Slnečný a veľkonočný týždeň

Slnečný a veľkonočný týždeň

„Daždivý týždeň“ strieda na Juniore týždeň „slnečný“ a v ňom si pripomenieme aj veľkonočné sviatky. Naši hrdinovia sa budú nielen vyhrievať na slniečku, ale aj šibať, oblievať, obetovať sa a zázračne sa premieňať.

Bol raz jeden Martinko, ktorý veľmi rád jedol. Hlavne buchty s makom. Len čo sa ich dosýta najedol, vyvalil sa na lúku, strážil slniečko a počítal oblaky. Kým bol ešte malý a slabý, mamička ho v tej tráve nechala vylihovať. Ale keď už bol väčší, začala ho z tej trávy vyháňať. To sa Martinkovi vôbec nepáčilo. Vybral sa teda do sveta, pretože nič iné sa mu robiť nechcelo.  Ako to celé dopadlo, to vám v našej dvojhodinke pre najmenších rozpovie Jozef Kroner. Spisovateľ Josef Kožíšek rozprávku nazval Ako Martinko strážil slniečko.

  A pravdaže sa vyberieme aj na šibačku. Karol Machata alias Ententýn nám vo vysielaní pre najmenších vyrozpráva rozprávku Daniela Heviera O veľkonočnom kuriatku.

  Ententýnom bude aj Zdena Grúberová. Tá nám porozpráva rozprávku o kráľovstve bez mena. Bude o hlúpom kráľovi Múdroslavovi a múdrej princeznej Hlúposlave aj o blížiacich sa veľkonočných sviatkoch a o maľovaní vajíčok a tak ďalej, a tak podobne. Rozprávku O vajci prekvapku vymyslel Tomáš Janovic.

Marienka vždy túžila mať Slnečné hodiny. Nuž sa rozhodla ísť do mesta a kúpiť si ich. Jedného dňa rozbila svoje prasiatko, porátala korunky a vykročila. Hľadala, ale nikde nič. Až naveľa – naveľa nazrela do jedného ošarpaného, zabudnutého hodinárstva... Rozprávkovú hru Ireny Lifkovej podľa príbehu Elisabeth Wiedeovej vysielame v Rádiu Junior po prvýkrát, pretože až tento týždeň sme ju vytiahli z nášho rozhlasového archívu. Tak si ju nenechajte ujsť!

  Slnko má veľa synčekov – lúčov. Najmenšiemu hovoria prasiatko, pretože neobsedí na mieste, všade behá a vbehne aj tam, kam sa iné lúče nedostanú. Ako mnohé deti, aj slnečné prasiatko nerado chodieva spávať. Jedného dňa sa tento maličký slnečný lúčik ukryje, aby zistil, čo sa deje, keď ostatné lúče spia... Rozprávku Ako sa slnečný lúčik stratil napísal ruský spisovateľ Vladimír Berestov a po prvýkrát vám ho v Rádiu Junior vyrozpráva Viera Bálinthová.

  Pre priaznivcov dobrodružstiev odvysielame prvú časť dobrodružnej hry o kapitánovi Jamesovi Cookovi (Ľubo Roman). Ten mal obrovský a zdanlivo nesplniteľný sen – objaviť Austráliu, teda šiesty svetadiel. Ale na ceste k nemu sa zatúlal aj do iných subtropických krajín, kde je slnko stále ostré a more sa rozbíja o brehy... Hru pre deti a mládež Pionieri ďalekých oceánov podľa zápiskov slávneho moreplavca pre rozhlas napísal Jaroslav Kopernický. Morské vlny do nôt zachytil hudobný skladateľ Ivan Parík. Príbeh je určený poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

  V dobrodružnej dvojhodinke budeme hneď po príbehoch kapitána Cooka pokračovať kratším dobrodružným seriálom o Afrike s názvom Johanes zo zázračného buša. Ocitneme sa v horúcom a slnečnom podnebnom pásme. Rozprávač Tomáš Mischura nám vyrozpráva príbeh o Gazele s krídlami. Tropické dobrodružstvá napísal Benjamín Tinák.

zuzana brunckova.clanok.jpg

Na ďalšiu šibačku a oblievačku sa vyberieme v seriáli Nezvyčajné zvyky - Šibačka. Dvojčatá Terezka a Samko u babky spoznávajú zabudnuté tradície. Program pripravili Ľuboš Machaj, Veronika Lesana Renčková a Zuzana Jurigová Kapráliková. Okrem známych hlasov Ľudmily Mandžárovej, Martina Kaprálika a ďalších veľkých hercov v seriáli účinkujú aj deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

57nQ.veronika_lesana_renckova.clanok.jpg

Baláž je rázovitý chlapec (Stano Dančiak), ktorý zachráni samotnú princeznú (Zuzana Kronerová) a to dokonca aj s jej koňom. Princeznej Zlatici sa taký mládenec hneď zapáčil, preto ho zavolala na pytačky. Na kráľovskom dvore mu najskôr sľubujú šibenicu za pošliapanie obilia. Srdečnou drzosťou a odvahou si však kráľa (Gustáv Valach) napokon získa. Nariadi mu však vrátiť do kráľovstva zlaté slnko, zlatý mesiac, zlatú hviezdu a zlatú muziku. Baláž sa obetuje, trúfa si zachrániť kráľovstvo a bojovať aj za svoju lásku. A nielen on. Ani Zlatica nie je len taká obyčajná princeznička... Tento veselý dobrodružný príbeh je najmä o obetavosti, ktorá je zároveň veľkou témou veľkonočných sviatkov. Slovenskú ľudovú rozprávku pre rozhlas spracoval Dušan Brindza.

  Veľká noc nie je len o obetavosti, ako sme už spomenuli v rozprávkovej hre Baláž. Pripomína nám tiež znovuzrodenie, prebudenie, premenu. Škaredé káčatko (Eva Večerová) sa na svet síce prebudí, ale vôbec sa mu na ňom nepáči. Hoci je na gazdovskom dvore o tomto čase už hotová záplava slnka a každý tvor sa z neho teší. Káčatko si musí počkať, kým sa v ňom prebudí ešte niečo. Krásna labuť. Krásne spracovanie rozprávkového príbehu Hansa Christiana Andersena pre rozhlas zdramatizovala Anna Floriánová. V príbehu zaznie aj hudba Petra Hapku z filmu Perinbaba. V tejto rozprávkovej hre sa vám dokonca bude prihovárať sám Hans Christian Andersen ústami Karola Machatu.

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Kestutis Kasparavicius, Luke Flowers, Valerie Greeley, Val Samuelson, Zuzana Bruncková, Veronika Lesana Renčková, Ľudovít Fulla, Olga Ivanov

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame