Neposlušný týždeň

Neposlušný týždeň

Milo neposlušných, ale aj v pravej chvíli poslušných, rozprávkových hrdinov nájdete v celej našej dvojhodinke pre najmenších. Kominárik s kocúrikom Sadzom budú čistiť neposlušný komín v druhej časti seriálu Petra Glocka Kominárske rozprávky. Neposlušné sú aj hlavné hrdinky seriálu Radka Bachratého O opiciach s vyťahanými tričkami. Ježko Jožko a krtko Rudko sa vyberú do hory, kam ich poslal autor Jozef Pavlovič. Krista Bendová vynašla medvedíka Brumlíčka, ktorý má neposlušný spánok, a preto si musí vymýšľať príbehy, aby zaspal. Vidíte? A to sme len v polovici vysielania pre najmenších!

Jarmila Dicová-Ondrejková.clanok.jpg

Tento týždeň podumáme aj nad tým, Čo by bolo, keby... sme počuli očami? Predstavte si, že máte neposlušné ušká. Nie a nie vám preniesť zvuky z vášho okolia, až kým si nezapnete načúvací prístroj. Alebo dokonca neposlúchajú ani v takom prípade... Ako potom počúvať? Očami? A rozprávať? Rukami? Alebo sa dá rozprávať, aj keď nepočujem? Fascinujúci svet ticha vám predstaví nepočujúci chlapček Maťko Majtán, jeho počujúca mama Ľubka Majtánová a ich nepočujúca kamarátka Mirka Tomášková. V občianskom združení Nepočujúce dieťa ich navštívila naša redaktorka Rozália Vlasková. Zapojíte sa do našej súťaže? Napíšte nám, ktoré slovo alebo vetu, by ste sa naučili v posunkovej reči ako prvé, keby ste si našli nepočujúceho kamaráta. Alebo niekoho nepočujúceho poznáte? Tak nám o tom napíšte na junior@rtvs.sk alebo na Facebook Rádia Junior.

Matko.jpg

"Vedie, vedie cesta, tam, kde je nevesta. Pred svetom sa skrýva, v tmavom zámku býva..."

... a traja bratia (Roman Ferienčík, Ondrej Kovaľ, Martin Kaprálik) pokračujú v púti za svojimi snami a tajomnou dievčinou (Andrea Martvoňová). Ibaže len jeden z bratov túži po tom, čo je naozaj dôležité. Ďalší dvaja sa uspokoja aj so zlatom či dobrou večerou... Dôležitú úlohu tu zohrá aj havran a ježibaba (Eva Krížiková). Tá stráži dievčinu, o ktorú mládenci bojujú. Jedného dňa totiž dievčina ježibabu neposlúchla a jedno zo zlatých jabĺk darovala najmladšiemu z bratov. A tak ju ježibaba poriadne ukryla. Druhú časť rozprávkovej hry O dievčine, čo zlaté slzy ronila napísala Božena Čahojová-Bernátová.

  Maťo (Michal Michna) neposlúcha často a rád. Musel by totiž počúvať to, čo mu radí jeho zdravý rozum (Michal Michna) a ten je poriadny suchár. Maťovi káže nehladkať túlavé psíča či chodiť do školy. A hlavný hrdina sa aj snaží poslúchať, ale len neochotne. A niekedy sa mu ani to voľajako nedarí. Samé od seba! Možno je tak trochu šiši. Aj spolužiaci ho tak volajú. Ale keď sa naňho poriadne pozriete, zistíte, že je to vlastne ten najlepší chlapec na svete, len je trochu iný... Rozprávková hra Šiši je o úprimnosti i fantázii a napísal ju pre vás Benjamín Škreko. Hudbu, ktorú v nej začujete, napísal Martin Burlas.

  Ester býva u babky Evičky a deda Adama. Ale niekedy ho volá aj „dedko". To Adam veru nemá veľmi rád, lebo on nie je žiadny „dedko", ale cestovateľ. Na dvore má naozajstný železničný rušeň a v ňom býva gróf Albatros... Prvá časť rozprávok Hany Naglik o odvážnej Ester a jej adoptívnych rodičoch sa začína v Rádiu Junior už tento týždeň! (A prečo v „Týždni neposlušnosti"? Nuž, lebo aj dedo Adam a dokonca aj Ester dakedy neposlúchajú - babku Evičku. O kocúrovi Pecwalovi ani nehovoriac. A niekedy to môže byť aj celé naopak.) Z knihy Ester a Albatros bude čítať Marek Majeský.

ester.clanok.jpg

Kedysi dávno, keď ešte v hlbokých lesoch žili len malé skupinky ľudí a divá zver, zaľúbila sa odvážna Verena (Petra Vajdová) do Slavoboja (Dušan Cinkota). Jej krutý otec však tejto láske neprial a nútil Verenu vydať sa za iného. Mladá dievčina neposlúchla a radšej zahynula, než by sa mala podrobiť otcovmu prianiu. Zo Slavoboja sa stal Krutohlav, ktorý zanevrel na ľudí a prijal pomoc od príšer a strašidiel, žijúcich v močaristých lesoch. Mrazivú dobrodružnú hru Krutohlav a Verena napísal Marek Kupčo a my sme ju zaradili do našej dobrodružnej dvojhodinky (hneď za Winnetoua!). Odporúčame ju poslucháčom a poslucháčkam od 10 rokov.

  Pani Zima (Eva Kristínová) volá Mráza (Ľubo Roman) na ďalekú cestu z údolia do vysokých hôr, pretože čas zimy a mrazu sa naplnil. Lenže Mráz tentokrát nechce poslúchnuť. Vo vysokých končiaroch je mu už otupno. Čo je horšie, nechce pani Zime ani len vrátiť kľúčik, ktorým potoky, studne aj rieky pred jej príchodom na ľad zamyká. Keď sa nahnevaná pani Zima po kľúčiku načiahne, Mrázovi práve vypadne z ruky do čerstvo roztopenej rieky. A tak musí neposlušník zostať medzi ľuďmi, v ľudskej podobe, kým všetko nenapraví. Ako sa skončí Ľadová rozprávka? Dozviete sa to v rozprávkovej hre Boženy Čahojovej-Bernátovej. A slovo dostanú aj vodníci a mlynári.

  Pred týždňom ste sa zoznámili s Dominikom a Natáliou, ktorí jedného dňa zistia šokujúcu vec: Naša mama je bosorka! Ďalšie príhody neposlušných detí a neposlušnej - teda dobrej a láskavej bosorky - sa dozviete v druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Gabriely Futovej a z úst Petra Sklára.

bosorka.promo.jpg

Výkupné za červeného náčelníka budú žiadať dvaja lotri - únoscovia Sam (Marián Labuda) a Bill (Milan Kňažko). Tým „červeným náčelníkom" je, na prvý pohľad, obyčajný malý chlapec Johny (Michal Michna). Únoscovia však netušia, do čoho sa namočili, keď sa rozhodli zamerať práve naňho. Johny je taký divoký a neposlušný, že s tým výkupným to napokon môžete dopadnúť celkom naopak... Humoresku amerického poviedkára O´Henryho zdramatizovala Vanda Vizarová.

Program rádií

Autorky článku: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Jarmila Dicová-Ondrejková, Riley Philips, Hana Naglik, Magdalena Korzeniewska, Katarína Slaninková, Oamul, Eric Kincaid

Foto: OZ Nepočujúce dieťa


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame