Objaviteľský týždeň

Objaviteľský týždeň

 Tento týždeň budeme objavovať. Tróju aj Tatry, lásku aj odvahu.

Valasi! Mali by bačovi pomáhať, ale oni kdeže! Vôbec sa o svoje povinnosti nestarajú! Že bude jedna – dve ovce chýbať? Veď to je bačova starosť! Jedného dňa veru bolo naskutku menej oviec, než koľko ich ráno na pašu vyháňali. Rátali valasi raz, rátali druhýkrát, ale stále len o päť oviec menej narátali. Bača sa na nich nahnevá a pošle ich na objaviteľskú cestu – majú prejsť  celými, celučičkými Tatrami a porátať všetky ich vrcholy. Ako to dopadne, to vám v rozprávke  Antona Marca Koľko vrcholov majú Tatry vyrozpráva Dušan Jamrich. Rozprávku si v našom vysielaní môžete vypočuť po prvýkrát a odvysielame ju v rámci dvojhodinky pre škôlkarov a škôlkarky.

V dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, zaznejú aj Panpulóni – program detskej rozhlasovej dramatickej družiny, ktorý pre vás pravidelne pripravuje Zuzka Jurigová – Kapráliková. Tento týždeň v Panpulónoch navštívime Protivnú chalúpku. Objaví ju ježibaba (Michaela Kapráliková), ktorá potrebuje nový domček. Medovníkový už nechce, lebo ho chodia obhrýzať kadejakí Janovia a Marieny. A tak sa rozhoduje medzi niekoľkými chalúpkami, ale nie a nie prísť na to, ktorú si vybrať. Až protivná chalúpka (Ľudmila Mandžárová) na stračej nohe bude tým pravým domčekom pre ježibabu Etelu. Alebo to nebude také jednoduché? Veselý príbeh napísal Václav Šuplata.

V škôlkarskej dvojhodinke nezabudnite ani na nášho Macka Pufa. Tentoraz bude pátrať po stratenom zajačikovi Drobčekovi. Z knihy Alana Alexandra Milna číta (mnohými hlasmi) Boris Farkaš a Tomáš Lukáč. Opice s vyťahanými tričkami sú najväčší kozmonauti na svete a vo vysielaní pre najmenších je nachystaný ich predposledný príbeh, tak si ho nenechajte ujsť! Z knihy Radka Bachratého číta Zuzana Kronerová. A čo objaví Pán Áčik v poslednej časti seriálu Jána Uličianskeho? Pán Svetáčik bol svetoznámym cestovateľom. Okrem toho bol majiteľom a zároveň aj jediným sprievodcom cestovnej kancelárie „Prázdnináčik“. A v nej mal pán Svetáčik bohatú ponuku aj pre deti, ktoré práve nemôžu nikam vycestovať. Počúvajte Oľgu Belešovú a dozviete sa viac.

  Tento týždeň začneme objavovať aj krajinu víl. Navštívi ju malá Dadka. Jedného dňa, keď zaspáva, začuje tiché šumenie, vytiahne ruku spod paplóna a zažne nočnú lampu. Na malíčku jej vypučí žltý kvietok, ruža a sirôtka! Na pravom malíčku sa udeje to isté! A z ucha jej vyrastie margarétka! No a práve z margarétky sa na Dadku usmievajú pôvabné stvorenia. Rozprávky z krajiny víl napísala Dagmar Inštitorisová a vyrozpráva vám ju Zuzana Tlučková.

  Bol raz jeden kováč (Dušan Blaškovič), ktorý bol kedysi bohatý, ale schudobnel. Jeho dcéra (Emília Vášáryová) by sa chcela vybrať do sveta hľadať lásku, ale skôr než to urobí, zastaví sa v ich dome zvláštny hosť (Ivan Mistrík). Navrhne dievčine, že ju vezme k sebe na zámok do služby a o jej rodičov sa sám postará. Jeho zámok je vraj ďaleko. Až  tam, kde sa končí tisíca noc... Ako sa všetci zľaknú, keď zistia, že ich hosťom je sám Čierny rytier! Keď sa ho dotkne mesačný svit, vraj sa premení na hviezdu... Rodičia nechcú dcérku pustiť z domu do takej nebezpečnej služby, ale ona sa pevne rozhodla odvážne sa vybrať na ďalekú cestu a objavovať neznámy kraj. Jej úlohou bude opatrovať zlatú ružu... Staršiu rozprávkovú hru Lupeň zlatej ruže napísal Rudolf Dobiáš a nielen jej príbeh je hviezdny, ale aj obsadenie! Ako rozprávač účinkuje Gustáv Valach a v menšej postave začujete napríklad aj Vieru Bálinthovú.

lupen.jpg

Dominika Petríková napísala rozprávkovú hru O pyšnej vlne. Stretneme sa v nej s Noemi (Monika Potokárová), ktorá hľadí na more a čaká na svojho milého. Spoločnosť jej robí jedna vlna (Jana Hubinská), ktorá pozná celý svet, ale nerozumie ľudskej láske.  Noemi vďaka svojej morskej priateľke objavuje svet a vlna sa zas učí o ľudských citoch i o tom, že smútok je rovnako dôležitý, ako radosť... Za zmienku stojí aj to, že ako rozprávač vás na začiatku príbehu vezme za ruku a celou cestou vás povedie Miroslav Noga. Jeho rozprávkové meno v tomto príbehu bude Rozprávkar Petronel. A treba povedať, že úloha rozprávkara mu sedí ako uliata.

  Nezabudnite, že sme sa ešte nerozlúčili ani s hrdinami divokého západu. Náčelník Apačov Inču–Čuna bude bojovať s Old Shatterhando. Old Shatterhand musí preplávať rieku a pribehnúť k cédru na čistinke. Potom bude zachránený on aj jeho druhovia. Na krk mu však bude dýchať sám náčelník Apačov aj so svojím tomahavkom... Objavujte Ameriku v 28. časti čítania na pokračovanie nemeckého autora Karla Maya: Winnetou. Rozprávať bude Juraj Predmerský.

Čo by bolo keby sme sa stratili v divadle? To sa spýta naša redaktorka Veronika Dianišková dramaturgičky Slovenského národného divadla Miriam Kičiňovej. Ocitneme sa v divadelnom zákulisí, nazrieme za šepkársky aj inšpicientský pult, zistíme, čo robia garderobieri, čo znamená scénografia a ako vlastne vzniká divadelné predstavenie. Nebudeme sa však na to pozerať z diváckeho pohľadu, ale zo zákulisia. A nezabudnite, že budú aj rozprávky a súťažná otázka!

Čarodejný lampáš je síce slovenská ľudová rozprávka, ale Aladín a jeho čarovná lampa je určite jej sesternicou. V príbehu vystupuje namiesto Aladína pastierik Miško (Ľubo Barák, neskôr Pavol Mikulík). Čarodejník z vysokého brala (Vladimír Kostovič) hľadá práve takéhoto Miška. V deň, keď sa stretnú, dovŕšil práve sedem rokov, sedem mesiacov a sedem týždňov. Len takýto chlapec mu môže priniesť poklad ukrytý za skalou... Rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského v roku 1969 zdramatizovala Hana Zelinová a zhudobnil ju Milan Dubovský.

  Už keď bol Heinrich Schliemann malým chlapcom presvedčivo ľuďom hovorieval: Objavím Tróju. Bájne antické mesto podľa neho predsa muselo existovať a on bol presvedčený, že ho nájde. Poďme ale na samý začiatok. Priamos bol posledným trójskym kráľom. Jeho syn Paris uniesol zo Sparty krásnu Helenu, čím vyvolal trójsku vojnu. Počas nej sa Gréci Tróje zmocnili vďaka slávnej ľsti s trójskym koňom v desiatom roku vojny. Tieto udalosti opísal Homér vo svojich eposoch Iliada a Odysea, ale až do polovice 19. storočia, teda kým nevyrástol náš hlavný hrdina, sa celá trójska vojna považovala len za legendu. Mladého Heinricha Schliemanna stvárnil Emil Fillo. Hru o slávnom objaviteľovi napísal Ladislav Hyža a v tomto týždni vám ponúkneme jej prvú časť.

  Aj Mimi a Líza stále niečo objavujú. V piatej časti seriálu bude pršať. Dievčatá (Ema Mercová, Grétka Fedora Homzová) teda budú objavovať susedov vo svojom dome. Odkiaľ sa nesie ten spev? Ahá... Suseda Melánia Spevavá (Oľga Belešová) sa chystá na svoje vystúpenie. Lenže Melániu objavil aj vírus (Karol Čálik) a bolo po speve. Žeby mohol pomôcť Agent Vitamín (Daniel Fischer)? Uvidíme a najmä „upočujeme“ to v rozhlasovom seriáli, ktorý podľa námetu Kataríny Kerekesovej a Kataríny Molákovej napíšala Alexandra Salmela.

Katarina Kerekesova, Katarina Molakova - Mimi a Liza - agent Vitamin mensi.jpg

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Mark Burgess, Kim Barnes, Jana Kiselová-Siteková, Victoria Rivero, Sarah Khoury, Morgan Weistling, Charlotte Soileh, Fool Moon, Andrea Kerekesová, Boris Šima

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame