Týždeň športu

Týždeň športu

V zdravom tele zdravý duch, hovorí sa. Tak si pekne otvorte okno, hlboký nádych a výdych áááá počúvajte. A pokojne môžete pri našich rozprávkach aj cvičiť. Veď 15. máj je Svetovým dňom atletiky. Tak si ho pripomenieme aj my na Juniore našim Športovým týždňom.

„Kam sa tak ženieš, zajac?" Opýta sa Mrkvička Rukavička svojho kamaráta. „Do zajačej reštaurácie," odpovie Praslička. A tak sa oba zajace vyberú do dediny. Na jej kraji stojí domček s deravým plotom. Tadiaľ zajačiky prelezú a už sa aj napchávajú. Kde je potom ten šport? Nuž, naši zajačikovia si poriadne zabehajú, keď sa na nich vyrúti pes Zahraj, ktorý stráži záhradu - teda zajačiu reštauráciu. Kto tieto preteky vyhrá a čo sa stane potom, to sa dozviete v rozprávke O zajacovi pretekárovi, ktorú odvysielame v našej dvojhodinke pre najmenších poslucháčov a poslucháčky. Napísal ju pre vás Daniel Hevier a rozprávať bude Michal Dočolomanský.

  Bol raz jeden chlapček malý a jeden starý pán. Obaja sa raz stretli na ulici. Malý chlapec mal na krku kľúčik a starý pán mal na krku 77 rokov. Ale starý pán vedel rýmovať a trochu aj čarovať. Z jeho dáždnika sa zrazu stal cirkusový stan! A tam samá akrobacia, gymnastika, a všelijaké šašoviny. Zacvičte a zatancujte si s hlavnými hrdinami a nezabudnite popri tom vymyslieť aspoň jeden rým! Rozprávkový cirkus si pustíme v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky. Napísal ho Jozef Mokoš a rozprávať bude Pavol Mikulík.

  Vo vysielaní pre najmenších si zahráme aj hokej. Na tento šport sa pozrieme očami puku. Celý príbeh sa začne ešte v obchode so športovými potrebami, kam si po puk príde malý chlapec. Rozprávku O puknutom puku vymyslel Ján Uličiansky a s veľkým zanietením vám ju vyrozpráva Boris Farkaš.

  Ententýnova rozprávka O sto jarných kilometroch síce nebude o ultramaratóne, ale aj prechádzky v prírode sú veľmi fajn, no nie? Tak teda Ententýn tentoraz natrafí na slimáka Félixa. Dosť lenivého a mrzutého slimáka. Jediné, čo by rád robil, je pozeranie televízie. Ak ste zvedaví, ako dopadne návšteva v slimačom domčeku a či prechádzky v prírode vyhrajú nad televíznym programom, počúvajte rozprávku Daniela Heviera vo vysielaní pre najmenších.

  Poklady na dne mora ukryté objavia otec (Peter Kočiš) so synom Samkom (Viktor Vrbiar), ktorí sa sami plavia po mori. Že čo je to za šport? Nuž, hovorí sa tomu napríklad plachtenie. Ale v rozprávkovej hre Júlie Pavlovej sa ponoríme ešte hlbšie než len do plachiet. Hrdinovia totiž v mori nájdu starú debnu a v nej ešte staršie rukopisy...

  Viete, kde je Kohútie kráľovstvo? Ani my sme to netušili, kým sme si nevypočuli rozprávkovú hru s pesničkami, ktorá nás tam zaviedla. Na jej začiatku stretneme hlavnú hrdinku Margitku (Helena Mruškovičová), ktorá chytí do náručia Slnko. To sa potom premení na malú loptu. Margitka loptu znovu vyhodí a ona sa znovu premení na slnko, ktoré po chvíli začne zapadať. Ako sa tak Margitka hrá, s loptou - malým červeným Slniečkom sa stane čosi čudné. Padne do kúta záhrady a... Viac sa už dozviete v rozprávkovej hre Josefa Jarolímka. Kohútie kikiríkanie a zvuky prírody do nôt zachytil Jozef Malovec. A ešte vám prezradíme, že úlohy rozprávača sa zhostil a celým príbehom vás za ruku bude viesť skvelý Ladislav Chudík ako rozprávač. Kikirikí!

  Všade je veselo. Veverička Veronika skáče z konára na konár a zrazu si pomyslí, že by rada vymenila krídla za chvost. Všetky zvieratká jej to však vyhovárajú. Ale keďže je práve jeden zo zázračných dní v roku, tak si aj veverička možno zalieta. Ukryte sa za veveričí chvost, aby ste obyvateľov rozprávky nevyplašili a počúvajte, čo vám O lietajúcej veveričke porozpráva Pavol Mikulík. Príbeh napísal Ján Milčák.

  Nezabudnite ani na Rozprávky z poľovníckej kapsy. Minulý týždeň sa síce hlavný hrdina s ujom Bohdanom a jeho horárňou rozlúčil, ale dlho sám nevydržal. Už je aj späť. Dozviete sa, aké bolo zvítanie. A prečo sa tento príbeh ocitol v športovom týždni? Nuž, pretože v Rozprávkach z poľovníckej kapsy je turistiky viac než dosť. Obujte si turistické topánky, aby ste vládali potichu zavítať aj do najtajnejších lesných skrýš. Tento rozprávkový seriál je jedným zo skutočných pokladov nášho rozhlasového archívu. Rozpráva Ivan Vojtek.

  Na naháňačku sa dosýta zahráme s Čučkom a jeho kamarátkou, malou Ilonkou (Nina Valášeková), milovníčkou zvierat. Okolo takého psíka sa toho deje! Kto ho pôjde venčiť, prečo sa s ním treba naháňať, aké pestvá stvára, kedy sa rúti kozmickou rýchlosťou a vôbec, o tom, že mať psa je riadna psina aj drina, sa viac dozviete v rozprávkovej hre Ágnes Bálinthovej.

Vojna aj šport majú veľa spoločného. Napríklad súboje. Niektorí ľudia si dokonca myslia, že športový zápas (opäť slovo, ktoré súvisí s bojom) je takou malou vojnou. Rozhodne je lepšie, keď sa bojovný a nepriateľský kráľ (Dušan Blaškovič) nechá presvedčiť, aby susedného kráľa (Július Pántik) porazil nejako inak než v nezmyselnom boji. A tak kráľovská ježibaba (Mária Prechovská) vymyslí preteky. Ale najskôr treba ukovať vozy, ktoré budú pevné, ale aj ľahké a rýchle a odolné voči nárazu. Tejto úlohy sa výborne zhostí Múdry Zamur (Vladimír Durdík ml.), rómsky mládenec, ktorý slúži u lakomého kováča (Július Paluš). Lenže neostane len pri kovaní vozu a v príbehu vystupuje aj princezná (Darina Chmúrová), ktorej sa Zamur zapáči... Rómsku ľudovú rozprávku zdramatizovala Oľga Keltošová.

K veľkým, priam športovým, výkonom samú seba pritlačí aj jedna mladá princezná (Anna Bučinská). Stane sa tak vtedy, keď zistí, že ona veru nie je sama na svete. Že predtým, než sa narodila, žili s rodičmi na zámku Dvanásti bratia a ona je vlastne trinásta sestra. Ona sama sa pokúsi prelomiť strašnú kliatbu, o ktorej šíri zvesť akýsi záhadný starček (Gejza Slameň). Tento príbeh možno poznáte zo zbierky rozprávok Pavla Dobšinského. Rozhlasovú podobu dostal vďaka Elene Antalovej. O hudbu sa postaral skladateľ Igor Bázlik.

  Pán barón, čo krok to skok (Anton Mrvečka) má šport zakódovaný už vo svojom mene. Ako k nemu prišiel? To bolo tak... Princezná Zvedavka (Erika Bauerová) bola taká zvedavá, že sa narodila o týždeň skôr. Jej mama od samého prekvapenia zomrela. Tesne predtým ju stihla zveriť do opatery týždňu, o ktorý prišla na svet skôr. A tak našiel kráľ Dodržslovo (Ivan Krivosudský) akúsi ženu (Viera Bálinthová) so siedmimi malými deťmi v náručí, ako kŕmi princeznú. Vyhnal ju, ale musel jej sľúbiť, že veľkodušne odpustí prvému tvorovi, ktorý ho urazí. Hoci by mu aj rovno pil krv. Keďže kráľ Dodržslovo slovo vždy dodržal, nemohol ublížiť blche, ktorá ho večer poštípala. Odložil ju teda do pohára a staral sa o ňu. Rástla spolu so Zvedavkou a... Celý neuveriteľný príbeh sa dozviete v rozprávkovej hre, ktorú podľa príbehu Clemensa Brentana napísal Stanislav Valentín.

Hanna Preetorius vyrez.jpg

"Bola raz futbalová lopta a tá sa cítila najlepšie vtedy, keď ju brankár vykopol strašne vysoko. Tam hore obyčajne ostala o trošku dlhšie. A keď padala na zem, túžobne sa dívala na biele barančeky tam hore. Jednoducho, bolo jej lepšie hore ako dolu..." Či sa lopte podarí dostať až do kozmu, sa dozviete v rozprávke Ludvíka Aškenazyho Nedokončený zápas. Všemožnými hlasmi vám ju vyrozpráva Boris Farkaš.

A na záver ešte jedna futbalová rozprávka. Táto sa začne u babky. Pretože babka má doma vnúčika Ferička a tomu sa snívalo, že je Najlepší futbalista na svete. Ale babka má aj ľaliovú vodičku, ktorú si sama namiešala a z tej dostáva tie najlepšie nápady. Dobrodružstvo jedného lekvárového popoludnia vám vyrozpráva Pavol Mikulík. A to dobrodružstvo vymyslel Dušan Dušek.

Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Olga Demidova, Jemima Jameson, Benji Davnies, Ota Janeček, Elise Gravel, Cally Johnson-Isaacs, Mika J. Nakano, Charley Harper, Daniel Mackie, Marie Desbons, Michel Sauvé, Ľudovít Fulla, Hanna Preetorius

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame