Československý mesiac, 3. časť

Československý mesiac, 3. časť

Už tretí týždeň u nás beží Československý mesiac. Vysielame to najlepšie z tvorby českých, slovenských a československých autorov. Výnimočne dokonca aj v českom jazyku. Oslávte s nami storočnicu.

O rozprávke, ktorá sa volá Čo to sedí za komínom, vám rozprávač Boris Farkaš prezradí len dve veci. Prvou je, že rozprávka bude o kocúrikoch. No a po druhé, príbeh nebude o poriadnom kocúrikovi, ale o poriadne neporiadnom kocúrikovi. Rozprávku pre všetkých neporiadnikov a neporiadnice napísal český spisovateľ Václav Čtvrtek a my ju odvysielame v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

kote.clanok.jpg

Ani tento týždeň nevynecháme rozprávku zo stanice Ententýn. Tentoraz bude poriadne voňavá a korenistá, pretože bude O kuchárovi Panvicovi. Ten kuchár sa v skutočnosti volal pán Vica, ale všetci si jeho meno skracovali tak, aby znelo čo najviac kuchársky a voňavo. Bol to náramne šikovný kuchár. Mal nos ako uhorka a hral všetkými farbami. To mal z toho večného ovoniavania dobrôt. Príbeh vám vyrozpráva jeden z našich najrozprávkovejších rozprávačov – Ctibor Filčík a napísal ho jeden z najrozprávkovejších rozprávkarov – Daniel Hevier. Tak nastražte uši, nos a možno aj oči, zapnite si našu dvojhodinku pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy a počúvajte.

  Kde pavúky tkajú cukrovú vatu – tak sa volá rozprávkový seriál pre najmenších, ktorý začneme vysielať tento týždeň. Bude o malej bosorke, ktorá je vždy parádne vyobliekaná a má aj metlu, len mačka na pleci jej chýba. A to preto, že bosorka, ktorá si vraví Dominika, je bábka. Alebo bábika. Stanislava Pazmányová vám v rozprávkovom seriáli podľa knihy Marty Hlušíkovej rozpovie, čo sa dialo v obchode, v ktorom Dominika vysedáva na poličke.

pavuky.clanok.jpg

Od našej československej autorky Kristy Bendovej (ktorej otec prišiel na Slovensko z Čiech), si tento týždeň vypočujeme ďalšiu Osmijankovu rozprávku. Tentoraz to bude príbeh O neslušne dlhom psovi. Dokážete si takého predstaviť? Kúpite si psíča a ono začne rásť a rásť, až prerastie do susednej ulice, susedného mesta, susedného štátu... Kde sa zastaví? To vám prezradí Ctibor Filčík vo vysielaní pre najmenších.

Bizena Plochánova.jpg

Nezabudnite tiež počúvať Tretiu rozprávku o ujovi Hviezdičkovi od českého spisovateľa Ludvíka Středu. Potom tretiu časť Pyžamkáčov, aby ste sa dozvedeli, O čom sa topánky hádali. Pyžamkáčov vymyslela Margita Ivaničková. A do tretice nevynechajte tretiu časť čítania z knihy „Lucia a Zázraky“ od Otu Hofmana. Rúrohandry Ružový sa totiž, konečne, stretne s malou Luckou.

Aj najnovšie vydanie nášho programu Čo by bolo, keby... bude tak trochu československé. Čo by bolo, keby... som bol superhrdinom? sa Rozália Vlasková opýta viacerých zaujímavých hostí. Napríklad odborníka na popkultúru Juraja Malíčka, ultramaratónskeho bežca Martina Urbaníka, či českej spisovateľky Mileny Holcovej. Ale zo všetkého najdôležitejší budú dvaja naši (super)hrdinovia – Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba, ktorých neuveriteľný útek z tábora smrti Auschwitz - Birkenau pri poľskom meste Osvienčim, bol spúšťačom celého programu. Už štyri roky sa po stopách hrdinov vydávajú rôzni ľudia na pravidelnom medzinárodnom (ale najmä česko-slovenskom) pochode Vrba – Wetzler Memorial. Začujete teda aj rozhovory s jeho účastníkmi. A tiež ukážky z knihy Rudolfa Vrbu „Utiekol som z Osvienčimu“.

  Aby bol československý mesiac naozaj československým, vo vysielaní nesmú chýbať rozprávky Františka Hrubína. Tento týždeň si vypočujete Rozprávku o Kvetuške. Bola raz jedna chalúpka a v nej starček so starenkou, pred chalúpkou jablonka, za chalúpkou hustý les. Živá duša sem už dávno nezablúdila. Až raz, keď už starček so starenkou odišli do zimy, chalúpka i záhradka osireli. No a vtedy sa začína náš príbeh. Prišla jar, a že bolo stromom smutno, striasli na zem kvitnúci kvet, z ktorého sa zrodilo dievčatko. A toto dievčatko, Kvetuška (Zdena Grúberová), malo dobrú kamarátku – bielu holubicu (Júlia Čunderlíková). Ako si tak spolu nažívali, prišla zima a pred chalúpkou sa objavila čudná a zlá starena (Viera Bálinthová)... Rozprávku pre rozhlas podľa Hrubínovho príbehu napísala Helena Križanová-Brindzová. Príbeh mal v rozhlase premiéru už v roku 1964.

kvetuska.clanok.jpg

Tento mesiac vysielame tých najrozprávkovejších českých, ale aj slovenských autorov, a preto nemôžeme vynechať spisovateľa, ktorý má už aj meno trochu rozprávkové – Dušan Dušek. A rozprávkový je aj jeho hrdina Pištáčik. V prvej časti rovnomenného seriálu budeme spolu s ním variť lekvár. Do tohto varenia sa Pištáčikovi zamieša jeho kamarát Marcel a dobrodružstvo je na svete. Aké? Uvidíte. Alebo skôr – začujete. Rozprávať bude Karol Machata.

pistacik.clanok.jpg

Tento týždeň vo štvrtok v našej dvojhodinke pre poslucháčov a poslucháčky od 12 rokov začneme vysielať naozajstnú dobrodružnú chuťovku. Po prvýkrát u nás zaznie v češtine hra podľa slávneho príbehu Rudyarda Kiplinga – Kniha džunglí. Prvá časť sa volá Jsme jedné krve, ty i já a stretneme sa v nej s hrdinami ako vlk Akéla (Josef Patočka), medveď Balú (Zlatomír Vacek), či tajomný panter Baghíra (Karel Höger). Tí, ktorých sme práve spomenuli, boli odjakživa priateľmi. Ale na to, aby vzniklo dobrodružstvo, na to treba aj nejakého toho nepriateľa. Preto sa po džungli bude tichým krokom prechádzať hrozivý Šer Chán (Václav Vydra). Ten nechce za žiadnu cenu dovoliť, aby sa ľudské mláďa stalo členom vlčej svorky... Cez džungľu vás ako rozprávač povedie Jiří Adamíra. Hra Jaroslavy Strejčkovej mala v českej časti Československého rozhlasu premiéru v roku 1964.

kniha-dzungli.clanok.jpg

Zaujal vás záhadný príbeh mesta, v ktorom všetci rodičia zaspali? Aké dobrodružstvá ešte čakajú Krištofa, Kristínu, Emu a Samuela? Dozviete sa to v druhej časti čítania na pokračovanie z knihy Martina Vopěnku Spiace mesto. Čítať bude Vladimír Kobielsky.

spiace mesto.jpg

Jan Drda bol známy český spisovateľ a scenárista. Možno ste už videli niektoré z jeho sfilmovaných alebo zdramatizovaných diel – „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“, „Dařbuján a Pandrhola“, „Z pekla štěstí“ alebo „Hrátky s čertem“. U nás si tento týždeň budete môcť vypočuť príbeh O princeznej, ktorá hádala až prehádala a v našom archíve je známy pod názvom Tisíckrát sladší bozk. Hlavným hrdinom je prešibaný pastier svíň Ondro (Michal Gučík), ktorému sa veľmi pozdáva richtárovie Dorotka (Zuzana Skopálová). Aj Dorotke sa páči pastier, lenže richtárka (Libuša Trutzová), ako býva v rozprávkach zvykom, nechce o chudobnom ženíchovi ani počuť. Vyženie ho preto do kráľovského paláca za rozmarnou princeznou Rozmáriou (Deana Horváthová). Ondro si totiž rád vymýšľa hádanky a princezná Rozmária má zas najnovší rozmar – hádanky dávať a neúspešných pytačov o uši aj nosy oberať. Ale čo ak Ondro hádanku uhádne a princezná, na oplátku, nie? Dozviete sa v rozprávkovej hre, ktorú podľa knižnej predlohy Jana Drdu napísala Dagmar Kovářová a do slovenčiny ju preložila Maša Haľamová. Na Juniore zaznie po prvý raz!

Josef Lada vyrez.jpg

„V jedné vesnici žila postarší děvečka jménem Káča. Měla pěknou chalupu, velikou zahradu, i pár zlatých peněz. Ale kdyby celá ve zlatě seděla, nebyl by si jí ani ten nejchudší chasník vzal, protože byla zlá a hubatá jako čert. Každou neděli chodívala k muzice, na lavici tam vysedávala, ale žádný mládenec se nikdy před ní neuklonil, aby jí požádal o tanec.“ Takto sa vám z českej ľudovej rozprávky Čert a Káča prihovorí rozprávač z českého rozhlasu Martin Růžek. Ako to s Káčou nakoniec dopadlo, sa ukáže už v sobotu v našom vysielaní. Rozprávky v českom jazyku vysielame pre deti od 12 rokov.

program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Zdeněk Miler, Marcela Walterová, Moni Perez, Tomáš Klepoch, Božena Plocháňová, Alberto Verada, Jiří Trnka, Peter Kľúčik, Manuela Adreani, Daniela Olejníková, Josef Lada, Karel Franta

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame