Týždeň detských šibalstiev

Týždeň detských šibalstiev

V piatok bude prvý júnový deň a to je pre nás a pre všetky deti veľký sviatok. Oslávime ho detskými šibalstvami.

Vo vysielaní pre najmenších vás počas horúcich dní schladíme šibalstvom jednej malej Kristínky. Jedného dňa si pred spaním čítala rozprávku z knižky O psíčkovi a mačičke. V tej rozprávke napadalo veľa snehu a psíček s mačičkou našli cestu domov len vďaka voňavej kvargli. Kristínke sa rozprávka veľmi páčila. Zasnívala sa a povedala: „Jáj, keby aj náš domček zasypal sneh!" A keďže je známe, že slová, ktoré sa vyslovia tesne pred usnutím sa veľmi často vyplnia... Vyplnia či nevyplnia? Počúvajte rozprávku Dušana Kováča Čo nehovoriť pred spaním. Na Juniore ste ju ešte nikdy nepočuli. Do uška vám ju uloží Dušan Jamrich.

  Imants Ziedonis, lotyšský spisovateľ, vymyslel celú náruč Šibalských rozprávok. Predškolákom, predškoláčkam, ale aj ostatným poslucháčom Rádia Junior ich po prvý raz porozpráva Ľubo Roman.

Päť týždňov sa vo vysielaní pre najmenších budeme stretávať so šibalkou Evičkou a jej psíkom Rexom. V prvej časti seriálu Libuše Friedovej Rozprávky o malej Evičke a slávnom Rexovi sa vyberieme na nočnú pátračku po záhadných zelených svetielkach. Z Rexa sa vykľuje prvotriedny detektív. A zo zelených svetielok? To vám prezradí Jozef Kroner.

  Danka a Janka v rozprávke je seriál, ktorý napísala pani spisovateľka Mária Ďuríčková. Bude o dvoch dievčatách, ktoré sú skoro ako jedna. Niekedy sa síce hádajú, ale v tých dôležitých veciach, ako napríklad kedy je čas na šibalstvo či rozprávku, sa vždy zhodnú. Tak tomu bude aj v prvej časti príbehu, pretože Danka a Janka nakreslia Gevenduchu, ktorá ožije. Že kto je Gevenducha? Taká potvora, ktorá... Ale viac už vám v dvojhodinke pre predškolákov a predškoláčky vyrozpráva Zuzana Tlučková.

dankajanka.clanok.jpg

Ako sa Vasia pohneval s mamou - tak sa volá prvá časť rozprávkového seriálu o Vasiovi. Ruská spisovateľka Sofia Prokofieva vám predstaví chlapca, ktorý si svojimi šibalstvami neraz zavarí celkom horúcu kašu. Ale pretože sme v rozprávke a Vasia je predsa len taký šibal, o akých v rozprávkach nie je núdza, tak sa z každej kaše aj dostane. Porozpráva vám o tom Karol Machata. Aj tento príbeh odvysielame najmä pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

Viete si už zaviazať šnúrky na topánkach? Malý Kubo v tom nie je až taký majster. Šnúrky mu neraz musí zaviazať starý otec. Až potom môže hlavný hrdina nasadnúť na bicykel a ísť do parku. Ale bicykel je šibal šibalský a havaruje. Kubo sa potom so starým otcom musia zviezť autom, aby stihli kino... Ako to všetko dopadne, to vám už v rozprávke Jána Uličianskeho prezradí Zdena Gruberová. Rozprávkou O mašličke potešíme hlavne škôlkarov a škôlkarky.

Hádam najznámejšie detské šibalstvo v európskom rozprávkovom priestore je objedanie medovníkového domčeka strašne strašnej lesnej ježibaby. Keby Janko a Marienka neboli všetkými masťami mazaní, dobre vieme, ako zle by sa celé dobrodružstvo mohlo skončiť. Ale opakovanie je matkou múdrosti, a tak si rozprávku O medovníkovom domčeku nenechajte ujsť. Porozpráva vám ju Katka Kolníková a Martinka Götzová. Rozprávku zo zbierok bratov Grimmovcov alebo aj Pavla Dobšinského upravila Mária Rázusová-Martáková.

  No a naozaj prekliato zle dopadlo šibalstvo troch malých bratov (Róbert Roth, Ivan Šándor, Martin Benovič). Svoju chudobnú mať (Viera Topinková) deň čo deň pokúšali neposlušnosťou, maškrtnosťou a napokon aj bezcitnosťou. Tak jedného dňa vytiahli otcovi havranovi (Július Vašek) z hniezda mláďatá. V ten deň mama niesla na krst ich malú sestričku (Hana Gajdošová) a na odchode z domu im riadne pohrozila. Po návrate z kostola uvidela, že traja lotri vykonali všetko, pred čím ich varovala, ba ešte o čosi viac. A tak ich prekliala, na havranov premenila. Aj túto rozprávku určite poznáte. Ale Traja zhavranelí bratia v rozhlasovej úprave Júliusa Farkaša je taká krásna, že by ste si ju rozhodne nemali nechať ujsť.

  „V istom meste už dávno odkvitli čerešne, keď som tam prikvitol ja - Felix Ferdinand Figúrka - vedúci rozdajne hračiek a vychýrený konštruktér..." Rozdajňa pána Figúrku (Ctibor Filčík) stála na rohu Arašidovej a Cukrovatovej ulice. Túto hračkovú rozdajňu jedného dňa navštívia manželia Gypsovci (Karol Machata, Viera Topinková), Tónovi rodičia. Tóno (Róbert Roth) totiž oslavuje ôsme narodeniny. Pán Figúrka však už rozdal všetky vlastnoručne zostrojené hračky. Až na jednu jedinú a veľmi špeciálnu. Neplechka. Úvod rozprávkovej hry ako stvorený k Medzinárodnému dňu detí. Neplechko - Darček k narodeninám vznikol v hlave Jozefa Repka. Neplechko (Mária Dacejová) nie je z plechu a Tóno s ním bude vyvádzať rôzne neplechy, pretože hračka plní želania.

Prešibaný Pinocchio je úplne iný Pinocchio než ten, ktorého poznáme z knižky Carla Collodiho. Tohto vymyslel iný taliansky spisovateľ - Gianni Rodari. Jeho Pinocchio rád klame, pretože keď mu pri tom rastie nos, vzniká prebytočné drevo, ktoré sa dá dobre speňažiť. Ale viac už vám prezradí Ľubo Roman a Valéria Bojčeva.

Yoon-Jae LEE.jpg

Lovci výletov (teda Veronika Dianišková a Eva Sajanová) sa vyberú do skutočnej jaskyne. A tam nájdu takého dobrodruha, ktorý v jaskyniach trávi veľmi veľa času. Pozná aj najhlbšie kúty jaskynných chodieb a nestratí sa v nich. Kamaráti sa s netopiermi a kúpe sa v jaskynných jazierkach. Volá sa Lukáš Vlček a prezradí nám aj vám, Ako sa stať jaskyniarom. (A ešte vám prezradíme, že Eva Sajanová bola počas nahrávania členkou Detskej rozhlasovej dramatickej družiny a bola aj hlásateľkou Rádia Junior.)

Cyro (Viera Topinková) a Miro (Anna Bučinská) sú Osvedčení pomocníci uja Elektróna (Karol Machata). Alebo naopak? Vo svojich dobrodružstvách sa veru častejšie dostanú do všakovakých trampôt, než by ujovi Elektrónovi skutočne pomáhali. Ale niekedy zas dostane do trampôt on ich. Na cestu plnú šibalstiev vás s malými vynálezcami a výmyselníkmi pozýva autor príbehu Jozef Repko.

Isté dievčatko jedného dňa kreslilo na bránu domu krásneho koníčka. Bola to Barborka Biela a do paneláku sa prisťahovala len nedávno. Ešte si ani nestihla zapamätať, ktorý presne je ten jej. A tak si ho označila koníčkom. Ale dozviete sa aj to, čo má Barborka najradšej a že by najviac zo všetkého chcela staršiu sestru. Rozprávku napísal Ján Uličiansky a rozpovie vám ju Karol Machata.

Poznáte Detektíva Emila? Vlastne, on sa detektívom v našom príbehu ešte len stane. Najprv vyrazí na prázdniny za starou mamou (Viera Strnisková) do Berlína. Po ceste mu peniaze ukradne čudný muž a tak Emil (Pavol Náther) založí detektívnu kanceláriu a s bandou ďalších šibalov sa vyberie zlodeja hľadať. Tento týždeň si v dobrodružnej dvojhodinke vypočujete prvú časť hry pre deti, ktorú podľa príbehu Ericha Kästnera napísala Lucia Párnická.

  V dobrodružnej dvojhodinke sa ocitneme až v starovekom Egypte. Tam sa totiž vyberie redaktorka Veronika Dianišková v ďalšej časti novučičkého programu, tentokrát s názvom Čo by bolo, keby... sme žili v starom Egypte? Vyrazíme z obrátenej pyramídy, ktorá sa dokonca obráti dole nohami. A preletí cez moria a oceány až tam, kde stojí Cheopsova pyramída, kde vzácne miesta stráži Sfinga a vládne faraón. Na ceste bude stroj času kormidlovať majster zvuku Rudolf Fritzman a nečakane sa zjaví aj Dado Nagy s príbehmi Vojtecha Zamarovského. No a po Egypte nás budú sprevádzať archeológ Erik Hrnčiarik a egyptologička Ľubica Hudáková. Pozor, bude tam hora piesku, silný vietor, pradávne príbehy a aj pesničky z rozprávky Princ Egyptský! Máte sa na čo tešiť.

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Francesca Sssirelli, Dagmar Wilson, Božena Plocháňová, Paul M. Breeden, Gustav Tenggren, Yoon-Jae LEE, Alex T. Smith

Hudba: Karin Rumanová

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame