Polmesiac v prírode - 2. časť

Polmesiac v prírode - 2. časť

Leopard mal kedysi dávno pradávno pieskovo - žltú farbu. Bolo to vraj veľmi zlé, pretože mohol ležať vedľa hociakého sivého kameňa, a žiadne zviera ho nezbadalo. Mohol tak uloviť koho len chcel. Navyše lovil ešte s jedným Abesíncom, ktorý mal luk a šípy. Potom sa ale leopard s Abesíncom ocitli v pralesnej krajine plnej tieňov, v ktorej už vôbec neboli tak dokonale zamaskovaní. A tak nevedeli uloviť vôbec nikoho. Ako dostal leopard škvrny, to vám už v našej dvojhodinke pre najmenších veselo vyrozpráva Július Satinský. Rozprávku nenapísal nik iný ako slávny autor Knihy džunglí - sám Rudyard Kipling.

  Bol raz jeden les. V tom lese žil pod stromom jazvec menom Biely Prúžik. O poschodie vyššie, priamo na strom sa nasťahovala veverička. Dobre spolu s jazvecom vychádzali. Jedného dňa však jazveca začala pobolievať labka. Rozhodol sa preto, že sa nevyberie na svoju pravidelnú prechádzku, ale že si radšej prečíta lesné noviny. Zrazu sa jeho domček začal otriasať...Čo sa to deje, to sa dozviete v rozprávke Ena Randa - Jazvec a veverička. V našej dvojhodinke pre najmenších vám tento príbeh vyrozpráva najrozprávkovejší Gustáv Valach.

  Tiger bol taký strašný klamár, že sa ho ostatné zvieratá z džungle rozhodli potrestať. Zavolali čarodejníka, a ten začal jeho klamstvá meniť na skutočnosť. Myslíte, že napríklad plávanie v mori bude tigrovi príjemné? V našej dvojhodinke pre najmenších si budeme rozprávať skoro samé príbehy na veselú nôtu, a ani táto nie je iná. Svedčí o tom i to, že príbeh Morský tiger napísal Terry Jones - člen komediálnej skupiny Monty Python. Rozpráva opäť Gustáv Valach.

  Čo by bolo, keby... neexistoval internet? Premýšľali ste už nad tým? Veronika Dianišková sa vo svojom najnovšom programe nezamyslí len nad internetom, jeho vznikom či zmiznutím, ale aj nad tým, ako a prečo vznikli počítače. Verili by ste, že ich história siaha priam až do Starého Egypta? Viac vám už porozpráva náš hosť Marek Košta. Nasadneme opäť do stroja času a povezieme sa celou počítačovou históriou - ba možno nazrieme jedným očkom aj do budúcnosti internetu! A viete, čo má počítač spoločné s chrobákmi a internet s pavúkom? Počúvajte. A bude aj súťažná otázka, tak poriadne natŕčajte ušká aj ušiská, pretože v redakcii sa nám na stole hromadia krásne knižky, o ktoré budete súťažiť!

  Starý lev Abáté ležal vo vysokej tráve na okraji savany. Bol spotený, lebo naháňačka rýchleho Kudu ho vyčerpala... Na love pomáhala levovi jeho žena Eňáté, a tej sa našťastie podarilo čo - to uloviť. Levíčatá i rodičia sa na potravu hneď vrhli. Len Abáté po očku sledoval, či v blízkosti nie sú hyeny... A veru boli. Ako si lev v savane poradí, to sa dozviete v prvej časti dobrodružného seriálu pre deti s názvom Príbehy z divočiny. Napísal ho Benjamín Tinák a rozprávať bude Igor Šabek.

  V prírode sa budeme túlať aj v ďalšej časti čítania na pokračovanie o známom apačskom náčelníkovi a jeho bielom bratovi. V 21. pokračovaní Winnetoua budeme opäť stopovať so Samom Hawkinsom, ktorý neverí, že Old Shatterhand vidí stopy správne. Budeme vyčkávať Inču - Čunu a Winnetoua, ktorí sa budú chcieť pustiť do boja s Kiowmi. Tí totiž držia niekoľkých Apačov v zajatí... Nesmrteľný príbeh Karla Maya vám v našej dobrodružnej dvojhodinke na pokračovanie porozpráva Juraj Predmerský.

  Po tretí krát sa stretneme aj s portugalským námorníkom, neohrozeným Magellanom. Za touto prezývkou sa neskrýva nik iný ako slávny kapitán Fernão de Magalhães a bude to práve on, kto nás povedie ďalšími námorníckymi dobrodružstvami. Aj táto hra je súčasťou našej dobrodružnej dvojhodinky a je určená poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

  Bolo raz jedno jazierko. Voda v ňom bola čistá ako krištáľ a hlboká, že jej dno vidno nebolo. Usídlili sa v ňom bohynky aj s bohýnom. V noci chodievali tancovať na lúku a práve tam ich zbadal mládenec Julo. Vždy sa pred nimi poriadne ukryl, pretože také bohynky vedia byť aj nebezpečné, ale jedného dňa ho uvideli...Čo sa stane ďalej, to sa dozviete v rozprávke z oravského kraja s názvom O čiernom jazierku. Napísal ju Anton Habovštiak podľa ľudového príbehu. Elo Romančík ju v našom vysielaní bude rozprávať po prvý krát. A - ako inak - pretože je to povesťový a trochu smutný príbeh, odvysielame ho v našej dobrodružnej dvojhodinke.

  Ako sa robí les? To v programe s názvom Zvedavec zisťuje naša redaktorka Rozália Vlasková a vy sa dozviete o lese aj to, čo ste ešte netušili.

  V Beskydách žil starý bača Piotraš (Július Pántik). Kolibu si zhotovil sám, lebo mal zlaté ruky. Jedného dňa bačov psík Hlasko (Oldo Hlaváček) poriadne zabreše a ten hneď vie, že prichádza hosť od pána grófa. A vie aj to, že táto návšteva mu nič dobré neprinesie. Piotraš zistí, že musí zaplatiť privysokú daň grófovi a ako sa tak smutný okolo koliby túla, začuje kohosi o pomoc volať. A to veru nie je hocikto, ale sama hadia kráľovná (Emília Vášáryová). Rozprávkovú hru Drahokam hadej kráľovnej napísala Kornelia Dobkiewiczová.

  V rozprávkovej hre Korytnačka s flautou sa zas ocitneme priamo v obrovskej rieke Amazonke, a v jej hlbokých, zelených pralesoch. 25. mája je Medzinárodný deň korytnačiek a my sa práve v tejto rozprávke vyberieme do sveta týchto zvieratiek s pancierom. Staneme sa svedkami toho, ako jeleň vyzve korytnačkou, ktorá vie na flaute vyhrávať, aby sa s ním v behu pretekala. Myslíte, že jeleň vyhrá? Nuž, nechajte sa radšej prekvapiť! Príbeh napísal Miloslav Stingl a pre rozhlas ho zdramatizovala Helena Križanová - Brindzová.

  Viete, čo sa stane, keď sa spojí hudba Camille Saints - Saens a rozprávka Francis Blanche? Pravý a nefalšovaný Karneval zvierat, na ktoré sa už všetky živé tvory tešia! Rozprávka je súčasťou rozhlasového cyklu Keď hudba rozpráva, ktorý je jedinečný spojením rozprávkového príbehu a klasickej hudby. Tento bude rozprávať Marián Slovák. 

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame