Týždeň na lúkach

Týždeň na lúkach

Plnú náruč rozprávok sme zožali tentokrát na lúkach. Do svojich príbehov nás vtiahnu ľudskí hrdinovia, zvieratá aj okolitá príroda.

Pravá lúčna rozprávka zaznie vo vysielaní pre najmenších a bude O lúčnom šašovi. Najmä však bude o bodliakovi Pižburinovi, ktorý sa aj so svojou strašnou bandou (ľuľok zlomocný, žihľava a pýr) rozťahuje po celej Hodvábnej lúke, každému rozkazuje a dokonca si dovolí uniesť a uväzniť lúčnu žienku Fifinku Ofinku. Ako sa s burinovým kráľom lúčne osadenstvo vysporiada, vám porozpráva Zdena Grúberová.

  Aj húsky sú typické lúčne bytosti. Jedna húska je však trochu netypická. Je to hus, ktorá má vkus a ktorá nechce byť považovaná za nejakú hlupaňu. O vzdelanej husi vám v poslednej z vtáčích Osmijankových rozprávok Kristy Bendovej bude rozprávať Ctibor Filčík.

  Na lúky sa vyberieme aj s pastiermi a ich ovečkami. Žil raz jeden bača, o ktorom šiel taký chýr, že je lakomec. Valasi sa sťažovali, že je veru poriadne skúpy. Jedného dňa nastúpil k lakomému bačovi do služby nový učeň. A práve on prišiel na spôsob, ako baču naučiť poriadkom... Viac vám už prezradí Karol Machata v rozprávke Ako Fedor učil rozprávať psa. Napísal ju pre vás Anton Habovštiak a príbeh odvysielame v našej „dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky".

V druhej časti rozprávkového seriálu V kolibe, na salaši sa ocitneme na návšteve u osadenstva koliby práve vo chvíli, keď sa zima mení na jar. So známymi kamarátmi vybehneme na lúku, stretneme sa so zajačikom i vtáčikmi, ale i so zlostným sivým vlkom. Pozor, ktosi ich bude prenasledovať... Rozprávku napísal Igor Gallo a rozprávať bude Ján Valentík.

  Tento týždeň si pustíme aj dve rozprávkové hry jednej z našich obľúbených rozprávkariek - Boženy Čahojovej-Bernátovej. Tou prvou bude rozprávková hra Tri sláky. Starec Narea (František Dibarbora) zanechá svojim trom synom (Leopold Haverl, Michal Dočolomanský, Ľubo Roman) odkaz. Pošle ich na lúku, ktorá sa tiahne po pravej strane Potoka mŕtvych rýb. Synovia nechcú otca opustiť, ale nakoniec sa predsa len vydajú na cestu. V príbehu sa dozviete, čo všetko sa udeje, kým sa dostanú na lúku (Darina Vašíčková) a čo sa stane, keď sa na nej ocitnú.

Počuli ste už o polnočnom kvete? Nuž, to je taká rastlina, ktorou môžete oslobodiť dievčinu (Táňa Hrivnáková) spod kliatby, ktorou ju kedysi víly (Zuzana Kocúriková, Kamila Magálová, Eva Kvietiková) premenili na srnku. Aj tento príbeh napísala Božena Čahojová-Bernátová a ocitneme sa v ňom nielen v temnej hore, ale aj na čistinke a na lúke. Pretože práve na takýchto miestach v noci víly tancujú...V rozprávkovej hre Polnočný kvet sa k slovu okrem ľudí a zázračných bytostí dostane aj sama príroda.

  Ak ste ešte neboli na letných túlačkách, hra pre deti Horšie ako dvojka z chovania je tu práve pre vás! Strýko Nando (Leopold Haverl) vás spolu so svojimi synovcami (Martin Dánai a Róbert Roth) vezme z mesta do svojej horárne. A ešte k tomu všetkému musí súrne odísť a nechá vás aj s hrdinami samých na seba. Dozviete sa, ako si poradiť v prírode a premôcť všetky ťažkosti, budete sa túlať po hore, po lúkach i po dedine a ani zvieratá sa vám nebudú vyhýbať. Hru napísala Elena Antalová a je súčasťou našej „dobrodružnej dvojhodinky".

Počas „dobrodružnej dvojhodinky" si nezabudnite zapnúť aj druhú časť štvordielnej dobrodružnej hry podľa slávneho príbehu Alfreda Assolanta - Dobrodružstvá Kapitána Korkorána! Nebojácny hrdina sa vyberie do Indie hľadať prastarú a vzácnu knihu. Spoločnosť mu robí jeho tigrica Strela a na ceste bude musieť aj kohosi zachrániť...

korkoran.promo.jpg

Na švajčiarske alpské lúky sa vrátime v druhej časti hry pre deti Heidi. Dievčatko Heidi (Anna Bučinská) už má za sebou život vo Frankfurte, kde sa síce naučilo čítať a svojej kamarátke Kláre (Dana Medvecká) jej spoločnosť veľmi pomohla, ale túžba za domovom a deduškom (Martin Gregor) bola oveľa silnejšia. V druhej časti príbehu čaká Heidi vo svojich milovaných horách na túžobne očakávanú návštevu. Hru podľa románu Johanny Spyriovej napísala Viera Weidlerová.

dA7i.jessie_willcox_smith_heidi_jpg.jpg

Rozmýšľali ste niekedy o tom, Čo by bolo, keby... sme žili v úli? Dozviete sa to v programe Rozálie Vlaskovej od včelára a prírodovedca Tomáša Blaškoviča. Ako vyzerá rok v živote včely? Ako jeden obyčajný deň? Kam chodia včielky na záchod? V relácii začujete ozajstné včely, súboj včelích kráľovien, ale aj včielkovské, medové a lúčne rozprávky a pesničky.

  Malý Mikuláš je veľký výmyselník. Jedna zo sérií jeho príbehov sa už skončila, ale z archívu sme vybrali novú - Príhody malého Mikuláša (Leto). V prvej časti sa Mikuláš dozvie, že toto leto konečne zažije ozajstný detský tábor. Lenže to znamená, že bude bez rodičov. Počúvajte príbehy Reného Goscinny a dozviete sa, ako Mikuláš túto novinku prijal. Z francúzskeho prekladu Beáty Panákovej číta Pavol Michalka.

Jean-Jacques Sempé.jpg Na lúku sa vyberieme aj v rozprávkovej hre Ireny Jurgielewicz Šťastný motýľ. Ten motýľ (Nataša Kulíšková) vlastne vôbec nie je šťastný. A tá lúka kvitne a žije len na papieri. Dnes má totiž malá susedka Haňa (Helena Mruškovičová) meniny. Od uja maliara (Karol Machata) si zaželala obrázok. Obrázok šťastného motýľa. Ak ste zvedaví, ako možno urobiť motýľa šťastným, vypočujte si našu rozprávkovú hru.

  Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Mimi Williams, Paul Ignatius Albert Moehartojo, Stephen Mackey, Chris Beatrice, Helen Klebesadel, Maike Plenzke, Jean-Jacques Sempé, Jo Grundy

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame