Bláznivý týždeň

Bláznivý týždeň

Prvý apríl sa považuje za bláznivý deň, za Medzinárodný deň zábavy v práci a tiež za Medzinárodný deň vtáctva. Mimochodom, vedeli ste, že prvýkrát sme si tento deň pripomenuli už v Uhorsku v roku 1900? Môže za to rodák z Brezna, Otto Herman, prírodovedec a posledný uhorský polyhistor. Takže, Rádio Junior bude tento týždeň bláznivé, zábavné, ale aj trochu vtáčie.

Aj naša redaktorka Rozália Vlasková dostala bláznivý nápad. Napadla jej myšlienka, že Čo by bolo, keby... sme žili v akváriu? Odpoveď sa pokúsila nájsť aj medzi svojimi rybičkami, ale najmä navštívila známeho humoristu, scenáristu a (menej známeho) akvaristu Sama Trnku, ktorý má akvária štyri. Tri doma a jedno v práci. V programe sa dozviete, ako sa stať akvaristom a ako chovať spokojné rybičky či iné vodné potvorky a rastliny. A samozrejme, čakajú na vás aj vodné príbehy a pesničky. A pravdaže súťaž! Napíšte nám, čo by ste si želali ako prvé, keby ste vo svojom akváriu chovali zázračnú zlatú rybku. A ak si prajete peknú knižku, možno ju u nás vyhráte.


  Jedna babka mala dedka a toľko doňho húdla, až jej vyrobil slameného býčka. S tým býčkom potom chodila na pašu, a keď na lúke zaspala, začali sa diať čudesné veci. Ako býček ulovil medveďa a ako pomohol dedkovi a babke zbaviť sa biedy, vám vo veselom príbehu porozpráva majster rozprávač Jozef Kroner. Ukrajinskú ľudovú rozprávku Slamený býček upravila Mária Ďuríčková a nájdete ju v našom vysielaní pre najmenších.

Martin Mlynár bol celkom obyčajný chlapec, hoci deti na dvore ho za takého nepovažovali. Bol totiž zo všetkých najmenší, nebol žiadny krásavec a mal nevlastného otca. A veľmi túžil po nejakom kamarátovi, najlepšie zvieracom. Na bláznivé príbehy je špecialistom Kocúr na kolieskových korčuliach a práve on bude Martina sprevádzať v tejto rozprávke ďalej. A od futbalovej lopty ho zavedie až k labutiam. Ďalšiu rozprávku zo seriálu Jána Uličianskeho vám v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vyrozpráva Richard Stanke.

Milos Koptak.clanok.jpg

Ďalsím bláznivým príbehom pre predškolákov a predškoláčky bude šiesta časť rozprávkového seriálu Veselé príbehy kohútika Jozefa. Bude o tom, ako sa kohútik Jozef (Miroslav Noga) skamaráti s lokomotívou, ktorá navyše uviazla v tuneli a treba jej pomôcť... Rozprávku napísal Václav Šuplata. 

  Medvedie strašidlo unieslo z richtárovho domu dieťatko, ufrnglo za medveďom Kubulom a medvediarom Kubom Kubikulom. Maličká sa s touto bláznivou trojicou cíti celkom príjemne, lenže medveďovi i Barbuchovi až neskôr napadne, že o bábätko sa treba aj riadne starať! A medzitým sa medvediar ocitne vo väzení... Ďalšiu časť rozprávky zo seriálu Kubula a Kubo Kubikula napísal Vladislav Vančura. Rozprávať bude Boris Farkaš.

  zdenek miller.clanok.jpg

Klára práve nastúpila do prvej triedy, stala sa školáčkou. Najprv si myslí, že spozná svoju pani učiteľku, ale namiesto toho príde učiteľ (Richard Stanke). A potom im práve on spolu s pani riaditeľkou Leontínou Kriedovou (Helena Geregová) dovolia priniesť si do školy svoju obľúbenú hračku. Niekto si prinesie Barbie, niekto transformera, ale Klára... tá má celkom bláznivý nápad. Prinesie si svojich robotov. V škole pracuje pravdaže aj školník, pán Zdeno Tabuľa (Peter Marcin). A bláznivé je aj to, že títo traja herci (Richard Stanke, Helena Geregová, Peter Marcin) musia stvárniť aj prváčku Kláru, jej dvoch robotov, niekoľkých jej spolužiakov, zdanlivo nepolepšiteľného záškoláka Berca a školského inšpektora Gabriela Gebuľu. Ako to celé dopadne, to sa dozviete v rozprávkovej hre Radka Bachratého Klára a roboti.

  Ďalší bláznivý príbeh prežije aj Ester s dedom Adamom. Dedko má totiž na dvore odstavený vozeň vlaku a vo voľnom čase sa s Ester vydávajú na ďaleké cesty. Hoci aj do Afriky. Väčšinou sa s nimi vydá na cesty aj tajomný gróf, a inak tomu nebude ani v ôsmej časti seriálu Ester a Albatros. Ako vraví dedko Adam: Sto psov vám korčule brúsilo! Príbeh napísala Hana Naglik a vyrozpráva vám ho Marek Majeský.

CJtC.ester_clanok_jpg.jpg

Rozprávková hra Cesta k slnku sa začína drozdím spevom. Začuje ho princezná (Anna Bučinská) a jej kamarát Popolvár (Leopold Haverl). Princeznú žiadajú o ruku pytači zoširoka aj zďaleka. Popolvár by tiež princeznej zniesol hoci aj modré z neba. Je však chudobný. A tak o tom, že by si vzal princeznú za ženu, nemôže byť ani reči. Princezná však vie o jeho láske. A vie aj o tom, že jej do kráľovskej záhrady neustále privoláva spevavého vtáčika. Kráľ (František Dibarbora) sa chce Popolvára zbaviť, aby sa princezná vydala za princa (Anton Mrvečka). A tak ho pošle na bláznivú cestu, ktorá nemá konca. Popolvár musí putovať až k slnku, aby sa ho opýtal dve otázky... Príbeh napísala Božena Čahojová-Bernáthová na motívy ľudovej rozprávky o Popolvárovi. Hudba, ktorá v príbehu skrášli vtáčí spev, pochádza z notového papiera Igora Bázlika.

  Mihalnička, Karpinka, Bižu, Žužu, Radôstka... a päťsto ďalších žubrienok sa vyliahlo v sústružníckej dielni majstra Šróbika. Zázrak zrodenia. Krátko po vyliahnutí zažili hotovú kataklizmu, ale napriek tomu sa s ohromnou radosťou vybrali do sveta. Ich veselé príbehy vám budú prinášať bláznivú náladu celých päť týždňov. Z knihy Žubrienky inštalatérky vám bude čítať priamo jej autor - Branislav Jobus.

Emília H. Jesenská.clanok.jpg

Hlavného hrdinu z obľúbených kníh Nikolaja Nikolajeviča Nosova - Nevedka - už určite poznáte. Viete aj to, že je celkom maličký, nie väčší ako stredná uhorka. Tak ako všetci obyvatelia Slnečného mesta. Preto sa volajú Kratuľkovia. Kratuľkovia sa delia na fafrnov a fafrnky a tí a tie sa medzi sebou nie veľmi znášajú. Tento týždeň vám prinášame rozprávkovú hru Nevedko v Zelenom meste. Že to to bude bláznivé dobrodružstvo, je už vopred jasné. Kratuľkovia totiž stroskotajú v balóne neďaleko Zeleného mesta. Podľa prekladu Márie Ďuríčkovej hru pre rozhlas napísala Hana Suchá. V úlohe Nevedka začujete Ľuba Romana, rozprávačom bude Jozef Kroner a medzi fafrnmi a fafrnkami spoznáte aj Vladimíra Kostoviča, Pavla Mikulíka, Igora Čilíka, Vieru Bálinthovú, Evu Kvietikovú a ďalších.

Vincent Hložník.jpg

Profesor Kurama si opäť vyjde na prechádzku do parku. Hľadá dievčatko, s ktorým sa zoznámil minule. Veď viete, vtedy, keď vyrábal tie neprasknuteľné mydlové bubliny. Čo vymyslí tentokrát? Trápia ho odpadky v parku. Rozhodne sa preto vymyslieť také lúče, ktoré dokážu spôsobiť zmiznutie každej zbytočnej veci. Tie lúče vydáva Nezvyčajná baterka, ale viac už vám v seriáli japonského autora menom Hisaši Jamanaka porozpráva Karol Machata.

Zdenek Miler.jpg  

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Emmanuelle Colin, Elise Gravel, Miloš Kopták, Ľudovít Fulla, Emília H. Jesenská, Vincent Hložník, Zdeňek Miler, Audrey Tarrant

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame