Týždeň zabudnutých a neobjavených ciest

Týždeň zabudnutých a neobjavených ciest

O ceste, ktorá nevedela kam ísť je ďalšou z Ententýnových rozprávok. Pustíme si ju v našej dvojhodinke pre najmenších a bude o tom, ako rozprávač príbehu (Michal Dočolomanský) stretne na ulici prasiatko Pigy, ktoré ide za tetou po figy. Po čase si náš hrdina na prasiatko spomenie. Pomyslí si, že naňho asi zabudlo, keď ani pohľadnicu od tety neposlalo. Onedlho ide okolo ježko Fučko za svojím strýkom Tučkom. Sľúbi rozprávačovi, že mu od strýka huby donesie. Ale ani ježko sa nevráti. A keď sa ešte ktosi ďalší stratí, náš kamarát rozprávač si pomyslí, že to veru zvieratká voľajakou záhadnou cestou na svoje výlety chodievajú... Ako to dopadne, to sa dozviete vo veselom príbehu Daniela Heviera.

  Tento týždeň sa spolu s Panpulónmi z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny ocitneme medzi myškami! Otec Myšiak (Martin Kaprálik) už nemá poruke svojho nepriateľa – kocúra Dlhého Fúza (Martin Kaprálik). Človek by povedal, veď dobre, aspoň sa netreba toľko báť. Aj Myška Miška (Martina Kapráliková) a Myška Hryzka (Viktória Kaľavská) si to myslia. Lenže Myšiak je z toho smutný. Veď každá myš potrebuje svoju mačku. Ako sa teraz udrží v kondícii? Pred kým bude utekať? Všetko sa zmení, keď sa Myška Miška vyberie na Tajnú výpravu. Ocitne sa na jednom záhadnom mieste, ktoré doteraz vôbec nepoznala... Rozprávku napísala Veronika Martinková a malí i veľkí herci ju pripravili pod vedením Zuzky Jurigovej-Kaprálikovej.

V dvojhodinke pre najmenších sa vyberú do sveta aj jedny poriadne túlavé čižmičky. Patria jednej Zuzke, ktorá sa s mamou a otcom presťahovala na nové sídlisko. Vlastne je to ona, kto sa vyberie na prechádzku, ale nájsť cestu domov už nevie. Ako sa toto dobrodružstvo skončí, sa dozviete v rozprávke Vladimíra Bednára Ako išli čižmičky do sveta. Rozprávať bude Zdena Grúberová.

Ale do vysielania pre najmenších sa akousi neobjavenou cestičkou zatúlal aj kocúrik Modroočko. Ešte je úplne maličký, náš svet sa len učí spoznávať. Tak napríklad ľudia sú preňho jednoducho „dvojnožcami". Takéto mača každý deň zažije kopec nevídaných vecí. Preto si píše denník. Rozprávkový seriál Zo zápisníka kocúrika Modroočka napísal Josef Kolář a z tohto kocúrieho denníka vám bude čítať Viera Topinková.

Mišo už roky slúži u jedného gazdu. Nemá sa uňho najlepšie, ale aj tak sa snaží gazdu nenahnevať. Jedného dňa sa títo dvaja vyberú na Poľanu kosiť. Ako tak idú hore kopcom, zrazu vidia na chodníku kúsok chleba. Mišovi sa nepáči, že ktosi takto s jedlom zaobchádza, a tak okruštek chleba zodvihne a uloží si ho do vrecka. Večer si obaja ľahnú do koliby a hneď aj zaspia. Ale ako polnoc odbila, v tú ranu sa zablyslo a ktosi okolo koliby precválal. Dvaja hrdinovia zistili, že nie sú len na takom obyčajnom mieste... Rozprávku Koliba na Poľane napísal Anton Habovštiak a vyrozpráva vám ju Július Pántik.

  Terezka (Zdena Studenková) sa ide vydávať. Toto svoje šťastie vykričí do doliny i do vrchov a potom ho ide Roháčskej horičke k nohám položiť. Tá má ale pre Terezku skôr zlú veštbu a nechce sa jej vľúdne prihovoriť... Všade samá zlá predtucha, ale Jurko (Alfréd Swan) predsa zadovážil peniaze na povolenie od pána. A povedal, že si Terezku za nič na svete nedá. Tak čo sú to za čudné znamenia? Na aké zabudnuté a nebezpečné cesty sa dvaja zaľúbenci dostanú, to sa dozviete v rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša a Metoda Krála Roháčska mladucha. Povesť o vrchu Plačlivô odporúčame deťom od 9 rokov.

  Biela prašná cesta je rozprávkový príbeh o Ďurkovi (Ivan Svetko), ktorý sa rozhodne biedu prekonať. Od malička opatruje vzácne husle, ktoré mu ostali po otcovi. Jedného dňa, keď už viac nechce biedu znášať, vyberie sa na vandrovku. Ako tak so svojimi kamarátmi pri ohníku sedí, zrazu zistí, že sa jeho koník Beleje kamsi zatúlal. Vyberie sa za ním do hlbokej jamy, kam tátoš spadol. A to je začiatok jeho neznámej a záhadnej cesty, ale aj veľkého dobrodružstva... Rozprávkovú hru napísal Dušan Kováč a pôsobivú scénickú hudbu zložil Milan Dubovský.

  Čo by bolo, keby... sme kočovali s bábkarmi a keby sme jazdili na bicykli? Takúto dlllhočiznú otázku položí Veronika Dianišková svojim hostkám. Budú až tri! Prvou bude Lenka Dzadíková, ktorá vie o bábkovom divadle všetko, čo ste sa báli opýtať. No a potom sa presunieme z divadla do bratislavského Horského parku, kde sa okúpeme v bazéne a porozprávame s dievčatami z CEEV ŽIVICA – Kristínkou Hudekovou a Peťkou Ježekovou. Tie nám čo-to prezradia o tom, ako aj vy, milí dobrodruhovia a dobrodružky, môžete pomôcť chrániť prírodu.

babky.jpg

Bola raz jedna fontána. Stála uprostred námestia v jednom malom meste. Pri fontáne bola jedna malá kaviarnička, za fontánou jeden veľký obchodný dom a z fontány pil jeden veľký holub. Volal sa Emil. Jeho meno mu však pripadalo obyčajné, a preto si jedného dňa začal hovoriť Don Emilio. Dobrodružstvá Dona Emilia sú rozprávkový seriál Tibora Havlíka. V prvej časti vám svetaznalý holub Emilio rozpovie príbeh  Matúš a Bielopierka. A pravdaže sa v ňom bude hlavný hrdina túlať a nachádzať neobjavené cesty, ale aj postupy, ako ohúriť jednu princeznú. Všetko vám rozpovie Jozef Úradník v seriáli z košického rozhlasu.

Kolegovia z košického rozhlasu pripravili tiež seriál čítaní na pokračovanie Detskými ušami. Jeho prvá časť vás prevedie knihou Magnetová hora, ktorú napísal Pavel Uher. Aj v nej sa pôjde do sveta. Pôjde priam hlavný hrdina – Fafo. Veď už sa dostal do veku, v ktorom sa chodí na skusy. Fafo nevie povedať „r“, preto si zásadne vyberá slová, v ktorých sa toto písmeno nenachádza. Lenže zároveň mu prischne prezývka „Protipre“, a tak sa si zbalí starý dedičný kufrík a svojmu rodnému mestu vyplazí jazyk. Prečíta vám o tom Miroslav Kolbašský.

Nech žijú prázdniny! Tak sa volá rozprávkovo-poetické pásmo Marty Hlušíkovej, v ktorom budete počuť našich malých hercov z Detskej rozhlasovej dramatickej družine. „Skáču lúky, bežia mestá, chichoce sa celá cesta. Hopká Gerlach, letia Tatry, ako sa na hory patrí, rovno žiakom do hlavy...“ „Leto má farebné pehy na líci. Na tvári úsmev makový, vône schováva v čarovnej palici, leští si túlavé podkovy...“

Boli raz traja bratia. Starší dvaja (Peter Jerguš a Pavol Mikulík) boli takí akurát - pracovití a svedomití. Ale ten tretí... Tak lenivého a zasnívaného mládenca svet nevidel! A tak ho aj volali - Darmon (Ivan Krajíček). Kým jeho bratia v hore rúbu drevo, aby sa rodina uživila, on len sníva o krajšej, lepšej a bezstarostnejšej krajine. O meste palácov, krásnych roztancovaných dievčatách a cifrovaných kočoch. Nepočúva svoju matku (Viera Bálinthová) a pohŕda aj hlasom, ktorým k nemu prehovára Duch rodnej zeme (Imrich Jenča). Do vysnívaného sveta odchádza prekliaty. Bude sa vedieť vrátiť späť? Prezradí vám to rozprávková hra Jozefa Repka.

Manželia Feldekovci majú päť detí. Jedným z nich je Olinka Orfea Feldeková. Aj ona napísala knižku, volá sa „Koncert pre Amora alebo Bol raz jeden malý psík“. Spomína v nej na to, ako jej rodičia kedysi nechceli dovoliť mať psíka. Olinka však o ňom neprestala snívať a napokon sa predsa len dočkala. Ako jej malý ratlík zmenil život, sa dozviete v seriáli Rozprávky pre Amora. Rozprávať a tak trochu aj spievať bude Oľga Belešová.

Do púšte Gobi sa dostaneme vďaka v rozprávkovej hre Štyri brány mesta Fa. Mesto Fa stojí v krajine Kajtan a v ňom Chán Iripsyn (Ivan Letko) skrýva krásnu O Jun (Nataša Kulíšková). Do mesta Fa možno vojsť štyrmi bránami, ale ten vstup si treba veľmi dobre rozmyslieť. Každá z brán totiž niečo predstavuje. Odvážny Gunan (Ľubo Roman) má pred sebou ťažkú úlohu – zistiť, ktorá z ciest je preňho tá najlepšia. Mongolskú rozprávku zdramatizoval František Navara.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Sydney Weiss, TinyRed, Jennifer A. Bell, Janell, Audrey Pongracz, pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame