Hmlistý týždeň

Hmlistý týždeň

Aj dáždniky musí občas niekto vziať za rúčku a poprechádzať sa s nimi. Tak prečo sú tí ľudia takí suchári? Nie a nie vziať dáždnik na prechádzku do dažďa! Náš hrdina z toľkej nudy takmer uschne. Rozprávku O dáždniku napísal Daniel Hevier a v našej dvojhodinke pre najmenších vám ju vyrozpráva Karol Machata.

  Dážď a hmla patria k sebe. Často si vykračujú ruka v ruke. A Martinko, hrdina rozprávky Prečo v piatok pršalo, jedného dňa nájde doma celkom starý dáždnik. Vybehne z domu, otvorí ho a z celej sily doň fúka. Dáždnik sa hneď zaguľatí a začne stúpať k oblakom. Aj s Martinkom! Komu by to napadlo, že je dáždnik lietadlo? A keď dáždnik vystúpi až nad oblaky, zrazu začne aj rozprávať... Či bude príbeh hmlistý, či daždivý, alebo dokonca slnečný, to vám vo veršovanej rozprávke Jozefa Mokoša vyrozpráva Ľubo Roman.

  Jedného jesenného dňa sa strhne na mori búrka. Schytí čln starého rybára a hodí ho na pobrežie, neďaleko chudobnej rybárskej dediny. Noví susedia sa o prišelca síce najprv postarajú, ale potom už nechcú živiť o jeden hladný krk naviac. Starý rybár navidomoči zosmutnie, keďže ho búrka pripravila o čln a on sa nemá ako vrátiť. Čo bude ďalej, to vám už vyrozpráva Gustáv Valach v rozprávke Eleny Chmúrovej. Príbeh O starom rybárovi si pustíme v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Kuchárska robota, nanič robota. A ešte aj v poriadne hmlistý deň, keď ani do hrncov nevidno a z komína sa nedymí... Nuž, robota kuchárska sa hlavnému hrdinovi nášho príbehu síce páčiť nemusí, ale rozprávka to bude veselá a napínavá. Práve tohto jedného nehostinného rána zavíta za kráľovským Kuchárom Polienkom babka Barborka (Mária Prechovská). Prinesie mu novú kuchársku čiapku. Keď sa jej chce Polienko (Ivan Krajíček) poďakovať, Barborky zrazu niet. Zato jeho čiapka, tá narobí poriadnu neplechu... No, veď počúvajte, čo všetko sa prihodí. Rozprávkovú hru napísal Rudolf Dobiáš, scénickú hudbu uvaril Igor Bázlik.

  Sen o Undine je zázračný príbeh nemeckého romantického spisovateľa Friedricha de la Motte Fouqué. (Ten sa inšpiroval mytologickou postavou „Melusiny" - vodnej víly, ktorú poznali Kelti, ale aj iné európske národy. Aj slávna opera Antonína Dvořáka, Rusalka, vychádza z príbehu o Undine či Melusine.) Statočného rytiera Hulbranta (Ján Gallovič) vyšle princezná Bartalda (Helena Geregová) do tajomného lesa, o ktorom počula všelijaké chýry. Chce sa dozvedieť, aká je pravda. Jej rytier stretne v tmavom, daždivom a hmlistom lese tajomnú a pôvabnú Undinu (Zuzana Rogelová). Ako sa rytierovi, Undine či Bartalde zmení život, teda ako bude príbeh pokračovať, sa dozviete z nášho vysielania. Rozprávkovú hru pre rozhlas zdramatizoval Ľudovít Petraško a hudbu pre ňu vyčaroval Mirko Krajči.

  V dobrodružnej dvojhodinke Hmlistého týždňa sa ocitneme aj v pochmúrnom prístave a potom uprostred morských búrok. Práve tam sa z ničoho nič mihne zviera, ktoré trápi hlavy vedcov, novinárov i spisovateľov a ktoré námorníci nazývajú morskou obludou. Ale je to naozaj obluda? A čo sa stane s loďou kapitána Bourcarta (Igor Čillík)? Splní sa temná a nejasná veštba čudáka Cabidoulena (Gustáv Valach)? Morskú obludu podľa románu Julesa Verna pre rozhlas zdramatizoval Alexander Balogh.

  Hmla a Anglicko patria k sebe. Preto sme v našom Hmlistom týždni nemohli vynechať spisovateľa Oscara Wildea a jeho staré rodinné sídlo, v ktorom vraj straší. Ak chcete stretnúť Strašidlo Cantervillské, tento týždeň pre vás nastane ten správny čas. Pustíme si prvú časť hry napísanú podľa rovnomenného románu. Príbeh pre rozhlas zdramatizoval Michal Príbus a vypočujete si ho, ako inak, v dobrodružnej dvojhodinke.

  Ak vám anglickej hmly stále nebude dosť, zavedieme vás aj do hmlistého Londýna. V našom archíve totiž odpočíva anglická legenda o ťažkom detstve a zázračnom zbohatnutí budúceho londýnskeho starostu Richarda Whittingtona. Malý Dick Whittington (Igor Kováč) je sirota, ktorého sa ujala chudobná starenka (Hana Meličková). Po istom čase sa však už ani ona o chlapča nedokáže postarať. Odvážny Dick sa rozhodne odísť do Londýna a nájsť tam svoje šťastie. Dostane sa do rodiny pána Fitzwarrena (Elo Romančík). Jeho gazdiná (Mária Kráľovičová) síce preňho nemá pekného slova, ale v dome býva aj dcéra pána Fitzwarrena - Licka - a tá je veľmi priateľská (Andrea Timková). Za dve drobné mince, ktoré mu ostali po rodičoch, si Dick kúpi mačku Čiernoušku. A dobrodružstvo sa môže začať! Hru pre deti Dick Whittington a Čiernouška napísala Edita Čekovská.

  Pôjdeme aj tam, kde je po celý rok veterno, často aj hmlisto a podmienky sú nehostinné. Pôjdeme do Tatier, až k samotným končiarom. Síce nás tam počká Gerlachova pomsta, ale bude tam aj pastierik Kubko (Igor Kováč), ktorý je veľmi statočný a Končiar (Dušan Jamrich), ktorý sa nechá obmäkčiť, hoci je celý zo skaly. No bez hovoriaceho svišťa (Samuel Adamčík) by sa žiadne zázraky aj tak udiať nemohli. A že máme Hmlistý týždeň, v rozprávkovej hre k vám prehovorí aj ozajstná hmla (Viera Hladká). Metod Král napísal strhujúcu povesť o Kriváni a Gerlachu a Svetozár Štúr mu ju pomohol dotvoriť svojou scénickou hudbou.

  Najviac hmlisté sú jesenné dni, noci aj rána. A práve nad pani Jeseňou sa jedného dňa zamyslel Daniel Hevier. Vznikla tak rozprávka O jesennom zlate z cyklu stanica Ententýn. Známa rozhlasová postavička Ententýn v jeden večer začuje šušťanie, vyjde von a objaví zlatú, bohatú pani - pani Jeseň. Jeseň je sen. Jej poklady, zlaté listy, jej na druhý deň rozfúkal vietor. Porozpráva vám o tom Karol Machata.
  

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame