Týždeň diaľok

Týždeň diaľok

Tento týždeň sa necháme zlákať diaľkami a ich prašnými cestami, ktorým koniec zmizol v nedohľadne. Nebudeme len tak ledabolo zazerať cez okno či nakúkať do neznáma ďalekohľadom... Rovno sa vyberieme za ich volaním! Cloniac si oči pred slnkom, či po tme tmúcej kráčajúc, v ústrety príbehom s predzvesťou dobrodružstva, ponaučenia, zážitku a samozrejme, dobrého konca. Tak teda poďme.

Pôjdeme aj do diaľok ďalekých, ale najskôr, kým ešte leto celkom neodišlo, sa pozrieme na zúbok Rozprávke o malinovej zmrzline. Napísal ju český spisovateľ Václav Čtvrtek, aby nám rozpovedal, ako vznikla prvá zmrzlina. Bolo to vtedy, keď princezná Lízinka (Eva Kvietiková) oslavovala narodeniny. Jej kráľovský otec (Ivan Krivosudský) rozkázal všetkým kuchárom, aby pripravili jedlá od výmyslu sveta a najmä jedlá neobyčajné. Lenže princeznej sa zdali obyčajné aj slivkové knedle s údeným mäsom, aj polievka z ríbezlí, oškvarkov a škorice. Na scénu prichádza kúzelník Cukrárik (Oldo Hlaváček) a dostáva ťažkú úlohu - do večera vyčarovať niečo naozaj neobyčajné. Ako sa kúzelníkovi bude dariť, sa dozviete z krátkej rozprávkovej hry vo vysielaní pre najmenších.

  Do diaľky sa vyberie aj rozprávač Ctibor Filčík na svojom rozhrkotanom aute. Ale to ešte nevie, že jeho vozidlo je veru dosť bojazlivé. Hlavne vtedy, keď zrazu vodič pridá plyn. Začne sa od strachu dokonca zmenšovať a to spolu so svojimi cestujúcimi! V našej dvojhodinke pre najmenších si po prvýkrát vypočujete rozprávku O bojazlivom autíčku. Napísal ju pre vás Ján Milčák.

  V dvojhodinke pre najmenších sa vám opäť predstavia aj Panpulóni. Teda presnejšie, predstavia sa vám decká z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny, ktoré pod vedením Zuzky Jurigovej -Kaprálikovej pripravili rozprávkovú hru. Ocitneme sa, možno trochu predčasne, v škole. Jedného dňa sa uprostred školského roka zjaví v škole Agáta (Alžbeta Hrnčiariková). A tá je trochu čudná. Do školy nosí žabu. Alebo nechce prezradiť, prečo nechce rozprávať. Dokonca na telesnej vyskočí tak, akoby lietala... Hlavnej hrdinke príbehu (Gréte Luprichovej) sa to veru až tak nepáči. Čo všetko sa ešte medzi deťmi stane, to sa dozviete v príbehu Veroniky Martinkovej Kráľovstvo žuvačiek.

  Vo vysokých horách, kde ste boli na výlete možno aj vy, spí v jaskyni drak. Spí už niekoľko stoviek rokov, lebo drak si rád pospí. A keď sa jedného dňa zobudí a odvalí kameň spred svojej jaskyne, zrazu je všetko inak. V hradoch už nebývajú princezné, všade hučia autá, vlaky, lietadlá... Čo si počne Drak v takomto svete, sa dozviete vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Radka Bachratého od nášho rozprávača Borisa Farkaša.

  Neobyčajný týždeň prežívajú Ďuďo (Juraj Kemka) a Ora (Tatiana Pauhofová). Bývajú každý na svojej strane sveta a jednej noci zaspia každý na svojom vankúši. Ibaže ten vankúš nie je celkom obyčajný, pretože akonáhle zaspia, vyletia z okna, preletia pol sveta a stretnú sa. Rozprávkový príbeh o tom, aké to je lietať a čo všetko môžeme vidieť vo sne, napísala Libuša Friedová. A môžete si pri počúvaní aj zaspievať, pretože táto rozprávková hra bude aj s pesničkami. Hudbu zložil Matej Haász.

  Ďaleko, ďaleko, v krajine červeného slnka, žil kedysi jeden tkáč so svojou ženou. Tkáčske umenie hlavného hrdinu bolo vychýrené po celej krajine. Veľmi skoro sa však mladý tkáč musel pobrať do ríše mŕtvych. Jeho mladej žene Nobuko neostalo nič iné, len popredať jeho vzácne tkaniny. Na trh so sebou nosieva aj malého synčeka - Hidariho, o ktorom bude táto rozprávková hra. Hidari sa však začne správať veľmi nepekne. Aby sa zo svojej krutosti vyliečil, bude musieť prejsť ďalekú a ťažkú cestu... Rozprávková hra Malý Hidari bude o tom, ako sa aj ten, kto sa nepekne správa, stále môže zmeniť. Japonskú ľudovú rozprávku spracovala poľská spisovateľka Maria Krügerová. Pre Československý rozhlas príbeh v roku 1962 zdramatizoval Ján Číž a na Juniore ho uvedieme po prvý raz.

  Aj Iani bohatier je staršia rozprávková hra, ktorú si tento týždeň v našom vysielaní budete môcť vypočuť po prvýkrát. Rozpráva príbeh o dvoch bratoch, z ktorých ten starší - Jorgu (Slavo Drozd) je skúpy a krutý, ale mladší - Iani (Karol Machata) je skromný a dobrý. Bratia si musia podeliť dedičstvo, ale Ianimu sa ujde len kamenisté políčko, na ktorom sa už roky nič neurodilo. S Ianim však neostaneme len na jeho políčku, ale zatúlame sa aj na ďaleké cesty, na ktorých sa náš hrdina tiež poriadne zmení... Rozprávku o tom, že tomu, kto je skromný a usilovný, pomáhajú všetky sily sveta a že i to, čo je neúrodné môže priniesť úrodu, napísal rumunský spisovateľ Vladimir Colin.

  Ďaleko, preďaleko, pri studenom Severnom mori leží Dánske kráľovstvo a v ňom na jednom chudobnom gazdovstve žil raz istý človek (František Dibarbora). Mal ženu (Mária Prechovská) a troch synov - Rasa (Stano Dančiak), Nisa (Marián Labuda) a Pera (Emil Horváth ml.). Tí dvaja starší boli šikovní chlapci, zato Per, najmladší, bol len taký dengľavý, za pecou sedával, poplietol, čo sa dalo. Preto ho všetci posmešne prezývali Per - neborák. A tak, keď sa dvaja starší bratia chystajú do sveta, toho najmladšieho chcú nechať doma, aby im hanbu nerobil. Iba otec verí, že aj v Perovi niečo súce drieme, že aj on si zaslúži s bratmi spoznať svet. Tí dvaja ho však veľmi rýchlo nechajú v lese napospas vlkom, tme aj čarom. V tom sa však z húštiny ozve príjemný dievčenský hlas (Eva Večerová), ktorý neboráka volá k sebe. Per spadne do jamy a po chvíli sa ocitne v zlatej sieni, ktorej tróni Zlatá hlava. To ona ho k sebe privolala... Aké dobrodružstvo veselého babráčika čaká, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa dánskej ľudovej rozprávky napísala Oľga Bednárová-Keltošová.

  Ďaleko na východ sa vyberieme do ďalšieho príbehu za hlavným hrdinom, ktorý sa bude musieť vybrať ešte ďalej. Melik (Vladimír Hajdu) je pastier, ktorý sa široko aj ďaleko preslávil svojou hlúposťou. Najskôr sa nechal posmešníkmi presvedčiť, aby dal svojho býčka na štúdiá. K sudcovi prinesie muchu, ktorú obviňuje z toho, že mu zjedla večeru a napokon vymení svoj dom a svoje stádo za sen, ktorý mu vyrozpráva akýsi starček (Dušan Kaprálik). Predaný sen ho potom vyženie ďaleko do sveta. Vlastne ho vyženie túžba, ktorá mu velí, aby ten sen našiel. Najskôr však Melika nájde Zarnijar (Lucia Lapišáková), hovoriaca holubica. Tá bude pre Melika aj pre celý príbeh veľmi dôležitá. Ako sa Melikov osud zmení a ako sa zmení sám Melik, sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú Adriana Mušáková napísala na motívy osetskej, marijskej a azerbajdžanskej ľudovej rozprávky.

  Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame