Týždeň dobrých nápadov

Týždeň dobrých nápadov

Dobrý nápad stojí na počiatku viacerých dobrodružstiev. Jednako už pomohol viacerým ľuďom vymyslieť všakovaké vynálezy, ktoré nám zlepšili život a tiež dokáže pomôcť von zo šlamastiky. Aj hrdinovia našich nových rozprávok sa o tom presvedčili. Našťastie, dobrý nápad prišiel v pravý čas a každý z ich príbehov sa skončil šťastne či nejako zaujímavo. Máme dobrý nápad! Zapnite si Junior a vyberte si, čo budete dnes počúvať...

Bol sviatok a večer mal byť lampiónový sprievod. A po ňom ohňostroj. Všetci sa naň veľmi tešili a deti si predstavovali, aká to bude nádhera. Akurát ohňostrojca Svetlica sa netešil. Zistil, že vo svojom ohňostrojovom sklade má len zopár svetlíc a rakiet. A tak poprosil Ententýna, aby niečo vymyslel. Ententýn má dobrých nápadov vždy na rozdávanie. Ak chcete vedieť, čo majstrovi Svetlicovi poradil, počúvajte rozprávku Daniela Heviera O ohňostroji v našom vysielaní pre najmenších.

  Dadka mala jedného dňa výborný nápad. Zistila, že každá víla má dlhé vlasy. A tak si povedala, že aj ona si ich vymyslí. Ako sa jej to podarí a čo všetko pri tom zažije, to sa dozviete v piatom, poslednom príbehu zo seriálu Rozprávky z krajiny víl. Napísala ho pre vás Dagmar Inštitorisová, rozprávať bude Zuzana Tlučková a rozprávku si vypočujete v našej dojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Tento týždeň pripravili kamaráti z Detskej rozhlasovej a dramatickej družiny rozprávkovú hru Veroniky Matinkovej s názvom Psie meno. Vo svojom pravidelnom programe, ktorý sa volá Panpulóni, vám vyrozprávajú, čo sa stane, keď jedného dňa holubovi Hugovi (Martin Kaprálik) napadne zavítať na návštevu k psíkovi (Ondrej Kaprálik). K čistokrvnej čivave! Až kým psík nezistí, že zo svojho domčeka vlastne kamsi zmizol...A tak sa vyberie pátrať po svojich pánoch. Čo myslíte, bude to dobrý nápad?

  Mladý Jug (Ján Kroner) má obchod neďaleko Dunaja. Ale nie je to veru ešte taký Dunaj, ako dnes! Tento Dunaj sa ešte vylieva z brehov a tvorí všelijaké menšie riečky a ramená. V jeho hlbinách býva múdry dunajský delfín a ponad rieku často lieta dunajský orol. No a hlboko v rieke bývala aj Dunajská kráľovná, teda kráľovná všetkých rusaliek... Práve jedna z týchto vodných víl (Petra Bernasovská) sa pred zlými ľuďmi ukryje u Juga. On sa do nej zaľúbi, lenže pretože sú každý z iného sveta, Rosava Jugovi zmizne. No a Jug musí prísť na to, kde by ju mohol znovu nájsť... Či sa im to podarí, to sa dozviete v jednej z najkrajších hier z nášho rozhlasového archívu. Dunajskú kráľovnú napísala Mária Ďuríčková. Dunajské vlny a vílí spev do nôt zachytil Peter Vaňouček.

  Uja Elektróna (Karol Machata) z príbehov Jozefa Repku jedného dňa zobudia čudné zvuky. Na návštevu sa k nemu dovalia susedia, a kričia, že dvojičky, výmyselníci Cyro (Viera Topinková) a Miro (Anna Bučinská) ochoreli. To sa ešte vo Fafrnkove nestalo! Ale ujovi Elektrónovi to len tak nedá. Pretože Cyro a Miro boli ešte deň predtým úplne, ale celkom zdraví! V hre pre deti s názvom Ujo Elektrón má trampoty bude nápadov dobrých aj zlých plné vrece, pretože v príbehoch Uja Elektróna sa nápadmi nikdy nešetrí!

repko.jpg

V týždni dobrých nápadov prídu na rad aj mačky. A to hneď v seriáli Jaroslavy Blažkovej, ktorý sa volá Mačacie nápady. V prvej časti veselých príbehov mačkám Princine a Lízičke zíde na um, že nemusia predsa chodiť nikam von, že im stačí televízor. Až do noci! Aj sa budú trošku báť, aj sa naučia všeličo o ďalekých krajinách. Len či to nakoniec bol až taký dobrý nápad... To vám už neprezradíme, ale vyrozpráva vám to Zuzka Kronerová.

  V dobrodružnej dvojhodinke zablúdime do jedného čudného múzea, v ktorom sa to dobrodružstvami len tak hemží. Peter Karpinský o tomto múzeu napísal svoje Rozprávky z múzea záhad a tajomstiev. Ten, kto vás týmto múzeom bude sprevádzať je Radoslav Šalamún, ktorému svoj hlas požičal herec Juraj Horváth. A prvý príbeh bude o čiernom dáždniku, ktorý sa dostal do múzea preto, že lietal. Ale dáždnik nelietal vždy. Napadlo mu to jedného dňa, pretože jeho pán už len v kresle vysedával a dáždnik sa nudil... Ako sa ocitne v Múzeu záhad a tajomstiev, to si už musíte vypočuť na vlastné uši.

karpinsky.jpg

Za čiernou horou, tam je zem! Sama sa orie, sama seje, sedembohatá, zem zo zlata! Takto ospevuje neznáme miesto istý havran (Július Vašek) jednej chudobnej starenke (Viera Strnisková) a chudobnému starčekovi (Vladimír Kostovič), ktorí práve zbierajú kamienky zo svojho neúrodného poľa, aby mohli poorať. Ich dcérka Marja (Zuzana Tlučková) o krajine vtipkuje, ale starček už sa rozhodol - pôjde hľadať sedembohatú zem. A volá Marju, aby po siedmich dňoch šla za ním, po bielych kamienkoch - kremienkoch, ktoré bude za sebou nechávať. A tak sa stratí Marja a stratí sa aj starček. Starenka si zúfa a havran má opäť dobrý nápad: „Spievaj si, starenka, spievaj! Častá kropaj aj kameň prebije!" Ako starenka spieva, z jedného kremienka zrazu vyrastie chlapček, z chlapčeka chlap a z neho Bohatier Kremienok (Boris Farkaš). Hneď, ako Kremienok zistí, že s jeho sestrou a otcom je zle-nedobre, vyberie sa ich hľadať. Ruskú ľudovú rozprávku preložila Mária Ďuríčková. Potom prišiel šikovný scenárista, rozhlasový redaktor a spisovateľ - Ján Uličiansky - a príbeh premenil na rozprávkovú hru plnú čarovných chvíľ a krásnych pesničiek. A s tými mu zas pomohol hudobný skladateľ Karol Filipovič.

  Aj my sme dostali skvelý nápad. Od piatku si budete môcť opäť vypočuť čítanie na pokračovanie Johanka v Zapadáčiku. Z knižky Tone Revajovej vám bude čítať Zuzana Jurigová-Kapráliková. Aj Johanka máva super nápady. Akurát nápad jej maminy, presťahovať sa do Zapadáčika, akosi nie a nie oceniť. Johanke chýbajú kamaráti, babka s dedkom, ocko... Ako sa jej v dedinke na kraji sveta bude dariť? Obľúbi si novú školu, obľúbia si Johanku jej noví spolužiaci? Nájde si vôbec nejakých kamarátov? Všetko sa dozviete v Rádiu Junior.

Jwph.johanka_png.jpg

Bol raz jeden spisovateľ (Michal Dočolomanský) a ten mal syna Tomáša (Radko Tomek), ktorý nevedel a nechcel násobiť. Ten Tomáš mal, zhodou okolností, spolužiačku Hanku (Monika Paššová), ktorá zas nevedela deliť. Jednoducho, násobenie a delenie bolo pre hlavných hrdinov hotovou nočnou morou. A tak pán spisovateľ dostal nápad. Hanku poslal do Deleného kráľovstva a z Tomáša sa stal Násobilkový princ. Ako si deti v týchto nesmierne zvláštnych krajoch počínali, sa dozviete v rozprávkovej hre Tri krát tri je deväť. Napísal ju František Obžera. A vlastne, je to muzikál, takže začujete aj hudbu Igora Bázlika a pesničky Petra Guldana.

  Aj vychýrený rozprávač - holub Emilio, ktorý zvykne popíjať vodu z jednej fontány v istom mestečku, dostáva len samé dobré nápady. V tretej časti seriálu Tibora Havlíka Dobrodružstvá Dona Emilia sa z ničoho nič ocitne pod pazúrmi obrovského dinosaura. A tak sa rozhodne tento neznámy, praveký svet poriadne preskúmať. Porozpráva vám o tom Jozef Úradník.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Kim Barnes, Kazuaki Yamauchi, Florence Mary Anderson, Christopher Shellhammer, Jillian Nickell, Nicole Wong, Kiki Kita, Jasper Johns, Johan Egerkrans, Mikhail Nesterov



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame