Československý mesiac – časť prvá

Československý mesiac – časť prvá

K stému výročiu vzniku prvej Československej republiky Rádio Junior pripravilo československý mesiac. Začíname.

Kam odlieta kolotoč na zimu je radostná lunaparková rozprávková hra Radka Bachratého. Opisuje veselú sezónu lunaparku aj jeho neochotnú prípravu na zimu. Všetky lunaparkové atrakcie skončia pred zimným odpočinkom pod plachtou - okrem kolotoča. Neubráni sa túžbe po teplých krajoch a uletí s divými husami do Afriky... V príbehu sa zoznámite so srdečným Impresáriom (Miroslav Noga), zasneným Kolotočom (Ľuboš Kostelný), strašidelným zámkom (Matej Landl), húsenkovou dráhou (Helena Geregová) a s ďalšími atrakciami a kamarátmi z Afriky. No a Radek Bachratý, ten je načisto československým autorom. Narodil sa v Čechách českým rodičom, ktorí sa neskôr presťahovali na Slovensko, kde budúci autor pre deti aj dospelých študoval a začal pôsobiť.

  Vo vysielaní pre najmenších sa zjaví, ba priam z neba spadne pán Hviezdička. Toho vymyslel český spisovateľ Ludvík Středa. Pán Hviezdička v noci svieti na oblohe, ale cez deň schádza po pavučinovom rebríku na Zem za dobrodružstvami. Prvú rozprávka o ujovi Hviezdičkovi môžete počúvať už od utorka 2. októbra z úst Michala Dočolomanského.

  Poznáte českého spisovateľa Otu Hofmana? Podľa jeho kníh vznikli mnohé známe filmy pre deti - napríklad „Pan Tau" alebo „Lucia - postrach ulice". Na Juniore si budete môcť vypočuť štvordielny seriál, ktorý Ctibor Filčík v rozhlase porozprával z knihy „Lucia a zázraky". (Aj tá bola sfilmovaná.) Prvý diel sa volá Továreň na hračky. A tá továreň sa volá Šťastné detstvo. Vyrábajú sa v nej hračky s ochrannou známkou P. P. P. - presnosť, poučenie, pobavenie. Pracuje tu aj mladá žena Petra. A práve prvé P. sa jej stane osudným. Jej hračky nie sú presné, ale veselé a hrajú farbami. Tak príde na svet Laurel Hardy Ružový - plyšový pes, ktorý dostal plameniakovu farbu. A tento zázračný psík bude veľmi dôležitý pre ďalšie pokračovanie seriálu. To pokračovanie bude pokračovať v detskom domove, ale viac už ani muk.

lucia.jpg

Vrabec na platni alebo medicína, vraví sa v rozprávke. Že je to trochu podivínska veta? Nuž, český spisovateľ Ludvík Aškenazy má v klobúku (alebo aj za ušami) kopu čudných príbehov. A keď tá jeho rozprávka ešte aj zaletí do úst takému hercovi, akým je Július Satinský, z toho môže vzniknúť len rozprávková rozbuška! Začne sa vo chvíli, keď hrdina príbehu nájde vrabčeka s chorým krídelkom. A na akej platni sa vrabčiak nakoniec ocitne, to zistíte až z nášho príbehu pre najmenších.

  V Československom mesiaci nebudeme počúvať len českých autorov, ale aj významných slovenských, ktorí boli známi aj v Čechách a tiež takých, ktorí sa narodili v československej rodine. Posledné dve podmienky platia aj pre Kristu Bendovú, ktorej otec pochádzal z Čiech. Najbližšia Osmijankova rozprávka z pera tejto autorky bude O sedemhlavej žirafe. Rozpovie vám ju rozhlasový Osmijanko - Ctibor Filčík vo vysielaní pre predškolákov.

Bizena Plochánova.jpg

Počuli ste už o Pyžamkáčoch? Sú to Damiánovi kamaráti. Damián je škôlkar, ktorý má dve sestry a dve mačky. Okrem nich aj mamu a otca. A tí Pyžamkáči žijú votkaní v pyžamách a nespievajú si uspávanky, ale zobúdzanky. Tieto roztomilé rozprávkové bytosti vymyslela Margita Ivaničková a celých trinásť týždňov nám o nich bude rozprávať Peter Bzdúch vo vysielaní pre najmenších. V rozprávkach začujete aj Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, Detskú rozhlasovú dramatickú družinu a hudbu Víťazoslava Kubičku. Prvá časť sa bude volať Pyžamkáči na pekáči.

  Česká spisovateľka Hana Doskočilová jedného dňa vymyslela rozprávkového hrdinu, ktorého nazvala Pito Tutifruti. A nevymyslela ho len tak hocikde, ale v Neapole. Ona možno nebola práve v Neapole, keď ho vymýšľala, ale mladý Pito, ten sa cez toto mesto nachodí viac než dosť. Od Giulia Tutifrutiho, Pitovho otca, si môžete kúpiť všeličo. Pito má voňavé korenie či pizu, chladenú limonádu, či pohľadnice, fialky, či koráliky. Obchod nie sú žiadne čary, vravieva. Ale pre Pita hospodárenie veru nie je med lízať. Jedného dňa musí otca zastúpiť, a... Viac vám už neprezradím. Dajte si pizzu a počúvajte, ako to celé dopadne. Rozprávať bude Ľubo Roman. Arrivederci!

  Spolu s Panpulónmi - programom detskej dramatickej rozhlasovej družiny zavítame do Banskej Bystrice. Rozhlasové decká nám prezradia, ako vidia Československo. Alebo Slovenskočesko. Alebo - ako sme vlastne aj susedia, aj kamaráti a že náš jazyk je veľmi podobný. A navštívime aj Múzeum kultúry Čechov na Slovensku v Martine. Program pripravila Mariana Kovačechová.

Pán Kabeláč lúšti krížovky, pani Kabeláčová háčkuje záclony a mladý pán Kabeláč chodieva na ryby. Jedného dňa si všetci spolu sadnú k večeri. Taniere sú plné slivkových knedlí. Ale kým sa do nich stihnú pustiť, ich vidlička a nôž začnú jesť celkom samé! A tak pani Kabeláčová položí na stôl ešte jeden tanier. Neviditeľná bytosť tomuto gestu porozumie a zasadne na miesto, ktoré jej rodina pripravila. Ale týmto sa to príbeh zďaleka nekončí. Všetko rozuzlí rozprávač Gustáv Valach, ktorý vám príbeh českej autorky Blanky Jiráskovej vyrozpráva až do konca.

  Poštár Kolbaba (Andrej Hryc) raz večer od samej únavy zaspí na pošte. Vo chvíli, keď sa zobudí, uvidí okolo seba plno čudných malých bytostí. Sedem listov jedna zámka! Dozvie sa, že sú to poštárski škriatkovia a ich úlohou je dozerať na to, aby sa žiaden list, lístoček, či pohľadnica nestratili. Ale to na rozprávku nestačí. Nám v tomto príbehu príde do cesty list bez adresáta. A že je to list veľmi dôležitý, rozhodne sa milý Kolbaba, že adresáta nájde. Láskavý príbeh o listových tajomstvách s názvom Poštárska rozprávka napísal Karel Čapek a pre rozhlas ho zdramatizoval Dušan Brindza. A zaspievate si aj pesničky, ktoré vymyslel Roman Žiaran.

12352533.jpg

Dobrá rada strýčka hrocha pomôže vtedy, keď už nie je nič platné ani liečenie doktora slona. Ako v prípade malej opičky, ktorá má chvostík celkom iný, než aký by ho mala mať. Opičky pošlú aj po kúzelníka, ale ten nie a nie prísť. Čo sa s chvostíkom napokon stane, to vám rozpovie Boris Farkaš v rozprávke českého spisovateľa Václava Čtvrtka.

  S každým rozprávaním môžeš skončiť o 5 minút, keď vieš, čo je najdôležitejšie! To si myslí malá Babeta, ktorá chce od svojho ocka krátku rozprávku. A ten ju pre svoju dcérku veru vymyslí. Alebo ju vymyslia spolu? Bude to príbeh o poštárovi a holičke, o ockovi a mamičke, a ešte aj o všeličom inom. Príbehu českej spisovateľky Ivy Procházkovej sa ujala naslovovzatá znalkyňa rozprávok Timotea Vráblová a spolu tak vytvorili netradičný príbeh o rodine. Nazvali ho Päť minút pred večerou a vyrozpráva vám ho Michaela Hanudelová.

  Skokom sa vrhneme aj do našej dobrodružnej dvojhodinky. Tá sa tentokrát začne programom Dity Csűtőrtőkyovej Hobit sa vracia. Vrhneme sa do dobrodružstiev s malými ľuďmi, ktorí žijú v takých domčekoch pod zemou, že ich ani nezbadáte, ak neviete, kde ich hľadať. Ale veľa sa dozviete aj o tom pánovi, ktorý príbehy o hobitoch vymyslel a zapísal nimi mnoho strán papiera, až kým nevznikli slávne knihy. Reč je o Johnovi Ronaldovi Reuelovi Tolkienovi. Tak si dajte aspoň troje raňajky, ako sa na hobitov patrí, a počúvajte.

  Pozor, pozor! Nastáva čas, prezradiť prekvapenie tohto týždňa! Prichádzajú, valia sa a samé dobrodružstvá budú vymýšľať Rýchle šípy! Že ste o nich ešte nepočuli? A nepoznáte ani ich autora, Jaroslava Foglara? Nič to, prvá časť dobrodružnej hry pre deti s názvom Záhady hlavolamu vám Foglarových hrdinov rýchlo predstaví. A prostredníctvom nich spoznáte isto-iste aj samotného autora. Hru podľa slávneho románu o Rýchlych šípoch zdramatizoval Petr Obdržálek. Pretože máme Československý mesiac, tento príbeh výnimočne, a ako darček pre vás, odvysielame v pôvodnom českom jazyku. Je určený poslucháčom a poslucháčkam od dvanásť rokov.

Jan Fischer.jpg

Vítězslav Nezval je známy najmä ako slávny český básnik. V Rádiu Junior ho však môžete spoznať aj prostredníctvom rozprávkového seriálu Ľudia a veci v rozprávkovom svete. V prvej časti seriálu pôjdeme objavovať povalu starej mamy. Presnejšie, čarovný svet, v ktorom všetko ostalo zachované tak, ako keď bola stará mama ešte mladá. Šijací stroj, parná žehlička, starý náprstok... Príbehy ukryté za starými vecami budú odhaľovať vnúčatá (Michal Hallon, Daniela Grečnerová) a stará mama (Viera Strnisková). Seriál pre rozhlas pripravila Lucia Párnická. 

program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Zdeněk Miler, Peynet, Pete Revonkorpi, Francien van Westering, Božena Plocháňová, Babcia Adela, Babcia Adela, Emiliano Ponzi, Gianluca Folì, Juan Francisco Cancelleri, DeviantArt, Jan Fischer, Aeppol

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame