Písmenkový týždeň a 9. narodeniny Rádia Junior

Písmenkový týždeň a 9. narodeniny Rádia Junior

Vždy, keď sa začína nový školský rok, Rádio Junior oslavuje. Nie žeby sa tešilo z toho, že deti majú po letných prázdninách menej času na rozprávky. To ani náhodou! Ale Rádio Junior sa 2. septembra narodilo. A to už dôvod na oslavu je.

Čo by to bol za prvý školský týždeň bez prvej školskej Osmijankovej rozprávky? A najmä, keď oslavujeme narodeniny a Osmijanko patrí k našim najobľúbenejším hrdinom. Prvá školská Osmijankova rozprávka bude O mačiatku - prváčiatku. To znamená, že do školy sa nevyberú len malí čerství školáci, ale aj jedno vzdelania chtivé mačiatko. Ako to s ním v školskej lavici dopadne, ako mu to pôjde s prvými písmenkami, vám v rozprávke Kristy Bendovej prezradí Osmijankov najlepší kamarát Ctibor Filčík. Stretnete ho vo vysielaní pre najmenších.

macka.clanok.jpg

Krátke správy z vysielania pre najmenších poslucháčov: Bol raz jeden chlapec a volal sa Marek. Ak by ste ho niekde stretli, spoznáte ho podľa toho, že má dve nohy, dve ruky, uprostred tváre jeden nos. Zatiaľ je to malý chlapec a dokiaľ sa stane veľkým, čaká, kým narastie. S Marekom k nám prichádzajú Rozprávky z červenej ponožky od spisovateľky Jaroslavy Blažkovej. Prvá rozprávka z červenej ponožky vyskočí v utorok vo vysielaní pre najmenších a rozpovie vám ju nezameniteľný Marián Zednikovič.

e3c31b473df9eb1214f26f5b8bd79a5b.jpg

Milé deti, poznáte huby? Iste. Ja ich tiež poznám skoro všetky. Aj po mene. Ich krstné meno i priezvisko. Lebo huby majú dve mená, nie jedno ako hociktoré psisko. Chodím si po lese a stretám ich. Jedovaté obchádzam, s tými si neradno začínať..." Takto sa vám prihovorí Jozef Kroner v seriáli Hubárske rozprávky. Tie pre vás vymyslel Vlado Bednár. Môžete sa tešiť na rozprávky: O maškrtnej princeznej, O černokňažníkovi, O dvanástich mesiačikoch, O vesmírnych hubároch, O šibaloch, čo okabátili samých seba. Začíname v utorok vo vysielaní pre predškolákov.

huby.jpg

Máte Emu? Majú Emu? Máme Emu. Pripomína vám to cvičenia zo šlabikára? Nuž, tento rozprávkový seriál sa síce volá ako cvičenia v šlabikári, ale nebude to celkom tak. Vlastne to tak nebude vôbec. Neocitneme sa v škole, ale v škôlke. A Ema nie je napísaná v šlabikári, ale je to zázračná vychovávateľka. Taká, akú si vymyslia deti. Všetko sa to začne vo chvíli, keď malý Edo napíše na chodník veľké E... Rozprávku do našej dvojhodinky pre škôlkarov a škôlkarky napísal Ján Uličiansky a rozprávať bude Július Satinský.

  Václav Šuplata napísal rozprávku Otázkové kráľovstvo, ktorej sa s vervou zhostili naše decká z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. Pomáhali im ich starší hereckí kamaráti a kamarátky a všetko to spolu s nimi natrénovala Zuzka Jurigová - Kapráliková. A tak vznikla ďalšia časť Panpulónov. Ocitneme sa v jednom kráľovstve, v ktorom sa nič nehovorí len tak. Alebo áno? Tak či onak, sú slová, ktoré nič neznamenajú, a pritom všetci vedia, čo znamenajú. Napríklad lárom - fárom. Veselá rozprávka plná všelijakých písmenkových i slovných hier a zvratov zaznie v našom vysielaní tento týždeň po prvýkrát, tak si ju nenechajte ujsť!

  V rozhlasovom archíve máme aj cyklus Detská abeceda. Nie nebojte sa, nebudeme sa učiť písať ani čítať. Naopak, ide o programy, v ktorých sa prenesieme priamo do života tých najzaujímavejších spisovateľov literatúry pre deti. Tentokrát sa ocitneme v detektívnej kancelárii. Zrazu zazvoní telefón a inšpektorovi sa do slúchadla ozve hlas, ktorý sa predstaví ako Lemony Snicket. Možno ste videli aj televízny seriál podľa príbehov tohto autora, ale viete čosi aj o autorovi samotnom? Pretože je naozaj veľmi, veľmi zaujímavý... V pásme Nešťastie nechodí po horách vám tohto spisovateľa i príbeh malých Baudelairovcov predstaví Peter Karpinský.

  S písmenkami a slovami, s abecedou i s príbehmi musia byť rozprávkari veľmi zadobre. Vo svojom remesle vlastne ani nič iné nepotrebujú. Jeden taký rozprávkar (Karol Machata) mal kamaráta hvezdára (Boris Farkaš) a ten hvezdár objavil kométu. Rozprávkar prezradí deťom všetko o hvezdárovom objave, ale to ešte nevie, čo je tento hvezdár zač... Ako bude musieť hlavný hrdina zachraňovať hviezdu, to sa dozviete v rozprávkovej hre Emila Borčina Rozprávka o kométe.

  Viete, kde sa môžu stretnúť Pravopis (Ivan Romančík), Abeceda (Soňa Ulická), či Gramatika (Oľga Solárová)? No predsa v Jazykovom kráľovstve! Tak sa volá aj rozprávková hra Benjamína Škreka. Jedného dňa sa na tomto zvláštnom mieste všetci zídu pred kráľom Pravopisom, aby si dohodli nové pravidlá spisovného jazyka. Nie je však vôbec samozrejmé, že by sa na týchto pravidlách mali všetci zhodnúť a dohodnúť. Dozviete sa aj to, ako znie pesnička o bodkočiarke, či prečo porekadlo neustále všetkých len prekára. Veselá hra, v ktorej sa budeme pohrávať so slovami, písmenkami, dĺžňami i výkričníkmi bude o tom, že vetu či príbeh tvoria všetci obyvatelia spolu. Čo ale robiť, keď sa začnú hádať? Poriadne natŕčajte uši i ušiská a dozviete sa.

  Tento týždeň sa stretneme aj s príbehom Slovanov, ktorí sa rozhodnú, že potrebujú písmo. A tak sa vyberú na ďalekú cestu. Rusalky i vodní duchovia ich sprevádzajú a plačú za starými časmi. Boja sa, že sa im už nik nebude klaňať. Vyslanci sa dostanú až do Carihradu, poklonia sa cisárovi Michalovi a poprosia ho o učiteľa, ktorý by ich naučil písmu rozumieť. Rozprávku o Konštantínovi a Metodovi Ako k nám abeceda prišla napísal Štefan Moravčík a vyrozpráva vám ju Dušan Jamrich.

metod.jpg

Už deväť rokov vám Rádio Junior prináša priamo do uška tie najkrajšie poklady z rozhlasového archívu. Tento skvelý nápad sa začal napĺňať 2. septembra 2010. Odvtedy ste si vypočuli tisíce príbehov. Tie najobľúbenejšie aj viackrát. Mnohé sme pre vás objavili desiatky rokov po ich vzniku. Ležali v archíve nepovšimnuté a čakali len na vás. Jedným z takýchto príbehov, a dokonca s deviatkou v názve, je aj slovenská ľudová rozprávka Deväť stolistých ruží. Naši rozhlasoví predkovia ju vytvorili už v roku 1958. Je to príbeh plný symboliky, čarovných nápadov a kraľuje mu jedna pozoruhodná kliatba. Spoznáte v ňom mládenca, ktorý musí nájsť dievčinu z rosy počatú a z deviatich matiek splodenú. Aby sme vám neprezradili priveľa, tak už len to, že rozprávka pochádza zo zbierky Pavla Dobšinského, pre rozhlas ju upravila Helena Križanová-Brindzová a scénickú hudbu zložil Ján Hrk.

  Deväť stolistých ruží sme už, kedysi veľmi dávno, pre vás odvysielali. Ale rozprávkovú hru Drak a princezná ste u nás ešte nepočuli. Takže, hoci sa rozprávka v Československom rozhlase zrodila už v roku 1976, mnoho rokov sa z rozhlasu neozvala a z Rádia Junior si ju vypočujete úplne po prvý raz. A bude aj písmenková, pretože drak Čačuško (Marián Labuda) a jeho mama Drakulína (Eva Kristínová) majú obľúbené tri písmenká, ktoré neustále opakujú: Puf. Puf puf. Puf puf puf. A tak ďalej, a tak podobne. Drak Čačuško je veľmi citlivý, rád obdivuje motýle na lúke a veľmi si obľúbi kartové hry s koniarom Jankom (Ľubo Roman). Ten zas obdivuje princeznú (Anna Bučinská). A keď ju uvidí Čačuško, ostane uchvátený. Lebo princezná je ako krásny belasý motýľ. Veď tento malý dráčik, ktorému ešte ani nenarástli krídla, ani len netuší, čo je to princezná. Čo bude ďalej, sa dozviete z rozprávkovej hry slávnej poľskej autorky Hanny Januszewskej. Preložil ju kráľ rozhlasovej tvorby Emil Benčík, upravila ju naša kráľovná rozhlasových dramaturgov Emília Drugová a scénickú hudbu zložil kráľ skladateľov scénickej hudby Igor Bázlik. A to nie je všetko. Lebo v tejto rozprávke sa bude aj spievať.

  Mysleli ste si, že ježibaby lietajú na metlách? Omyl. Ježibaby odnepamäti sedia na školskej povale. Vysedávajú medzi pavučinami, vypchatými sovami a ostatným haraburdím a čakajú, kedy sa zotmie. Potom potichu zídu do zborovne a hľadajú školský rozvrh. Prečo? Dozviete sa to v príbehu z cyklu Stanica Ententýn Rozprávka o mäkkom a tvrdom y. Napísal ju Tomáš Janovic a rozpovie vám ju Ctibor Filčík. Bude to tá „najpísmenkovejšia" rozprávka.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Liz Yee, Ján Schmid, Peter Kľúčik, Yuki, Carl Spitzweg, wikipedia.org., Carolyn Jenkins, Nikita Volobuev, Rayner Alencar, Elisa Paganell

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame