinke.

e3c31b473df9eb1214f26f5b8bd79a5b.jpg

Aj tento týždeň sme pre vás našli v rozhlasovom archíve čosi, čo v našom vysielaní ešte nikdy nezaznelo. Rozprávku Jiřího Kafku o tom Ako išiel Dávid do Lupienkova a do Tatier vám vyrozpráva Ida Rapaičová. Bude o Dávidovi, ktorý trávi prázdniny u dedka. Jedného dňa sa spolu hrajú na rušňovodičov a malý hrdina sa rozhodne, že sa vláčikom odvezú až do Tatier.

  Na dlhé a nebezpečné prechádzky, čí rovno výpravy sa vyberú aj hrdinovia rozprávkovej hry Posledný jednorožec. Kráľovná (Judita Bilá) ochorie na kamenný mor. Keď sa jej narodí dievčatko, musí odísť do ríše mŕtvych. Kráľ (Miroslav Noga) smúti a svoju dcérku ochraňuje ako oko v hlave. Staré prekliatie však spôsobí, že neskôr stratí aj svoju dcéru. Princezná Lina (Lea Haviarová, Zuzana Kapráliková, Tatiana Kulíšková) sa musí vydať za jednorožca, ktorý je síce krásny a dobrý, ale predsa len to nie je princ... Rozprávková hra z roku 2016 patrí k tým najkrajším z rozprávkového archívu a tiež k našim tipom týždňa.

  Kalíla a Dimna sú dva šakaly. Celkom obyčajné šakaly (Pavel Plevčík, Daniel Heriban). Ale chcú sa stať kráľovskými radcami, a tak využijú kráľov strach, aby sa mohli slniť v panovníkovej priazni. Vyberú sa radiť kráľovi celej zvieracej ríše, majestátnemu levovi (Vladimír Jedľovský). Ale nakoniec to nebude vôbec také jednoduché, ako by si predstavovali. Musia sa napríklad vybrať ďaleko za nebezpečným býkom (Peter Rúfus) a priviesť ho ku kráľovi, ktorý sa s ním potrebuje rozprávať... Príbeh sa odohráva na africkej savane, napísala ho Júlia Pavlová a vypočujete si ho v našej dobrodružnej dvojhodinke. Bájka pochádza zo staroindickej zbierky Pančatantra.

  Na potulky do svojho detstva a z neho rovno do cukrárne, do divadla, či na prechádzku, nás vezme aj Rudolf Sloboda. Každodenný život očami malého chlapca - to je kniha Ako som sa stal mudrcom. Prvú časť z rozhlasového seriálu môžete počúvať od piatku. Rozpráva Patrik Žiaran v úlohe chlapca Janka a trošku mu pri tom pomáha aj Dušan Kaprálik.

jzef cesnak.jpg

Keď sa stratí prsteň, je to nepríjemnosť pre jeho majiteľa. Ale keď sa stratí princeznin prsteň po mamičke, to už zaváňa ťažkosťami pre viacerých. Najmä pre dvoch privandrovalcov (Marián Labuda, Pavol Mikulík), ktorí sa na kráľovskom dvore predstavia ako Hádači - teda tí najpovolanejší odborníci na všetko stratené, utajené a nejasné. Ako dvaja beťári na potulkách dopadnú, sa dozviete v rozprávkovej hre Eleny Antalovej. Napísala ju podľa literárnej predlohy Otakara Chaloupku.

A teraz prichádza na rad niečo naozaj výnimočné. Pozývame vás do Perzie v časoch toho najprekvitajúcejšieho rozprávkarského umenia. Na konci prašnej cesty už vidno starého potulného rozprávača Hafíza (Vladimír Kostovič). Keď sa usadí a utíši svoj smäd, zavedie vás rovno do paláca kalifa z Bagdadu (Vladimír Durdík st.), ktorý zo svojho syna, princa Aliho (Dušan Jamrich), vychoval chýrneho speváka, staviteľa palácov a studní, bojovníka a najmä človeka s dobrým srdcom. Nad jeho kolískou sa zišli tri sudičky, ale len dve mu boli naklonené. Preto Aliho čaká ťažká cesta za princeznou Razemut (Zuzana Kocúriková) a nebezpečenstvá na každom kroku. Ale našťastie ho sprevádza verný a dobrý vezír Abdul (Alojz Kramár). Nenechajte si ujsť túto orientálnu výpravu plnú krásnej hudby skladateľa Milana Dubovského a započúvajte sa do spevu Dušana Jamricha. Myslíme si, že v takejto úlohe ste ho ešte nepočuli. Rozprávku zo zbierky Tisíc a jedna noc - O princovi Alim a krásnej Razemut - zdramatizoval Svatopluk Dolejš a preložila Kveta Slobodníková.

Ako všetci dobre vieme, túlavé chodníčky majú aj zvieratká, najmä mačky, možno aj preto sme do nášho potulkového týždňa zaradili program Knižky mačky abecedy. Prelistujeme si v ňom knihu Zuzany Csontosovej Sára a zázračný stôl, ďalšou bude Rozprávka o psíkovi Gagarinovi z pera Jany Šajgalíkovej. Našu spisovateľskú trojicu uzavrie David Solomons s knihou Môj brat je superhrdina. Program pripravila Michaela Mrázová. Účinkujú Soňa Ulická a členky Detskej rozhlasovej dramatickej družiny Tereza Heftyová a Natália Juráková.

sara.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Elise Gravel, DeviantArt, Božena Plocháňová, Lindy Longhurst, Jozef Cesnak, Rie Cramer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame